G4Media.ro

INTERVIU Criza coronavirusului în țările nordice / Norvegia pompează 10 miliarde de…

INTERVIU Criza coronavirusului în țările nordice / Norvegia pompează 10 miliarde de euro în economie / Toți străinii intră în carantină forțată / În Finlanda nu au fost închise școlile, deși sunt mai multe cazuri de infectare ca în România

Regele Norvegiei a cerut poporului unitate la fel ca în al doilea război mondial și la atacurile lui Anders Breivik din iulie 2011, soldate cu 77 de morți, după ce țara cu peste 5,4 milioane de locuitori a înregistrat 3 decese și peste 1250 de cazuri de infectare cu coronavirusul Covid-19, a declarat pentru G4Media.ro Ionuț Eriksen, președintele Camerei de Comerț Româno-Norvegiene.

Regatul a lansat deja două pachete financiare în valoare de peste 10 miliarde de euro pentru susținerea economiei și plătește oamenii trimiși în șomaj cu 66 la sută din ultimul venit. Norvegia a închis școlile și introduce toți străinii veniți în țară în carantină forțată. Oslo, acum câteva săptămâni vesel și plin de lume, e pustiu, spune Ionuț Eriksen.

Antreprenorul de origine română a plecat în Grecia când era copil și din 1998 este stabilit în Norvegia, la Oslo. A pus pe picioare lanțul Eurodent de clinici stomatologice. Are și divizii de consultanță financiară și turism. În vremurile bune, avea o cifră de afaceri de 25 de milioane de euro. Acum, are pierderi chiar și de 90 la sută din pricina crizei coronavirusului și trimite 100 de oameni în șomaj tehnic.

Foto: Ionuț Eriksen, președintele Camerei de Comerț Româno-Norvegiene; Sursa: Facebook

În Finlanda, nu sunt raportate decese, au mai multe cazuri de infectare ca în România, dar nu au închis școlile decât local, în zonele afectate, spune Adrian, un român stabilit la Helsinki. Atmosfera e încă relaxată, deși oamenii au golit galantarele.

Citește mai jos un interviu cu Ionuț Eriksen, președintele Camerei de Comerț Româno-Norvegiene, un om de afaceri stabilit la Oslo, Norvegia. Vezi ce spune și Adrian, un român stabilit la Helsinki, Finlanda.

G4media.ro: Care este situația privind criza coronavirusului în Norvegia?

Ionuț Eriksen: Norvegia are peste 1200 de persoane infectate și 3 morți. Când, pe 12 martie 2020, regele Norvegiei, Harald V, a intrat în direct la televiziunea națională și a cerut să fim împreună în aceste momente de cumpănă, norvegienilor le-a spus enorm, pentru că la noi regele comunică public rar și numai în momente foarte importante pentru Norvegia. Regele ne-a spus: „Țara noastră se află într-o situație gravă, Regele Harald încurajează pe toți să se alăture și să trecem împreună prin această criză”. Au fost doar trei evenimente când regele a chemat poporul norvegian la unitate pentru că am trecut și trecem împreună prin momente dificile: al doilea război mondial, atacurile lui Breivik din 22 iulie 2011 și, acum, pe 12 martie 2020, în plină criză a coronavirusului.

G4media.ro: Ce măsuri a luat Guvernul norvegian pentru combaterea răspândirii coronavirusului?

Ionuț Eriksen: Grădinițele, școlile, liceele, universitățile sunt închise de vineri, 13 martie. Sunt exceptate 15 categorii profesionale critice, precum persoanele care lucrează în sectorul sănătății, polițiștii sau militarii. Școlile și grădinițele trebuie să ofere servicii copiilor cu părinți din aceste categorii profesionale și copiilor cu nevoi speciale.

Sunt interzise evenimente culturale, sportive, sunt închise sălile de sport, piscinele, saloanele de coafură și beauty, restaurantele, barurile. Sunt exceptate cantinele și restaurantele care pot permite vizitatorilor să stea la cel puțin un metru distanță.

