G4Media.ro

Întâlnirea Trump-Kim. Un summit care ar putea să schimbe lumea

Sursa foto: Facebook/ Kim Jong Un (김정은)

Întâlnirea Trump-Kim. Un summit care ar putea să schimbe lumea

Anunţată cu surle şi trâmbiţe, anulată, reconfirmată şi pusă sub semnul întrebării de câteva ori, întâlnirea dintre preşedinţii american şi nord-coreean, Donald Trump şi Kim Jong-un, va avea loc marţi dimineaţa în Singapore. Reuniunea – considerată „întâlnirea secolului” – vine după decenii de tensiuni uriaşe în Peninsula Coreeană legate de programul nuclear al Phenianului şi după câteva luni în care Trump şi Kim au schimbat ameninţări şi insulte. Pe agenda discuţiilor se află, printre altele, denuclearizarea regimului comunist şi un posibil acord privind sfârşitul oficial al Războiului din Coreea. Dacă lucrurile se vor desfăşura cum trebuie, nu este exclus ca „micul om rachetă” să devină primul lider nord-coreean invitat la Casa Albă sau, şi mai important, ca ambii preşedinţi (împreună cu omologul lor sud-coreean, Moon Jae-in) să fie recompensaţi cu Premiul Nobel pentru Pace. După cum este foarte posibil şi ca summit-ul ţinut la Hotelul Capella din oraşul-stat insular să se termine fără rezultate palpabile, iar tensiunile din regiunea Peninsulei Coreene să se agraveze.

Atunci când a fost anunţat, summitul a fost numit „întâlnirea secolului,” fiind oglinda fidelă a felului în care preşedintele american – fost om de afaceri – preferă să acţioneze: întâlniri faţă în faţă, în lumina reflectoarelor şi a flash-urilor aparatelor de fotografiat, în care poate discuta direct cu interlocutorul său (discuţiile bilaterale sunt favoritele sale, căci Trump are alergie la negocieri multilaterale). Pe de altă parte, multe voci au spus că, dimpotrivă, întâlnirea din Singapore este o victorie a liderului nord-coreean, care bifează o strângere de mână cu preşedintele Statelor Unite şi obţine astfel legitimarea regimului său brutal în faţa comunităţii internaţionale.

Indiferent de motivele pe care le au cele două părţi, un lucru e clar: Trump şi Kim vor sta marţi faţă în faţă în Singapore, într-o întâlnire greu de imaginat în urmă cu câteva luni şi care e complet diferită faţă de deceniile de politică externă tradiţională. Ambii lideri au ajuns deja în mica ţară din Asia de Sud-Est, iar pregătirile de la Hotelul Capella – o insulă turistică aflată în apropiere de coastele sudice ale statului Singapore – au intrat pe ultima sută de metri.

Să vedem în continuare câteva dintre cele mai importante chestiuni legate de summit-ul dintre Trump şi Kim.

De ce întâlnirea va avea loc în Singapore? Alegerea locului reuniunii nu a fost deloc întâmplătoare. Iniţial, zona demilitarizată DMZ, Mongolia și China au fost luate în calcul pentru găzduirea întâlnirii. În final, a fost însă ales Singapore datorită neutralităţii sale relative şi a securităţii pe care o oferă.

Familia Kim se simte confortabil în orașul-stat asiatic. Este una dintre puținele țări care încă găzduiește o ambasadă nord-coreeană, iar multe dintre afacerile regimului au fost făcute prin insula-stat. În acelaşi timp, Singapore are o relație puternică cu SUA. În plus, este o țară în care sunt interzise adunările publice fără permis de la poliție, limitând astfel posibilele proteste împotriva lui Kim sau a lui Trump.
În sfârşit, în apropiere de Hotelul Capella se află şi terenuri de golf, unde preşedintele Trump – practicant cunoscut al acestui sport – ar putea să-l invite pe Kim. Ar fi o modalitate excelentă de a detensiona atmosfera şi de a aborda chestiuni importante.

Capella se află pe Insula Sentosa, care înseamnă „pace şi linişte” în malaeziană, iar hotelul de lux are 122 de camere, între care două apartamente prezidenţiale.

Care vor fi subiectele de discuţii? Într-o analiză recentă pentru G4Media.ro, scriam că denuclearizarea este cel mai important dosar. Casa Albă a repetat constant că strategia ei este „denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă” a Coreei de Nord. Statele Unite ar fi cerut regimului de la Phenian un calendar imediat privind renunţarea la programul său nuclear, fără însă ca ţara comunistă să avanseze vreo dată concretă privind arsenalul nuclear.

Nimeni nu ştie care este atitudinea liderului comunist în această chestiune delicată. Kim Jong-un a declarat în trecut că este determinat să „denuclearizeze” ţara sa într-o anumită formă, dar nu se ştie exact ce înţelege el prin acest lucru şi dacă este dispus să renunţe complet la armele atomice.

Sancţiunile împotriva Coreei de Nord vor reprezenta un alt subiect important. Chestiunea este legată tot de subiectul denuclearizării. Preşedintele Trump s-a angajat de altfel recent să înlăture sancțiunile economice aplicate Coreei de Nord. „Aștept cu nerăbdare ziua în care pot ridica sancțiunile impuse Coreei de Nord,” a spus Trump. El a menționat, de asemenea, că Administraţia sa a pregătit sancțiuni suplimentare, care nu vor fi aplicate decât dacă „negocierile vor eşua.”

La rândul său, în schimbul renunţării la o parte din programul nuclear, Kim ar putea cere avantaje economice imediate, între care reluarea cooperării economice cu Coreea de Sud, inclusiv relansarea Complexului Industrial Kaesong, care aducea regimului 120 de milioane de dolari pe an.

Americanii ar putea folosi strategia ajutorului economic pentru a obţine concesii nucleare din partea lui Kim. Casa Albă a vorbit constant de acest lucru, iar președintele Trump s-a oferit să ajute la reconstruirea economiei nordului, dacă regimul de la Phenian își va distruge arsenalul nuclear. El a spus în urmă cu câteva săptămâni că, pentru binele său, liderul nord-coreean ar trebui să facă o înțelegere pentru a scăpa de armele nucleare în schimbul oportunităților economice. „Îi vom garanta securitatea. Va fi în siguranță, va fi fericit, țara sa va fi bogată, țara sa va fi harnică și foarte prosperă.”

Drepturile omului. Este o chestiune spinoasă, căci, potrivit informaţiilor, în jur de 120.000 de bărbaţi, femei şi copii sunt închişi în lagărele pentru prizonieri politici din Coreea de Nord. Nu se ştie deocamdată dacă acest subiect se va afla pe agenda discuţiilor, căci simpla lui menţiune – deşi necesară din punct de vedere moral – ar putea irita delegaţia nord-coreeană şi ar putea determina retragerea acesteia de la negocieri. Cel mai probabil, subiectul nu va fi abordat de Trump la întâlnirea din Singapore.

Războiul din Coreea. Întâlnirea dintre Trump şi Kim ar putea duce la un posibil tratat de pace între Coreea de Nord și Coreea de Sud, care se află încă în război, căci acordul din 1953 care a pus capăt ostilităţilor din peninsulă a fost un tratat de armistițiu și nu un tratat de pace. Deoarece Seulul este direct interesat de acest subiect, nu este exclus ca preşedintele Moon să fie invitat şi el la masa de discuţii.

Putem avea încredere în Kim Jong-un? Răspunsul simplu e nu. Analiştii cred că singurul lucru pe care îl urmăreşte dictatorul comunist este supravieţuirea regimului său, cu el la putere. „Trebuie să avem zero încredere în Kim. Este un regim care a călcat în picioare fiecare promisiune pe care a făcut-o. Kim va trebui să lucreze din greu pentru a câștiga chiar şi o fărâmă de credibilitate,” a spus recent pentru G4Media.ro directorul executiv al Committee for Human Rights in North Korea (HRNK) din Washington, D.C., Greg Scărlătoiu, unul dintre cei mai avizaţi experţi în chestiuni legate de peninsula coreeană.

Este o opinie împărtăşită de numeroşi experţi, care cred că dictatorul comunist se află sub o presiune uriaşă ca să-şi salveze economia, aflată într-o situaţie precară.

Înainte de a părăsi summit-ul G7 din Canada pentru Singapore, preşedintele Trump a fost întrebat cât timp îi va lua ca să înţeleagă dacă Kim este serios sau nu în legătură cu negocierile bilaterale. „Cred că voi şti din primul minut… În funcţie de ce voi simţi. Asta mă pricep să fac,” a răspuns liderul american.

Cum se va desfăşura întâlnirea? Este greu de spus ce se va întâmpla propriu-zis. Ambii lideri sunt imprevizibili şi nimeni nu se aşteaptă ca preşedintele Trump să abordeze reuniunea în mod convenţional. Liderul american nu are experienţă politică şi nu ţine cont de norme, însă acest lucru ar putea să fie în avantajul lui, căci, în ceea ce priveşte Coreea de Nord, Statele Unite n-au mai avut de mult timp o abordare diferită. „Cred că sunt foarte bine pregătit,” a spus Trump săptămâna trecută, la finalul întâlnirii cu premierul japonez Shinzo Abe. „Nu cred că trebuie să mă pregătesc foarte mult. Este vorba despre atitudine, despre dorința de a face lucruri… este problema dacă oamenii doresc sau nu să se întâmple, și vom ști asta foarte repede.”

Aceasta însă nu înseamnă că succesul reuniunii este garantat. De altfel Trump a ţinut recent să-şi exprime rezervele faţă de un posibil acord privind denuclearizarea, afirmând că, în urma summit-ului, „nu se va semna nimic” legat de ambiţiile nucleare ale nordului, dar că va „începe un proces” prin care Kim Jong-un va fi convins să elimine acest program.

Numeroşi experţi sunt însă convinşi că reuniunea din Singapore nu va fi neapărat un dezastru. Scenariu cel mai nefericit ar fi ca întâlnirea să aibă loc, să se publice un comunicat comun, iar lucrurile să se împotmolească ulterior. Secretarul de stat Mike Pompeo a spus şi el că preşedintele Trump „este plin de speranță, dar va merge acolo cu ochii larg deschişi” şi că nu va accepta „o înţelegere nefavorabilă.” Şeful diplomaţiei americane s-a referit şi el la stilul de negocieri al preşedintelui, exprimându-şi convingerea că acesta ar putea să reuşească acolo unde eforturile trecute au eşuat.

Unii experţi au spus că preşedintele american va recurge la o strategie care să impresioneze, dar şi să intimideze. El va încerca să îl convingă pe Kim că denuclearizarea va fi urmată de o perioadă de bogăţie şi prosperitate pentru ţara sa, unde vor ajunge numeroase companii americane.

Cât va dura reuniunea? Întâlnirea din Singapore nu va fi una obişnuită. La fel cum Trump a acceptat invitaţia la dialog a lui Kim la doar câteva minute după ce a primit-o (şi fără să-şi consulte consilierii), este foarte posibil ca reuniunea de marţi să fie neobişnuită. Nu ar fi imposibil ca negocierile dintre cei doi lideri să se termine în cinci minute, după două ore sau zece ore. După cum nu este exclus ca Trump şi Kim să discute timp de două zile, pentru ca apoi să continue să negocieze în timp ce joacă golf.

Ambii liderii acordă o mare importanță contactelor personale. S-ar putea ca o zi de conversații prietenoase la un hotel din Singapore aflat pe malul mării să fie suficiente pentru a rupe blocajul existent de decenii între Statele Unite şi Coreea de Nord, iar procesul de pace să avanseze. În acest context, un rol deloc de neglijat ar putea să-l joace Dennis Rodman, fostul mare jucător american de baschet, care are relaţii apropiate atât cu Trump, cât şi cu Kim. Rodman este şi el prezent în Singapore. Diplomaţia ping-pong (care l-a ajutat pe Richard Nixon să discute cu chinezii în anii 70) ar putea fi înlocuită acum cu diplomaţia baschetului.

Ce se va întâmpla după summit? Totul depinde de rezultatele întâlnirii din Singapore. Este foarte posibil ca reuniunea de marţi să fie prima dintr-o serie de mai multe negocieri dintre Trump şi Kim. După cum este la fel de posibil ca, în cazul unui eşec, cei doi lideri să nu se mai aşeze foarte curând la masa de discuţii.

Într-o conferință de presă recentă, Trump a spus că, dacă totul va merge bine, va lua în considerare invitarea lui Kim la Casa Albă. Liderul american a afirmat că se poate ajunge la un acord privind Războiul din Coreea, dar că „ceea ce se va întâmpla după aceea” va conta cel mai mult. În acest context, merită menţionată informaţia că, în cazul unor negocieri încununate de succes, americanii ar putea să stabilească relaţii diplomatice cu statul comunist şi să-şi deschidă o ambasadă la Phenian, într-un gest cu semnificaţii uriaşe.

Trump a respins informaţiile potrivit cărora ar fi decis să-l invite pe Kim la proprietatea sa privată Mar-a-Lago din Florida, dar consilierul său, Kellyanne Conway, a menționat că pot exista mai multe summit-uri pentru finalizarea unui acord nuclear.

În timpul întâlnirii cu premierul japonez de săptămâna trecută, preşedintele american a spus: „Cred că vom avea un succes extraordinar – sau un succes modificat… Dar cred cu adevărat că avem potențialul de a face ceva incredibil pentru lume și este o onoare să fiu implicat.” Trump a adăugat că întâlnirea cu Kim ar putea fi începutul unui „viitor nou luminos pentru omenire.” Dacă acest gând se va materializa, vom vedea în perioada următoare. În toamna trecută, întreaga planetă vorbea de riscul izbucnirii unui război nuclear. Astăzi, lumea vorbeşte de pace. Până la ea mai este însă cale lungă. Deocamdată să fim atenţi la ceea ce se va întâmpla în Singapore, unde „întâlnirea secolului” este pe cale să înceapă.
Surse: BBC, News.com.au, Politico, Axios

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Pai, aceleasi “surse” spuneau ca Trump da foc omenirii daca e ales iar acum imi explica cum că Trump poate salva omenirea, am ramas bulău! Fetele de p-aici, ce ati mai aflat pe la Saturday Night Live?!?