Instituționalizarea influencerilor de pe TikTok: Cum a ajuns controversatul Makaveli să defileze în Parlament și să agreseze în instituția-simbol a democrației, cu sprijinul unui partid extremist: ”Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Instituționalizarea de facto a influencerilor de pe TikTok a început vineri, după ce Makaveli, pe numele real Alexandru Virgil Zidaru, a defilat în Parlament și a agresat presa alături de șefa partidului extremist SOS România, Diana Șoșoacă.
Un utilizator de TikTok cu postări controversate pe rețeaua chinezească, cu conținut amenințător, injurios sau cu incitare la ură care se pedepsește penal în România, a devenit peste noapte, cel puțin declarativ, ”consilier parlamentar”, după spusele noii sale șefe, Diana Șoșoacă, principala portavoce a Rusiei în Parlament.
Makaveli a ajuns să lucreze ”cu carte de muncă”, după cum anunță el, pentru parlamentarii SOS, în plin scandal în care a fost inclusiv amendat pentru derapajele grave înregistrate la adresa jurnaliștilor și televiziunii Antena 3.
Șoșoacă a premiat atitudinea agresoare a lui Makaveli și a instituționalizat astfel derapajele de pe TikTok, în condițiile în care însăși senatoarea a înregistrat la rândul ei derapaje prin care a consolidat atitudinea tiktokerului și în urma cărora procurorii au deschis dosar penal in rem pentru purtare abuzivă.
Makaveli a ajuns să defileze la costum prin Parlament și să se poarte în Legislativ ca în live-urile de pe TikTok exclusiv datorită influenței pe care o exercită pe rețeaua chinezească.
În prima zi a lui în Parlament, influencerul a agresat sau luat peste picior jurnaliști în instituția-simbol pentru o democrație, încurajat chiar de șefa SOS, europarlamentar în funcție din partea unui partid extremist care a obținut peste 7%, în condițiile în care polul de extremă dreapta a fost fracturat în cel puțin trei partide.
„Veniți mai încoace, domnișoară, să vă spun două-trei vorbe”, a declarat Makaveli de la o tribună pentru declarații de presă din Parlament, vineri dimineață.
„Vezi, nu începe cu înșelăciunea (metaforă pentru o expresie de nereprodus adresată de tiktoker soției moderatorului Mihai Gâdea, n.red.)”, i-a spus ironic Diana Șoșoacă.
„În primul rând, ascundeți-vă soțiile că a intrat Makaveli în Parlament – unu la mână. Doi la mână, fiți cuminți, mergeți pe vârfuri, cine e corect e corect, cine nu – le băgăm amendă”, a continuat Makaveli amenințător, fără să fie deranjat de paza din Parlament.
Makaveli a ajuns să fie asociat cu Parlamentul României în timp ce pe TikTok ridica un val de ură împotriva televiziunilor și a presei tradiționale, cu precădere Antena 3 și Mihai Gâdea. În timp ce ”reprezintă Parlamentul”, zeci de fani ai lui Makaveli îi imită comportamentul și postările pe TikTok. Citește o analiză integrală a G4Media pe acest subiect, aici.
De subliniat că nu este clar încă dacă Makaveli a fost angajat în Parlamentul României, la cabinetul vreunui parlamentar SOS sau la cabinetul de avocatură al Dianei Șoșoacă ori la vreunul dintre sediile politice ale SOS (cele două din urmă fiind entități private, fără legătură cu Parlamentul).
Ce rol are Parlamentul în România
Existența Parlamentului asigură echilibrul puterii în România și funcționarea statului de drept prin separația puterilor: Parlamentul reprezintă puterea legislativă, adică cea care emite legile în temeiul cărora societatea funcționează zi de zi.
Cele două camere are Parlamentului, Camera Deputaților și Senatul, funcționează separat, dar și în ședințe comune, printre altele, ca să aprobe bugetul statului, să audieze propunerile de miniștri și să învestească Guvernul (puterea Executivă), să declare sau să ridice starea de război, să aprobe strategia de apărare a țării, să numească (la propunerea președintelui) șefii serviciilor secrete etc.
Cum s-a ajuns aici?
Platforma chinezească TikTok, folosită în mod special pentru crearea de conținut și socializare, a devenit, într-un timp foarte scurt, o adevărată “armă” electorală pentru politicieni, dar și principala sursă de informare pentru mare parte dintre utilizatori în ultimii ani, cu precădere de-a lungul celor patru campanii electorale desfășurate în România în 2024.
