Insula Dominica din Marea Caraibilor va crea prima rezervaţie de caşaloţi din lume
Dominica, un mic stat insular din Marea Caraibilor, a anunţat luni crearea primei rezervaţii de caşaloţi din lume şi a interzis pescuitul comercial şi circulaţia navelor de mari dimensiuni, informează AFP, citată de Agerpres.
Zona protejată va cuprinde aproape 800 de kilometri pătraţi, în largul coastei vestice a insulei, suprafaţă echivalentă cu aproape întreaga insulă.
Statul speră astfel să-şi sporească veniturile din turism, dar şi să capteze o cantitate mai mare de dioxid de carbon pe fundul oceanului graţie proprietăţilor biologice ale acestor cetacee.
”Cei aproximativ 200 de caşatoţi care trăiesc în apele noastre sunt cetăţeni preţioşi ai Dominica”, a spus luni premierul Roosevelt Skerrit într-un comunicat.
Caşaloţii sunt cei mai mari prădători cu dinţi de pe planetă, iar exemplarele din această specie pot ajunge la o lungime de 16 metri.
Prezenţi peste tot în lume, de la Noua Zeelanda la Islanda, caşaloţii apreciază în special apele translucide din vecinătatea insulei Dominica, ideale pentru procurarea hranei şi pentru creşterea puilor.
Biologul Shane Gero, care studiază caşaloţii din Dominica începând cu anul 2005, a demonstrat prin cercetările sale că populaţia speciei e în declin din cauza coliziunilor cu ambarcaţiuni, a pescuitului accidental şi a poluării cu plastic.
”Pierdem animale şi familii pe care cercetătorii şi operatorii care monitorizează caşaloţii aici le cunosc foarte bine”, a declarat acesta pentru AFP.
Va fi stabilit un coridor care să permită navelor să acosteze la Roseau, capitala şi cel mai mare oraş din insulă, a declarat pentru AFP Francine Baron, şefa unei agenţii pentru rezilienţă climatică din Dominica.
Navele cu o lungime de peste 18 metri vor fi probabil interzise, iar pescuitul artizanal la scară mică va fi în continuare autorizat.
Kristen Rechberger, fondatoarea Dynamic Planet, o companie care oferă consultanţă guvernului din insulă, a declarat pentru AFP că se doreşte instituirea unui concept similar cu programul turistic al gorilelor de munte din Rwanda, unde vizitatorii plătesc 1.500 de dolari pentru o drumeţie de o zi şi o oră în compania primatelor.
Caşaloţii prezintă, în plus, avantaje climatice: excrementele lor sunt bogate în nutrienţi şi favorizează proliferarea planctonului care captează dioxidul de carbon din apa de mare.
Presupunând că în apele din Dominica trăiesc 250 de balene, acestea absorb în fiecare an până la 4.200 de tone de dioxid de carbon, echivalentul a 5.000 de autovehicule scoase din circulaţie, a estimat Enric Sala, fondatorul organizaţiei nonprofit Pristine Seas, care oferă consultanţă de specialitate în Dominica.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank