G4Media.ro

Instituțiile din justiție reacționează după declarațiile ministrului Raluca Turcan pe tema sporurilor…

Foto: Facebook.com/Raluca Turcan

Instituțiile din justiție reacționează după declarațiile ministrului Raluca Turcan pe tema sporurilor mari. CSM se declară ”indignat”

Consiliul Superior al Magistraturii anunță că ”a luat act cu indignare” de declarația ministrului Muncii, Raluca Turcan, despre care CSM susține că ar fi spus că ”în sistemul de justiție nivelul sporurilor reprezintă 85% din veniturile salariale”. Înalta Curte de Casație și Parchetul General a reacționat și ele, respingând afirmațiile ministrului Muncii.

”Această afirmație este total neadevărată”, arată CSM într-un comunicat.

Raluca Turcan a declarat miercuri seară la Antena 3 că “per total cheltuieli salariale în momentul de faţă nivelul sporurilor reprezintă 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult, însă sunt categorii ocupaţionale salariale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult (…) Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate şi sistemul de justiţie. Acolo sunt aceste sporuri de 85% şi de aceea vă spun că nu putem să le tratăm cu uşurinţă pentru că vorbim de fapt de fapt de sporuri care completează veniturile celor din sănătate care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, potrivit Agerpre.

În replică, CSM arată că, potrivit art.25 alin.1 din Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nr.153/2017, suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază. ”Subliniem că această prevedere legală este respectată cu strictețe în cadrul întregului sistem judiciar. Astfel, spre exemplu, în luna ianuarie 2021 ponderea sporurilor din totalul salariilor la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost de 23.83%”, a mai spus CSM.

Ca exemplu, Turcan a amintit sporul de „suprasolicitare neuropsihică”, a cărui care diferă foarte mult, în sectorul de justiție și cel de sănătate. „Sunt categorii profesionale care consideră necesar acest spor, dar el este extrem de disproporţionat. Un magistrat are un salariu de bază de peste 29.200 lei, cu un spor de solicitare neuropsihică de peste 5.600 lei, în timp ce un medic are un salariu de bază de 15.200 şi un spor de solicitare neuropsihică de peste 2.300 de lei”, a comentat Turcan, miercuri seară, la Antena 3.

”Alăturarea în aceeași declarație a drepturilor de care beneficiază două categorii profesionale, cu specific diferit al muncii dar cu responsabilități enorme față de cetățeni, nu face nimic altceva decât să adâncească în mod nepermis falii, fără a ține seama de specificul fiecărei profesii”, mai arată CSM.

Și Înalta Curte critică ceea ce numește ”caracterul totalmente eronat al informațiilor vehiculate în spațiul public de către ministrul muncii și protecției sociale”. Curtea Supremă a prezentat bugetul care arată că sporurile sunt sub pragul legal de 30%.

”Toate indemnizațiile și salariile din cadrul autorității judecătorești sunt stabilite în baza legii, ale cărei dispoziții sunt general disponibile, se reflectă în declarațiile de avere ale judecătorilor, magistraților-asistenți și grefierilor, sunt publicate în condițiile legii, neexistând niciun fel de elemente care să împiedice o documentare corectă și completă pe această temă, astfel că asemenea erori nu pot fi considerate acceptabile”, mai arată Înalta Curte în comunicatul citat.

Și Parchetul general a spus că ”sporurile de maxim 45% prevăzute de Legea nr. 153/2017 nu au fost acordate, cuantumul sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi al sporului de confidenţialitate, precum și cuantumul sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, transformate în procente, reprezintă maxim 30% din indemnizația de încadrare, pentru procurori, personalul asimilat și personalul auxiliar de specialitate, fiind menținute la nivelul valoric din anul 2018 prin reglementări legale succesive”.

Consiliul Superior al Magistraturii îl critică în același comunicat și pe Stelian Ion, ministrul Justiției: ”Din păcate, declarațiile doamnei ministru al muncii şi protecției sociale, Raluca Turcan, se mențin în aceeași linie cu declarațiile inadecvate ale domnului ministru al justiției, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraților şi nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar. Aşa cum am mai arătat, consecințele negative ale lipsei de personal vor fi resimțite de justițiabili, deşi acestora ar trebui să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim și previzibil, la cele mai înalte standarde. Consiliul respinge acest tip de atitudini, total neconstructive şi face apel la responsabilitate din partea reprezentanților puterii executive. Principiul cooperării loiale presupune înainte de toate onestitate atât față de partenerii instituționali, cât şi față de opinia publică, iar inducerea publicului în eroare, prin astfel de declarații publice, este cu adevărat regretabilă”.

