Instituțiile din justiție reacționează după declarațiile ministrului Raluca Turcan pe tema sporurilor mari. CSM se declară ”indignat”
Consiliul Superior al Magistraturii anunță că ”a luat act cu indignare” de declarația ministrului Muncii, Raluca Turcan, despre care CSM susține că ar fi spus că ”în sistemul de justiție nivelul sporurilor reprezintă 85% din veniturile salariale”. Înalta Curte de Casație și Parchetul General a reacționat și ele, respingând afirmațiile ministrului Muncii.
”Această afirmație este total neadevărată”, arată CSM într-un comunicat.
Raluca Turcan a declarat miercuri seară la Antena 3 că “per total cheltuieli salariale în momentul de faţă nivelul sporurilor reprezintă 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult, însă sunt categorii ocupaţionale salariale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult (…) Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate şi sistemul de justiţie. Acolo sunt aceste sporuri de 85% şi de aceea vă spun că nu putem să le tratăm cu uşurinţă pentru că vorbim de fapt de fapt de sporuri care completează veniturile celor din sănătate care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, potrivit Agerpre.
În replică, CSM arată că, potrivit art.25 alin.1 din Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nr.153/2017, suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază. ”Subliniem că această prevedere legală este respectată cu strictețe în cadrul întregului sistem judiciar. Astfel, spre exemplu, în luna ianuarie 2021 ponderea sporurilor din totalul salariilor la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost de 23.83%”, a mai spus CSM.
Ca exemplu, Turcan a amintit sporul de „suprasolicitare neuropsihică”, a cărui care diferă foarte mult, în sectorul de justiție și cel de sănătate. „Sunt categorii profesionale care consideră necesar acest spor, dar el este extrem de disproporţionat. Un magistrat are un salariu de bază de peste 29.200 lei, cu un spor de solicitare neuropsihică de peste 5.600 lei, în timp ce un medic are un salariu de bază de 15.200 şi un spor de solicitare neuropsihică de peste 2.300 de lei”, a comentat Turcan, miercuri seară, la Antena 3.
”Alăturarea în aceeași declarație a drepturilor de care beneficiază două categorii profesionale, cu specific diferit al muncii dar cu responsabilități enorme față de cetățeni, nu face nimic altceva decât să adâncească în mod nepermis falii, fără a ține seama de specificul fiecărei profesii”, mai arată CSM.
Și Înalta Curte critică ceea ce numește ”caracterul totalmente eronat al informațiilor vehiculate în spațiul public de către ministrul muncii și protecției sociale”. Curtea Supremă a prezentat bugetul care arată că sporurile sunt sub pragul legal de 30%.
”Toate indemnizațiile și salariile din cadrul autorității judecătorești sunt stabilite în baza legii, ale cărei dispoziții sunt general disponibile, se reflectă în declarațiile de avere ale judecătorilor, magistraților-asistenți și grefierilor, sunt publicate în condițiile legii, neexistând niciun fel de elemente care să împiedice o documentare corectă și completă pe această temă, astfel că asemenea erori nu pot fi considerate acceptabile”, mai arată Înalta Curte în comunicatul citat.
Și Parchetul general a spus că ”sporurile de maxim 45% prevăzute de Legea nr. 153/2017 nu au fost acordate, cuantumul sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi al sporului de confidenţialitate, precum și cuantumul sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, transformate în procente, reprezintă maxim 30% din indemnizația de încadrare, pentru procurori, personalul asimilat și personalul auxiliar de specialitate, fiind menținute la nivelul valoric din anul 2018 prin reglementări legale succesive”.
Consiliul Superior al Magistraturii îl critică în același comunicat și pe Stelian Ion, ministrul Justiției: ”Din păcate, declarațiile doamnei ministru al muncii şi protecției sociale, Raluca Turcan, se mențin în aceeași linie cu declarațiile inadecvate ale domnului ministru al justiției, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraților şi nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar. Aşa cum am mai arătat, consecințele negative ale lipsei de personal vor fi resimțite de justițiabili, deşi acestora ar trebui să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim și previzibil, la cele mai înalte standarde. Consiliul respinge acest tip de atitudini, total neconstructive şi face apel la responsabilitate din partea reprezentanților puterii executive. Principiul cooperării loiale presupune înainte de toate onestitate atât față de partenerii instituționali, cât şi față de opinia publică, iar inducerea publicului în eroare, prin astfel de declarații publice, este cu adevărat regretabilă”.
Foto: Sediul CSM / InquamPhotos
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii