G4Media.ro

Întâlnirea dintre Biden și Xi va avea loc miercuri, în zona Golfului…

Sursa foto: SAUL LOEB / AFP

Întâlnirea dintre Biden și Xi va avea loc miercuri, în zona Golfului San Francisco / SUA speră ca întrevederea să oprească spirala descendentă a relațiilor dintre Washington și Beijing

Întâlnirea foarte așteptată a președintelui Biden cu președintele chinez Xi Jinping este programată pentru miercurea viitoare în zona golfului San Francisco, au declarat înalți oficiali ai administrației americane, stabilind că este un test pentru a vedea dacă cei doi lideri pot încetini spirala descendentă a relațiilor într-un moment de puternice turbulențe globale, relatează CNN.

Este puțin probabil ca discuțiile să producă un dezgheț major în cea mai importantă relație bilaterală din lume. În schimb, faptul că întâlnirea are loc este considerat de către consilierii de la Casa Albă ca fiind un semn pozitiv după luni de fricțiuni. Oficialii americani au declarat că liderii au sperat să dezvolte un „cadru” pentru gestionarea unor relații competitive de succes între cele două puteri, cu scopul de a clarifica percepțiile greșite și de a evita surprizele.

Cu toate acestea, oficialii au declarat că asistenții lui Biden au așteptări realiste și nu anticipează o listă lungă de rezultate după întâlnire.

Confruntându-se cu un conflict pe cale de extindere în Orientul Mijlociu și cu un război crâncen în Ucraina, Biden este dornic să prevină o altă criză mondială să explodeze în timpul mandatului său. Restabilirea unui anumit grad de stabilitate în relația Washington-Beijing s-a numărat printre prioritățile sale principale în materie de politică externă, chiar și în condițiile în care tensiunile globale se intensifică.

Lista problemelor care se așteaptă să apară în cadrul discuțiilor este lungă. Aceasta include restabilirea comunicării între militari între cele două țări, un obiectiv principal pentru Biden, care intenționează să facă presiuni asupra lui Xi în această privință. De asemenea, pe masă se află conflictele din Israel și Ucraina; domenii de potențială cooperare, precum schimbările climatice și combaterea traficului de narcotice; și dezacorduri profunde cu privire la problemele legate de drepturile omului și escaladarea militară în Marea Chinei de Sud și în jurul Taiwanului.

Întâlnirea, care va avea loc în mijlocul unei mari adunări a liderilor din Pacific în California, a durat luni de zile până să ajungă la o confirmare oficială și a necesitat pregătiri intense de ambele părți. Oficialii americani se așteptau ca China să anunțe în mod oficial participarea lui Xi vineri dimineață. Oficialii americani au declarat că discuțiile vor fi extinse și se vor întinde pe mai multe sesiuni de lucru.

În pofida unei relații personale profunde și aparent calde cultivate în perioada în care au fost vicepreședinți, Biden și Xi au supravegheat o deteriorare a relațiilor dintre SUA și China până la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Punctele de tensiune includ Taiwanul, insula autonomă pe care Partidul Comunist Chinez o revendică ca fiind a sa și pe care a promis să o ia cu forța dacă este necesar. Insula va organiza alegeri în ianuarie, ceea ce va amplifica sensibilitățile legate de statutul său.

Relația a fost, de asemenea, tensionată de noile limite impuse de Biden asupra tehnologiei avansate exportate în China în numele protejării securității naționale a SUA. De asemenea, SUA au făcut presiuni asupra Chinei pentru a juca un rol mai constructiv atât în conflictul dintre Israel și Hamas, cât și în războiul dintre Rusia și Ucraina, încurajând țara să își intensifice rolul pe scena mondială.

„În acest moment, nici Statele Unite, nici China nu intră la întâlnirea dintre președintele Biden și președintele Xi așteptându-se să îmbunătățească sau să reseteze semnificativ relația”, a declarat Bonny Lin, director al China Power Project și senior fellow la Center for Strategic and International Studies. „Mai degrabă, întâlnirea va fi despre gestionarea și stabilizarea relației bilaterale, îmbunătățirea comunicării și reducerea neînțelegerilor înainte ca acestea să apară”.

Summitul de miercuri va fi doar a doua oară când Biden și Xi se întâlnesc în persoană în ultimii trei ani. Ultima dată s-au întâlnit față în față în urmă cu un an, în marja summitului G20 de la Bali. Acea întâlnire a fost menită să stabilească o bază de referință pentru relația dintre ei, pe fondul tensiunilor economice și militare crescute.

La plecarea de pe insula indoneziană, cele două părți păreau a fi pe cale să se angajeze în discuții mai regulate. Dar, câteva luni mai târziu, un impas în legătură cu un presupus balon de spionaj chinezesc a zădărnicit speranțele de normalizare a relațiilor.

După o vizită în Taiwan, vara trecută, a președintei Camerei Reprezentanților de atunci, Nancy Pelosi, Beijingul a întrerupt brusc comunicarea cu armata americană, ceea ce a provocat îngrijorare în rândul oficialilor americani cu privire la perspectiva unei comunicări sau a unui calcul greșit în zonele tensionate și contestate din Marea Chinei de Sud sau din jurul Taiwanului.

Încercările de restabilire a canalelor militare s-au oprit, chiar dacă un flux constant de oficiali ai administrației Biden au vizitat Beijingul, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, secretarul Trezoreriei Janet Yellen și secretarul Comerțului Gina Raimondo.

Dar în ultimele săptămâni au apărut semne de îmbunătățire, iar oficialii americani speră că summitul va duce la redeschiderea comunicării militare.

Luna trecută, ministrul chinez de externe Wang Yi a vizitat Washingtonul și s-a întâlnit la Casa Albă cu consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan, cu secretarul de stat Antony Blinken și cu președintele Biden.

Înaintea reuniunii de săptămâna viitoare, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, l-a invitat pe vicepremierul chinez He Lifeng, cunoscut drept „țarul economic al țării”, pentru o întâlnire de două zile începând de joi.

Iar în această săptămână, un oficial chinez de rang înalt a declarat că Beijingul este pregătit să îmbunătățească legăturile cu Washingtonul. Recentele întâlniri la nivel înalt au trimis „semnale pozitive și au crescut așteptările comunității internaționale privind îmbunătățirea relațiilor dintre China și SUA”, a declarat vicepreședintele Han Zheng în timpul unui forum Bloomberg din Singapore.

„Suntem pregătiți să consolidăm comunicarea și dialogul cu Statele Unite la toate nivelurile, să promovăm cooperarea reciproc avantajoasă, să gestionăm în mod corespunzător diferențele și să abordăm împreună provocările globale”, a declarat Han.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...