Inteligența artificială, mediul și problemele adolescenților – printre temele Festivalului de film documentar de la Timișoara
Festivalul Internaţional de Film Documentar şi Drepturile Omului „One World Romania” începe, joi, la Timişoara, la Cinema Victoria, tema ediţiei din acest an fiind „Alege!”.
Temele ediției din acest an care se va închei pe 22 septembrie includ munca în contextul inteligenţei artificiale, exploatarea mediului natural, rezilienţa activiştilor LGBTQIA+ în regimurile autoritare, situaţiile din Palestina şi Ucraina sau dilemele adolescenţilor, potrivit Agerpres.
O producţie inspirată din viaţa adolescenţilor de azi este documentarul observaţional „Vis.Viaţă’, regizat de Ruxandra Gubernat şi care va fi prezentat sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 20,30. Filmul urmăreşte viaţa a patru adolescenţi din Generaţia Z pe parcursul tranziţiei de la copilărie la maturitate, fiind surprinse conflictele lor interioare şi exterioare, între presiunile societale şi dorinţele lor intime.
Majoritatea proiecţiilor sunt urmate de discuţii cu specialişti în diferite domenii, între care Raluca Hatmanu (jurnalist freelance), Emanuel Copilaş (conferenţiar şi coordonator de doctorate în domeniul ştiinţelor politice), Raul Geană (managing director Haufe Group Romania) şi Mircea Dragu (psihoterapeut), menţionează organizatorii.
Filmele sunt subtitrate în limba română şi engleză.
Joi, în prima zi a festivalului, este programată, de la ora 20,00, producţia Rejeito / Rejeito (Brazilia, SUA, 2023) de Pedro de Filippis, iar vineri va fi proiectată pelicula Niciun alt pământ / No Other Land (Palestina, Norvegia, 2024) de Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham, Rachel Szor, proiecţie desfăşurată cu sprijinul Ambasadei Regatului Norvegiei în România.
Sâmbătă, de la ora 16,30 rulează Zâmbetul Georgiei / Smiling Georgia (Georgia, Germania, 2023) de Luka Beradze, o proiecţie desfăşurată cu sprijinul KineDok România. De la ora 18,00 urmează Incident / Incident (SUA, 2023) de Bill Morrison, iar de la ora 20,30 rulează Vis.Viaţă / Imaginary Youth (România, 2024) de Ruxandra Gubernat.
Duminică, de la ora 16,00, cinefilii sunt invitaţi la Fotofobia / Photophobia (Slovacia, Republica Cehă, Ucraina, 2023) de Ivan Ostrochovsky, Pavol Pekarcík, proiecţie desfăşurată cu sprijinul KineDok România. Festivalul se încheie cu ultima proiecţie, de la ora 18,30, Queendom / Queendom (Franţa, SUA, 2023) de Agniia Galdanova.
Proiectul cultural este cofinanţat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, Administraţia Fondului Cultural Naţional şi face parte din Programul cultural naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanţat prin programul Legacy Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank