G4Media.ro

Instanţa, despre condamnarea definitivă a lui Ilie Năstase pentru că a condus…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Alexandru Busca

Instanţa, despre condamnarea definitivă a lui Ilie Năstase pentru că a condus băut: Toate faptele pozitive care-l pun într-o lumină bună, realizate într-o viaţă, pot fi uitate, putându-se transforma uşor într-un exemplu negativ

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti, care l-au condamnat pe Ilie Năstase la nouă luni de închisoare cu amânarea executării, au publicat argumentele care au stat la baza deciziei pronunțate în urmă cu cinci luni. Năstase fusese acuzat că pe 25 mai 2018 a refuzat să-i fie recoltate probe biologice, iar în aceeași zi a fost prins când conducea un scuter, fără a mai avea dreptul să o facă. Fostul tenismen a recunoscut acuzațiile, ceea ce a însemnat reducerea limitelor pedepsei cu o treime.

Curtea de Apel Bucureşti este de acord cu Judecătoria Sectorului 1 şi ţine cont de “impactul pe care cariera sa l-a avut în promovarea României în lume”, însă îi atrage atenţia fostului tenismen cu privire la faptul că se poate transforma uşor într-un exemplu negativ.

„Se impune însă a se atrage atenția inculpatului cu privire la faptul că toate faptele pozitive care-l pun într-o lumină bună în ochii societăț ii românești și nu numai, realizate de aceasta în aproape o viață, pot fi lesne uitate în măsura în care acesta va continua să săvârşească fapte antisociale, putându-se transforma ușor într-un exemplu negativ.”  se arată în motivarea definitivă a instanţei, publicată pe siteul Rolii.ro.

Ce alte argumente aduc judecătorii:

„Într-un stat de drept, refuzul unei persoane de a se supune solicitărilor poliției şi plecarea din locul respectiv fără acordul organelor de ordine ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat (fiind necesară urmărirea inculpatului în trafic) prezintă o gravitate deosebită, fiind pusă sub semnul întrebării însă şi capacitatea instituţiilor statului de a-şi îndeplini atribuţiile.

În aceste condiţii, este evident că reţinerea unei circumstanţe atenuante judiciare este exclusă. De altfel, chiar dacă s-ar fi reţinut o circumstanţă atenuantă, este evident că tot nu s-ar fi ajuns la pedeapsa de 2 luni închisoare cerută de inculpat prin intermediul apelului său (în acest sens, prin reducerea cu o treime a pedepsei minime de 8 luni, s-ar fi putut ajunge la un minim de 5 luni şi 10 zile închisoare).

„Referitor la infracţiunea de conducere a unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat, Curtea apreciază că aplicarea pedepsei amenzii ar fi excesiv de blândă raportat la împrejurările comiterii faptei. Astfel, inculpatul a condus un autovehicul la doar 7 ore după ce comisese o infracţiune la regimul circulaţiei rutiere şi fusese oprit în trafic, aducându-i-se la cunoştinţă că nu are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice până la finalizarea cercetărilor. Nu poate fi omis nici faptul că în acea împrejurare, inculpatul a încălcat linia continuă. Raportat la nivelul intelectual al inculpatului, este exclusă o eroare a acestuia, privinmd posibilitatea de a conduce.”

„După cum a reţinut şi prima instanţă, inculpatul are vârsta de 72 de ani, este căsătorit, are studii medii şi este bine integrat în societate şi familie, nefiind cunoscut cu antecedente penale. De asemenea, acesta a fost unul dintre cei mai importanţi jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 ș i 1973. În 2005 „TENNIS Magazine” l-a plasat pe locul 28 în lista celor „40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani”.

A fost desemnat de patru ori „Cel mai bun sportiv român al anului” (în 1969, 1972, 1973 şi 1974). Printr-un decret prezidenţal din 1 decembrie 2008, Ilie Năstase a fost înaintat în gradul de general-maior (cu 2 stele) în retragere în Ministerul Apărării. În acord cu prima instanţă, Curtea apreciază că elementele de natură personală mai sus menţionate, alături de conduita de recunoaşere şi cooperare adoptată în cursul procesului penal, dovedesc că reintegrarea socială a inculpatului se poate realiza şi prin amânarea aplicării pedepsei, nefiind necesară o modalitate de individualizare mai aspră.”

Vezi aici motivarea integrala

Vezi aici decizia de condamnare definitivă

Context

Pe baza declarației date de Ilie Năstase și a altor probe adunate de anchetatori,  instanța a ajuns la concluzia că, la data de 25.05.2018, în jurul orelor 04:45, pe Şoseaua Nordului, zona Ambasada Chinei, poliţiştii Brigăzii Rutiere l-au oprit pe acesta pentru un control.

