G4Media.ro

INTERVIU Care este modelul de procuror al șefului DNA: Morar, Kovesi sau…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor George Călin

INTERVIU Care este modelul de procuror al șefului DNA: Morar, Kovesi sau Licu? Marius Voineag: Un mix dintre primii doi, dar cu semnătura mea proprie în spate / Avem cazuri de mare corupție în administrația centrală din București / Sunt în lucru

Șeful DNA, Marius Voineag, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că procurorii anticorupție au în lucru cazuri de mare corupție la nivelul administrației centrale din București, dar nu a dorit să dea exemple. Voineag a respins comparația cu PNA-ul condus de Ioan Amariei care, în urmă cu 20 de ani, ancheta baroni locali, la fel ca DNA-ul de acum, dar nu avea cazuri de mare corupție la nivel central.

”Lucrurile nu se pot face peste noapte. Eu n-am găsit cazuri în lucru legate de administrația centrală. Am 10 luni în funcția asta. Adică de la momentul la care tu te gândești să investighezi cauză de mare corupție din administrația centrală, în general, aici trebuie să vii cu lucruri în spate. Când nu le ai, nu le ai. E simplu, trebuie să le declanșezi pe undeva. Și acuma, analogia asta cu PNA-ul de acum 20 de ani, nu, nu o gust, nu-mi place (…) Avem cazuri de mare corupție, în București. Sunt în lucru”, a declarat Voineag.

Întrebat care este modelul său de procuror, Daniel Morar, Laura Codruța Koveși (foși șefi DNA) sau Bogdan Licu (fost șef interimar la Parchetul General, în prezent judecător CCR), Marius Voineag a răspus: ”Un mix dintre primii doi, dar cu semnătura mea proprie în spate.” Șeful DNA a mai spus că vrea ca procurorii DNA să investigheze cazuri de mare corupție, dar că nu este ”un fan al cătușelor”, despre care a spus că ține de ”zona polițienească” sau al expunderii mediatice excesive, despre care a spus că a fost o greșeală.

Vezi în variantă VIDEO prima parte din interviul G4Media.ro cu șeful DNA Marius Voineag:

Filmare, montaj și foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik/ Alexandru Bucșă/ George Călin

Rep: Discutăm cu procurorul-șef DNA, Marius Voineag. Am văzut, domnule procuror, că aveți în birou un fel de tablou cu un slogan ”mindset is everything”. Mentalitatea este totul. Care ar fi mindsetul dvs aici, la DNA?

Marius Voineag: Mindsetul meu de aici, de la DNA e același mindset pe care l-am avut în întreaga carieră. Ideea de bază a fost că satisfacțiile, ca procurori, ți le trăiești, investigând cazurile mari. Sunt satisfacțiile pe care nu le poți echivala cu absolut nimic în jobul nostru. Și setarea mea principală a fost să transpun această viziune, ca să nu las sloganul DNA 2.0 din candidatură să rămână doar un slogan.

Rep: Dacă ne uităm la tablou este un peștișor mic sub apă. Dar un rechin deasupra apei. Peștișor mici sau rechini? Ce vă propuneți să prindeți?

Marius Voineag: Cred că am încercat să arătăm că ne dorim în primul rând să prindem faptele de mare corupție. Iar astea nu sunt săvârșite niciodată de peștișori mici, din fericire sau din nefericire, pentru că e cu atât mai greu de investigat. Deci, practic, gândirea noastră de bază a fost să investigăm faptele de mare corupție.

Nu ne-am gândit să ne fixăm pe ținte aparte. Da, coincidență face că, de cele mai multe ori, faptele de mare corupție sunt săvârșite de de oamenii care ocupă funcții mari în stat.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Rep: Dacă ar fi să dați exemple de dosare de mare corupție. Cele pe care dvs. le considerați dosare de mare corupție începute de când ați venit aici la DNA, care ar fi?

Marius Voineag: Păi, avem de la președinți de consilii județene, la oameni cu funcții înalte în partide până la dosarele pe care le avem în lucru. Din nefericire, nu putem să dezvoltăm ce avem în lucru în momentul de față, însă lucrurile sunt declanșate. Vreau totuși să fac o mențiune aici.

Important e atunci când mergem în investigațiile în cazurile de mare corupție, depinde ce mentalitate ne dorim să avem. O mentalitate de shotgun sau o mentalitate de pușcă-cu-lunetă. Când investigăm cauzele de mare corupție, după părerea mea, putem avea și un simplu efect de bumerang atunci când folosim mentalitate de shotgun.

Rep: Shotgun. Adică?

Marius Voineag: Adică victime colaterale. Adică o zonă în care tu nu țintești precis acuzațiile în materie penală și, automat, ai un efect de bumerang atunci când, cum să vă spun, când faci acuzațiile in extenso cu privire la mai multe persoane  pentru care tu nu ai  un material probator suficient de de elaborat.

Rep: S-a întâmplat asta în trecut?

Marius Voineag: N-aș zice că s-a întâmplat. Da, au fost și greșeli din care cred că trebuie să învățăm fiecare dintre noi.

Rep: Unii au remarcat că au dispărut cătușele din peisaj. Oamenii vin, ies de la DNA fără ele.

Marius Voineag: Nu sunt un fan al cătușelor. N-am ținta să umblăm cu cătușele. O mentalitate, după părerea mea, care ține de zona polițenescă, nu de zona de parchet. Suntem oameni care ne calibrăm măsurile preventive în funcție de fiecare caz în parte.

Procurorii, până la urmă, autonomia de a decide cu privire la oportunitatea unei măsuri preventive. Important e ca ele să existe în sine și să fie raportate la fiecare caz. Să știți că procurorul-șef nu poate trage în sus măsurile, doar le poate retrograda conform Codului. Adică nu poate duce să crească o măsură, să ceară o măsură preventivă, nu aia. Procurorul de caz își face bine calculul cu privire la ..

marius voineag expresie
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Rep: Apropo, care e modelul voastră de procuror? Daniel Morar, azi avocat? Laura Codruța Kovesi, azi șefa Parchetului European? Bogdan Licu, azi judecător la CCR?

Marius Voineag: Un mixt dintre primii doi, dar cu semnătura mea proprie în spate.

Rep: Și Bogdan Licu?

Marius Voineag. Bogdan Licu este judecător la Curtea Constituțională, are alt profil.

Rep: Ce relații aveți cu dl. Licu? V-a încurajat, din câte știu, să candidați la șefia DNA?

Marius Voineag: Da, e adevărat?

Rep: În ce relație sunteți?

Marius Voineag: O relație amicală, o relație pe care o poți avea cât se poate de profesional de bine. Adică, lucrurile sunt defazate. E fostul meu șef, am un respect pentru dumnealui. Drumurile s-au împărțit la momentul la care dânsul s-a dus pe altă carieră, noi pe altă carieră.

Rep: Țineți legătura cu dl. Licu după ce a fost numit la CCR?

Marius Voineag: Ne întâlnim la evenimente publice. Da, ne-am întâlnit la evenimente publice.

Rep: Revenind la model, ați spus un mix între Morar și Kovesi, dar cu semnătura proprie. Ce înseamnă asta mai exact?

Marius Voineag: Înseamnă că setarea mea e să învățăm din toate lucrurile bune care s-au făcut, atât în DNA-ul care a pornit motoarele pe vremea domnului Daniel Morar, cât și în DNA-ul condus de la momentul respectiv de dna. Codruța Kovesi.

Au fost multe plusuri în cele două epoci, să le numim așa. Au fost și greșeli din care trebuie să învățăm, dar cel mai important lucru e ca noi să fim calibrați la nivelul al anului 2023-2024, să nu ne uităm foarte tare într-o anumită setare, pentru că e un model care într-o perpetă o schimbare.

Rep: Ce greșeli ați dori să evitați? Dați-mi un exemplu.

Marius Voineag: O expunere excesivă, o expunere excesivă mediatică, pentru că de multe ori creează greutăți pentru procurorii de caz. Mi s-a transmis din interior treaba asta. Aș dori să se vadă mai mult rezultatele și să avem un filtru de calitate, care ne place sau nu ne place, e consfințit prin hotărârile judecătorești.