Pe lângă campaniile de promovare ale politicienilor, în 2024, un rol esențial, după cum avea să se vadă la prezidențiale, l-au avut influencerii (persoane urmărite de cel puțin câteva zeci de mii de persoane care au capacitatea să le influențeze deciziile, reacțiile, postările etc, n.red.)
Ei au creat astfel diverse “tabere politice”, cu rolul de a susține candidații preferați. Influencerii au jucat un rol extrem de important în tabăra extremiștilor (SOS, AUR, Călin Georgescu care a propulsat și POT), iar printre aceștia s-a numărat și Makaveli, cunoscut în mediul online pentru live-urile sale de pe TikTok cu provocări, jocuri, sau așa-zise ”pamflete”.
Makaveli a fost dintotdeauna un personaj foarte prezent în “lumea” TikTok-ului. În ultima perioadă, însă, a intrat în centrul atenției după mai multe declarații controversate cu privire la situația politică din România.
Acesta, alături de alți influenceri din “anturajul” său, precum Allin, Feraru sau interlopul George Pian, au devenit, în preajma primului tur al alegerilor prezidențiale, susținătorii candidatului Călin Georgescu și și-au sporit rapid popularitatea.
Ulterior, atât Makaveli, cât și ceilalți influenceri menționați anterior, s-au dezis de candidatul Călin Georgescu și au întors armele împotriva acestuia, după ce își potențaseră reciproc influența pe TikTok.
Declarațiile au venit după ce în urmă cu două săptămâni, după ce președintele Klaus Iohannis a desecretizat documentele din ședința CSAT cu privire la campania din mediul online a candidatului Călin Georgescu, atât Makaveli cât și interlopul George Pian au declarat public poziția lor fermă împotriva acestuia.
Însă recent, într-o postare din curtea Parlamentului de vineri, Makaveli și-a reiterat sprijinul pentru Georgescu și a declarat că și Diana Șoșoacă îi susține candidatura acestuia.
Makaveli a fost asociat cu partidul AUR, inclusiv cu liderul acestuia, George Simion. De asemenea, la scurt timp după ce a întors temporar armele împotriva lui Călin Georgescu, celebrul tiktoker a declarat în timpul unui live că a primit bani de la Victor Micula pentru a susține partidul AUR.
Înainte de toată implicarea acestuia în lumea politică, influencerul Makaveli s-a făcut cunoscut pe TikTok prin live-urile cu muzică, în care, adesea, acesta interpreta manele. Ulterior, a început o serie de live-uri cu provocări sau ”meciuri” oficiale, așa cum sunt numite de către internauți jocurile de tip duel live pentru donații pe TikTok.
Makaveli a avut și are în continuare diverse apariții și pe la galele de lupte RXF, popularizate de asemenea tot pe TikTok. La unele dintre galele anuale RXF, Makaveli a și luptat în cușcă de mai multe ori.
Mai multe aici despre întregul fenomen al donațiilor pe TikTok.
Vineri dimineață, influencerul Makaveli a devenit, de la o persoană cunoscută în mediul online pentru pamflete, live-uri și jocuri, dar și pentru postări controversate, cu amenințări sau injurii, o persoană asociată cu Parlamentul României.
În timpul anunțului despre ”consilierul” Makaveli, Diana Șoșoacă i-a adresat jigniri lui Mihai Gâdea: “Ia-o cu sos, Gâdea, ia-o cu mult sos din partea mea”.
Scandalul Makaveli-Gâdea/Antena 3 a pornit după ce, în urmă cu câteva zile, Makaveli a adresat, în direct, injurii la adresa soției lui Mihai Gâdea, fiind ulterior amendat cu suma de 500 de lei.
“Antena3 va avea de furcă cu mine în Parlamentul României, meritați să fiți desființați și aruncați în temnițe pe viață!”, a transmis Șoșoacă într-o postare pe TikTok, în apărarea lui Makaveli.
Iar Makaveli a continuat să se poarte ca pe TikTok: “Sunt cel mai sexy, cel mai frumos bărbat din Parlamentul României”. “Ascundeți-vă soțiile că a intrat Makaveli în parlament”; “Fiți cuminți, mergeți pe vâfuri”, au fost câteva dintre primele declarații din ziua instituționalizării tiktokărelilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii