G4Media.ro

Institutul Levantului, sinecura lui Emil Constantinescu, primeşte de la Guvernul PSD liber…

Institutul Levantului, sinecura lui Emil Constantinescu, primeşte de la Guvernul PSD liber la angajări, deşi toate posturile din administraţie sunt blocate

Guvernul Dăncilă a deblocat joi 29 de angajări la Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, o instituţie condusă de fostul preşedinte, Emil Constantinescu, şi înfiinţată la iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu. Deblocarea posturilor are loc într-un an în care toate angajările de bugetari sunt blocate după o decizie a Guvernului Tudose. Institutul Levantului e considerat o sinecură politică pentru fostul preşedinte Constantinescu.

Angajările în autoritățile și instituțiile publice sunt blocate pe parcursul anului 2018, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului 90 din decembrie 2017.

Înfiinţarea Institutului Levantului s-a lovit de opoziţia Guvernului Cioloş, a preşedintelui Klaus Iohannis – care a retrimis legea la Parlament pentru revizuire, dar şi de opoziţia fostului vicepreşedinte al Academiei Române, Victor Spinei. Argumentele împotriva institutului au mers de la lipsa specialiştilor români în domeniu până la inadecvarea surselor de finanţare.

O poziţie dură a avut-o senatorul USR Vlad Alexandrescu, care, în timpul dezbaterilor din Comisia de Cultură, a calificat institutul drept „o sinecură”.

Institutul pentru Studiul Levantului, condus de Emil Constantinescu (profesor de geologie) se află în subordinea Senatului, condus de Călin Popescu Tăriceanu. Obiectul de activitate al institutului este „extinderea cercetărilor științifice asupra culturilor și civilizațiilor din spațiul istoric al Levantului (Orientul Mijlociu, nordul Africii, Balcani, Caucaz) (…); promovarea dialogului între popoarele din spațiul istoric al Levantului în vederea creării unei culturi a păcii prin dialog între mediul academic, liderii religioși și tânăra generație”.

Din Consiliul Consultativ al Institutului fac parte figuri controversate precum Răzvan Theodorescu (şeful TVR în timpul mineriadei din iunie 1990), Andrei Marga, Daniel Barbu şi Puiu Haşotti.

Ce spunea în 2016 academicianul Victor Spinei despre Institut: „Oportunitatea unui astfel de institut la nivelul actual al potenţialului ştiinţific naţional nu ni se pare justificată, întrucât centrele de cercetări academice, universitare şi muzeale din România nu dispun în momentul de faţă decât de un număr foarte redus de autentici specialiști capabili să abordeze cu competență problemele complexe legate de civilizația Levantului, iar aceștia sunt aproape în totalitate ajunși la o vârsta înaintată. Precizam ca pentru o tratare doctă a chestiunilor respective este nevoie de arabiști, turcologi, bizantiniști, semitologi, politologi etc. cu preocupări statornice în domeniu, specializați în centre științifice autorizate din Orient sau Occident, cu atât mai mult cu cât tematica avută în vedere de inițiatorii ISACCL nu se regăsește decât cu totul tangențial în programele studiilor universitare din România”.

Foto: Constantinescu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Geologul (…) levantin are nevoie de secretare ! Nu cred sa existe o expresie mai elocventa a Nimicului in Romania decat acest „institut” , numele care il populeaza si cretinul care l-a scremut…..

  2. Romania ramane o tara bizantina!

    Aflata la intersectia a trei civilizatii e si normal ca in RO fiecare sa faca ce vrea. Ambivalenta in viata de zi cu zi era o trasatura principala a imperiului bizantin. Dupa sute de ani aceasta se vede si in viata politico-economica si sociala a Romaniei. Mai mult, intriga si jocurile de culise sunt perene. In cei cca 1000 de ani de existenta, in imperiul bizantin au existat 106 „bazilei de purpura” din care 2/3 au fost victimele intrigilor violente de palat.

    Dublul standard practicat nu numai de psd (litere mici deoarece „iliescu” ramane un „nimic politic” care a facilitat prabusirea tarii in anii 90, dupa o „lovilutie” si venirea minerilor pt a curata Piata Universitatii) dar si de alte partide este consecinta directa a trasaturii de mai sus. Sa ne mai miram ca un asemenea pitic politic se afla in gratiile guvernului?

    psd ramane intesat de o mare de pitici politici cu fitze si figuri, interlopi si ceea ce in literatura poarta numele de „capitalisti nomenclaturisti”.

  3. Eu inteleg ca mai scapa cate o greseala pe ici, pe colo dar „senatorul _USL_ Vlad Alexandrescu”?

  4. Pe Emil Constantinescu nu-l preocupa soarta cercetatorilor si a Institutului Geologic al Romaniei, sau/si al cercetarii geologice din universitatile Bucuresti, Iasi sau Cluj, faptul ca in general cercetarea geologica di Romania este aproape inexistenta si foarte slab finantata.
    Pe el il preocupa istoria Levantului. Ce sa mai vorbim…. chelului tighie de margaritar ii lipseste.
    Rusine……………………………………………..!!!!!!!

  5. Este o unitate acoperita. Probabil a SIE. Milica Constantinescu este doar decorul. Omul nu are treaba cu Levantul si doar cu levantica. Acolo probabil se va lucra o strategie pentru campania prezidentiala a lui Tariceanu. Fanariotii pun la cale .