INTERVIU Ambasadorul Bologan, despre drama românilor din Italia: Cei mai expuși sunt cei fără contracte de muncă/ Cele mai vulnerabile sectoare sunt industria hotelieră, turismul și sectorul menajerelor/ Trebuie făcute plângeri la Inspectoratul Teritorial de Muncă
George Bologan, ambasadorul României în Italia, a vorbit despre drama românilor din Italia în contextul declanșării crizei coronavirusului, într-un interviu acordat pentru G4Media.
Diplomatul susține că românii cei mai vulnerabili sunt cei care lucrează în industria hotelieră și turism și cei care au acceptat să lucreze fără carte de muncă și pe care îi sfătuiește să facă plângeri la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
George Bologan a vorbit și despre românii din prima linie a luptei împotriva coronavirusului, adică infirmierele, asistentele și medicii despre care a spus că dau dovadă de ”un caracter demn” și că ”fac cinste numelui de român”.
Principalele declarații ale diplomatului:
- Industria hotelieră și turismul în special sunt cele mai vulnerabile sectoare.
- O altă categorie este cea a menajerelor, aici cele mai expuse sunt persoanele care au acceptat să muncească fără contract de muncă.
- La ora actuală în Italia sunt aproximativ 150.000 de menajere cu contract de muncă, dar este imposibil de aproximat câte menajare lucrează fără carte de muncă.
- În cele din urmă cei care evită cu bună știință întocmirea contractului cu angajatorii, preferând să muncească la negru se expun.
- Persoanele care au lucrat la negru sau au fost lăsate pe drumuri trebuie să depună plângeri către autoritățile locale, în special către Inspectoratul Teritorial de Muncă.
- Cetățenii români cu reședință în Italia au un comportament demn, iar printre aceștia se numără medici și asistenți medicali care fac cinste numelui de român și se află alături de cei suferinzi.
- O atitudine iresponsabilă poate avea consecințe tragice pentru cei mai fragili membri ai familiilor noastre.
- Poate după această încercare vom ieși mai uniți, mai umani și mai deciși să nu ne ridiculizăm existența.
Reporter: Ce categorii sociale au de suferit cel mai mult în această perioadă, din cauza crizei coronavirusului? Cine sunt cei mai afectați de concedieri? Menajerele, îngrijitorii, ospătarii, chelnerii, în general angajații din segmentul turistic etc?
George Bologan: Este foarte dificil în astfel de situații să facem o ierarhizare, până la urmă despre orice categorie socială am vorbi, toți sunt oameni și toți contează la fel. Industria hotelieră și turismul în special sunt cele mai vulnerabile sectoare. Au fost anulate numeroase rezervări, mobilitatea este limitată la motive întemeiate. O altă categorie este cea a menajerelor, aici cele mai expuse sunt persoanele care au acceptat să muncească fără contract de muncă. Sunt categorii speciale de salariați, având în vedere specificul activității.
Rep.: Despre câte astfel de persoane vulnerabile este vorba? Se poate aproxima un număr? Care este statutul acestor persoane?
G.B.: La ora actuală în Italia sunt aproximativ 150.000 de menajere cu contract de muncă. Ar fi hazardat să fac alte estimări pentru că este imposibil să aproximăm numărul celor care nu lucrează legal. Și aici doresc să menționez că, în mesajele transmise către comunitate și în întâlnirile avute cu compatrioții noștri în cadrul evenimentele organizate de Ambasadă și oficiile consulare, prin biroul atașaților de muncă, am subliniat imperativ importanța încheierii unui contract de muncă care înseamnă indirect și asigurarea protecției cetățeanului român. Pentru cei care dețin un contract de muncă, prin decretul semnat pe 9 aprilie de Primul ministru al Republicii Italiene, angajatorilor li se recomandă să acorde concediu, de asemenea, se recomandă utilizarea muncii la distanță, sunt în lucru măsuri referitoare la concediul pentru îngrijirea copilului și voucher pentru babysitter. Din păcate nu toată lumea a înțeles mesajul pe care l-am transmis în interesul cetățeanului. După cum vedem, situațiile de criză scot la suprafață și practici defectuoase, care manifestă dezinteres din partea unor muncitori români față de propria persoană. În cele din urmă cei care evită cu bună știință întocmirea contractului cu angajatorii, preferând să muncească la negru se expun, dar în același timp în mod conștient și voluntar își și asumă consecințele care derivă din această alegere.
Rep.: Ce se va întâmpla cu acești români? Ce pot face ei și ce puteți face dumneavoastră? Se întorc în țară? Care este starea de spirit?
G.B.: Avem cu toții drepturi și obligații. O obligație a fiecărui cetățean român este să își asume și să respecte legile statului de reședință asigurându-se că își desfășoară activitatea cu forme legale. Persoanele care au lucrat la negru sau au fost lăsate pe drumuri trebuie să depună plângeri către autoritățile locale, în special către Inspectoratul Teritorial de Muncă, se pot adresa sindicatelor și biroului atașatului pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei. Cei care revin în țară se vor supune măsurilor adoptate de autoritățile române, iar cei care rămân în Italia sunt obligați să respecte cu strictețe restricțiile și regulile impuse de guvernul de la Roma. Plutește o atmosferă de preocupare și oamenii au sentimentele amestecate, îi îndemn să aibă un comportament responsabil și să se informeze mereu din surse oficiale, fie specific pentru epidemia de COVID-19, fie pentru obligațiile și drepturile pe care le au când se deplasează într-un stat străin și să își încheie mereu un contract de muncă. Pentru fiecare dintre noi siguranța este fundamentală, iar informarea corectă poate limita și evita lista complicațiilor. Cetățenii români cu reședință în Italia au un comportament demn, iar printre aceștia se numără medici și asistenți medicali care fac cinste numelui de român și se află alături de cei suferinzi. Ei sunt eroi și modele de dăruire și responsabilitate și lor doresc să le transmit întreaga admirație.
Rep.: Ce le transmiteți românilor?
G.B.: Omul și-a reordonat lumea și sentimentele după fiecare criză și este important să ne asumăm responsabilitatea momentului. Dacă ni se cere un sacrificiu de a sta în izolare la domiciliu putem face în așa fel încât să ne gândim că ne doream să petrecem mai mult timp cu familia și să nu privim această măsură ca pe o povară. Dacă ni se cere să stăm izolați să o facem pentru a-i proteja pe cei vulnerabili și apropiați. O atitudine iresponsabilă poate avea consecințe tragice pentru cei mai fragili membri ai familiilor noastre. Poate după această încercare vom ieși mai uniți, mai umani și mai deciși să nu ne ridiculizăm existența. Să ne focusăm și pe ce va urma, pe planurile de viitor.
sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii