Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel își exprimă speranța ca Prefectura Vrancea va face apel pentru anularea deciziei de reabilitare a lui Gheorge Alexianu
”Institutul Elie Wiesel își exprimă speranța ca Instituția Prefectului – Județul Vrancea va face apel pentru anularea unei decizii, care este dată contrar legislației din România și care, în același timp aduce atingere, în mod flagrant, memoriei zecilor de mii de victime, evrei și romi din Transnistria”, se arată într-o postare pe Facebook. Reacția Institutului vine după ce G4Media.ro a publicat un articol semnat de istoricul Bogdan Constantin Dogaru, care a dezvăluit cum un judecător din Panciu l-a reabilitat pe fostul guvernator al Transnistriei, Gheorghe Alexianu, sub care au fost uciși peste 300 de mii de evrei și peste 11.000 de romi.
Judecătorul a consemnat într-o sentință că fostul guvernator al Transnistriei a fost ”condamnat politic” în 1946 și a dispus restituirea suprafeței de pădure pe care moștenitorul pretinde că ar fi fost deținută de tatăl său în comuna Străoane.
Istoricul Dogaru a arătat în articol că în anul 2008, Înalta Curte de Justiție și Casație a respins în mod definitiv și irevocabil reabilitarea lui Gheorghe Alexianu, care fusese condamnat la moarte în 1946, de Tribunalul Poporului din București, pentru crime de război și crime împotriva umanității, confiscându-i-se totodată întreaga avere.
Abia în anul 2018 Prefectura Vrancea este sesizată și cere revizuirea. Dar magistratul din Panciu care a pronunțat sentința în data de 18 ianuarie 2019 (dosar 1622/275/2018), respingând cererea de revizuire ca neîntemeiată, nu a ținut cont de decizia definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Justiție și Casație din 2008.
Curtea a respins la vremea respectivă cererea de reabilitare a lui Gheorghe Alexianu și de legea nr. 221/2009 privind condamnările cu caracter politic care menționează în mod expres la articolul 7 (articol declarat constituțional prin decizia Curții Constituționale nr. 1062/2010, definitivă și general obligatorie) că prevederile respectivei legi de încadrare în categoria „condamnări cu caracter politic” nu se aplică „persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității și persoanelor condamnate pentru că au desfășurat o activitate de promovare a ideilor, concepțiilor sau doctrinelor rasiste și xenofobe, precum ura sau violența pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase și inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie”.
Sursa Foto: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România Ellie Wiesel
Citește integral
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii