Instalație de sunet retro și spectacol despre distracțiile în oraș, în București, din ultimii 60 de ani
RETRO REC este o călătorie în timp orchestrată de coregrafa Simona Dabija și compozitorul Vlaicu Golcea care, alături de jurnalistul Ionuț Dulămiță și antropologul Bogdan Iancu, au documentat istoria orală a culturii de clubbing și petrecere a timpului liber din București a ultimilor 60 de ani, scrie portalul ZilesiNopti.ro
„RETRO REC este o platformă de explorare a memoriei colective a capitalei prin care artiștii reimaginează și explorează adaptarea locuitorilor la schimbările culturale și politice. Proiectul captează istoria nescrisă a orașului prin ritmurile comunităților, relevând rolul muzicii și a dansului ca forme de exprimare și rezistență într-o societată oprimată și reprimată.
„RETRO REC este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București 565. Conexiuni urbane” 2024.
Între 26 septembrie și 4 octombrie, publicul va avea șansa să pășească într-o lume construită din tablouri coregrafice și sonore, mișcări și sunete care evocă ultimele șase decenii ale vieții urbane bucureștene. Cu o abordare transgenerațională, RETRO REC se bazează pe poveștile reale a șase locuitori ai orașului, de diferite vârste și cu experiențe variate, pentru a reconstrui și reinterpreta istoria ritmică a cartierelor capitalei.
Pe 26 și 27 septembrie și 3 și 4 octombrie echipa RETRO REC invită publicul la două reprezentații performative zilnice – la orele 19:00 și 20:00 – unde trecutul și prezentul sunt remixate într-o coregrafie a memoriei ritmice a Bucureștiului. Pe 26 septembrie și 3 octombrie, după ultima reprezentație, publicul poate rămâne la discuții deschise cu artiștii, explorând cum amintirile orașului au fost transformate în dans și sunet.
“În RETRO REC bpm-urile atribuite diferitelor perioade creează situații performative în care corpul devine un instrument reflexiv al memoriei ritmice colective. Pe măsură ce corpul meu se sincronizează cu universul sonor, se generează o transformare a bpm-ului, similară cu mixajul unui DJ, care îmbină diferite piese și tranzitează de la un ritm la altul. În instalație, natura corpului este de-o potrivă fizică și tehnologică, devenind o reprezentare vizuală a ritmului, o cutie de rezonanță care fluctuează în funcție de numărul de bătăi pe minut.” Simona Dabija
Citește articolul integral aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu