INTERVIU Ce se va schimba în Târgu Mureș? Marius Pașcan, candidat PMP: Transport public civilizat, o centură a municipiului, pod peste Mureş şi un campus şcolar modern – Advertorial
Ați fost prefect, dle Marius Pașcan, acum sunteți deputat și candidați pentru fotoliul de primar la Târgu Mureș. Ce anume v-a determinat să luați această decizie, pe lângă reacțiile pozitive care au existat în spațiul public, în momentul în care au apărut informații despre intenția dvs?
Marius Pașcan: Municipiul Târgu-Mureș a intrat în declin în ultimii ani, administrația publică locală nu a gospodărit orașul la modul performant iar acest lucru s-a repercutat și în dezvoltarea economică. Am văzut zi de zi un oraș care apune, care se preschimbă într-un târg prăfuit, fără nicio perspectivă optimistă. Vă prezint câteva informații concludente în acest sens.
Primăria și Consiliul local municipal Târgu-Mureș nu au promovat niciun program de stimulare a investițiilor, nicio investiție remarcabilă în dezvoltarea orașului în ultimii ani. Populația orașului a scăzut cu peste 30 de mii de locuitori, în mai puțin de un deceniu și jumătate. O treime din bugetul municipiului Târgu-Mureș este alocat funcționării primăriei și pentru plata salariilor angajaților, iar pentru dezvoltarea orașului și investiții se alocă mult mai puțin.
Cu alte cuvinte, este vorba din start de un prost management, câtă vreme o treime din bani bugetului local merg către cei 1200 de angajați, salariați ai primăriei, iar celelalte 2 treimi deservesc programele de dezvoltare și imperativele celor 120 de mii de cetățeni ai orașului. Acum, în Târgu-Mureș, există 32 de străzi neasfaltate. Anual, 200 de copii din Târgu-Mureș nu au locuri în grădinițe. Pentru 560 de copii din Târgu-Mureș nu există locuri în creșe.
Transportul public este dezastruos, în colaps. Salubrizarea orașului a devenit o problemă critică. Amenajările de parcări și garaje nu există nicio strategie coerentă a orașului, doar înțelegeri preferențiale prin asociațiile de proprietari.
7,5 milioane de euro au fost alocate pentru echipa de fotbal iar aceasta a sucombat mai apoi subit…
Serviciile publice administrate de primărie, în loc să aducă bugetului local profituri substanțiale sunt contabil mai apropiate de faliment.
Tinerii absolvenți fug de acest oraș, ca de coronavirus, fiindcă nu le oferă vreo perspectivă avantajoasă pentru carieră și viață. Sunt doar câteva dintre argumentele care m-au determinat să-mi asum candidatura pentru funcția de primar al municipiului Târgu-Mureș, întrucât știu că pot schimba în bine și am soluții concrete pentru administrarea eficientă a acestui oraș.
Atunci când v-ați anunțat candidatura ați făcut referire la un cerc vicios în care a intrat orașul Târgu Mureș, în ultimii ani, din cauza nepăsării autorităților, dar și la resemnarea oamenilor. Cum vă propuneți să schimbați lucrurile, dacă veți fi ales primar?
Marius Pașcan: Consider că performanța administrării unui oraș rezidă în succesul proiectelor de dezvoltare, asumate prin finanțări atrase suplimentar resurselor din bugetul local, dar este la fel de importantă și dăruirea, devotamentul aleșilor pentru comunitate. Mă preocupă o nouă abordare printr-o administrare corectă, eficientă, judicios chibzuită, a banului public. Transparență deplină în alocarea resurselor bugetului local și de stat, publicarea contractelor primăriei. Am promovat și un proiect legislativ în acest sens.
Doresc simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației pentru cetățeni, funcționarea online a serviciilor publice, depunerea documentelor, înregistrarea și răspunsul electronic operativ. Operaționalizarea procedurilor din compartimentul Arhitect-șef – Urbanism, scurtarea la maximum posibil a timpilor de răspuns pentru autorizări. De asemenea, concesionarea serviciilor publice din subordinea Primăriei și a Consiliului local prin proceduri de achiziție publică. Totodată, definitivarea și adoptarea de către Consiliul local Târgu-Mureș a Planului Urbanistic General al municipiului reședință de județ.
Infrastructura constituie motorul dinamicii economice și am asumat un program în acest sens pentru Târgu-Mureș. O altă prioritate pe care o asum privește calitatea învățământului, a educației de care depinde chiar viitorul orașului nostru. Corelativ, digitalizarea ca o asumare obligatorie și o multitudine de proiecte care pot fi promovate și finanțate prin POR 2021 – 2027. Nu în ultimul rând, mă preocupă și eficientizarea activităților sociale, într-un oraș cu mulți oameni necăjiți…
Având în vedere că mare parte din bugetul municipalitații este direcționat către funcționarea Primăriei cum veți împărți fondurile în așa fel încât să aveți bani și pentru investiții?
Marius Pașcan: În acest an, Primăria și Consiliul local au încercat să împrumute de urgență 90 de milioane de lei pentru lucrări populiste cu caracter electoral, îndatorând orașul pentru un deceniu și jumătate. Sub pretextul amenajării a 400 de noi locuri de parcare, se dorea promovarea unui proiect megalomanic, nerealist, de subtraversare a centrului istoric al orașului, iar costul pentru un loc de parcare era estimat la aproape 17 mii de euro.
Ce face Primăria Târgu-Mureș în acest timp? Alocă peste 560 de mii de euro, bani publici, pentru publicitate și protocol. Adică, pentru osanalele, surle și trâmbițe prin presă. Să fie prezentate elogios „marile realizări”, cuprinse de altfel în fișa postului celor din conducerea orașului. Aceste abordări trebuie să dispară iar reducerea semnificativă a personalului angajat se poate realiza prin concesionarea unor servicii publice aflate în subordinea primăriei.
Care este viziunea dvs, dar și a colegilor alături de care veți lucra în Consiliul Local, pentru a dezvolta orașul? Care sunt cele mai urgente probleme care trebuie rezolvate în oraș?
Marius Pașcan: Toate serviciile care țin de competența Primăriei Târgu-Mureș sunt cu probleme și trebuie să constituie priorități într-o nouă abordare administrativă. Nimic nu funcționează la modul performant. Transportul public e jalnic, majoritatea mijloacelor de transport trebuiau demult casate, salubrizarea se află convulsiv mereu într-o stare de criză, pentru descongestionarea traficului și aglomerația urbană nu s-a promovat niciun proiect important, nu există încă un parking măcar în zona centrală a orașului, trebuie realizată cumva centura orașului, un nou pod peste râul Mureș, e nevoie de un campus școlar modern, de un parteneriat cu centrul universitar și școala medicală din Târgu-Mureș.
Trebuie pusă în funcțiune zona metropolitană și parafate parteneriate pentru realizarea de investiții cu comunele limitrofe și zonele suburbane. Sunt foarte multe de făcut, după mulți ani în care orașul a fost condus doar prin demagogie, conflictualitate și spoială.
Cum veți încerca să îi conginveți pe oameni să vă voteze? Care este atuul dvs?
Marius Pașcan: M-am specializat în administrația publică locală timp de 12 ani, deținând funcții de conducere, mai apoi ca prefect al județului Mureș și înalt funcționar public. De opt ani sunt cel mai activ parlamentar mureșean și consider că am demonstrat seriozitate, dăruire, perseverență, preocupare consecventă și realizări concrete pentru problemele municipiului Târgu-Mureș și ale județului Mureș. Am o bogată experiență profesională iar, din prima clipă în care voi prelua funcția de primar, știu ce am de făcut pentru rezolvarea operativă a marilor probleme ale comunității și ale urbei noastre. Le-am transmis târgumureșenilor să aibă încredere, împreună reușim!
Notă: Interviu susținut de PMP
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii