G4Media.ro

INTERVIU Dacian Cioloș, despre rezoluția PE privind situația muncitorilor sezonieri: Nu vrem…

Sursa foto: Facebook Dacian Cioloș

INTERVIU Dacian Cioloș, despre rezoluția PE privind situația muncitorilor sezonieri: Nu vrem să mai vedem muncitori cazați în condiții mizere sau păcăliți de angajatori sau expuși la riscuri de infectare cu COVID-19

Parlamentul European dezbate joi și urmează să voteze în ședința plenară de la Bruxelles o rezoluție pe tema muncitorilor sezonieri, inițiată de grupul Renew Europe. Dacian Cioloș, liderul grupului, a explicat într-un interviu pentru G4Media.ro, că rezoluția va atrage atenția asupra faptului că muncitorii sezonieri vor trebui să aibă drepturi egale cu localnicii: salariu minim, concediu, asigurare de sănătate, protecție la locul de muncă, preaviz și un timp minim înainte de a putea fi concediați. ”Nu vrem să mai vedem muncitori cazați în condiții mizere sau păcăliți de angajatori sau expuși la riscuri de infectare cu COVID-19. Vrem ca situația drepturilor lor sociale să fie luată în calcul de la început”, a declarat Dacian Cioloș pentru G4Media.ro

Rep: Ce recomandări va conține rezoluția privind situația muncitorilor sezonieri pe care ați propus-o spre dezbatere în plenara PE din 17 – 19 iunie?

Dacian Cioloș: Rezoluția va acoperi trei mari direcții: protecția drepturilor și alicarea riguroasă a legislației existente pentru a garanta siguranța muncitorilor, asigurarea liberei circulații a lor între statele membre și, nu în ultimul rând, pregătirea de soluții de schimb de date între statele membre – inclusiv digitale – pentru ca lucrătorii să nu fie din nou în pericol în cazul unui nou val de pandemie sau al altei amenințări.

Subliniem mai multe lucruri urgente, ca nevoia de a stopa și preveni orice fel de abuz al muncitorilor din partea angajatorilor sau firmelor de recrutare, de a ameliora condițiile lor de muncă și de trai, inclusiv la nivel de drepturi și salarii.

Dar este important să existe, din partea Comisiei Europene și a guvernelor naționale, informație despre regulile aplicabile în materie de mobilitate și piața unică a muncii și soluții la care muncitorii să poată oricând apela.

Nu vrem să mai vedem muncitori cazați în condiții mizere sau păcăliți de angajatori sau expuși la riscuri de infectare cu COVID-19. Vrem ca situația drepturilor lor sociale să fie luată în calcul de la început. În același timp, ni se pare corect ca regulile de mobilitate, informațiile necesare să fie disponibile mereu pentru a crea predictibilitate și pentru angajatori sau independenții care muncesc transfrontalier.

Rep: Ați declarat că „e nevoie de norme clare la nivel european privind contractele muncitorilor sezonieri, drepturile lor sociale și condițiile în care își desfășoară munca atât în domeniul agriculturii, cât și al construcțiilor, turismului sau serviciilor sociale”? Puteți oferi câteva exemple de reguli, standarde la nivel european, care se impun?

Dacian Cioloș: Primul pas este aplicarea legislației existente. Există o serie de directive, pe muncitorii detașați, pe cei sezonieri sau care reglementează drepturile sociale ale muncitorilor dintr-un stat membru care lucrează în altul. Un exemplu clar este lista lungă de drepturi egale cu localnicii pe care muncitorii veniți din alt stat membru trebuie să le aibă: salariu minim, concediu, asigurare de sănătate, protecție la locul de muncă, preaviz și un timp minim înainte de a putea fi concediați.

Apoi intervin și drepturi specifice, de exemplu faptul că un angajator nu poate deduce din salariu costurile de cazare pentru muncitorii detașați. Or, acest lucru este un drept încălcat și am primit foarte multe sesizări de la muncitori cu privire la acest lucru.

Cerem și dreptul la informații, într-o limbă pe care angajații să o înțeleagă, dar și accesul la forme de a raporta, fără consecințe, abuzurile. De asemenea, repatriere în caz de urgență fără costuri pentru angajat și, nu în ultimul rând, accesul la rețelele de dialog social, ONG-uri sau sindicate locale care ar putea să-i ajute pe acești muncitori.

Rep: ”Rezoluția Parlamentului va trebui să conțină problemele de mobilitate ale muncitorilor, o mai bună coordonare între statele membre, drepturi sociale egale, o implementare riguroasă a legislației în vigoare, coordonarea cu partenerii sociali din țările gazdă și necesitatea unor campanii de informare asupra drepturilor pe care acești oameni le au”. La ce se referă problemele de mobilitate și ce doriți să spuneți prin drepturi sociale egale?

Dacian Cioloș: Mobilitate se referă aici în primul rând la felul aproape aleatoriu în care statele membre UE au închis sau redeschis frontierele pe timpul pandemiei, fără o coordonare reală și, mai rău, fără a informa corect cetățenii sau a le oferi alternative. Am avut zeci de mii de cetățeni români blocați de frontiere închise și a fost efectiv un haos.

Cerem acum Comisiei să asigure reguli clare pentru aceste acțiuni între statele membre, facilități de repatriere, dar și crearea unui site unde orice cetățean, fie el angajat sau angajator, să înțeleagă cum se poate ajunge dintr-o țară în alta.

Drepturile sociale egale sunt garantate prin legislația europeană, dar nu se aplică cum trebuie, iar transferul acestor drepturi este dificil, uneori imposibil. Un român care a lucrat șapte luni în Germania poate avea probleme pentru a obține apoi ajutorul de șomaj odată întors acasă.