Întrucât se afla într-o vizibilă stare de ebrietate, fostului tenismen i s-a solicitat să fie testat cu aparatul alcooltest, moment în care a devenit recalcitrant, a adresat injurii poliţiştilor, motiv pentru care a fost încătuşat şi condus la sediul INML pentru recoltare de probe biologice.

Acolo a fost verificat cu etilotestul, rezultatul fiind de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat. După testare, agenții de poliție i-au pus în vedere că este obligat să ofere probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, dar a refuzat, considerând că testarea cu aparatul etilotest este suficientă.

Înainte de a se urca la volan, după cum el însuși a recunoscut, Năstase a consumat băuturi alcoolice, respectiv trei beri, două pahare de vin și un pahar de șampanie.În aceeaşi zi, la câteva ore distanţă, Ilie Năstase a fost prins din nou de poliţişti, de această dată în timp ce conducea, fără permis, un scuter. Fostul sportiv fusese la spital pentru a fi examinat întrucât a fost încătușat și acuza dureri ale încheieturilor mâinilor.

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Alexandru Busca

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Trebuia si tuns zero.

    • Cine esti tu sa ceri asa ceva?

    • Nu ajunge sa castigi un trofeu sau o competitie in tinerete.Individul Nastase a avut un talent
      natural pentru tenis, atat ! Caracterul si cultura generala a personajului lasa de dorit ( Hagi, maradona sant exemple bune).Trebuia retras decoratia.

    • @Oana:
      Dar tu cine esti sa nu-ti convina ce a spus @Stan ?
      PS. E posibil ca @Stan sa fie o persoana mult mai morala decat papagalul ala batran, caruia i se pare prea blanda pedeapsa ! Sa nu incepi ca toti prostii cu „Stane, nu ai voie sa vorbesti pt ca tu nu ai realizat la viata ta ceea ce a realizat Nasty” ! :))))

  2. A fost in tinerete idolul milioanelor de tineri ce abia descopereau tenisul .La acea vreme sportul alb era considerat de multi cel mai nobil sport de pe planeta . Ilie Nastase a reprezentat pentru tenis -SAREA si PIPERUL- acestui atit de elegant sport .

    • Da’ boșorogul ăsta la cât e de bogat nu își permite să angajeze un șofer? E chiar așa de sărac? Sau e zgârcit?

  3. Bravo ma , altii omoara manei, print furt masiv din banii publici, si nu patesc nimic, iar Nastase primeste 9 luni pentru un lucru infinit mai mic.

  4. Un badaran, ce-i drept talentat le tenis.

  5. Multa clementa cu oamenii mari si pumnul in gura la aia mici, ca de aia sunt mici sa indure…
    Aveti incredere intr-o astfel de justitie?

    Cei cu pile si relatii primesc cu suspendare, amanare sau tergiversarea procesului la nesfarsit… ceilalti pedepse dure, sa se invete minte…. S-a infaptuit actul de justitie!

    Dragnea a ajuns la inchisoare, cand judecatorii s-au simtit sfidati si au vazut ca pierde alegerile. Un proces simplu de altfel, tergiversat la maximum, cu oameni ce-si recunoscusera deja vinovatia…

  6. Adică în cazul în care Ioan Cuza mai trăia și făcea la fel care era pedeapsa? D-aia am rămas dreaq în evul mediu.

  7. Care fapte bune? Sa umbli dupa gagici toata ziua? Si toata noaptea? Cel mult parasutele alea pot sa spuna ca le-a facut cite o fapta buna. Sau doua.
    Sa cistigi meciuri de tenis nu inseamna fapte bune.
    Dintre mafioti doar Gigi Becali a facut si fapte bune.

  8. Nu era vorba ca Justitia e sau trebuiea sa fie oarba si surda?!

  9. la Huidu ca a ucis 3 oameni tot cu suspendare! la Nastase tot cu suspendare! Iar la restul celor prinsi bauti la volan ,amenda si suspendarea carnetului. bleh justitie.

  10. Toate faptele pozitive care-l pun într-o lumină bună, realizate într-o viaţă, pot fi uitate, putându-se transforma uşor într-un exemplu DE SUPT PULA!!!

  11. Pai si data viitoare daca acest derbedeu imi omoara familia ca el este marele sportiv baut la volan eu ce sa fac?

  12. Constitutia Romaniei
    ARTICOLUL 16
    (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

    P.S.: despre răul făcut României ȋn ultimii ani cu declaraţiile rasiste şi sexuale, ȋn calitatea oficială de căpitan al echipei feminine a României (lăsate cu suspendare internatională) – nimic ? Şi să nu uităm că acum 40-50 de ani ȋn lumea selectă a tenisului a primit porecla “Nasty” – cunoscătorii de limba engleză ştiu de ce.

