G4Media.ro

Instanța Supremă din Franța a hotărât că un imam extremist, acuzat pentru…

Sursa foto: Pexels / Chris Molloy

Instanța Supremă din Franța a hotărât că un imam extremist, acuzat pentru incitare la ură, poate fi deportat în Maroc

Cea mai înaltă instanță administrativă a Franței a decis marți că un imam marocan născut în Franța, pe care guvernul l-a acuzat că promovează ura, poate fi deportat, potrivit unei hotărâri judecătorești, transmite Reuters.

Acuzațiile de incitare la ură, precum și de antisemitism și sexism provin din comentarii făcute în discursuri publice între 2003 și 2019. El și-a dezvoltat un public larg pentru predicile sale în moschei, precum și online, ajungând la 174.000 de urmăritori pe YouTube și 44.000 de urmăritori pe Facebook, într-o perioadă în care Franța a suferit valuri de atacuri ale militanților islamiști și a devenit din ce în ce mai nervoasă din cauza amenințării percepute din partea separatismului islamist.

Această decizie a anulat o hotărâre anterioară a unui tribunal din Paris care a suspendat un ordin de deportare împotriva lui Hassan Iquioussen în luna iulie pentru „incitare la ură, discriminare și violență”, în special împotriva comunității evreiești și a femeilor.

Conseil d’Etat, care acționează ca instanță supremă pentru justiție administrativă, a constatat, contrar primei hotărâri, că deportarea sa în Maroc nu ar reprezenta o ingerință disproporționată în dreptul său de a duce o viață privată și de familie normală.

Iquioussen, în vârstă de 58 de ani, s-a născut în Franța și familia sa apropiată locuiește în această țară, deși nu are cetățenie franceză.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a postat un comentariu pe Twitter în urma deciziei, numind-o „o mare victorie pentru Republică”. El va fi expulzat de pe teritoriul național”.

Avocata lui Iquioussen, Lucie Simon, a reacționat, de asemenea, la decizie pe Twitter, spunând că bătălia juridică nu s-a încheiat. Clientul său încă ia în calcul să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului. „Discriminările nu sunt combătute prin crearea altora noi”, a scris ea.

În timpul unei audieri îndelungate de săptămâna trecută, Simon a declarat că clientul ei era conservator și că a făcut comentarii retrograde și regretabile, dar că acest lucru nu făcea din el o amenințare la adresa ordinii publice.

Ea a mai spus că niciuna dintre acuzații nu era nouă, în special comentariile antisemite, și că, deși a fost supravegheat de serviciile de informații încă de la sfârșitul anilor 1990, nu a fost niciodată urmărit penal sau condamnat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. In sfarsit, va treziti…cam greu. Sa nu fie si prea tarziu.

  2. Daca e o infractiune dc nu ik trimite la bulâu? Cv de genul „se face vinovat dar nu-l condamnam,il dam bilet de sejur.Marsilia nu mai e pamant francez…azi-maine vor fi doar arabi prin zona.

    • Marsilia nu a fost mereu pamant francez. Nu are nici 600 de ani decand este franceza. Asa-i cand chiulesti de la orele de istorie 😉

    • Ca să-l țină țara lui de origine la bulău, nu să stea pe banii francezilor și să redicalizeze pe alți tineri musulmani în închisoare.