Interdicţiile de călătorie nu vor stopa Omicron, potrivit OMS / Interdicțiile vor „pune o povară grea asupra vieţilor şi mijloacelor de subzistenţă”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) preferă să recomande persoanelor vulnerabile să-şi amâne călătoriile, în loc să încurajeze o închidere a tuturor frontierelor, anunță News.ro, care citează Le Figaro.
Interdicţiile generale de a călători nu vor împiedica propagarea noii variante Omicron a coronavirusului, a avertizat OMS, care recomandă celor cu vârsta de peste 60 de ani să-şi amâne călătoriile.
Aceste interdicţii vor „pune o povară grea asupra vieţilor şi mijloacelor de subzistenţă” şi pot descuraja ţările „să semnaleze şi să ofere date epidemiologice”, a precizat OMS.
În recomandările sale populaţiei, OMS a cerut „persoanelor care nu sunt vaccinate complet sau care nu au făcut dovada infectării anterioare cu SARS-CoV-2 şi care prezintă risc crescut de a dezvolta o boală gravă, în special persoanelor de 60 de ani sau care cu comorbidităţi ce pot face forme grave ale Covid-19 (de exemplu cei cu boli cardiace, cancer şi diabet), să-şi amâne călătoriile lor în zonele cu transmitere locală” a coronavirusului.
Un comitet ştiinţific independent s-a pronunţat marţi în favoarea autorizării de urgenţă, pentru unii pacienţi la risc, a pilulei anti-Covid de la Merck în SUA. Votul experţilor a fost strâns, cu 13 „pentru” şi 10 „împotrivă”. Avizul acestui comitet este consultativ şi decizia finala revine Agenţiei Americane pentru Medicamente (FDA).
Tratamentul antiviral al Merck, molnupiravir, a fost foarte aşteptat căci este uşor de administrat, fiind luat sub formă de comprimat, în cinci zile de la apariţia simptomelor.
Franţa recomandă vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani
Autorităţile franceze au recomandat marţi vaccinarea contra Covid a persoanelor cu vârste între 5 şi 11 ani ce prezintă un risc de a face o formă gravă a bolii şi aşteaptă noi elemente pentru a extinde vaccinarea eventual pentru toţi copiii.
Situaţia sanitară este „pe cale să se agraveze” în Franţa, a subliniat Ministrul Sănătăţii, Olivier Véran, evocând în jur de 47.000 de contaminări în ultimele 24 de ore.
Carantina parţială, legală în Germania
Curtea Constituţională germană a considerat marţi măsurile de carantină luate parţial de guvern de la începutul pandemiei drept justificate şi proporţionate, deschizând calea către o nouă înăsprire a restricţiilor.
Parlamentul german va fi chemat să se pronunţe până la sfârşitul anului asupra unei legi care impune vaccinarea contra Covid-19 întregii populaţii, a anunţat marţi viitorul cancelar Olaf Scholz.
În Grecia, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat marţi că vaccinurile vor fi obligatorii pentru cei cu vârsta de peste 60 de ani.
Doze de rapel în Marea Britanie şi în Norvegia
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a fixat marţi ca obiectiv de a propune până la sfârşitul lunii ianuarie un rapel de vaccin contra coronavirusului pentru toţi adulţii.
Norvegia va propune o doză de rapel de vaccin contra Covid tuturor persoanelor majore până la Paşti, a declarat marţi premierul, care a prezentat noi restricţii.
Două cazuri de Omicron în Brazilia, primele în America Latină
Guvernul de la Sao Paulo, în sudul Braziliei, a anunţat marţi două cazuri cu Omicron, primele din această ţară din America Latină, la călători care au venit din Africa de Sud.
Mai mult de 5,2 milioane de morţi
Pandemia a făcut cel puţin 5.206.370 de morţi în lume de la sfârşitul lui 2019, potrivit unui bilanţ al AFP cu date din surse oficiale.
Statele Unite sunt cea mai îndoliată ţară, cu 778.601 de decese, în faţa Braziliei (614.681), Indiei (468.980), Mexicului (293.950) şi Rusiei (275.193).
OMS estimează, luând în calcul excesul de mortalitate direct şi indirect legat de Covid-19, că bilanţul pandemiei în lume ar putea fi de doua până la trei ori mai ridicat decât cel calculat după cifrele oficiale.
Sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii