Întâlnirea Blinken-Lavrov: SUA și Rusia vor continua dialogul săptămâna viitoare / Moscova așteaptă un răspuns scris la cerințele sale de securitate / Washingtonul a reiterat sprijinul Occidentului pentru Ucraina în cazul unei agresiuni ruse
UPDATE 15:28: Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat în urma întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că cele două părți au convenit să continue discuțiile săptămâna viitoare.
Diplomatul american a subliniat încă o dată faptul că SUA și aliații său vor reacționa cu un răspuns „răspuns unit, rapid și sever” la o eventuală agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei.
„Am fost foarte clar că dacă orice forță a Rusiei trece de granița Ucrainei vom reacționa imediat. Înțeleg că Rusia are un plan bine stabilit al atacului. Suntem împreună în acest angajament de a proteja integritatea și suveranitatea Ucrainei și vor exista consecințe majore”, a afirmat Blinken.
„Suntem, toți, toți angajați în mod egal pe calea diplomației și a dialogului pentru a încerca să rezolvăm neînțelegerile. Dar suntem și angajați, dacă acest lucru se dovedește imposibil și Rusia decide să continue agresiunea împotriva Ucrainei, la un răspuns unit, rapid și sever. Ne angajăm să mergem pe această cale și să ne rezolvăm diferențele în mod pașnic”, a mai subliniat Blinken.
De asemenea, secretarul de stat american a precizat că SUA sunt „pe deplin pregătite” pentru o nouă întâlnire dintre Joe Biden și Vladimir Putin, „dacă se dovedește utilă și productivă”.
„Dacă noi concluzionăm și rușii concluzionează că cel mai bun mod de a rezolva lucrurile este printr-o conversație ulterioară între ei (Biden și Putin – n.r.), suntem cu siguranță pregătiți să facem asta”, a spus Blinken.
Totodată, șeful diplomației SUA a mai menționat că întâlnirea cu ministrul rus de Externe „nu a fost o negociere”, ci „un schimb sincer de preocupări și idei”.
„I-am clarificat ministrului Lavrov că există anumite probleme și principii fundamentale pe care Statele Unite și partenerii și aliații noștri s-au angajat să le apere”, a mai declarat Antony Blinken.
UPDATE 14:22: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că întâlnirea cu secretarul de stat american Antony Blinken s-a încheiat cu un acord între cele două părți. Înaltul diplomat de la Moscova a precizat că SUA vor răspunde săptămâna viitorare, în scris, la cerințele de securitate ale Rusiei.
„Am discutat astăzi despre Ucraina. Colegii noștri americani au încercat încă o dată să pună în prim plan problemele de la granița dintre Rusia și Ucraina, au încercat să condiționeze orice altceva de necesitatea așa-zisei dezescaladare. Dar s-au încheiat (discuțiile – n.r.) cu un acord că săptămâna viitoare vom primi răspunsuri scrise la toate propunerile noastre”, a declarat Lavrov reporterilor.
Principalele declarații ale lui Serghei Lavrov:
- „Nu este sfârșitul dialogului nostru cu SUA;
- Am explicat că nu avem de gând să atacăm Ucraina;
- Rusia nu pretinde zone de influență;
- A venit timpul să obligăm Kievul să respecte înțelegerile de la Minsk;
- Sper la o reducere a emoției în raport cu Ucraina după aceste acorduri sincere ruso-americane”.
UPDATE 13:50: Întâlnirea dintre cei doi oficiali s-a terminat. Sunt așteptate declarații de presă.
UPDATE 12:52: Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a strâns mâna cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în debutul întâlnirii, înainte ca cei doi diplomați să se așeze la discuții.
Lavrov i-a spus lui Blinken că nu se aștepta la o evoluție a situației tensionate în cadrul discuțiilor de la Geneva.
„Propunerile (noastre) sunt extrem de concrete și așteptăm răspunsuri la fel de concrete”, a afirmat Lavrov, potrivit Reuters.
„Acesta este un moment critic. Ai dreptate: nu ne așteptăm să rezolvăm diferențele noastre aici astăzi”, i-a răspuns Blinken în remarcile sale de deschidere.
