G4Media.ro

Inteligența artificială ar putea contribui la democratizarea aparatelor RMN / Cercetătorii au…

Sursa foto: Pixabay

Inteligența artificială ar putea contribui la democratizarea aparatelor RMN / Cercetătorii au construit un aparat cu doar 22.000 de dolari, iar rezultatele obținute sunt comparabile cu scanerele convenționale

Un aparat de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) construit cu ajutorul unor piese simple din comerț, combinate cu inteligență artificială, a egalat performanțele aparatelor RMN de top, potrivit unui studiu publicat joi, care ar putea duce la un acces mai mare la aceste instrumente scumpe, care salvează vieți, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

RMN este o tehnică de imagistică medicală care oferă vizualizări exacte, de o manieră neinvazivă, în două sau trei dimensiuni, ale interiorului corpului. RMN joacă un rol crucial în localizarea tumorilor și în tratarea patologiilor sistemului nervos central (creier și măduva spinării), a mușchilor și a inimii.

Dar aceste aparate sofisticate sunt încă rare în țările în curs de dezvoltare: Africa are mai puțin de un aparat RMN la un milion de locuitori, în comparație cu 40 la un milion în Statele Unite și 55 în Japonia. Costul unui aparat RMN de ultimă generație depășește un milion de dolari.

Pentru a rezolva această problemă, o echipă de la Universitatea din Hong Kong, condusă de cercetătorul Yujiao Zhao, a reușit să construiască un scaner RMN simplificat, de mică putere, folosind echipamente disponibile în comerț, la un cost de aproximativ 22.000 de dolari. Aceștia și-au publicat rezultatele în prestigioasa revistă Science.

Un aparat RMN tradițional utilizează un câmp magnetic puternic produs de magneți supraconductori și consumă multă energie electrică. Pentru răcirea bobinei de magneți supraconductori se folosește heliu lichid, o substanță rară și scumpă.

Cu toate acestea, aparatul creat de echipa de cercetători din Hong Kong folosește un magnet simplu, nu are nevoie de heliu și funcționează cu o putere de 1.800 de wați, comparabilă cu cea a unui uscător de păr.

Pentru a compensa pierderea contrastului din imaginile obținute, Yujiao Zhao și echipa sa au încorporat în sistemul lor un algoritm de inteligență artificială (AI), folosind un set vast de date cu imagini de înaltă rezoluție ale structurilor anatomice umane.

Apoi și-au testat aparatul pe 30 de voluntari adulți sănătoși, realizând imagini ale corpului lor de la creier până la genunchi. Rezultatele așa-numitului RMN cu „câmp ultra-redus” au fost comparabile cu cele ale scanerelor RMN convenționale, care sunt de 60 de ori mai puternice.

Aceste progrese deschid speranța că „vom putea răspunde nevoilor nesatisfăcute ale centrelor de sănătate din întreaga lume”, a comentat Zhao.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...