INTERVIU Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa: România este centrul de gravitație al NATO în regiunea Mării Negre / Numărul forțelor de rotație va crește în următorii ani
România este actor geopolitic NATO cu o importanță tot mai mare în regiunea Mării Negre, susține Ben Hodges, fost comandat al armatei SUA în Europa și analist CEPA (Center for European Policy Analysis), unul dintre cele mai importante think-thank-uri americane specializate pe problemele Europei Centrale și de Est.
”România a devenit un aliat-cheie în regiune și centrul de gravitație al NATO în Marea Neagră. Cred că forțele de rotație în România vor continua să crească în următorii ani”, a declarat Hodges într-un interviu pentru G4Media.ro
La data 13 august, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a criticat planurile SUA privind desfăşurarea în România a unei părţi din unităţile militare americane retrase din Germania. În discursul ei, a avertizat „că astfel de tentative provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei”. Într-un moment de tensiuni crecânde între cele doua țari, G4Media.ro a vorbit cu fost general Ben Hodges despre situație.
Rep: Ce părere aveți despre discursul purtătoarei M. Zaharova, în care a acuzat SUA de agravarea tensiunilor cu Rusia?
Ben Hodges: De fapt, declarația ei sună ca o glumă proastă. Până la agresiunea Rusiei în Crimeea și Ucraina, Statele Unite au redus prezența militară în Europa, chiar și după războiul ruso-georgian din 2008. Dar anexarea ilegală a Crimeei în 2014 ne-a amintit ceea ce este Rusia cu adevărat.
Atunci, SUA au reconsiderat politica sa externă. Nu trebuie să uităm desfăşurarea în Polonia, niște unităţii militare americane nu e ceva nou. Asta a fost în curs de negociere de ani de zile.
Prin urmare, relația cauză-efect subliniată de Kremlin trebuie să fie inversată. Rusia este cea care a invadat Ucraina și a anexat Crimeea, a ocupat Abkhazia și Osetia de Sud și susţine Transnistria. Rusia acționează, NATO răspunde, nu invers.
Acest discurs este numai o parte din narațiunea rusă despre auto-victimizare, dar este fals. Popoarele fostelor republici sovietice au vorbit și Belarusul urmează acum: aceste țări nu mai vor să fie sub influența rusă. Din păcate, președintele SUA este uneori neclar privind poziția SUA, la fel Germania și Franța. Mii de trupe americane de pe flancul estic al NATO nu vor fi niciodată o amenințare serioasă pentru Rusia, dar descurajează Kremlinului de a fi mai agresiv.
Rep: În declarația ei, Maria Zaharova a sugerat că vor fi represalii împotriva României. România ar trebui să ia aceste vorbele în serios?
B.H: În primul rând, Statele Unite vor fi întotdeauna un aliat apropiat al României și este responsabilitatea sa să protejeze membrile NATO, cu suportul lor, desigur.
În ceea ce privește provocările Rusiei, aș spune că România nu are de ce să se teamă atât timp cât continuă pe acest drum, adică modernizarea capacităților sale militare, și atât timp cât NATO rămâne unită. De asemenea, este important pentru România să-și consolideze democrația și statul de drept, fiindcă Rusia folosește vulnerabilitățile societății românești împotriva ei.
Rep: Are Kremlinul capacitatea de a amenința interesele României?
B.H: Așa cum am spus, România este sensibilă la propaganda Rusiei, care profită de tensiunile în societate, de exemplu corupția și neîncrederea. Prin urmare, este important ca România să aibă o democrație stabilă, cu transparență, justiție imparțială etc.
Celălalt pericol prinde rădăcini în regiunea Mării Negre, unde zonele economice exclusive ale României pot fi amenințate de Rusia. De fapt, Kremlinul știe bine că orașul Constanța poate fi o poartă spre Europa pentru produsele chineze, dacă Georgia ar fi capabilă să dezvolte un port, creând apoi un coridor economic cu Bucureștiul. Acesta este motivul pentru care Rusia împiedică Georgia să dezvolte astfel de facilități.
De asemenea, navele rusești din marea Azov ar putea contesta pretențiile românești privind resursele naturale. Nu în ultimul rând, trebuie să ținem cont că Rusia încă are un loc în Comisia Dunării.
Rep: În sfârșit, care este locul României în proiectul NATO?
B.H: În urma modernizării sale militare, ca urmare a importanței crescânde a regiunii Mării Negre și orientării strategice a Turciei către estul Mediteranei, România a devenit un aliat-cheie în regiune și centrul de gravitație al NATO în Marea Neagră.
Cred că forțele de rotație în România vor continua să crească în următorii ani.
Dacă România este îngrijorată de declarația recentă a lui Mike Pompeo – în care a sugerat că SUA ar putea colabora cu Rusia pentru a se opune politicii Chinei -, aș sublinia că această colaborare ar fi într-adevăr interesantă în ceea ce privește problemele ecologice, terorismul islamic și resursele polilor pământului. Dar Rusia nu prezintă suficientă încredere pentru a se merge mai departe în cadrul acestei cooperări.
Notă: Antoine Dewaest lucrează ca stagiar pentru G4Media, consolidând înțelegerea societății române. Studiază la Sciences Po Rennes în Franța
Citește interviul în variantă originală
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii