Instalațiile anti-poluare pe modelele Diesel Euro 5, o afacere de sute de milioane de euro. Proprietarii de mașini din Germania primesc o subvenție de până la 3000 de euro pentru a-și face upgrade la mașină
Îmbunătățirea sistemelor hardware la mașinile cu motoare Diesel Euro 5 este în plin avânt. Producătorii cooperează cu atelierele auto și se așteaptă la cifre de afaceri de sute de milioane de euro, transmite postul de radio Deutsche Welle.
Cam cinci milioane de autoturisme cu motoare Diesel Euro 5 circulă pe străzile Germaniei. Pentru că aceste automobile emit noxe de oxid de azot peste limitele permise, conducătorii auto care le dețin riscă să nu mai aibă voie în curând să circule cu ele în numeroase orașe germane.
După ce, vreme îndelungată după scandalul de poluare privind motoarele Diesel, producătorii auto nu s-au declarat dispuși decât să îmbunătățească software-ul din aceste mașini Euro 5, o măsută insuficientă, Oficiul federal de Transport a emis de curând primele autorizații de upgrade la hardware-ul automobilelor în cauză.
Iar cererea pentru noua tehnologie explodează. Doar firma specializată Twintec Baumot a înregistrat în câteva săptămâni aproape 14.000 de comenzi pentru instalarea sistemului BNox.
Pentru mult timp, producătorii auto au respins strict modernizarea autoturismelor construite de ei cu astfel de sisteme hardware.
Inginerii de la Twintec, din cadrul Baumot Group AG, au demonstrat deja cu doi ani în urmă pe un model VW-Passat că sistemul lor BNox reduce emisiile de oxid de azot mult sub normele prevăzute pentru motoarele Diesel Euro 5. Iar rezultatele furnizate de acești ingineri au fost verificate și confirmate independent de respectatul ADAC (Automobil Clubul German).
După ce Oficiul de Transport a emis autorizații pentru instalarea sistemului BNox pentru 60 de modele din cadrul grupului VW, mii de proprietari de mașini Diesel s-au înscris pentru modernizarea autovehiculelor lor.
Twintec Baumot are deja experiență serioasă în montarea sistemului BNox, instalat deja în numeroase autovehicule utilitare și la autocare în diverse țări.
”Am realizat potențialul sistemului și am continuat să-l dezvoltăm, pentru a fi compatibil cu autoturismele”, a declarat președintele Baumot Group, Marcus Hausser.
Costuri de aproximativ 3000 de euro
Potrivit estimărilor lui Hausser, cam trei milioane de automobile s-ar califica în principiu pentru utilarea cu noul sistem anti-poluare.
Dar el crede că „nu toți vor opta pentru varianta modernizării. Noi ne așteptăm la o cotă de 40%.” Decizia de a-și moderniza mașina este luată mai ușor de proprietarii auto cărora VW le-a promis sprijin financiar de câte 3000 de euro în acest sens.
VW condiționează însă acordarea acestei subvenții de locul de rezidență al proprietarilor auto: aceștia trebuie să locuiască în zone cu circulație mare, precum Bazinul Ruhr sau regiunea Rin-Main, precum și în orașe foarte aglomerate.
Costurile cu tot cu instalare se ridică la 3.300 de euro pe mașină. „Estimăm că și cei care primesc subvenția de 3000 de euro de la VW vor avea de plătit la final cam 200-300 de euro din propriul buzunar”, a calculat Markus Hausser.
Dar investiția făcută ar crește de asemenea și valoarea de revânzare a mașinii.
Vânzătorii de maşini din Germania nu pot scăpa de modelele diesel
Grupul Baumot se așteaptă ca Oficiul federal de Transport să aprobe în curând și utilarea cu noul sistem a tuturor modelelor Mercedes relevante.
Mercedes oferă de asemenea ajutor financiar de câte 3000 de euro pentru proprietarii de mașini Diesel din regiunile aglomerate. Ceea ce înseamnă că afacerile specialiștilor de la Baumot vor continua să înflorească.
Marcus Hausser: „Plecăm de la premisa că, în următorii trei ani, avem un potențial al cifrei de afaceri de aproximativ 170 de milioane de euro.” Deja anul viitor se va ajunge probabil la pragul de 30 de milioane. Pe lângă Baumot Group, mai există în piață „încă două sau trei firme care oferă un sistem similar și care sunt cam în aceeași clasă cu noi.”
Este vorba de dezvoltatori de soluții anti-poluare pentru modelele Diesel ale constructorilor auto BMW și Volvo.
Soluție și pentru autovehiculele comerciale
Instalarea sistemelor anti-poluare nu va fi făcută de firmele care le produc, ci de ateliere auto certificate, subliniază Marcus Hausser.
„Vrem să ne asigurăm astfel că se respectă toate standardele de calitate”.
Grupul Baumot a încheiat în acest sens un prim acord de cooperare cu un mare grup de parteneri VW din regiunea Ruhr.
În următoarele luni vor fi certificate alte service-uri auto. Marcus Hausser spune că nu se poate preciza concret deocamdată cât va dura întregul proces de modernizare a motoarelor Diesel Euro 5.
„Depinde de viteza cu care atelierele auto pot instala sistemele. Și depinde cât de repede se decid proprietarii auto să facă acest pas.”
Nu se va ajunge însă la probleme cu oferta, sistemele vor fi de ajuns pentru toți, există de exemplu destule componente pentru BNox.
În total, afacerea de utilare a automobilelor Diesel cu sisteme anti-poluare se va ridica la sute de milioane de euro. Aici se adaugă și mașinile de serviciu ale diverșilor meșteșugari, pentru care o interdicție de circulație ar fi o amenințare la adresa existenței lor profesionale.
În acest sens, specialiștii de la firma HJS au primit autorizație pentru sisteme anti-poluare similare destinate tocmai acestor autovehicule utilitare comerciale. Și Baumot Group va veni cu modele pentru acest segment de piață, în care este deja destul de experimentat.
Sursa Foto: Deutsche Welle
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii