G4Media.ro

Interes crescut la discuția despre vaccinuri în Parlamentul European, peste 120 de…

Sursa foto: Captură video

Interes crescut la discuția despre vaccinuri în Parlamentul European, peste 120 de intervenții / Cele trei greșeli recunoscute de Ursula von der Leyen / Cioloș: Va trebui să explicăm ce s-ar fi putut face mai bine în contractele negociate de CE / Băsescu a acuzat industria farmaceutică

Aproximativ 120 de membri ai Parlamentului European au luat cuvântul la dezbaterea privind strategia de vaccinare, la care a fost invitată președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, exprimându-și, în marea lor majoritate, susținerea pentru măsurile cheie luate, în ciuda greșelilor făcute de Comisie, și cerând solidaritate la nivel european și mondial.

Europarlamentarii au cerut Comisiei să măsuri pentru creșterea producției de vaccinuri, astfel încât tot mai mulți europeni să fie vaccinați.

Membrii Parlamentului European au cerut, de asemenea, transparență și mulți dintre aceștia au insistat ca toate contractele încheiate cu companiile farmaceutice să fie făcute publice și au cerut inclusiv date despre distribuirea vaccinurilor în statele membre.

Cele trei greșeli recunoscute de Comisia Europeană

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a identificat trei greșeli făcute de Comisie: a întârziat „prea mult” cu aprobarea vaccinurilor, a „subestimat” dificultățile legate de producția în masă a acestora și a fost „prea sigură” că toată cantitatea de vaccinuri comandată „va veni cu adevărat la timp”.

„Există și lecții de învățat din acest proces. Și deja o facem. În primul rând, trebuie să îmbunătățim schimbul de date al studiilor clinice cu EMA. De aceea lansăm acum o nouă rețea europeană de studii clinice. În același timp, comisarul nostru pentru sănătate, Stella Kyriakides, va lucra la un cadru de reglementare care să permită EMA să revizuiască vaccinurile cât mai repede posibil.
(…) Am creat un „Grup de lucru” pentru creșterea producției industriale de vaccinuri, sub autoritatea lui Thierry Breton, comisarul nostru responsabil cu piața internă. Scopul este identificarea problemelor și rezolvarea acestora. Industria trebuie să țină pasul cu știința”, a anunțat von der Leyen.

Președinta CE a spus că lupta împotriva virusului este „un maraton, nu un sprint”, mai ales că apar tot mai multe informații privind tulpini noi ale virusului.

„ (…) începem noul nostru proiect HERA acum, lansând săptămâna viitoare agenda de pregătire împotriva noilor variante. (…) Avem nevoie de secvențierea rapidă și caracterizarea clinică a noilor mutații”, a spus Ursula von der Leyen.

Cum au primit liderii principalelor grupuri politice declarațiile Comisiei Europene

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a preluat mesajul șefei Comisiei privind greșelile făcute, dar a subliniat că deciziile cheie au fost corecte.

”Toată lumea vrea să scape, însă singura modalitate de a se întâmpla asta este prin vaccinare”, a spus Weber, care a vorbit și despre frustrarea din rândul cetățenilor europeni care nu au încă acces la vaccin.

„Cererea e mai mare decât capacitatea de producție, avem nevoie de timp”, a declarat liderul PPE.

Manfred Weber a insistat că o interzicere a exporturilor de vaccinuri produse în Europa ar trebui să rămână o opțiune și că Uniunea ar trebui să se pună de acord în privința a două chestiuni: reguli comune de intrare pe teritoriul UE, mai ales pentru cei care vin din Africa de Sud și America de Sud, și dacă se impune sau nu folosirea unui certificat de vaccinare.

Dacian Cioloș, în numele grupului Renew Europe, a declarat că Europa nu are dreptul să facă greșeli.

„Fiecare întârziere trebuie explicată, justificată și însoțită de soluții pentru remedierea ei. Într-o zi, va trebui să explicăm și ce s-ar fi putut face mai bine în contractele care au fost negociate cu producătorii de vaccinuri”, a spus Cioloș.

Liderul Renew a salutat înființarea „grupului de lucru” condus de Thierry Breton.

„Această misiune trebuie să acopere situația de urgență și pe termen mediu: structurarea unui sector de vaccinuri complet independent, european și operațional, deoarece ne putem imagina că acest tip de provocare va apărea din nou”, a mai declarat Dacian Cioloș, adăugând că așteaptă să devină funcțional și un grup de comunicare între Comisia Europeană și Parlamentul European privind strategia de vaccinare.

Iratxe García Pérez, lidera grupului socialiștilor (S&D), a spus și ea că există o frustrare în rândul europenilor și că așteptările lor sunt mari.

