VIDEO INTERVIU Cum va rezolva UDMR problema urșilor? Kelemen Hunor: Până la sfârșitul anului se va face acest recensământ al urșilor / Nu vrea nimeni să-i omoare pe urși, pe toți
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că până la sfârșitul anului va fi realizat un recensământ al urșilor, pentru a stabili cât mai exact numărul de exemplare și pentru a fi luate măsuri, având în vedere că prezenta urșilor este o problemă tot mai mare în special în județele Harghita, Covasna sau Brașov, însă prezența lor a început să fie resimțită de locuitori și în alte județe.
”Nu vrea nimeni să-i omoare pe urși, pe toți, dar dacă noi spunem că teritoriul e de ajuns pentru 6.000, pentru 5.300, și se va vedea că avem peste 8.000 de urși, atunci trebuie să găsești o soluție. OK, România a făcut o ofertă către țările din Europa unde există habitat asemănător. Austriecii au zis – noi avem patru, e de ajuns, ații au zis că noi avem șase”, a declarat Kelemen Hunor pentru G4Media.ro
Liderul UDMR a confirmat că UDMR nu s-ar opune, dacă va fi nevoie ca o parte din populația de urși să fie vânată pentru a reduce numărul de exemplare, dar că va trebui făcută o selecție.
”Și aici rămâne o întrebare: ce vânezi? Pentru că ursul nu are un dușman natural în România, deci este la vârful piramidei. Trebuie să vezi până la urmă cum abordezi această chestiune. Plus, acum există mai multă mâncare, mai multe proteine, vezi ursoaica cu patru, cinci chiar șase pui. Acum 30, 40 de ani avea maxim doi pui. Și fiecare ajunge la maturitate. Deci dacă mergem în acest ritm, cum mergem din 2016, peste 5 ani de zile vom avea în plus vreo 1.000-2.000 de urși”, a mai spus Kelemen Hunor.
Vezi integral interviul cu liderul UDMR, Kelemen Hunor. Problema urșilor, de la minutul 41.40
Redăm mai jos fragmentul din interviul pentru G4Media.ro:
Cristian Pantazi: A propos de discursuri exagerate politic, ați depășit în coaliție discuțiile referitoare la prefectul de Cluj, până la urmă a fost numit propunerea UDMR. Cum vi s-a părut reacția domnului Boc și a liderilor PNL locali din județul Cluj, care au amenințat cu renașterea sentimentelor naționaliste, că primarii din județ i-au reproșat că a pierdut funcția de prefect în fața maghiarilor?
Hunor Kelemen: În niciun fel, nu pot să adaug nimic, am spus, am depășit de mult această fază, nu a fost un conflict între UDMR și PNL, a fost un conflict, o tensiune în interiorul PNL, au încercat și ei să argumenteze într-un fel sau altul. De mult am depășit această fază. Tasnadi este prefect, se înțelege bine și cu domnul Boc, și cu domnul Tișe, niciun conflict pe acest subiect.
Cristian Pantazi: Continuă amenințările locale cu schimbarea vicepreședintelui CJ în funcție?
Hunor Kelemen: Nu se poate. Nici nu se pune problema. Știți foarte bine, eu la un moment dat i-am spus și lui Emil Boc, am spus și lui Daniel Buda, avem o relație veche cu PNL-ul, PDL-ul, PNL-ul acum la Cluj. Noi am fost alături de domnul Boc când avea nevoie de noi, el a fost alături de noi când nu avea neapărat nevoie de voturile noastre în consiliu dar a considerat că această relație trebuie să meargă înainte.
Dan Tăpălagă: V-a dat o funcție de viceprimar tot timpul.
Hunor Kelemen: Da, da. Și au mers lucrurile foarte bine. Și am spus, mă, nu vom arunca în aer această relație bine încercată pentru o funcție de prefect. Prioritatea noastră a fost Bihorul, nu Clujul. Trebuie să vă înțelegi voi între voi, asta e situația, dacă vreți eu schimb mâine cu Bihorul, dacă nu vreți, schimbăm cu USR-ul, nu e o problemă. Până la urmă relația noastră e ok. Dar nici nu pot să înțeleg care e problema? Tasnadi ce va face acolo? Nu va face nimic rău. Și uite așa s-a și întâmplat. E o fază depășită, e istorie.
Cristian Pantazi: Ați spus mai devreme că toată această mică ceartă pe subiectul prefectului UDMR a fost de fapt pornită dintr-o tensiune în interiorul PNL. Există tensiuni și în momentul ăsta, le vedem între aripa Orban, să-i spunem, și aripa liberalilor din Ardeal, care s-ar încolona în spatele lui Florin Cîțu. Simțiți că această tensiune se manifestă în coaliție, în Guvern, periclitează în vreun fel?
