G4Media.ro

Inteligența artificială: Deputații europeni se pregătesc să adopte o legislație inedită la…

CC-BY-4.0: © European Union 2022– Source: EP

Inteligența artificială: Deputații europeni se pregătesc să adopte o legislație inedită la nivel mondial

Deputații europeni se pregătesc miercuri să adopte normele care reglementează inteligența artificială, singura legislație de acest gen din lume, transmite agenția AFP.

Proiectul de lege a fost prezentat de Comisia Europeană în aprilie 2021. Apariția, la sfârșitul anului 2022, a ChatGPT, de la start-up-ul californian OpenAI, capabil să scrie eseuri, poezii sau traduceri în câteva secunde, a dat o nouă dimensiune acestei tehnologii.

Acest sistem a dezvăluit potențialul enorm al IA, dar și riscurile sale.

Difuzarea de fotografii și videoclipuri false, mai reale decât viața, a alertat omenirea asupra pericolului de manipulare a opiniei publice.

În timpul dezbaterii de marți din Parlamentul European, coraportorul textului, Brando Benifei (social-democrat), a subliniat că textul supus votului deputaților europeni este „prima lege obligatorie din lume privind inteligența artificială”.

O legislație “de “pionierat”

Datorită acestui text, „practici inacceptabile în Europa vor fi de acum înainte interzise, cum ar fi recunoașterea emoțiilor la locul de muncă sau deducerea apartenenței etnice sau religioase a unei persoane pe baza datelor biometrice”.

Este o reglementare „istorică, de pionierat”, a adăugat co-raportorul Dragoș Tudorache (REPER, centriști și liberali), sperând că UE „își va juca rolul pe scena internațională” și „nu doar va crea reguli, ci le va exporta”.

Legislația prevede o abordare pe două niveluri. Modelele de inteligență artificială pentru „utilizare generală” vor trebui să respecte obligațiile de transparență și normele europene privind drepturile de autor.

Sistemele considerate „cu risc ridicat” – utilizate, de exemplu, în infrastructuri critice, educație, resurse umane și aplicarea legii – vor face obiectul unor cerințe mai stricte.

De exemplu, acestea vor trebui să includă o evaluare obligatorie a impactului asupra drepturilor fundamentale.

Imaginile, textele sau videoclipurile generate artificial (deep fakes) vor trebui să fie identificate în mod clar ca atare.

Textul prevede, de asemenea, interzicerea sistemelor de evaluare a cetățenilor și de supraveghere în masă utilizate în China, precum și a identificării biometrice la distanță a persoanelor în locuri publice.

Cu toate acestea, în ceea ce privește acest ultim punct, statele membre au obținut derogări pentru anumite misiuni de aplicare a legii, cum ar fi prevenirea unei amenințări teroriste sau căutarea țintită a victimelor.

Legislația europeană va fi dotată cu mijloace de monitorizare și de sancționare, odată cu crearea unui Birou european pentru IA în cadrul Comisiei Europene. Acesta va putea impune amenzi cuprinse între 7,5 milioane de euro sau 1,5% din cifra de afaceri și 35 milioane de euro sau 7% din cifra de afaceri globală, în funcție de infracțiune și de mărimea întreprinderii.

Comisarul european responsabil cu acest dosar, Thierry Breton, a descris textul ca fiind „un echilibru corect între gestionarea riscurilor și promovarea inovării”.

“Reguli neclare”

Dar lumea tehnologiei este circumspectă.

„Multe dintre noile reguli rămân vagi și ar putea încetini dezvoltarea și implementarea aplicațiilor inovatoare”, a declarat Boniface de Champris, directorul european al CCIA, un grup de lobby pentru acest sector.

La rândul lor, Observatoire des Multinationales (Franța), Corporate Europe Observatory (Belgia) și LobbyControl (Germania) se tem că lobby-urile vor slăbi punerea în aplicare a normelor privind IA.

„Multe detalii ale legii privind IA rămân deschise și trebuie clarificate (…), de exemplu în ceea ce privește standardele, pragurile sau obligațiile de transparență. De asemenea, rămâne neclară și componența consiliului consultativ al noii agenții europene pentru IA”, au avertizat aceștia într-o declarație comună.

După ce va fi ratificat de deputați, textul va trebui să mai fie aprobat în mod oficial de Consiliu înainte de a putea fi încorporat în legislația UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bravo Dragos Tudorache de la REPER!!! Cu asa profesionisti ne mândrim in UE! Nu cu Ciucă și Ciolacu, niște impostori, incompetenți și hoți!