„Întârzierea livrării vaccinurilor AstraZeneca a provocat dezamăgire și neîncredere și este normal ca publicul să vrea să știe ce se întâmplă. De aceea, acest Parlament trebuie să aibă capacitatea de a avea un instrument de monitorizare cu Comisia Europeană, astfel încât să putem avea toate informațiile (….) Pentru că am investit o mulțime de bani publici, 2,7 miliarde de euro de la Uniunea Europeană și 750 milioane de euro de la statele membre. Sunt mulți bani publici și trebuie să avem o evidență”, a declarat Iratxe García Pérez.

În opinia liderei S&D, Uniunea ar trebui să se concentreze asupra promovării alianțelor și consorțiilor între companiile farmaceutice din Uniunea Europeană și state terțe pentru a accelera producția de vaccinuri.

„Să nu cădem nici în naționalismele europene. Aceasta este o problemă globală și necesită un aspect global”, a spus europarlamentarul S&D.

Ska Keller, în numele grupului Verzilor, a fost de acord că trebuie intensificată producția, „nu doar puțin, ci mult”.

„De asemenea, trebuie să tragem lecții cu privire la transparența contractelor pe care UE le-a încheiat cu acele companii farmaceutice.(…) Depășirea pandemiei va dura din păcate și nu putem relaxa eforturile de limitare a răspândirii virusului, mai ales având în vedere noile variante. Dar reducerea masivă a cazurilor nu va avea loc cât timp unele libertăți sunt permise în unele țări ale UE, în timp ce sunt interzise în alte țări, cum ar fi stațiunile de schi sau centrele comerciale”, a spus Keller.

Ska Keller a îndemnat Președinția portugheză să se asigure că statele membre pun în aplicare orientările comune pentru a combate pandemia COVID 19.

Beata Szydło, din partea grupului conservatorilor europeni (ECR), a avut o intervenție mai critică și a întrebat retoric dacă nu cumva Comisia Europeană a eșuat în acest proces.

„Cea mai importantă sarcină a Comisiei Europene este astăzi să aplice în mod eficient acordurile care au fost semnate, astfel încât fiecare stat membru să primească cantitatea de vaccinuri de care are nevoie. (….) Comisarul a vorbit aici despre viitor. Ei bine, să apară grupuri, să apară echipe, dar ar trebui să fie eficiente”, a spus Beata Szydło.

Ce au spus Cristian Bușoi și Traian Băsescu

Cristian Bușoi (PNL), din grupul PPE, a cerut industriei farmaceutice să fie fair play cu cetățenii europeni, iar acele companii care au semnat un contract cu Comisia Europeană să respecte contractul, și nu a fost de acord cu opinia liderului de grup privind interzicerea exporturilor.

„Va trebui să investim în creșterea producției și în cercetare, pentru a avea o armă împotriva unor mutații. Trebuie să rezistăm la unele tentații, cum ar fi interzicerea exporturilor de vaccinuri produse în UE, dar și să fim vigilenți și să nu permitem ca vaccinul să devină o armă geopolitică, ca în cazul Sputnik V”, a spus Bușoi.

Traian Băsescu (PMP), tot din grupul PPE, acuzat companiile producătoare de vaccinuri.

„Responsabilitatea pentru întârzierea care costă vieți omenești este a marii industrii farmaceutice. Altfel spus, primii la încasat bani, dar ultimii la respectarea contractelor. Cu profituri imense în pandemie, aceste companii globale refuză să renunțe la drepturile de proprietate intelectuală. O astfel de renunțare, doamnă președintă, ar permite multor state să își producă ele însele vaccinurile”, a declarat Băsescu.

În opinia sa, „este obligatoriu” ca în perioada următoare, prin Organizația Mondială a Comerțului, în cadrul G20, „să se discute măsuri unitare în încercarea de a modela procesul de globalizare care, cel puțin în cazul industriei farmaceutice, devine inuman, orientat în primul rând către profit și cu minimă responsabilitate pentru viața oamenilor”.

În timpul dezbaterii, de peste patru ore, mai mulți deputați au cerut și un mecanims de control parlamentar sporit în ceea ce privește implementarea strategiei privind vaccinurile.

Sursa foto: Captură video

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Basescu sa vorbeasca…. Pe bune?
    Turnatorul asta jegos sa vorbeasca?
    Pariu ca daca era vorba de un producator de whisky ii lauda!
    Sa vorbeasca el de respectarea unui contract?
    Doamneeee daca am noroc in viata asta sa ma intalnesc cu el … jumatate de ora il injur!
    Jigodia securista!
    LA PUSCARIE BASESCU!!!!!!