G4Media.ro

Instituție din Sănătate de la Budapesta, amendată pentru o eroare de achiziție…

sursa foto: Facebook/ MApN

Instituție din Sănătate de la Budapesta, amendată pentru o eroare de achiziție de vaccinuri: Nu a putut dovedi în mod convingător necesitatea absolută a achiziției

Comisia de Decizie privind achizițiile publice a amendat Centrul Național de Sănătate Publică și Farmaceutică (NNGYK) cu zece milioane de forinți (128.640 lei) pentru achiziția de vaccinuri de la Moderna, în toamnă, transmite publicația Nepszava, citată de Rador Radio România.

Procedura a fost declanșată din oficiu de către președintele Autorității pentru Achiziții Publice, iar Comisia de Decizie pentru Achiziții Publice a publicat acuzarea pe 20 februarie. În urma verificării legalităţii s-a stabilit că NNGYK nu a putut dovedi în mod convingător necesitatea absolută a achiziției. Precum și faptul că din cauza urgenței extreme care decurge dintr-un motiv neprevăzut, termenele prescrise pentru procedura deschisă, invitațională sau negociată nu au putut fi respectate. Prin achiziția publică contestată, NNGYK a achiziționat 100.000 de doze de vaccin Moderna, a căror valoare estimată este de aproximativ 1,5 miliarde de forinţi.

După cum se ştie, după ce Guvernul este într-un proces cu Pfizer, înainte de sezonul de toamnă doar de la Moderna a solicitat o ofertă pentru aproximativ o sută de mii de doze, dar şi pe acestea destul de tâziu, abia la sfârșitul lunii noiembrie au avut loc negocierile de achiziție. Ziarul ungar „Népszava” a fost primul care a scris despre faptul că Guvernul cumpără vaccin Moderna pentru grupurile de populație care trebuie protejate mai mult. La începutul lunii decembrie, secretarul de stat responsabil cu sănătatea, Péter Takács, a declarat pentru ziarul „Népszava” că cei care au dreptul la vaccinul antigripal gratuit pot primi noul vaccin. Răspunzând atunci la întrebarea ziarului, de ce a fost ales Moderna, în condiţiile în care anterior vaccinul de la Pfizer a fost cel mai disponibil dintre vaccinurile ARNm, secretarul de stat a răspuns: producătorul Moderna a dat cel mai bun preț, Pfizer nici nu a transmis vreo ofertă.

În ianuarie anul trecut, Pfizer și BioNTech au intentat un proces împotriva statului ungar, întrucât Ungaria în noiembrie 2022, invocând conflictul din Ucraina, a refuzat să primească și să plătească cele trei milioane de vaccinuri COVID-19 comandate în acordul-cadru al UE, în 2021. De altfel, și Polonia este dată în judecată dintr-un motiv similar, iar în România a izbucnit un scandal pentru că guvernul de la acea vreme a comandat prea multe vaccinuri, iar acestea ar fi putut provoca prejudicii bugetului României.

Sursa: NÉPSZAVA / Rador Radio România /.
Traducerea: Rozália Gănciulescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...