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Turcan minte cu nonsalanta

  2. nu mai pot eu de indignarea lu csm

  3. Gura mamii voastre de javre.
    Eu am muncit 44 de ani pe mare, 28 de ani de comanda.
    Ia sa vezi cum e cand nu dormi o saptamana, cand te arunca de toti peretii.
    Si in timpul acesta trebuie sa si muncesti, sa iei decizii cruciale.
    Uite ca nu sunt nici special si nici suprasolicitat neuropsihic.
    44 de ani,anual, am facut vizita medicala si controlul neuropsihiatric. Totul OK.
    44 de ani am stat intre radare, statii radio, ghiduri de unda si nu am fost vatamat de antene.
    Nici nu mai stiu cand am luat ultima data o pastila, sau cand am avut o durere de cap.
    Eu stiu ca orice munca e stresanta, numai pentru idioti munca este o placere.
    Ai ales o meserie, o faci taticule.
    La astia e valabila vorba aia „sa te bati de musca toata ziua e cea mai a dracului munca”

    • Se vede din limbajul tau ce pregatire si ce capacitate de intelegere ai si cum luai „decizii importante”.

    • @Viorica & VOrBE

      Asta stiti asta faceti. Fara argumente, bum ! il faceti prost, incapabil de a intelege, judecati deja cum a luat deciziile (de parca voi stiti ce decizi a luat omul).

      Atac la persoana – ad hominem.

      Un argument ad hominem, cunoscut și ca argumentum ad hominem (latină: „argument la persoană”, „argument împotriva omului”) constă în a riposta, la un argument sau la o afirmație despre un fapt, prin atac la persoana care a prezentat argumentul sau a făcut afirmația, în loc să se adreseze subiectul argumentului sau să se furnizeze o dovadă contra afirmației. Această eroare logică se referă la criticile sau atacul la persoana care face afirmațiile și prin care se încearcă discreditarea argumentului.

    • D-na Viorica nu faceti gresala sa confundati un comandant de nava cu Basescu.
      Petrov este un accident. Si chiar si asa, trecut prin scoala ca gasca prin apa, tot matura cu voi pe jos pe unde va prinde.
      Un comandant de nava are zeci de examene la viata lui din domenii pe care dvs nici nu le banuiti.
      Sa nu vorbim de altele. De exemplu eu 2 ani toate studiile de drept le-am facut cu Dl Prof Dumitru Mazilu.
      Nu de multe ori un comandant trebuie sa mearga in tribunal in litigii comerciale, impreuna cu avocatul pregateste apararea.
      De multe ori fara traducator.
      Ia sa vedeti cum e acolo cand juri”Io soy uno bueno padre di familia”….
      Se mai judeca cu asiguratorii, cand semnezi acte pentru marfa care cateodata depaseste valoarea de 1 miliard de dolari acolo nu te asista nimeni. Cam trebuie sa stii ce semnezi.
      Sa nu vorbim de conventii internationale.
      Si sa nu vorbim de pregatirea in domeniul tehnic.
      Ideea era ca sunt revoltat de pretentiile absurde ale unor magistrati romani.
      Au ajuns sa aiba pensii mai mari de doua ori decat salariul unui magistrat american. Si tot mai vor.
      Si americanul iese la pensie la 65 de ani.
      Cum e posibil ca un magistrat sa spuna ca nu poate fi corect si cinstit daca nu este platit cat vrea el.

    • Hai sa dam cu ” VOrBE”. Auzi la el/ea argument ” Traian Basescu, poftim! Nici el nu ia pastile.”. Hahahah… ce argument :-), bre serios acum, de unde le scoti?

  4. Nu este nici o noutate
    Noutate va fi când se va vota Răspunderea magistratilor și Confiscarea extinsă

  5. Vai saracii , ce indignați . Ți-ai dracu cu sporurile voastre . Sporuri date pentru lene :)))))

  6. Parca toti astia de la stat sunt in pericol iminent sa damblagesca daca nu primesc sporul asta de cel putin 1000 euro.
    Parca ar suferi de stres post traumatic bugetarii astia.

  7. S-a gasit si madam’ Turcan sa se duca la latrina 3 si sa deschida gura. CAre a slobozit un mare …. nimic. Doar nu o suspectati de ceva inteligenta pe aceasta ilustra specialista in nimicuri!!!

    Facem pariu ca nici macar nu stie pe unde este casa de pensii? Si mai facem pariu ca nici macar n-a iaesit din Bucuresti? Ca se ratacea prin teritoriu!!!

    PS. Ce liniste si pe la casele de pensii” Nu mai are cine sa-i streseze sau sa-i puna la treaba!!! Oricum se pregateau de marea recalculare!!!

  8. Dar de ce n-o dă în judecată?!

  9. Justitia din Romania este corupta . Am inteles asta pe pielea mea .
    Nu am respect pentru judecatori si procurori . Nici pentru politisti si jandarmi .
    Toti actioneaza impotriva cetateanului atunci cind acesta reclama demnitari si functionari publici / bugetari .
    Si toti au beneficii imense din munca privatilor .
    Toti au comportament de imbuibati si fuduli .