„Dar sper și mă aștept că putem testa dacă calea diplomației, a dialogului, rămâne deschisă. Ne angajăm să mergem pe acea cale, să rezolvăm divergențele în mod pașnic și sper să testăm această propunere astăzi”, a adăugat Blinken.
De asemenea, şeful diplomaţiei americane a avertizat că în caz de invazie va urma un răspuns „unit, rapid şi sever” din partea Occidentului, însă a data asigurări că Statele Unite continuă să caute o soluţie diplomatică.
Întrebat de CBS News dacă Rusia a fost intimidată de Ucraina, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a afirmat la sosirea la discuțiile de la Geneva că „nu ne este frică de nimeni, nici măcar de SUA”.
Știrea inițială
Întâlnirea dintre înalții diplomați ai Statelor Unite și Rusiei a început vineri la Geneva. Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vor discuta despre tensiunile privind Ucraina, după ce o serie de întâlniri între oficiali americani și ruși nu au produs schimbări semnificative săptămâna trecută.
Antony Blinken a sosit la Geneva după un turneu prin Europa pentru a susține angajamentele aliaților americani de a aplica sancțiuni împotriva Rusiei dacă va continua alege să invadeze Ucraina, relatează Reuters.
Speranțele Washingtonului de a construi un front unit de opoziție față de Moscova au fost încurcate de comentariile președintelui american Joe Biden la o conferință de presă de miercuri în care a prezis că Rusia „va intra” în Ucraina, precizând că în cazul unei „incursiuni minore”, Rusia va suporta costuri mai mici. Liderul de la Casa Albă a revenit ulterior asupra declarațiilor sale, precizând că orice încălcare a graniței Ucrainei va aduce costuri masive pentru Moscova.
Rusia a adunat zeci de mii de trupe la granițele sale cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuiește un nou asalt asupra unei țări pe care a mai invadat-o și în 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea. Rusia neagă că plănuiește un atac, dar spune că ar putea întreprinde acțiuni militare nedeterminate dacă nu este îndeplinită o listă de cerințe, inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu permite niciodată aderarea Ucrainei la alianța militară.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre comentariile lui Biden, a spus că Rusia a primit avertismente similare de cel puțin o lună.
„Credem că nu contribuie în niciun fel la dezescaladarea tensiunii care a apărut acum în Europa și, în plus, (declarațiile -n.r.) pot contribui la destabilizarea situației”, a spus Peskov.
La Kiev, miercuri, Blinken a încercat să liniștească Ucraina cu privire la sprijinul SUA. Înainte de a se întâlni cu oficiali germani, francezi și britanici joi la Berlin, Antony Blinken a avertizat că președintele rus Vladimir Putin ar putea ordona o invazie iminentă.
Adjunctul lui Blinken, Wendy Sherman, și adjunctul lui Lavrov, Serghei Riabkov, s-au întâlnit și ei săptămâna trecută la Geneva, unde ambele părți au stabilit poziții aparent ireconciliabile.
Rusia dorește ca NATO să promită că nu va admite Ucraina ca membru al alianței și să oprească expansiunea spre est. Alianța condusă de SUA a respins acest lucru.
Oficialii americani au minimalizat speranțele unor rezultate concrete în urma întâlnirii de vineri.
Blinken, invocând în mod repetat ceea ce el a numit „dezinformarea” rusă care vizează destabilizarea Ucrainei, a afirmat joi că eforturile diplomatice din această săptămână au arătat că poate reprezenta vineri o viziune comună a națiunilor occidentale în fața Rusiei și ar putea pune presiuni pe Moscova să se retragă.
„Acea unitate ne dă putere – o putere pe care aș putea adăuga că Rusia nu o poate egala și nu o poate egala”, a spus Blinken. „Și de aceea… voi putea reprezenta o viziune comună, o preferință comună, din partea Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri europeni pentru a găsi o cale diplomatică pentru a detensiona acest conflict”, a mai menționat secretarul de stat american.
Sursa foto: Twitter / Russian mission in Geneva
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii