Inteligență Artificială: Rămasă mult în urma SUA și Asiei, UE vrea să subvenționeze și să supra-reglementeze domeniul
Comisia Europeană a lansat miercuri o strategie privind inteligența artificială, un document de poziție care pune bazele viitoarei legislații în domeniu. UE a rămas mult în urma SUA și a Asiei în acest domeniu, după cum arată chiar strategia, iar Comisia Europeană vrea să remedieze situația prin două instrumente specifice etatismului: prin subvenții și supra-reglementarea sectorului.
Investițiile în cercetare și inovare în UE în domeniul inteligenței artificiale au fost de doar 3,2 miliarde de euro în 2016, în timp ce în SUA au fost de 12,1 miliarde euro, iar în Asia de 6,5 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate chiar de Comisia Europeană. De altfel, rămânerea în urmă a Europei în domeniul digital e demonstrată de absența ”unicornilor” europeni în domeniul digital (companii a căror valoare de piață să depășească un miliard de dolari).
Preocuparea pentru supra-reglementarea domeniului este menționată în comunicatul de presă al Comisiei Europene, care arată că pe lângă legislația actuală va fi nevoie de noi norme pentru a înlătura presupusele riscuri ale utilizării Inteligenței Artificiale: ”Dată fiind complexitatea sistemelor de IA și riscurile semnificative pe care le pot prezenta acestea în anumite contexte, este esențial să consolidăm încrederea utilizatorilor. Trebuie să existe norme clare care să abordeze problema sistemelor de IA cu grad ridicat de risc, fără însă a le împovăra excesiv pe cele cu risc mai scăzut. Vor continua să se aplice normele stricte ale UE în materie de protecție a consumatorilor, de combatere a practicilor comerciale neloiale și de asigurare a protecției datelor cu caracter personal și a vieții private”.
Mai mult, Comisia arată că va aplicațiile care nu vor respecta noile norme nu vor putea fi utilizate pe teritoriul UE.
În ceea ce privește subvențiile pentru sector, Comisia arată în comunicatul de presă că ”urmărește să mobilizeze resurse de-a lungul întregului lanț valoric și să creeze stimulentele potrivite pentru a accelera introducerea și utilizarea IA, inclusiv de către întreprinderile mici și mijlocii”.
Etapele următoare. Comisia va prezenta în cursul acestui an un Act privind serviciile digitale și un Plan de acțiune pentru democrația europeană, va propune o revizuire a Regulamentului e-IDAS și va consolida securitatea cibernetică prin instituirea unei unități comune de securitate cibernetică. De asemenea, Europa va continua să construiască alianțe cu partenerii săi internaționali, mobilizând puterea sa normativă, consolidarea capacităților, diplomația și instrumentele de finanțare pentru a promova modelul european de digitalizare.
Cartea albă privind inteligența artificială este deschisă consultării publice până la 19 mai 2020. Comisia colectează, de asemenea, părerile părților interesate cu privire la Strategia sa privind datele. În lumina contribuțiilor primite, Comisia va lua măsuri suplimentare pentru a sprijini dezvoltarea unei IA de încredere și a economiei datelor.
Foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii