Instagram introduce două interdicții importante pentru a opri „sextortion” / Ce înseamnă fenomenul
Instagram va împiedica oamenii să poată face capturi de ecran sau să înregistreze imagini și videoclipuri destinate a fi vizualizate o singură dată, ca parte a “eforturilor continue” de a preveni “sextortion” pe platformă, transmite BBC.
Compania mamă Meta a anunțat joi caracteristici menite să protejeze adolescenții de a fi păcăliți să trimită imagini intime escrocilor. Instrumentele testate anterior, care estompează imaginile nud din mesaje și care ascund listele de urmăritori ale utilizatorilor din conturile cu potențial sextortion, vor deveni, de asemenea, permanente.
Această măsură vine în contextul în care Ofcom, organismul britanic de supraveghere a comunicațiilor, avertizează că companiile de social media vor fi amendate dacă nu reușesc să asigure siguranța copiilor.
NSPCC a declarat că aceste măsuri reprezintă un „pas în direcția cea bună”.
Dar Richard Collard, șeful asociat al politicii online privind siguranța copiilor, a declarat că “rămân întrebări cu privire la motivul pentru care Meta nu implementează protecții similare pe toate produsele lor, inclusiv pe WhatsApp, unde grooming și sextortion au loc, de asemenea, la scară largă”.
Agențiile de aplicare a legii din întreaga lume au raportat o creștere a numărului de escrocherii de tip sextortion care au loc pe platformele social media, acestea vizând adesea băieți adolescenți. Internet Watch Foundation din Regatul Unit a declarat în martie că 91% dintre rapoartele de sextortion primite în 2023 se refereau la băieți.
Noile instrumente vor include împiedicarea posibilității de a face capturi de ecran ale imaginilor și clipurilor video trimise în mesajele Instagram cu mecanismele sale “vizualizează o dată” sau “permite reluarea” – care pot fi selectate de utilizatori atunci când trimit o imagine sau un clip video în Mesaje directe. Acest lucru se va aplica și versiunii web a Instagram.
Antigone Davis, șeful departamentului de siguranță globală al Meta, a declarat că o nouă campanie Instagram vizează să ofere copiilor și părinților informații despre cum să identifice tentativele de sextortion în cazul în care autorii se sustrag instrumentelor sale de detectare.
“Am pus protecții încorporate, astfel încât părinții să nu fie nevoiți să facă nimic pentru a încerca să își protejeze adolescenții”, a declarat ea pentru BBC News.
“Acestea fiind spuse, acesta este tipul de infracțiune contradictorie în care, indiferent de protecțiile pe care le punem în aplicare, acești escroci de extorcare vor încerca să le ocolească.”
Ce este sextortion?
Sextortion, prin care escrocii păcălesc oamenii să trimită materiale sexuale explicite înainte de a-i șantaja, a devenit o formă dominantă de abuz de imagini intime care are loc online. Rușinea, stresul și izolarea resimțite de victimele infracțiunilor de sextortion, adesea hărțuite și anunțate că imaginile lor vor fi făcute publice dacă nu îi plătesc pe șantajiști, au determinat unele persoane să își ia viața.
Ros Dowey, mama lui Murray Dowey, în vârstă de 16 ani, care și-a luat viața în 2023 după ce a fost vizat de o bandă de sextortion pe Instagram, a declarat anterior pentru BBC că Meta nu face “nici pe departe suficient pentru a ne proteja și a ne proteja copiii atunci când folosesc platformele lor”.
Protecții încorporate
Meta a declarat că noile sale caracteristici de siguranță și campania sunt concepute pentru a se baza pe instrumentele deja disponibile pentru adolescenți și părinți pe platformă. Aceasta va ascunde, de asemenea, listele de urmăritori ai persoanelor de potențialele conturi de sextortion.
Expertul în sextortion Paul Raffile a declarat pentru BBC în luna mai că indivizii încearcă să găsească conturi de adolescenți în listele de urmăritori și followeri după ce caută licee și echipe sportive de tineret pe platforme.
În prezent, Meta îi mută pe cei sub 18 ani în experiențele Teen Account pe Instagram cu setări mai stricte activate în mod implicit – supravegherea părinților fiind necesară pentru adolescenți pentru a le dezactiva.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank