![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/01/84889-768x512.webp)
Inteligenţa artificială va creşte inegalităţile dintre bărbaţi şi femei pe piaţa muncii, avertizează un oficial ONU
Automatizarea muncii adusă de inteligenţa artificială (AI) va afecta mai mult femeile, ceea ce riscă să adâncească inegalităţile cu bărbaţii, a avertizat luni directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), la un summit despre AI la Paris, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Inteligenţa artificială, şi în special AI generativă capabilă să producă tot felul de conţinut, are deja un impact asupra pieţei muncii şi „ştim că majoritatea locurilor de muncă ce vor fi automatizate vor fi locuri de muncă în care lucrează în mare parte femei”, a declarat Gilbert Houngbo în timpul unei mese rotunde la Grand Palais, unde s-au reunit lideri politici şi din lumea tehnologiei.
Aceste categorii de locuri de muncă „ce vor fi distruse vor creşte decalajul dintre bărbaţi şi femei. Acesta este un lucru care ar trebui avut în vedere”, a continuat el.
„Dacă firmele vor putea înlocui lucrătorii cu roboţi, este foarte probabil să o facă”, a mai subliniat Houngbo, reiterând numeroasele temeri din jurul acestei noi tehnologii care şi-a făcut apariţia pe scena globală în 2022 odată cu sosirea ChatGPT de la OpenAI.
Directorul acestei agenţii a ONU a reamintit totuşi că, pentru moment, AI creează mai multe locuri de muncă decât distruge, chiar dacă aceste noi locuri de muncă vor fi probabil „mai puţin bine plătite şi mai puţin bine protejate”.
În total, se aşteaptă ca inteligenţa artificială să afecteze 2,3% din locurile de muncă din întreaga lume, sau aproximativ 75 de milioane de posturi, conform ILO.
„Oamenii care scriu pentru televiziune, oamenii care lucrează în call center, toţi aceşti oameni sunt extrem de îngrijoraţi că AI le va reduce autonomia sau îi va înlocui complet”, a declarat Christy Hoffman, secretar general al federaţiei sindicale internaţionale UNI Global Union.
Pentru ca aceşti lucrători să nu fie lăsaţi în urmă, este nevoie de „sprijin real printr-un sistem de protecţie socială”, dar şi de „formare continuă” a angajaţilor, a pledat Gilbert Houngbo.
„Pentru că, într-adevăr, nu inteligenţa artificială ne va lua locurile de muncă, ci lipsa de pregătire pentru a dezvolta noi competenţe în contextul în care AI care va face acest lucru”, a subliniat el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.