Deci pe de o parte ne trebuie aplicarea reală a legislației, care spune că oricine trebuie să aibă același acces la șomaj, alocații familiale, asistență medicală și așa mai departe ca un localnic, dacă muncește legal, dar este vorba și de coordonarea între serviciile de securitate socială europeană. Aici, Dragoș Pîslaru este raportorul din umbră al Renew Europe pe acest dosar și în rezoluție cerem și deblocarea negocierilor pentru a livra mai repede muncitorilor soluțiile mult așteptate.

Rep: Muncitorii români din Germania au reclamat, în tipul pandemiei de COVID 19, că în unele cazuri au fost tratați abuziv, confiscate actele de identitate, cazați în condiții improprii, etc. Ce poate face PE pentru a limita acest tip de abuzuri?

Dacian Cioloș: Rezoluția de aici pornește, practic, de la cazuri reale punctuale care ne-au atras atenția asupra unor practici generalizate. Parlamentul european monitorizează aceste probleme, am avut și o audiere în luna mai în Comisia de muncă, suntem în contact cu guvernele naționale, Comisia Europeană, dar și Autoritatea Europeană a Muncii (ELA).

Am cerut mai multe inspecții și mai multe resurse pentru agențiile care verifică, pedepsesc și previn aceste abuzuri. Am cerut și mai mult sprijin pentru ONG-urile sau partenerii sociali care îi ajută pe muncitori. Avem zero toleranță pentru aceste abuzuri și deja știm că de când am început activitatea au fost ameliorări. Avem numeroase exemple din teritoriu, mai ales din Germania sau Olanda, unde autoritățile s-au activat.

Încă mai rămân multe probleme și vom rămâne activi pe ele, cum ar fi faptul că recent unii angajatori șicanează organizațiile care încearcă să facă inspecții și să vadă cum sunt tratați angajații. Deci eu cred că am fost activi și până acum ca parlamentari în a monitoriza problemele și a identifica soluții iar după ce vom și vota această Rezoluție vom urmări mai departe dacă și cum se aplică lucrurile pe care le cerem.

Rep: Care sunt principalele țări din UE furnizoare de muncitori sezonieri? Există consens politic la nivelul grupurilor din PE în ce privește reglementarea situației lor?

Dacian Cioloș: Lista este condusă de România, urmată de Polonia, Italia, Portugalia și Spania. Este vorba atât de oameni care lucrează în domenii unde nu este nevoie de studii, dar și în industrii ca turism sau îngrijire. Am avut un consens larg la propunerea noastră din partea celorlalte familii politice.

Toți au fost de acord că este nevoie de acțiune – dar Renew Europe a fost grupul care a luat inițiativa. Acum, există diferențe între grupurile politice în privința nivelului de acțiune – noi suntem cei mai echilibrați, interesați în primul rând de drepturile și protecția muncitorilor, dar vrem să ne asigurăm și de transparență și o mai bună coordonare între state, atât pentru acești oameni dar și pentru a le asigura în continuare locuri de muncă decente, unde să fie respectați și să câștige un venit competitiv.

Sursa Foto: Facebook / Dacian Cioloș

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Partidul vrea doar banii jupuiti de pe spinarea lor.

  2. Ciudat!

    Nici un comentariu la acest articol de la troll-ii rusi, mai ales care-si zice „Dacian Julien Shengen” si care sa ne spuna cat de rea e UE si cat de buna e Rusia lui Putin.

    • Nu crezi ca e tardiv pentru un fost premier sa „treaca de parta poporului” abia la 16 ani dupa intrarea in primmul post guvernamental? Asa cum cred ca PSD ar vrea sa faca autostrada langa autostrada, dar le e mai draga pensia speciala de parlamentar si parandaratul pentru „mici afaceri”, tot asa nu exclud ca tizului meu sa-i pese de romanii plecati la munca in strainatate. Dar prioritatile lui au fost altele.

      Desigur, ca la orice politician, locul 1 este propriul buzunar. Dar la USRPLUS, pe locul 2, vine complexul „geaca de blugi”. Tot felul de strainezi si scoliti in strainatate sunt bagati in fata de dragul de respekta Strainezia. Astfel se importa forme fara fond intr-un mod deprimant. Ati citit cmpunerea doamnei Mirabela desspre diversitae si toleranta? Fix ce ne trebuia mie, familiei mele, orasului meu… daca eram berlinez.

      Dupa ce rezolva sharing economy, or sa se ocupe si de saraki.

  3. PSD-ule comunist care lupti pentru popoolatie ce ai facut 13 ani in Parlamentul european?!

    Ahh, erati pe spagi cu Adrian Severin. Si culmea tupeului de infractori tot voi faceati misto ca merg romanii la cules sparanghel pe post de sclavi.

    Felicitari Dacian Ciolos!

  4. Ma repet: articole periodice cu Ciolos, poze in care el arata competent, emite pareri cum ca sa fie bine sa nu fie rau….nu…absolut nu e o campanie a g4…e intamplator.

  5. Bai cioloşe de ce ai fata asa urita ai dormit cu fata pe grataru de mici

  6. In sfarsit…primul politician din ultimii 70 de ani care face ceva si pentru romani.

  7. Face pe el!

  8. Va construi proletariatului româno-agricol hoteluri cu 5.stele, ca pi vremea lui ceauşică

  9. Buna initiativa! Aceasta categorie de muncitori a fost complet ignorata, exploatata, inselata; asistam la un neosclavagism european. Felicitari lui Ciolos si grupului RE si succes!!!!!