  13. Pai ce are tenisul cu prefectura?! Pentru calitatile si talentul sportiv a primit medalii, bani, articole elogioase, atentie media etc
    Pentru incalcarea legii primeste o sentinta care daca e data si executata corect poate duce la evitarea unor tragedii .
    Un pu****ici ignorant cu studii medii se urca beat la volan, ii insulta pe politisti si fuge de la locul faptei!
    Daca mureau oameni nevinovati din cauza inconstientului era imediat scos din tara, internat cu cancer la ovare, veneau tone de adeverinte ca are interdictie de la cel mai mare specialist din lume sa paraseasca spitalul, ca daca o face se crapa universul in bucati si tenisul romanesc va fi compronis pe vecie. Puscarie sau munca patriotica prin parcurile patriei, asta era o pedeapsa corecta .

    • Uite un cetățean ce spune lucrurilor pe nume, restul ipocriți și pupincuriști, legea e numai una și pt toți, dar se aplică facultativ la noi.

  14. Problema cu acest personaj public nu e ca a condus băut. E mult mai grav. (1) pentru politisti si judecatori: a condus baut, i-a fost luat carnetul de conducere cu scandal si ultragiu, si a revenit a doua zi dimineata pe motocicleta fara carnet si in continuare baut; (2) pentru organismele de organizare a evenimentelor sportive: în calitate de capitan nejucator al echipei de tenis feminin a Romaniei participante la un turneu la nivel inalt, când, jucând împotriva echipei Marii Britanii a adus injurii, a jignut, a agresat verbal și fizic și a perturbat desfașurarea competiției prin acte de vandalism, grobianism, rasism și violență înainte de începerea meciurilor (de exemplu i-a cerut în conferința oficială de presă numărul de telefon al antrenoarei echipei Marii Britnii, sugerându-i că vor avea o întâlnire cu scop sexual) și în timpul partidelor (vociferări, înjurături, amenințări și acuze grave în baza faptului că adversarele au fost femei și că „străinii au ceva cu românii”); remarcile rasiste s-au repetat și cu ocazia altor evenimente și comentarii legate de lumea tenisului feminin, de pildă, prin jignirea repetată a celebrei tenismene Serena Williams, referitor la faptul că este neagră, mai corpolentă, că este mamă și că este mai în vârstă; (3) pentru lumea politică și opinia internațională: în calitate de politician a cerut expres expulzarea și exterminarea unor cetățeni ai României, pe baza unor aprecieri rasiste, xenofobe și fasciste: astfel, în perioada în care era parlamentar român a recomandat ca județele cu populație majoritar maghiară să fie repopulate cu romi, cu scopul de a „pedepsi” aceste populații minoritare; (4) pentru cultura publică românească: s-a afișat cu ocazia unor manifestări publice (meciuri de fotbal, evenimente culturale etc.) repetat în costum de general de armată cu decorații și trese (pe care nu le-a obținut pe urma unor fapte de arme sau practici curente de înaintare militară în grad, ci doar în virtutea faptului că a fost un sportiv reprezentativ, în virtutea unor promovări discutabile), la modul disprețuitor și batjocoritor, asemeni unui dictator.

    • A călcat pe bec Năstase în meciul cu UK, e drept, dar DUPĂ ce arbitrul ENGLEZ s-a apucat să arbitreze ENGLEZEȘTE echipa României…
      Nici o legătură, desigur…

    • @Radu:
      I-ai linistit ! Unul nu mai scrie dupa postarea ta ! :)))))))

  15. Pardon ! A mai fost unul Garett care a RAGAIT, nu a scris ! :))))

  16. După logica judecătorilor de la Spiru Haret, nici un sportiv care aduce faimă României nu va mai putea fi condamnat pentru nici o infracțiune ? Sportivul ăsta fără caracter și fără morală a devenit deja un exemplu negativ. Deopotrivă cu judecătorii care l-au iertat.

    • Nastase est toujours un exemple. Il a été un des premier à lutter contre le racisme en s’affichant au côté de son ami Arthur Ashe peint en noir sur le centrale de Wimbledon afin de tourner le racisme en dérision. Ceci est un acte extrêmement courageux si on le replace dans le contexte des années 70 époque où lesUSA la Grande Bretagne étaient extrêmement racistes. Nastase est tout simplement victime de pression politique et le président en place cherche à travers Ilie d’atteindre des hommes beaucoup plus puissant, comme par exemple Ion Tiriac.