Transporturile funcționează normal, dar oamenii sunt încurajați să evite călătoriile în timpul liber. ”Nu mergeți la muncă sau la școală, evitați călătoriile care nu sunt absolut necesare”, ni se spune. Am primit mesajul: ”evitați transportul public sau alte locuri în care vă puteți apropia cu ușurință de alții și contactul strâns cu alții”. Cei din categoriile profesionale critice trebuie să poată ajunge la muncă, însă merg pe stradă cu măști, mănuși și ochelari de protecție. Trebuie să stea la distanță unul față de altul.

Sunt introduse restricții pentru vizitatorii pacienților din spitale. La fel, bătrânii din aziluri nu se vizitează. Doctorii, asistentele nu au voie să călătorească în străinătate. Această masură este valabilă până în aprilie 2020.

Toți cei care au venit în țară începând cu 27 februarie 2020 au fost plasați în izolare, acasă. Din 15 martie, norvegienii care vin din străinătate sunt plasați în carantină, iar dacă nu au simptome, stau acasă, la autoizolare. Străinii, însă, sunt puși în carantină forțată la hotelurile din împrejurimile aeroportului. Armata și poliția sunt prezente pe aeroporturi pentru a prelua cetățenii străini. Cei care refuză carantina sunt trimiși înapoi în țara de proveniență.

G4media.ro: Care sunt previziunile privind evoluția bolii provocate de Covid-19?

Ionuț Eriksen: FHI (Folkeinstituttet) a făcut câteva statistici până în mai. Previziunile cele mai pesimiste sunt de 733.000 de cetateni infectați (14% din populație) până în mai 2020, din care 22.000 de persoane vor avea nevoie de spitalizare și 5.550 vor fi internate la terapie intensivă. Este doar un scenariu pentru a fi pregătiți pentru ce este mai grav.

G4media.ro: Sunteți președintele Camerei de comerț româno-norvegiene și om de afaceri stabilit la Oslo. Cum au fost afectate afacerile dvs. de criza coronavirusului?

Ionuț Eriksen: Estimăm că încasările vor scădea săptămâna viitoare cu 90 de procente. Am 280 de angajați și trimitem în șomaj 100 dintre ei. În cel mai rău caz, îi trimtem pe toți.

G4media.ro: Cum a fost ultima săptămână pentru dvs?

Ionuț Eriksen: A fost săptămâna cea mai grea de când sunt antreprenor și manager, de 16 ani. Zilnic, trimit oameni în șomaj. Vorbesc de oameni cu care am lucrat împreună de mai bine de 11 ani și care mi-au devenit a doua familie. Mame singure cu copii, angajați care au cumpărat prima casă de curând, oameni care erau fericiți cu o săptămână în urmă și acum sunt foarte stresați.

G4media.ro: Ce măsuri a luat Guvernul norvegian pentru mediul de afaceri afectat de criza coronavirusului?

Ionuț Eriksen: Guvernul a venit cu două pachete financiare de 100 de miliarde de coroane, adică peste 10 miliarde de euro. Trebuie precizat că fondul suveran norvegian este de peste 9.700 de miliarde de coroane, adică peste 1000 de miliarde de euro.

Oamenii trimiși în șomaj tehnic sunt plătiți 15 zile cu 100 la sută. Costurile sunt suportate de angajator pentru 2 zile, restul de către stat. A fost prima măsură de susținere introdusă vineri, ca statul să preia costurile pentru cele 13 zile.

Apoi, cei trimiși în șomaj primesc 66 la sută din salariu timp de 26 de săptămâni, adică peste 6 luni. Dacă după această perioadă nu avem nevoie de ei, intră în șomaj timp de 2 ani și primesc tot 66 la sută din ultimul venit. Costurile sunt suportate de statul norvegian.

Trebuie precizat că și taxele și impozitele aici sunt foarte mari și le-am plătit în tot acești ani. Acum, termenele pentru plata impozitelor în avans pentru venitul viitor declarat au fost amânate de la 15 martie la 1 mai.

G4media.ro: Cum vedeți evoluția acestei crize și efectele ei asupra afacerii dvs și a economiei mondiale?