Hunor Kelemen: Absolut deloc. În coaliție aceste discuții nu ajung. Eu, într-un fel, pot să înțeleg, pentru că un an de zile au fost singuri la guvernare, au avut toate funcțiile ocupate. Acum într-o coaliție trebuie să renunți, trebuie să dai ceva și USR-ului, și UDMR-ului, mai e acolo la USR și PLUS-ul, și acolo e o chestiune, sunt mai mulți decât par, trebuie să dai de la tine, tensiunile de aici sunt. Dar în coaliție aceste tensiuni interne nu se simt, Slavă Domnului, nici nu trebuie să știm noi ce discuții sunt în celelalte partide, e treaba lor internă, nu ne băgăm, nu mă bag.
Dan Tăpălagă: Problema urșilor din Harghita. Pare derizorie, dar nu e derizorie deloc. E o problemă reală.
Hunor Kelemen: Și în Brașov, a început să fie și în Bistrița, unde nu prea au fost până acum, în Bihor. Da, în Sălaj, în Cluj au apărut.
Dan Tăpălagă: Bun. Probleme cu ursuleții peste tot. Oamenii vor să scape de ursuleți, pentru că le distrug proprietățile și animalele, și turmele, și așa mai departe. Deci spun, pe bună dreptate, scăpați-ne de problema asta, că nu mai putem. Pe de altă parte, apar organizațiile ecologiste, sau de protecția animalelor, și spun ursuleții să rămână în habitatul lor, oamenii sunt problema pentru că l-au distrus. Nu împușcați, nu vânați, stați departe de tema asta. Care e soluția și care e, mai ales, poziția politică a UDMR, mai ales că aveți ministru la Mediu. Ce faceți?
Hunor Kelemen: În primul rând ar trebui să vedem de când a apărut problema și de ce a apărut această problemă. După aceea trebuie să facem o înțelegere rațională, științifică dacă se poate, și după aceea putem să luăm niște măsuri.
În acest moment ar trebui să vedem dacă se poate număra, până la sfârșitul anului se va face acest recensământ al urșilor, dacă avem 5 mii, 6 mii, 7 mii, fiindcă totuși pentru teritoriul României, pentru habitatul natural, ai o limită, peste care dacă treci sigur că vin în curțile noastre, vin în curtea școlii de la mine de la Cârța, se filmează cu camerele de luat vederi cum sare gardul, Slavă Domnului nu a venit în timpul zilei ci noaptea ș.a.m.d.
După care am reușit să vedem cam care ar fi calea de mijloc, trebuie să vedem mijloacele. Nu vrea nimeni să-i omoare pe urși, pe toți, dar dacă noi spunem că teritoriul e de ajuns pentru 6.000, pentru 5.300, și se va vedea că avem peste 8.000 de urși, atunci trebuie să găsești o soluție. OK, România a făcut o ofertă către țările din Europa unde există habitat asemănător. Austriecii au zis – noi avem patru, e de ajuns, ații au zis că noi avem șase.
Dan Tăpălagă: Parcă nici cu patru nu e bine.
Kelemen Hunor: Ținem noi 7.000, dar când atacă oameni, când pun în pericol viața oamenilor, totuși trebuie să punem întrebarea ce facem? Eu am spus la un moment dat, un pic așa nervos, că noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni. Deci prima preocupare a noastră trebuie să fie siguranța oamenilor. Nu vrem să omorâm urși.
Eu văd urșii mai aproape, nu doar la televizor și la National Geographic, ci de pe balcon. Că eu stau la țară și știu exact ce înseamnă să intre la tine în curte. Din acest punct de vedere, cei care sunt vizați, lezați pe pârtia de schi, în gospodărie, în orașe, la Tușnad, la Sfântu Gheorghe, la Brașov în oraș, totuși trebuie ascultați și ei, și trebuie găsită o soluție de mijloc.
Eu nu vreau acum să intru în detalii cum s-a ajuns aici, în ce moment s-a pus capac la o altă metodă de a ține sub control populația, dar nici nu putem să lăsăm așa. După ce vom face aceste analize, după ce vom avea un recensământ, trebuie să venim cu propunerile concrete în cursul acestui an, spre sfârșitul acestui an, va exista.
Dan Tăpălagă: Concluzia înțeleg că asta e, UDMR nu s-ar opune, dacă e nevoie, ca o parte din populația de uși să fie vânată.
Hunor Kelemen: Da, dar trebuie o selecție. Și aici rămâne o întrebare: ce vânezi? Pentru că ursul nu are un dușman natural în România, deci este la vârful piramidei. Trebuie să vezi până la urmă cum abordezi această chestiune. Plus, acum există mai multă mâncare, mai multe proteine, vezi ursoaica cu patru, cinci chiar șase pui. Acum 30, 40 de ani avea maxim doi pui. Și fiecare ajunge la maturitate. Deci dacă mergem în acest ritm, cum mergem din 2016, peste 5 ani de zile vom avea în plus vreo 1.000-2.000 de urși.
Cristian Pantazi: Vă vor vota urșii.
Hunor Kelemen: Sau plecăm și lăsăm țara urșilor. Și asta e o soluție.
Dan Tăpălagă: Sau schimbați numele din Ținutul Secuiesc, îi spuneți Ținutul Urșilor.
Hunor Kelemen: Nu mai e vorba doar de Ținutul Secuiesc. S-ar mări aria un pic.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii