G4Media.ro

Întârzieri mari în reabilitarea conacului Mocioni de la Foeni. Există riscul de…

Întârzieri mari în reabilitarea conacului Mocioni de la Foeni. Există riscul de pierdere a fondurilor europene / Fostul președinte al CJ Timiș: “E o firmă foarte neserioasă. Toate lucrările pe care le-am avut cu ei sunt împotmolite”

Conacul Mocioni din Foeni, construit în 1750, a intrat într-un proces de restaurare finanțat prin fonduri SEE din Norvegia, Islanda și Liechtenstein, în valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, în cadrul Programului Ro-Cultura. Lucrările au început în ianuarie 2023, iar finalizarea lor ar fi trebuit să aibă loc pe 30 aprilie 2024, conform documentației inițiale. Cu toate acestea, la acea dată, stadiul lucrărilor era de doar 75%.

Firma de construcții responsabilă a solicitat o amânare până în toamna anului 2024, invocând dificultăți întâmpinate pe șantier. Consiliul Județean Timiș (CJT), proprietarul conacului, și-a asumat finanțarea restului lucrărilor, avertizând însă că, dacă acestea nu sunt finalizate până la sfârșitul anului, se vor pierde fondurile europene.

„E o firmă foarte neserioasă. Toate lucrările pe care le-am avut cu ei sunt împotmolite. Au câștigat licitații cu nesimțire. Pe lângă conac, ei au avut de construit și heliportul de pe aerodromul Cioca. Suntem în judecată cu ei, au lucrat prost, au apărut crăpături, nu au vrut să refacă, iar contractul a și expirat. Mai au și Centrul Speranța, care trebuia să fie gata în 2023. Și acolo ne judecăm. Din păcate, dacă nu se termină conecul de la Foeni până la sfârșitul anului, se pierd banii europeni. Ei oricum sunt în penalizare, pentru întârzieri. Probabil că și aici urmează procese”, a declarat Alin Nica, fostul președinte al CJ Timiș.

Între timp, conducerea CJ Timiș a trecut de la liberalul Alin Nica la social-democratul Alfred Simonis, care nu a oferit încă clarificări privind situația. În paralel, firma Solaria, responsabilă de reabilitarea conacului, și-a pierdut dreptul de a participa la alte licitații publice, după ce a acumulat certificate negative atât de la CJ Timiș, cât și de la Primăria Timișoara.

Așa arăta conacul în primăvara acestui an

 

Contactat pentru declarații, Răzvan Indru, unul dintre patronii Solaria, a refuzat să comenteze.

Povestea conacului de la Mocioni

Una dintre cele mai vechi clădiri din județul Timiș, conacul Mocioni din Foeni, a fost construit în anul 1750 ca reședință a familiei nobiliare Mocioni.

Familia Mocioni se număra printre familiile de frunte macedoromâne. Reprezentanții lor au devenit importanți oameni de afaceri, au creat întreprinderi prospere și au pătruns, prin căsătorii, în rândurile nobilimii din Ungaria și Austria.

CAP, baie comunală, depozit și sală de sport

Odată cu instaurarea regimului comunist în România, proprietatea a fost naționalizată și a funcționat ani la rând ca CAP, baie comunală, grădiniță, depozit, sifonărie, sală de sport. S-au făcut intervenții de recompartimentare fără a se ține cont că e monument istoric. Au fost multe elemente distruse, s-au adăugat alte elemente parazitare. După anul 1990, în clădire a funcționat o discotecă la subsolul conacului, apoi a devenit cămin cultural.

Muzeu dedicat familiei Mocioni

Pe lângă reabilitarea completă a clădirii în stilul arhitectural original, va fi amenajat un punct muzeal care va pune în valoare, creativ și inovator, monumentul istoric și spațiul multicultural al regiunii.

În cadrul conacului va exista un centru de informare, documentare și lectură, care va funcționa ca un centru multifuncțional, având rolul de a asigura accesul la lectura publică și la documentare prin punerea la dispoziția celor interesați a informațiilor privind istoria locală, a familiei Mocioni.

Se vor folosi mijloace de prezentare digitale, imersive, care vor oferi publicului posibilitatea de a se transpune în atmosfera de epocă specifică vieții la acest conac. Conacul va deveni un centru cultural de importanță euroregională, mai ales că localitatea Foeni este una de graniță și există un punct de trecere a frontierei cu Serbia, care va facilita schimburile culturale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.