G4Media.ro

INTERVIU cu directorul artistic de la Hermes: descoperind meșteșugul casei de modă

sursa foto: captura video

INTERVIU cu directorul artistic de la Hermes: descoperind meșteșugul casei de modă

În mitologia greacă, Hermes, fiul lui Zeus, era imaginat purtând sandale și o pălărie înaripată, simboluri ale vitezei sale legendare. Astăzi, casa de modă franceză Hermès, care îi poartă numele, este cunoscută pentru accesoriile sale – eșarfe, cravate și genți de mână elegante – toate realizate meticulos, dar într-un ritm extrem de lent. Uneori, clienții înstăriți așteaptă ani pentru a pune mâna pe anumite genți Hermès. Cultura brandului, păstrată timp de aproape 200 de ani de aceeași familie, este rar expusă publicului dar ziarista Sharyn Alfonsi de la  CBS News a avut șansa de a fi primită în laboratoarele celebrei firme din industria luxului.

Istoria Hermès nu a început cu mătase, ci cu șei pentru cai. În 1837, Thierry Hermès a început să vândă hamuri personalizate la Paris, extinzându-se ulterior la bagaje și, în cele din urmă, la genți de mână. Un secol mai târziu, Hermès este o marcă de lux evaluată la peste 200 de miliarde de dolari, cu un catalog ce include de la articole prêt-à-porter la bijuterii și mobilier. Pierre-Alexis Dumas este a șasea generație din familia sa care conduce afacerea.

Pierre-Alexis Dumas: Bunicul meu a lucrat aici, apoi tatăl meu a lucrat aici. Când eram copil, biroul său era chiar la primul etaj. Acum este secțiunea de bijuterii.

Magazinul este ca un „Louvre al bunurilor de lux,” completat cu avertismente care îți amintesc să privești, dar să nu atingi. Printre capodoperele brandului se numără o geantă de 48.000 de dolari și o masă de biliard de 272.000 de dolari.

geanta hermes, moda
Sursa foto: captura de ecran / CBS News
masa de biliard hermes
Sursa foto: captura de ecran / CBS News

Sharyn Alfonsi: Luați vreodată decizii bazate pe costuri? Pe buget? De exemplu, „Ar fi mai ieftin dacă facem în felul acesta”?

Pierre-Alexis Dumas: Nu pot lucra așa. Am auzit mereu că Hermès este foarte scump. Dar nu este scump, este costisitor.

Sharyn Alfonsi: Care este diferența?

Pierre-Alexis Dumas: Costul reprezintă prețul real pentru realizarea corectă a unui obiect, cu atenția necesară, astfel încât să obții un obiect de calitate. Scump este un produs care nu oferă ceea ce ar trebui să ofere, dar pentru care ai plătit o sumă mare, și apoi te trădează. Asta înseamnă scump.

Această filozofie distinct franceză este cusută în ADN-ul Hermès. Dumas spune că firma nu a avut niciodată un departament de marketing. Atracția sa vine dintr-un secol de măiestrie. De exemplu, celebra geantă trapezoidală din 1935, creată de bunicul lui Dumas, nu a fost un succes inițial. Însă, 20 de ani mai târziu, Grace Kelly, însărcinată, a folosit geanta pentru a-și ascunde burtica de paparazzi. Curând, femeile au inundat Hermès cerând ceea ce a devenit ulterior geanta Kelly.

Eșarfele Hermès au beneficiat de o plasare de produs pe care banii nu o pot cumpăra. Chiar și cutiile portocalii emblematice ale brandului, o culoare brevetată în SUA, au fost un accident fericit din anii ’40.

Pierre-Alexis Dumas: În 1946 era lipsă de tot. Când unchiul meu a mers la furnizorul de hârtie pentru cutii, acesta a spus: „Îmi pare rău, nu mai avem hârtie bej. Mai am doar hârtie portocalie, pe care nimeni nu o vrea.”

Sharyn Alfonsi: Oamenilor le strălucesc ochii când văd portocaliul.

Pierre-Alexis Dumas: Serendipitate.

Serendipitatea a dus și la capodopera Hermès, „geanta Birkin,” proiectată în 1984 de tatăl lui Dumas după ce a stat lângă actrița britanică Jane Birkin într-un zbor spre Londra.

Sharyn Alfonsi: A schițat geanta chiar acolo, în acel moment?

Pierre-Alexis Dumas: Da. Dar era doar o idee. Și ea a spus: „Da, asta ar fi grozav.”

Astăzi, Birkin este cea mai dorită și costisitoare geantă din lume. La licitații, poate ajunge la sute de mii de dolari. Însă, chiar dacă îți permiți una, probabil nu vei găsi. Magazinele Hermès rareori au genți Birkin în stoc.

Sharyn Alfonsi: Dacă cineva își dorește geanta, cum o poate obține?

Pierre-Alexis Dumas: Ei bine, trebuie să mergi într-un magazin Hermès și să ai răbdare.

Sharyn Alfonsi: Dar în lumea în care trăim, oamenii care au banii, vor geanta acum.

Pierre-Alexis Dumas: Da. Și eu am copii. Și am dorințe. Dar spun că este un proces lung. Intră în magazin. Programează o întâlnire. Vorbești despre ce îți dorești. Nu este disponibil. Va trebui să aștepți. Se vor întoarce la tine. Este nevoie de timp.

Dumas insistă că Hermès nu creează artificial raritatea, ci pur și simplu nu poate ține pasul cu cererea, deoarece fiecare geantă este realizată manual de un singur artizan. În 2021, Hermès a deschis un centru de formare pentru artizani în prelucrarea pielii, unde anual se instruiesc 400 de absolvenți.

Sharyn Alfonsi: Dacă un meșteșugar nu respectă standardele, geanta intră totuși în magazin?

Pierre-Alexis Dumas: Nu.

Sharyn Alfonsi: Nu există nicio modalitate de a accelera procesul fără a compromite calitatea?

Pierre-Alexis Dumas: Nu. Relația cu lumea ar trebui să fie bazată pe răbdare și pe lucruri făcute corect, nu doar rapid.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.