Instalația care trăiește “the american dream”. Povestea “MI-E DOR DE TINE” e spusă a doua oară peste ocean (PARTENERIAT)
Un mesaj care activează cele mai profunde sentimente pur românești continuă să scrie povești de succes peste mări și țări. Instalația de lumină “MI-E DOR DE TINE”, creată la Cluj de Asociația Daisler, cucerește fiecare destinație prin simplitatea, puterea și frumusețea unor cuvinte care sunt pe buzele tuturor celor aflați departe de casă. În noul capitol, lucrarea generează emoții în Washington, D.C., un important reper cultural și istoric al Statelor Unite ale Americii.
Instalația luminoasă “MI-E DOR DE TINE” a fost montată în The Wharf (Portul Washington), la numai 2 kilometri depărtare de Casa Albă, obiectivul principal al metropolei. Este al doilea popas pe tărâm american, asta după ce lucrarea a fost expusă timp de mai bine de două luni în centrul metropolei Chicago, acolo unde a cucerit inima fiecărui cetățean român care a poposit în fața ei.
Drumul până în Statele Unite ale Americii a durat aproape doi ani. A fost plin de provocări, însă dorința echipei din spatele acestui proiect a fost mult mai puternică. Iar capitolul Chicago a deschis noi uși pe tărâm american. Astfel, călătoria către Washington, D.C. a fost mai lină.
“După expoziția din Chicago, încheiată în luna ianuarie, am căutat următoarea locație dintre cele propuse de cei care s-au bucurat de tot ce MI-E DOR DE TINE aduce cu sine. Și au fost multe propuneri de a ajunge în SUA. A ajutat și faptul că am cunoscut-o pe Daniela Kammrath și ea a făcut un lobby incredibil pentru a aduce instalația în zona Washington, D.C., lucru care a contat enorm de mult în luarea deciziei. Ne-a ajutat foarte mult la planificare și la implementare, lucru pentru care îi mulțumim mult.
Cred că instalația se simte excelent oriunde poate alina o suferință, un dor, așa cum îi spune și mesajul. La Chicago a întors capete și a stârnit dialoguri, discuții între cei de pe malul acela al Atlanticului și cei de pe malul acesta al Atlanticului. Am învățat multe din interacțiunea cu entitățile private și autoritățile din Chicago, astfel că, pentru Washington, D.C., am reușit să ne pregătim mai repede și, cred eu, mai bine”, spune Andi Daiszler, inițiatorul Lights On România.
Instalația a fermecat priviri, a stârnit curiozități și a dat glas unor povești sensibile. Imaginile cu și despre dor au făcut și fac în continuare înconjurul Pământului. Proiectul este unul dintre cele mai importante demersuri culturale românești ale ultimilor ani. Iar dincolo de emoție, recunoștință și vizibilitate, o astfel de oportunitate nu vine cu beneficii doar pe termen scurt, ci reprezintă și un prilej real de conectare a comunităților.
“Expunerea instalației cu mesajul “MI-E DOR DE TINE” în Chicago a însemnat poate o primă încercare de vizibilitate la scară mare a comunității de acolo, una destul de fracturată în micro comunități. Expoziția noastră, care a avut loc într-o zonă ultracentrală și arhicunoscută, a atras atenția românilor, în primul rând, dar cred că a atras atenția și a altor comunități cu privire la potențialul pe care o expoziție de această natură îl are în spațiul public. Noi am dat un start. E rândul românilor care locuiesc acolo să fructifice oportunitățile și să devină o comunitate în adevăratul sens al cuvântului, să interacționeze cu autorități, cu decidenți, să devină vizibili, să se coaguleze, să propună și să facă”, explică Andi Daiszler.
Instalația luminoasă va stârni noi dialoguri în Washington, D.C. din 14 februarie și până pe 31 martie. Îl va duce pe fiecare privitor cu gândul la semnificația sa profundă: pentru unii înseamnă dorul de familie, pentru alții, de prieteni, de peisajele pitorești, de accentul neaoș și de tradiționalele bucate românești, de sentimentul de apartenență sau de siguranță. Dorul e diferit pentru fiecare, însă el ne conectează și ne face să ne uităm mai atenți la ceea ce contează cu adevărat.
Pentru că ori de câte ori “MI-E DOR DE TINE” e aprinsă departe de casă, instalațiile “ȘI MIE” și “TE AȘTEPT” se aprind acasă, Asociația Daisler urmează să aprindă pe 24 februarie instalațiile surori în locații noi care vor fi dezvăluite în curând. Datele alese pentru aceste aprinderi coincid cu Ziua Îndrăgostiților și Dragobetele, atribuind astfel semnificații românești importante și corespondente acestor zile.
„MI-E DOR DE TINE” la Washington D.C. este un proiect al Asociației Daisler susținut de CEC Bank.
“De 157 de ani, împărtășim valorile românilor și suntem aproape de ei oriunde s-ar afla. Dorul este o emoție care transcende granițe și unește suflete de la distanță, experiența de la Chicago fiind o dovadă puternică în acest sens. Cu ocazia sărbătorii iubirii, ne bucurăm să contribuim încă o dată la crearea unui moment unic și emoționant pentru cei plecați peste hotare. Sperăm ca, măcar pentru o clipă, românii din Washington să nu mai simtă barierele de limbă și distanță, ci doar apropierea de cei dragi lor, rămași pe meleaguri natale”, spune Alexandra Frunză, Director Identitate și Comunicare CEC Bank.
Mulțumiri Danielei Kammrath, IInstitutului Cultural Român la New York, Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, Southwest Business Improvement District & The Wharf.
***
MI-E DOR DE TINE este o instalație de lumină creată de Asociația Daisler în 2018 pentru festivalul de lumină Lights On România. Ea simbolizează pentru fiecare român altceva, tocmai de aceea este o lucrare atât de interesantă și unică.
MI-E DOR DE TINE face parte, alături de instalațiile răspuns ȘI MIE și TE AȘTEPT din Dialogul Reîntregirii, un dialog imaginar purtat de România cu diaspora ei, oriunde s-ar afla aceasta. Dincolo de orice, Dialogul Reîntregirii vorbește despre familii care sunt unite de lumină, despre idei care-și găsesc vocea în cei care tind către ele, despre apropiere în vremuri tulburi.
Mai multe informații pe despredor.org
***
Despre Lights On:
Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite, dar și colaborări fascinante intersectoriale.
Lights On face parte din rețeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrățit cu evenimente majore de la nivel internațional precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven, dar și Fete des Lumiere, cel mai mare festival de lumină al lumii. Festivalul este organizat și creat de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative culturale creative inedite. Mai multe informații pe lightsonromania.com.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank