G4Media.ro

Întârzierea acceptării Bulgariei în zona euro este o chestiune politică, crede guvernatorul…

Sursa foto: Dreamstime

Întârzierea acceptării Bulgariei în zona euro este o chestiune politică, crede guvernatorul Băncii Naționale de la Sofia/ BCE și Comisia Europeană dau vina pe inflația ridicată

Guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei, Dimitar Radev, a subliniat într-un documentar recent al televiziunii publice bulgare că întârzierea intrării Bulgariei în zona euro este în primul rând o chestiune politică, scrie Novinite. Potrivit jurnalistei Nadia Obretenova, care l-a intervievat pe Radev pentru documentarul „The Way of Money”, guvernatorul a evidențiat politicile băncii centrale de monitorizare a creditării bancare, care au fost anunțate în urmă cu doar o lună și sunt menite să asigure practici de creditare moderate.

Obretenova a subliniat rolul crucial al stabilității politice în calea Bulgariei către aderarea la zona euro, subliniind necesitatea unei direcții și a unor obiective unificate în cadrul guvernelor succesive. Radev, la rândul său, a afirmat că aderarea la zona euro ar aduce beneficii semnificative Bulgariei. El a subliniat că, deși aderarea implică angajamente, beneficiile depășesc cu mult costurile.

Făcând o comparație, Radev a arătat că aderarea Croației la zona euro a dus la creșterea imediată a ratingului de credit cu două trepte, ceea ce s-a tradus în avantaje financiare substanțiale. Înainte de aderarea Croației, Bulgaria avea un rating de credit superior, care a scăzut de atunci.

Reflectând asupra istoriei recente, Radev a remarcat că Bulgaria și Croația s-au aflat pe traiectorii similare până în 2020, când intrarea Croației în zona euro a coincis cu turbulențele politice din Bulgaria. Potrivit lui Radev, Bulgariei îi lipsește cadrul politic necesar pentru a avansa în procesul de aderare la zona euro, subliniind că nu este doar o chestiune tehnică, ci și una politică.

Guvernatorul a subliniat importanța unei direcții și a unei identități naționale clare, aspecte care, în opinia sa, sunt adesea neglijate în discuțiile privind aderarea la zona euro. Radev a avertizat că, fără o soluție politică coerentă, orice schimbări practice rezultate din aderarea la zona euro ar putea să nu fie atât de transformatoare pe cât se anticipa, putând trece neobservate de populație.

Miercuri, ministrul interimar al finanțelor, Ludmila Petkov, a declarat că Bulgaria se așteaptă să adopte moneda euro la începutul anului 2026, mai degrabă decât la jumătatea anului viitor, așa cum s-a prognozat anterior.

Declarația ei a fost făcută în contextul în care Banca Centrală Europeană și de Comisia Europeană au anunțat tot miercuri că Bulgaria și România nu au îndeplinit criteriile economice necesare pentru a adopta euro.

BCE și Comisia au afirmat că cele două țări de pe coasta Mării Negre – care se numără printre cele mai sărace state membre ale UE – au o inflație prea ridicată în comparație cu restul blocului comunitar și și-au exprimat îndoiala cu privire la capacitatea instituțiilor lor de a combate corupția și spălarea de bani.

Petkova a explicat că, odată ce Bulgaria îndeplinește criteriul inflației, este nevoie de timp pentru ca Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană să pregătească rapoartele de convergență. Acestea sunt urmate de un proiect de decizie din partea Consiliului și de aprobarea unanimă din partea statelor membre ale zonei euro. De exemplu, dacă raportul este gata până în martie sau aprilie, cele două sau trei luni rămase până la 1 iulie sunt insuficiente pentru a pregăti țara pentru o tranziție lină la moneda euro.

În prezent, Bulgaria nu îndeplinește criteriul inflației pentru aderarea la zona euro, cu o rată medie anuală a inflației de 5,1%. În ciuda reducerilor de la 13% în 2022 și de la 8,6% anul trecut, scăderea nu este încă suficientă. Valoarea de referință se situează la 3,3%, calculată prin media celor mai scăzute rate din Danemarca, Belgia și Țările de Jos, la care se adaugă apoi 1,5 puncte procentuale.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...