![un medic ii explica unei paciente despre sistemul ovarian](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/profimedia-0753192953-768x405.webp)
Inteligența artificială depășește experții în diagnosticarea cancerului ovarian, potrivit unui studiu
Conform unui studiu internațional, modelele de inteligență artificială (AI) au depășit experții în diagnosticarea cancerului ovarian, îmbunătățind acuratețea și reducând povara asupra sistemului medical, transmite The Brighter Side of News. Tumorile ovariene sunt adesea detectate incidental, necesitând o evaluare precisă a riscului de malignitate pentru a orienta tratamentul.
Deși ecografia transvaginală este principalul instrument de diagnosticare, deficitul de examinatori calificați duce la întârzieri și tratamente inutile, în special în regiunile cu acces limitat la specialiști.
Inteligența artificială, în special rețelele neuronale convoluționale (CNN), s-a dovedit promițătoare în clasificarea leziunilor ovariene. Cu toate acestea, modelele de AI se confruntă adesea cu „schimbarea domeniului”, fenomen în care diferențele dintre protocoalele de imagistică, caracteristicile demografice ale pacienților și echipamentele utilizate afectează precizia diagnosticului.
Un studiu multicentric recent, Ovarian Tumor Machine Learning Collaboration – Retrospective Study (OMLC-RS), a urmărit să abordeze aceste provocări. Realizat de cercetători de la Karolinska Institutet și colaboratori, studiul a analizat 17.119 imagini ecografice de la 3.652 de paciente din 20 de centre din opt țări. Acesta a evaluat modele de inteligență artificială bazate pe transformatoare, o alternativă de ultimă generație la CNN-uri, antrenate să se generalizeze în diverse medii clinice.
Folosind o strategie de validare „leave-one-center-out” (LOCO), cercetătorii au antrenat modelele de AI pe datele din 19 centre, testându-le ulterior pe al 20-lea centru. De asemenea, au comparat performanțele AI cu cele ale 33 de experți și 33 de practicieni mai puțin experimentați.
Modelele de AI au obținut un scor F1 (o metrică utilizată în învățarea automată și statistică pentru a evalua performanța unui model de clasificare) de 83,5%, depășind experții (79,5%) și neexperții (74,1%). Ratele de acuratețe au confirmat superioritatea inteligenței artificiale: 86,3% pentru AI, comparativ cu 82,6% pentru experți și 77,7% pentru neexperți.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.