Rep: Când v-am întrebat de exemple de mare corupție, pentru că ăsta e mindsetul dvs, ați dat câteva exemple. Dar dacă ne uităm bine, majoritatea sunt din afara Bucureștiului.

Marius Voineag: Și da, și nu. O să vă spun de ce.

De asta v-am spus că noi nu, nu stabilim ținte. Setarea mea e ca noi să investigăm faptele de mare corupție ca să spargem cercul ăsta vicios, în care, după părerea mea, DNA a funcționat în anii anteriori, în care nu s-a mai dus pe o investigare a cauzelor de mare corupție, trebuie de undeva să pornim.

Și eu mi-am dorit foarte mult să pornim aceste motoare începând cu vara trecută. În toamna trecută am avut de-a lungul timpului discuții pe marginea acestui subiect. Mi-am dorit să înțeleagă procurorii că au libertatea de a deschide și de a face investigații în cauză de corupție de la un anumit nivel în sus.

Adică acceptăm că disconfortul, e parte din jobul ăsta, dar implicit, trebuie să avem satisfacții, care ele pot veni doar din cauzele de la un anumit calibru în sus. Că-mi spuneți de teritoriu sau de administrație mai mult locală decât centrală, vă spun sigur că în momentul de față avem deschise cauze inclusiv în ceea ce privește administrația centrală, dar lucrurile nu se pot face peste noapte.

E un lucru simplu.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Rep: Motoarele vor fi reduse în anul electoral 2004 sau veți continua să lucrați ca într-un an obișnuit.

Marius Voineag: Nu, vom continua să lucrăm ca într-un an obișnuit. E o chestiune pe care am spus-o și la interviurile anterioare. Nu prea pot să funcționez cu pauze, procurorii lucrează în mod constant, însă va trebui să fim ceva mai atenți cu privire la comunicarea publică, într-adevăr.

Rep: Există riscul să fiți acuzați că interveniți în jocul electoral. Sunt patru șiruri de alegeri locale, europarlamentare, prezidențiale, parlamentare.

Marius Voineag: Există și e clar că în mentalul colectiv s-a format o imagine care, după părerea mea, nu e pe deplin meritată, că ne-am putea implica în așa ceva.

E o greșeală pe care aș vrea s-o înlăturăm. Tocmai încercăm să ieșim cu cazuri cât mai bine probate.

Rep: Maximum ce putea ancheta DNA acum 20 de ani, când s-a înființat, erau baronii locali. PSD-ul de atunci, sub Năstase, avea chiar o teorie. Nu știu dacă vă amintiți. Se numea centrul imaculat. Adică procurorii se puteau atinge de lideri locali, de administrație locală, dar nu de administrația centrală, de puterea de la București. Ce vedem azi, deocamdată, până în acest moment, este un centru imaculat. DNA pare că nu se atinge de etajele superioare de putere din administrația centrală guvern, minister. N-avem cazuri acolo.

Marius Voineag: Da, e o părere, fără doar și poate. Dar reiau ce v-am spus anterior. Lucrurile nu se pot face peste noapte. Eu n-am găsit cazuri în lucru legate de administrația centrală. Am 10 luni în funcția asta.

Adică de la momentul la care tu te gândești să investighezi cauză de mare corupție din administrația centrală, în general aici trebuie să vii cu lucruri în spate. Când nu le ai, nu le ai. E simplu, trebuie să le declanșezi pe undeva.

Și acuma, analogia asta cu PNA-ul de acum 20 de ani, nu, nu o gust, nu-mi place. Pentru că știu ce procurori sunt în momentul de față în DNA.

Rep: Cazuri?

Marius Voineag: Și procurori și cazuri.

Rep: Cazuri de mare corupție, în București?

Marius Voineag: Cazuri de mare corupție. Și în București. Da.

Rep: Exemple?

Marius Voineag: Nu putem, da. Sunt în lucru.

Rep: Din ce zonă, măcar Guvern, ministere.

Marius Voineag: Administrația centrală. Hai să o numim generic administrația centrală și sănătate.

Rep: Guvern, ministere, primării, măcar orientativ?

Marius Voineag: Primării din București? Avem foarte multe, avem trimis rechizitoriu anul trecut de la nivelul …nici nu m-am gândit.

Rep: Bun, asta e nivelul trei. Rămânem la guvern, ministere.

Marius Voineag: Am zis administrație centrală, nu administrația locală.

Da, avem cazuri și avem trimitere în judecată chiar anul trecut cu primar de sector.

tablou masti dna birou marius voineag
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Rep: Ați avut și cu ministere și cu foști premieri. Numai că ăștia sunt în opoziție. Dosarul vaccinurilor.

Marius Voineag: Da.

Rep: Deci ați avut, dar sunt din opoziție, nu de la putere.

Marius Voineag: Da,  mi-ați zis cu administrația centrală actuală.

Rep: Ce se mai întâmplă cu dosarul vaccinurilor? Apropo, n-ar trebui ca DNA să dea o soluție acolo, cât mai repede, înainte de campania electorală, tocmai ca să evitați acuzația că interveniți în jocul electoral?

Marius Voineag: Domnul Tăpălagă, DNA va da o soluție în dosarul ăla când va avea tot probatoriul administrat. Când stai și soliciți de la Comisie toată corespondența, când stai și ai de citit mii de pagini de adrese și materiale, tu, ca procuror de caz, eu nu pot să stau să creez o presiune pe procurorul de caz, în niciun caz, cu privire la finalizarea mai repede sau mai încetă a cazului respectiv.

Eu sper să lucreze, lucrează constant. Țin legătura săptămânal cu privire la acest caz. Îmi doresc foarte mult să se lămurească. E un demers judiciar de care era foarte mare nevoie din punctul nostru de vedere și îmi asum cum vă spun asta. Tocmai pentru că e pornit anul trecut, nu l-am considerat niciodată ca fiind în campanie electorală.

Acuma depinde cât durează campania electorală. Dacă durează 3 ani, atunci o să punem pe hold tot 3 ani de zile, nu mai facem nimic. Ideea de bază e că campania electorală e cu precădere cu o lună, o lună, jumate, două înainte de alegeri. Nu ne-am gândit că 10-12 luni înainte de alegeri înseamnă campania electorală.

Vezi varianta integrală a interviului cu Marius Voineag (41 de minute)

Citește și

EXCLUSIV: DNA a deschis anchetă în cazul licitației de 27 de milioane de euro de la Sectorul 3, condus de Robert Negoiță / În afacere sunt implicați oameni din anturajul Sorinei Docuz, apropiata premierului Ciolacu / Voineag: Dosarul a fost deschis la începutul anului

INTERVIU Voineag: DNA nu a solicitat informații de la SRI care pot deveni probe în dosarele de corupție, dar va solicita pe viitor / De ce l-a schimbat pe procurorul care ancheta o achiziție făcută de SRI? Cum explică închiderea dosarului BMW

INTERVIU Marius Voineag: Avem procurori cu zero rechizitorii / Salariile au crescut, suntem bine plătiți și trebuie să mai livrăm și noi ceva înapoi/ DNA a avut câștig de cauză în două acțiuni în care a aplicat decizia CJUE privind prescripția / Îmi doresc al doilea mandat

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Mda, domnul voineag, viitor tanar pensionar, nu vede nicio problema in ce face dna. Ce performanta, ce rezultate? Tread softly e motto-ul se pare.

  2. Model: poale negrea brauspre binele societatii. Nu eu l-am numit pe ordinarul Mircea Bogdan Rocsin💕,ca proccuror,ci dulapul

  3. Tanar, deja si doar, delegat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

  4. Ce infractor agramat au pus serviciile la DNA !! Asta și Grohaniceanu “ nu mă cunoașteți” au același stapin !

  5. Da’ un model de procuror american, n-ați găsit?

  6. Aveti pe dracu in lucru ! Pe cine intereseaza ce mosmonditi acolo pe foarte multi bani, in gol ! Zero incredere ! Cum e turcul, si pistolul ! Seful da tonul si tonul e : Usor cu pianul pe scari , venit de si mai sus …. Coruptia nu mai intereseaza pe nimeni din conducerea statului sau, mai exact conducerea statului -cea la vedere- pretinde, recomanda prin dezinteres ca nu mai exista…. Asta o fi insemnand ”stabilitate”, te pomenesti ………