G4Media.ro

Interacțiunea cu câinii poate activa mai multe zone ale creierului, potrivit unui…

sursa foto: Unsplash/ Louis-Philippe Poitras

Interacțiunea cu câinii poate activa mai multe zone ale creierului, potrivit unui studiu

Dacă te relaxezi jucându-te cu câinii sau vizionând videoclipurile lor adorabile pe rețelele de socializare, s-ar putea să faci chiar bine, scrie CNN.

Interacțiunea cu câinii în astfel de moduri ar putea întări undele cerebrale ale oamenilor asociate cu odihna și relaxarea, așa cum au fost măsurate prin teste cerebrale, potrivit unui mic studiu publicat în revista PLOS One.

Mai multe studii au arătat beneficiile emoționale, fiziologice și cognitive ale interacțiunilor cu animalele, în special cu câinii – cum ar fi creșterea energiei, creșterea emoțiilor pozitive sau scăderea riscului de pierdere a memoriei. Acesta este motivul pentru care intervențiile de sănătate asistate de animale sunt din ce în ce mai mult folosite în diverse domenii, au declarat autorii studiului.

Studiile anterioare au avut adesea „o abordare holistică, comparând starea de spirit sau nivelul de hormoni al oamenilor înainte și după ce au petrecut timp cu un câine”, a declarat primul autor al studiului, Onyoo Yoo, doctorand la departamentul de convergență bio și vindecare de la școala de absolvenți a Universității Konkuk din Seul, prin e-mail.

În acest nou studiu, Yoo și colegii săi au urmărit să afle cum este afectată starea de spirit de activități specifice – mai degrabă decât de interacțiunea generală cu un câine – atât prin măsurarea obiectivă a activității cerebrale, cât și prin chestionarea participanților cu privire la emoțiile lor subiective.

La studiu au participat 30 de adulți sănătoși, care aveau în medie în jur de 28 de ani și care au fost recrutați din saloane de animale de companie și de la o școală de îngrijire a câinilor din Seongnam, Coreea de Sud, între mai și iunie 2022.

Într-o cameră monotonă și liniștită de la o școală locală de îngrijire a câinilor, fiecare participant a făcut opt activități cu un pudel standard de sex feminin, în vârstă de 4 ani, bine antrenat, deținut de autorul principal al studiului. Activitățile au inclus întâlnirea, joaca, hrănirea, masajul, îngrijirea, fotografierea, îmbrățișarea și plimbarea câinelui.

Înainte de începerea activităților, participanții s-au așezat și au privit la perete timp de trei minute pentru a minimiza orice stimulare care ar putea influența rezultatele. Autorii au măsurat undele cerebrale ale participanților, folosind teste electroencefalografice, sau EEG-uri, timp de trei minute în timpul fiecărei activități.

Un EEG este un test neinvaziv care măsoară activitatea electrică din creier cu ajutorul unor mici discuri metalice numite electrozi, care sunt atașate la scalp. Aceste teste oferă „o perspectivă rapidă și precisă asupra proceselor inconștiente pe care autodezvăluirea ar putea să nu le descopere”, a declarat Yoo.

După fiecare sarcină, autorii le-au acordat participanților câteva minute pentru a răspunde la chestionare privind stările lor emoționale. Întregul proces a durat aproximativ o oră.

Diferitele activități au avut efecte diferite asupra undelor cerebrale ale participanților. Joaca și plimbarea cu un câine au crescut intensitatea oscilațiilor din banda alfa, au constatat autorii, care indică în general stabilitate și relaxare. Activitatea undelor alfa a fost legată de îmbunătățirea memoriei și de reducerea stresului mental, potrivit studiului.

Îngrijirea, joaca și masarea ușoară a câinelui au fost legate de oscilațiile în bandă beta întărite, care sunt asociate cu atenția și concentrarea sporită. De asemenea, participanții s-au simțit semnificativ mai puțin deprimați, stresați și obosiți după ce au interacționat cu pudelul.

Deoarece o mare parte din cercetările din acest domeniu au fost anecdotice sau subiective, deși nu sunt surprinzătoare, „este super interesant” faptul că noul studiu oferă mai multe informații despre modul exact în care se pot produce beneficiile cunoscute, a declarat prin e-mail Dr. Colleen Dell, profesor și director de cercetare la One Health & Wellness la Universitatea din Saskatchewan din Canada.

„Studierea zonei într-o multitudine de moduri – cum ar fi EEG-ul și scalele subiective – este foarte importantă”, a declarat Dell, care nu a fost implicat în studiu.

Deși nu toți participanții aveau propriile animale de companie, „dragostea lor pentru animale a motivat probabil dorința lor de a participa la experiment, ceea ce ar putea influența rezultatele”, a spus Yoo. „Terapia asistată de animale poate fi foarte benefică pentru persoanele cărora le place să fie în preajma animalelor”.

Dincolo de schimbările în activitatea cerebrală observate în cadrul studiului, „acest studiu nu a fost conceput pentru a determina ce mecanisme ar putea lega interacțiunile cu animalele de companie de schimbările observate în activitatea cerebrală”, a declarat Dr. Tiffany Braley, profesorul Holtom-Garrett Family Professor of Neurology de la Universitatea din Michigan, care nu a fost implicată în studiu.

Cu toate acestea, cortexul prefrontal, una dintre regiunile examinate în acest studiu, „este considerat a fi implicat în procesarea emoțională și socială, oferind posibilitatea ca legătura emoțională sau socială cu animalele să afecteze activitatea în această regiune”, a adăugat Braley prin e-mail. „În plus, studii anterioare au sugerat că nivelurile reduse de cortizol și creșterile de oxitocină pot juca un rol în schimbările fiziologice asociate cu interacțiunile om-animal”.

Studiul a avut unele puncte slabe, au spus experții – cum ar fi numărul mic de participanți la studiu și faptul că aceștia nu sufereau de afecțiuni psihice, medicale sau neurologice, care ar putea beneficia cel mai mult de aceste tipuri de intervenții, a spus Braley. În plus, studiul nu a avut un grup de control pentru a vedea dacă acțiunile, atunci când sunt făcute cu un om în loc de un câine, ar avea beneficii similare.

„Va fi important să confirmăm validitatea acestor constatări în studiile viitoare”, a spus Yoo.

Deși sunt necesare mai multe studii, există acum mai multe dovezi care susțin interacțiunile cu animalul de companie, au spus experții.

Cele mai multe dintre aceste activități sunt probabil plăcute câinelui, a spus Dell, dar acordați atenție la ceea ce nu-i place – de exemplu, unor câini nu le place să fie îmbrățișați.

Recunoașterea bunăstării câinelui este importantă, a spus Dell, „pentru că dacă câinele nu este sănătos și fericit, atunci (nici el) nu poate participa pe deplin la operațiune”.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...