Ionuț Eriksen: Prin construcție, educație și experiență de viață, nu sunt pesimist. În această săptămână, deși am fost făcut mai mult sau mai putin KO, știu că după această perioadă foarte dificilă, mă ridic și merg mai departe.

În plus, Norvegia este o țară bogată cu o populație mică, de aproape 5.400.000 de locuitori și cu un fond suveran constituit din veniturile din petrol, foarte consistent și bine administrat. De aceea cred și am în continuare încredere că guvernul norvegian va ști să gestioneze eficient cu stimulii economici necesari în a combate acest tsunami pandemic, dar și economic.

Efectul răspândirii tot mai largi a coronavirusului va fi pobabil recesiunea economică globală cauzată de închiderea multor granițe și limitarea severă/interdicția circulației persoanelor, serviciilor și a bunurilor pentru o perioadă de timp încă necunoscută.

G4media.ro: Care este atmosfera și starea de spirit la Olso privind coronavirusul? Există panică? Cum  se  manifestă?

Ionuț Eriksen: Străzi pustii, mijloace de transport goale, magazine alimentare parțial goale. Se aude doar cântecul păsărilor în centrul unui Oslo altădată atât de plin de viață și asta cred că spune extrem de mult despre liniștea orașului intrat parcă în greva tăcerii. Oamenii nu sunt panicați, unii, da, sunt speriați. Dar “liniștea orașului” Oslo arată că cei mai mulți au înțeles că trebuie să stea acasă pentru că sunt responsabili.

Ce spune Adrian, un român stabilit la Helsinki, Finalnda.

”Aici sunt peste 240 de infectări cu Covid-19. Nu a fost raportat niciun deces. Vineri, 13 martie, au anunțat primele măsuri concrete, respectiv restricționarea întâlnirilor de 500 de oameni.

Guvernul a propus închiderea școlilor, dar primarul din Helsinki nu a fost de acord. S-au închis doar școlile din zonele unde au fost depistate cazuri de infectare. Teatrele au fost închise, nu se mai țin spectacole. Evenimentele culturale s-au anulat, dar nu total. Ieșirile în oraș nu sunt limitate, evenimentele sportive, cum ar fi meciurile de hokey, se țin fără spectatori de când a intrat în vigoare restricția cu adunări de 500 de oameni. Calătoriile sunt restricționate la nivel de recomandare. E considerată o libertate fundamentală.

Guvernul a anunțat că va lua noi decizii luni, dar încă nu se pune problema de stare de urgență, deși ministerul de interne a intrat în pregătiri de săptămâna trecută. Turismul a fost afectat, hotelurile, restaurantele, la fel și alte afaceri. Ministrul de finanțe a convocat un grup de experți pentru a atenua riscurile economice. Atmosfera este însă în continuare relaxată, deși oamenii au golit rafturile, au dispărut, mai ales, hârtia igienică și dezinfectatele.

De aici din afara țării, măsurile luate de guvernul român se văd rapide și eficiente. Finlanda a avut tot timpul un număr mai mare de infectați decât România și nu a luat atât de repede măsuri”, a declarat pentru G4media.ro Adrian, un român stabilit la Helsinki, Finlanda.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Eu nu inteleg un lucru: in Romania e stare de urgenta sau nu?
    Decretul apare azi sau cand?
    Ca eu ma uit pe geam si vad mosi si babe trecand pe strazi intr-o veselie(nu, nu-si plimba cainele), masini, chiar si copii la plimbare, mai degraba seamana cu o zi de sambata.

    • Tu la articolul despre Norvegia si Finlanda intrebi de situatia din Ro? Retoric sau ca sa te informezi? Constat ca nu esti informat, fiindca inca NU e situatie de urgenta declarata in Romania. Se va decreta pe parcursul zilei de astazi, cand se va stabili si ce masuri sunt prevazute. Pana atunci, nu vad de ce ne-am avanta la speculații, sau ce treaba are lumea de pe strada cu starea de urgenta care inca nu a fost decretata.