G4Media.ro

Inteligența artificială poate schimba credința în teoriile conspirației, arată un studiu

Sursa foto: Dreamstime.com © Wrightstudio 

Inteligența artificială poate schimba credința în teoriile conspirației, arată un studiu

Fie că este vorba de ideea greșită că aterizările pe Lună nu au avut loc niciodată sau de afirmația falsă că injecțiile Covid conțin microcipuri, teoriile conspirației abundă, uneori cu consecințe periculoase, scrie The Guardian.

Acum, cercetătorii au descoperit că astfel de convingeri pot fi modificate printr-o discuție cu inteligența artificială (AI).

„Înțelepciunea convențională vă va spune că oamenii care cred în teorii ale conspirației se răzgândesc rareori, dacă se răzgândesc vreodată, în special în funcție de dovezi”, a declarat dr. Thomas Costello, coautor al studiului de la American University.

Acesta a adăugat că se crede că acest lucru se datorează faptului că oamenii adoptă astfel de credințe pentru a satisface diverse nevoi – cum ar fi dorința de control. Cu toate acestea, noul studiu oferă o poziție diferită.

„Constatările noastre contestă în mod fundamental punctul de vedere conform căruia dovezile și argumentele sunt de puțin folos odată ce cineva a „coborât în gaura iepurelui” și a ajuns să creadă într-o teorie a conspirației”, a scris echipa.

În mod crucial, au spus cercetătorii, abordarea se bazează pe un sistem de inteligență artificială care se poate baza pe o gamă largă de informații pentru a produce conversații care încurajează gândirea critică și oferă contraargumente personalizate, bazate pe fapte.

„Inteligența artificială știa dinainte ce crede persoana și, din acest motiv, a putut să își adapteze persuasiunea la sistemul său precis de convingeri”, a declarat Costello.

Scriind în revista Science, Costello și colegii săi au raportat modul în care au efectuat o serie de experimente care au implicat 2.190 de participanți care credeau în teoriile conspirației.

Deși experimentele au variat ușor, toți participanții au fost rugați să descrie o anumită teorie a conspirației în care credeau și dovezile care, în opinia lor, o susțineau. Aceste informații au fost apoi introduse într-un sistem AI numit „DebunkBot”.

De asemenea, participanții au fost rugați să evalueze pe o scară de 100 de puncte cât de adevărată credeau că este teoria conspirației.

Aceștia au purtat apoi, în cunoștință de cauză, o conversație de trei runde cu sistemul AI despre teoria lor a conspirației sau despre un subiect care nu ține de conspirație. După aceea, participanții au evaluat încă o dată cât de adevărată li se părea teoria conspirației.

Rezultatele au arătat că cei care au discutat despre subiecte care nu țin de conspirație și-au scăzut ușor ratingul „adevărului” după aceea. Cu toate acestea, cei care au discutat teoria conspirației cu inteligența artificială au prezentat, în medie, o scădere cu 20 % a convingerii lor că aceasta este adevărată.

Echipa a afirmat că efectele par să se mențină timp de cel puțin două luni, în timp ce abordarea a funcționat pentru aproape toate tipurile de teorii ale conspirației – deși nu și pentru cele care erau adevărate.

„Aproximativ una din patru persoane care au început experimentul crezând într-o teorie a conspirației a ieșit la celălalt capăt fără această credință”, a spus Costello.

„În cele mai multe cazuri, inteligența artificială nu poate decât să le reducă treptat unele dintre convingeri – făcându-i pe oameni puțin mai sceptici și mai nesiguri – dar câțiva selecționați au fost complet dezamăgiți de conspirația lor.”

Cercetătorii au adăugat că reducerea credinței într-o teorie a conspirației a părut să reducă credința participanților în alte astfel de idei, cel puțin într-o mică măsură, în timp ce abordarea ar putea avea aplicații în lumea reală – de exemplu, AI ar putea răspunde la postările referitoare la teoriile conspirației pe rețelele sociale.

Profesorul Sander van der Linden de la Universitatea din Cambridge, care nu a fost implicat în lucrare, s-a întrebat dacă oamenii s-ar angaja voluntar cu astfel de AI în lumea reală.

El a mai spus că nu este clar dacă s-ar fi găsit rezultate similare dacă participanții ar fi discutat cu un om anonim, în timp ce există, de asemenea, întrebări cu privire la modul în care inteligența artificială convinge adepții conspirației, având în vedere că sistemul utilizează, de asemenea, strategii precum empatia și afirmația.

Dar, a adăugat el: „În general, este o descoperire cu adevărat nouă și potențial importantă și o ilustrare frumoasă a modului în care inteligența artificială poate fi exploatată pentru a combate dezinformarea.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...