Interdicțiile impuse de guvernul italian: Controale dure în cazul persoanelor care zboară către sau din zona de siguranță/ Suspendarea tuturor activităților sportive și sociale din discoteci, baruri și săli de jocuri
O mare „zonă de siguranță” care include Lombardia și 14 provincii și își propune „să limiteze infecția cu coronavirus”, sunt prevederile noului decret impus de guvernul italian începând din 10 martie până pe 3 aprilie, care eliberează „zonele roșii” de la Lodi și Padova și stabilește noi reguli pentru „evitarea deplasărilor”, scrie Corriere della Sera, citată de Rador.
O măsură care nu blochează zonele considerate de risc, dar împarte Italia în două. Pentru a încerca să oprească contagierea cu Covid-19, guvernul de la Roma a lansat noi interdicții în întreaga Peninsulă și controale încredințate poliției în porturi, aeroporturi și gări, unde vor fi montate termo-scanere.
Controalele în interiorul Primăriilor și Regiunilor vor fi, în schimb, drastice și, prin urmare, cetățenii vor trebui să demonstreze că necesită să treacă granița „zonei de siguranță” cu un certificat.
Din acest motiv, luni seară, ministrul Luciana Lamorgese – care a înființat o sală de control la Ministerul de Interne și a convocat comitetul național pentru ordine și securitate pentru marți – a emis directiva privind instituirea „rutelor canalizate” pentru pasageri, a stabilit reguli pentru investigații și criterii pentru cei care încalcă regulile.
Pentru toți cei care vor fi reținuți și vor oferi o justificare fără sens, va fi declanșată o plângere pentru nerespectarea prevederilor autorității, articolul 650 din Codul Penal, pedepsiți cu arestare de până la trei luni și amendă de până la 206 euro.
Cu toate acestea, s-a decis consolidarea posibilelor sancțiuni împotriva celor care încalcă regulile prin prevederea „contestației infracțiunilor de vinovăție împotriva sănătății publice”. „Veridicitatea auto-declarației poate fi verificată și prin controale ulterioare”, iar recomandarea către poliție este să avertizeze cetățeanul să spună adevărul, dar în cazul unui răspuns negativ, va fi arestat. Un risc prevăzut și pentru cei care încalcă carantina.
Decretul își propune „să stopeze contagierea” în regiunea Lombardia și în provinciile Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro și Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli, Padova, Treviso și Veneția”.
Din acest motiv, este necesară „evitarea oricărei deplasări a persoanelor care intră și ies de pe teritoriile identificate și în teritoriile în sine, cu excepția deplasărilor motivate de nevoi de muncă dovedite sau situații din motive de sănătate”.
Comitetul tehnico-științific a propus crearea unei singure „zone roșii”, considerând că „punerea în carantină” doar a două zone nu este necesară. De aceea, „s-a permis revenirea la domiciliu, locuință sau reședință”.
Controale dure pentru cei care zboară către și din locurile „zonei de siguranță”. Ministerul de Interne a decis că „pe aeroporturile din zonele teritoriilor de reținere forțată”, pasagerii care pleacă vor fi supuși unor verificări, pe lângă deținerea documentului de călătorie, și auto-certificarea necesară.
Verificări similare vor fi efectuate la zborurile care sosesc în zonele menționate anterior. Pasagerii în tranzit sunt excluși”.
Noi reguli și pentru cei care pleacă în străinătate: „Pentru plecarea cu zboruri Schengen și non-Schengen, auto-certificările vor fi necesare numai pentru rezidenți sau domiciliați pe teritoriile care au impus interdicții. La sosirea zborurilor Schengen și non-Schengen, pasagerii trebuie să justifice scopul călătoriei la intrare”.
Controlul celor care călătoresc cu mașina sau în camioane „va avea loc de-a lungul liniilor de comunicare și a marilor infrastructuri ale sistemului de transport”. Poliția rutieră va „supraveghea rețeaua de autostrăzi și sistemul rutier principal prin verificarea auto-declarațiilor”, în timp ce „sistemul rutier obișnuit” va reveni „forțelor de poliție locale și carabinierilor”.
Decretul permite libera circulație a mărfurilor, iar acest lucru – s-a explicat ulterior – s-a decis „pentru a nu se întrerupe producția și activitățile comerciale”. Practic, va fi suficient să demonstrați că vă deplasați pentru livrări și aprovizionări – chiar și pentru mărfuri care nu intră în categoria „primei necesități” – și nu va exista nicio obligație de a intra în carantină, chiar dacă tranzitul a avut loc în „zona de siguranță”.
Veneția a fost declarată „zonă de siguranță”, prin urmare, „pasagerii vaselor de croazieră nu vor putea debarca să viziteze orașul, ci vor putea tranzita numai pentru a reveni în locurile de reședință sau în țările de origine”. În porturi, în schimb, sunt efectuate verificări similare cu cele ale călătorilor care folosesc alte mijloace și, prin urmare, trec prin „coridoarele” prestabilite.
Normele privind navele unde există o persoană pozitivă cu coronavirus au fost stabilite de protecția civilă și prevăd identificarea a patru porturi – Civitavecchia, Bari, Ancona și Ravenna – unde să fie ancorate.
Procedura prevede că pasagerii de croazieră sunt supuși triajului înainte de debarcare și sunt, apoi, împărțiți în asimptomatici pentru a fi repartizați în cazarme și simptomatici pentru a fi transferați la spital. Familiile nu vor trebui divizate, iar turiștii străini vor fi repatriați imediat.
Interdicțiile impuse în afara „zonei de siguranță” impun suspendarea tuturor activităților sportive și sociale din discoteci, baruri și săli de jocuri. „Persoanele în vârstă și persoanele imuno-depresive sunt sfătuite să nu își părăsească locuințele, cu excepția cazurilor de strictă necesitate” și aceeași „limită de călătorie se aplică tuturor celorlalți pasageri”.
Pe de altă parte, este interzisă intrarea în sălile de așteptare ale spitalelor „pentru îngrijitorii pacienților”, în timp ce vizitele la azilurile de bătrâni și spitale trebuie efectuate numai „dacă sunt autorizate de către conducerea direcției sanitare”.
Lupta împotriva timpului pentru a combate coronavirusul se deplasează pe trei linii precise și indispensabile: respectând regulile, păstrând distanța, deplasări doar în cazuri excepționale.
Sursa: Corriere della Sera/ Rador/ Traducerea: Oana Avram/ Sursa Foto: Facebook/ Roberto Speranza
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii