G4Media.ro

Inteligența Artificială în 2025: Tendințe, riscuri și posibile salturi tehnologice de la…

sursa foto: Pixabay

Inteligența Artificială în 2025: Tendințe, riscuri și posibile salturi tehnologice de la science fiction la realitate. Marea speranță legată de calculatorul cuantic

2024 a fost anul AI, scriu majoritatea publicațiilor axate pe tehnologie. Piața pentru inteligența artificială a crescut la 184 de miliarde de dolari în acest an, dar tendința va accelera în următorii 5 ani, până la 876 de miliarde de dolari până în 2030, scrie FDM Group, o rețea mondială de experți care oferă consultanță în domeniul tehnologiei.

Anul 2025 începe cu speranțe, dar și cu îngrijorări serioase în ceea ce privește tehnologia. Pe de o parte, un mare salt ar fi utilizarea practica a calculului cuantic dar în același timp crește neliniștea cu privire la modul în care sunt folosite noile AI, inclusiv pentru fraude, modificarea realității și influențarea alegerilor și a proceselor de decizie politică.

Gartner prezice că în 2025 calculul cuantic se va muta de la science fiction la realitate, cu câștiguri comerciale pe termen scurt deja în curs și care sunt așteptate să crească în următorii trei ani.

Potrivit lui Klaudio Marashi, Skills Lab IT Operations – Global Head Coach, aplicațiile timpurii au început deja.

Companii farmaceutice precum Pfizer și XtalPi folosesc modelare moleculară avansată pentru a accelera descoperirea medicamentelor, în timp ce în finanțe tehnologia cuantică este utilizată pentru optimizarea portofoliului, evaluarea riscurilor și detectarea fraudelor.

„Laboratorul Quantum AI de la Google depășește limitele inteligenței artificiale folosind algoritmi cuantici pentru a îmbunătăți capacitățile de învățare automată. Posibilitățile sunt fără limite” spune Marashi, care amintește performanțele acestui ansamblu inteligent, care poate face în 5 minute un calcul care i-ar lua unui super-computer 10^25 de ani (10 cu 25 de zerouri).

Calculatoarele cuantice nu sunt computere de uz general. Ele sunt dispozitive de calcul care folosesc principiile mecanicii cuantice pentru a realiza operațiuni asupra datelor. Spre deosebire de calculatoarele clasice, care utilizează biți pentru a reprezenta informația sub forma 0 sau 1, calculatoarele cuantice utilizează qubiți (biți cuantici), care pot exista simultan în mai multe stări datorită unui fenomen numit superpoziție.

Un qubit poate fi 0, 1 sau o combinație a ambelor stări simultan. Această proprietate permite calculatoarelor cuantice să exploreze multiple soluții în același timp.

Aplicațiile de calcul cuantic au, prin urmare, potențialul de a oferi efecte transformatoare în diverse aplicații. Doi sau mai mulți qubiți pot fi corelați în așa fel încât starea unuia depinde de starea celuilalt, indiferent de distanța dintre ei. Aceasta oferă o capacitate uriașă de procesare în paralel.

O serie de explicații legate de modul în care funcționează au fost oferite în repetate rânduri de fizicianul Cristian Presură, într-o serie de materiale video educative precum cel de mai jos.

Calculul cuantic are implicații profunde și pentru securitatea cibernetică. Statele și companiile investesc masiv în capabilități cuantice.

Cercetările au arătat deja că computerele cuantice pot sparge rapid coduri, lucru văzut ca o amenințare. Asta a accelerat nevoia de criptografie post-cuantică.

Anul 2025 vine și cu îngrijorări, pe fondul creșterii fraudelor prin utilizarea AI. Astfel, anul viitor, preocupările vor fi centrate pe implementarea unor sisteme sofisticate de detectare a fraudelor bazate pe inteligență artificială.

De asemenea, trebuie contracarate noile tactici de inginerie socială și tehnologii deepfake, lucru care ar putea avea și o componentă de reglementare la nivelul unor țări.

Google, poate cel mai important jucător de pe piața inteligenței artificiale, anunță în Raportul privind tendințele afacerilor AI că 2025 va fi un an crucial, deoarece AI transformă modul în care companiile operează, concurează și inovează.

Din document se desprind 5 aspecte, mai degrabă optimiste, prezentate pe larg pe blogul Google.

Inteligența artificială multimodală va oferi mai mult context

AI multimodal procesează informații din text, imagini, audio și video. Permite interacțiuni mai intuitive și îmbunătățește semnificativ acuratețea rezultatelor AI.

De exemplu, transmite Google, în serviciile financiare, acest lucru ar putea implica analiza videoclipurilor cu comentarii ale pieței și luarea în considerare a indicațiilor non-verbale, cum ar fi tonul vocii și expresiile faciale, alături de cuvintele rostite, pentru o înțelegere mai nuanțată a sentimentului pieței.

AI va simplifica sarcinile complexe

AI va putea gestiona fluxuri de lucru complexe, automatiza procesele de afaceri și sprijini angajații pentru a oferi asistență cu o experiență consecventă pe toate canalele – în persoană, online și mobil.

Sistemele de căutare interne pentru companii vor ajunge la performanțe extraordinare. Nu se vor mai  limita la interogări bazate pe cuvinte cheie.

Oamenii vor putea acum să folosească imagini, sunet, video și mesaje conversaționale pentru a accesa și utiliza rapid datele interne.

În domeniul sănătății, AI poate alimenta căutarea intuitivă care înțelege terminologia medicală complexă.

Experiențele clienților bazate pe inteligență artificială vor deveni și mai bune

Soluțiile bazate pe inteligență artificială schimbă experiența clienților, în parte prin anticiparea nevoilor clienților și ajutând companiile să rămână conectate cu clienții lor.

Acest lucru se traduce prin creșterea veniturilor, eficienței și loialității mărcii. Imaginați-vă recomandări personalizate și căutare îmbunătățită prin inteligență artificială care înțelege intenția clientului.

În comerțul cu amănuntul, AI va putea crea experiențe de cumpărături personalizate și asistență pentru clienți pe toate canalele de cumpărături – online, în magazin sau pe mobil.

AI va îmbunătăți sistemele de securitate

În 2025, AI va ajuta la consolidarea apărării, la identificarea și combaterea amenințărilor, la automatizarea sarcinilor manuale de securitate și la accelerarea timpilor de răspuns, mai precizează blogul Google.

Cu toate acestea, avertizează compania, acest lucru duce și la o „cursă a înarmărilor” între apărători și atacatori, deoarece adversarii folosesc AI pentru atacuri mai sofisticate.

O notă optimistă transmite Google și pentru industria mass-media și a divertismentului: ”Previzionăm că va folosi AI pentru a combate falsurile și dezinformarea”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...