Insulele Ciclade din Grecia înregistrează o intensificare a activității seismice între Santorini și Amorgos
Peste 380 de cutremure au fost înregistrate începând cu 24 ianuarie, în zona maritimă din jurul insulei nelocuite Anydros, între Thira (Santorini) și Amorgos, potrivit directorului Institutului Geodinamic al Observatorului Național din Atena, Vasileios Karastathis, scrie Kathimerini, citat de Rador.
„Zona în care are loc activitatea seismică este o zonă care are structuri tectonice semnificative și din acest motiv este considerată a avea un potențial ridicat. Acum, după 24 ianuarie, s-a observat o creștere mare a seismicității în regiune, fiind înregistrate până acum peste 380 de cutremure. 85 dintre acestea sunt de magnitudine peste 3”, subliniază Karastathis, menționând că în ultimele 24 de ore au avut loc 10 cutremure cu magnitudini peste 4, cel mai mare ajungând la magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter. ”Toate acestea ne fac să fim precauți cu privire la date, adică nu le putem spune oamenilor să stea liniștiți pe baza datelor de până acum”, a mai spus directorul Institutului Geodinamic din Grecia care monitorizează cu atenție evoluția fenomenului.
Karastathis a subliniat că vor fi instalate două stații suplimentare pe insulele din apropiere, una în Amorgos și una în Anafi, pentru a avea o imagine mai detaliată asupra activității seismice.
Intensificarea activității seismice și starea vulcanului din Santorini sunt ”fenomene diferite, dar paralele”.
Se anunță o săptămână dificilă din cauza activității seismice dintre Santorini și Amorgos, în opinia lui Kostas Papazachos, profesor de seismologie și președinte al consiliului de administrație al Institutului pentru Studierea și Monitorizarea Vulcanului din Santorini, care a subliniat că ”măsurile preventive au fost luate pentru a fi pregătiți pentru toate scenariile”. ”Nu trebuie să intrăm în panică. Dar este necesară o respectare foarte atentă a măsurilor și instrucțiunilor, în special în ceea ce privește aglomerarea”.
El a precizat că ultimele seisme nu sunt de origine vulcanică, ci tectonică și provin de la falia din Anydros, „o falie care poate ajunge la 6 sau eventual 7 pe scara Richter, fără ca asta să însemne că este de așteptat să se întâmple așa ceva, dar situația este monitorizată foarte atent”, a mai spus Papazachos.
Într-un articolul publicat pe site-ul atlantea.news, Papazachos a explicat că această izbucnire seismică este un fenomen complet diferit față de criza seismo-vulcanică ce are loc de la mijlocul lunii septembrie 2024 în interiorul calderei din Santorini, fiind două fenomene care se desfășoară în paralel.
„În caldera din Santorini avem activitate seismică cu cutremure mici (cu magnitudini de până la ~4), în principal pe falia Kameni, de la Palea Kameni până la Fira. Această seismicitate se datorează deformării calderei de nord a vulcanului, ambele fenomene fiind detectate în timp util de rețelele Institutului pentru Studierea și Monitorizarea Vulcanului din Santorini, care a fost primul care a informat conducerea statului grec. Fenomenul (care este încă în desfășurare) este similar cu cel din perioada 2011-2012, adică se datorează aceluiași centru vulcanic, și evoluează ca și precedentul, adică relativ lent (pe o perioadă de mai multe luni). Practic, cele două fenomene sunt independente în evoluția lor, unul vulcanic (în calderă) și celălalt tectonic (în Anydros). După cel mai puternic cutremur, produs în 25 ianuarie 2025 (M=3,8) în interiorul calderei, avem o diminuare a seismicității”. Din datele disponibile până în prezent, se pare că seismele înregistrate în ultimele zile la Santorini se datorează faliilor din bazinul Anydros, mai subliniază Papazachos.
Risc de tsunami
Seismologul Akis Tselentis consideră că cel mai probabil fenomenul se va atenua treptat, invocând istoricul zonei respective. „Fundul Mării Egee între Santorini și Amorgos ascunde în total cinci falii mari, fiecare de peste 20 de kilometri lungime, care pot produce cutremure cu magnitudinea între 6,5 până la 7,3. În iulie 1956 a avut loc în Amorgos cel mai mare cutremur din Grecia din secolul al XX-lea, urmat de cel mai mare tsunami din ultimele două secole din Marea Mediterană”, spune Akis Tselentis. Potrivit acestuia, cel mai mare pericol este acela al unui tsunami. „Din păcate, proximitatea faliilor submarine din regiune nu oferă suficient timp pentru sosirea alertelor de la Centrul Național de Avertizare pentru Tsunami, iar intervalul de timp dintre alertă și sosirea tsunami-ului este foarte scurt. Locuitorii ar trebui să se îndepărteze imediat de țărm și să caute refugiu în zonele mai înalte imediat ce observă o retragare a apelor”, mai spune Akis Tselentis.
Potrivit seismologului Gerasimos Papadopoulos, „nivelul riscului seismic a crescut față de acum 48 de ore, din cauza creșterii numărului de cutremure, a magnitudinii acestora și a deplasării epicentrelor spre nord-est”.
Mecanismul de intervenție în caz de dezastru este în alertă
Duminică la prânz a avut loc o nouă ședință a Comitetului Științific Permanent pentru Evaluarea Riscului Seismic și pentru Reducerea Periculozității Seismice și a Comitetului Științific Permanent pentru Monitorizarea Arcului Vulcanic din Grecia, iar duminică seara a fost convocată o sedință de urgență a guvernului grec sub conducerea premierului Kyriakos Mitsotakis.
A fost transferată în Santorini o echipă a forțelor de intervenție în caz de dezastru natural împreună cu un câine de salvare, precum și o echipă de operatori de drone și de salvatori pe calea aerului. Tot în Santorini au fost instalate și primele corturi pentru cazuri de urgență.
Conform măsurilor preventive recomandate de cele două comitete:
Școlile vor rămâne închise luni 03.02.2025 în Thira, Anafi, Ios și Amorgos. Cetățenii ar trebui să evite adunările mari în interiorul clădirilor, apropierea de clădiri abandonate, precum și accesul și șederea în porturile Ammoudi, Armeni, Korfou și Portul Vechi din Fira. De asemenea să îndepărteze elementele nestructurale potențial periculoase din cladirile în care se află și să golească apa din piscine. Să aleagă trasee sigure atunci când se deplasează, în special în locurile susceptibile de apariția unor alunecări de teren. De asemenea să se îndepărteze imediat din zonele de țărm în cazul unui seism puternic.
Primarul insulei Santorini, Anastasios Zorzos, a încercat să liniștească populația într-o declarație pentru postul local de televiziune, Volcano TV, subliniind că „aceste cutremure sunt de până la 4,5 pe scara Richter, suntem în comunicare permanentă cu oamenii de ştiinţă care nu prevăd un cutremur foarte mare, deoarece este nevoie să treacă mulți ani pentru a se produce o încărcare pe falie”.
Precizând că planificarea unor măsuri preventive a existat încă dinainte de seismele din ultimele zile, Zorzos a calificat unele acțiuni drept „excesive”. El le-a cerut locuitorilor insulei să nu se lase intimidați de titluri pompoase, ci să țină cont doar de actualizările valabile de la oamenii de știință. Primarul a mai explicat că după tragedii din trecut precum incendiul de la Mati sau accidentul feroviar de la Tempi, se iau măsuri mai stricte decât s-ar fi luat înainte.
Sursa: KATHIMERINI / Rador Radio România / Traducerea: Carolina Ciulu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.