G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Dan Barna, candidatul USR/PLUS la prezidențiale: Oamenii spun “Cine-i Dan…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

VIDEO INTERVIU Dan Barna, candidatul USR/PLUS la prezidențiale: Oamenii spun “Cine-i Dan Barna?” După care apar, e momentul de surpriză. „Chiar, dumneavoastră sunteți?”/ Ce spune despre președintele Iohannis

Candidatul USR PLUS la prezidențiale, Dan Barna, afirmă, într-un interviu pentru G4Media.ro, că principala miză în perioada următoare este creșterea notorietății sale și se declară fascinat de reacția oamenilor în stradă în timpul deplasărilor prin țară. ”Oamenii spun “Cine-i Dan Barna?” După care apar, e momentul de surpriză „Chiar, dumneavoastră sunteți?”, relatează candidatul USR/PLUS, care susține că ”pe măsură ce crește notorietatea crește și încrederea”. Barna mai spune că ”un oraș de oameni” pleacă din România în fiecare an deoarece ”această structură politică a statului român, începând cu președintele și terminând cu ultimul funcționar, nu îi mai dă niciun motiv cetățeanului să rămână aici”.

  • Citește pe larg în interviul pentru G4Media.ro ce-i reproșează candidatul USR/PLUS lui Klaus Iohannis, cine va face parte din viitoarea echipă de consilieri dacă va ajunge președinte, cum a ajuns să citeze Dan Barna din Ion Țiriac, ce spune despre șansele moțiunii de cenzură și de ce nu vrea să intre la guvernare înainte de anticipate.
  • Cum se desfășoară alegerile interne din USR pe baza sistemului Zeus și cum răspunde acuzațiilor lansate de contracandidatul său la șefia USR, Cosette Chichirău.

Cele mai relevante declarații făcute de Dan Barna în interviul pentru G4Media.ro

  • Dincolo de salariul minim, dincolo de locuri de muncă, dincolo de autostrăzi, e sentimentul acesta de lipsă de perspectivă și de lipsă de mesaj de la vârful statului, de la președinte, de la guvern, de la premier
  • Noi vrem să înlocuim o veche clasă politică, care timp de 30 de ani a ratat toate șansele să modernizeze România. Noi vrem să dăm primarii marilor orașe, să dăm președintele României și să guvernăm, din 2020 sau mai repede, dacă vom ajunge la anticipate, pentru că România nu mai poate să continue aceeași paradigmă de înțepenire și de neîntâmplare în care trăiește de 30 de ani
  • Un oraș de oameni se mută în fiecare an din România pentru că această structură politică a statului român, începând cu președintele și terminând cu ultimul funcționar, nu îi mai dă niciun motiv cetățeanului să rămână aici.
  •   E fascinantă reacția oamenilor în stradă, sunt împreună cu mai mulți colegi în campanie, evident, care merg, spun „să dați o semnătură pentru Dan Barna”, “Îl susțineți pe Dan Barna la președinție?” Oamenii spun “Cine-i Dan Barna?” După care apar, e momentul de surpriză „Chiar, dumneavoastră sunteți?”
  • Aceasta va fi una dintre preocupările mele cele mai importante: să mă asigur că am – e cumva ceea ce și Ion Țiriac a spus la un moment dat – că calitatea lui principală este aceea de a se înconjura de oameni mai valoroși decât el, competenți, fiecare, pe bucățile respective – este și obiectivul meu, în egală măsură.
  • Principala miză este aceea a creșterii notorietății și a le oferi oamenilor șansa să mă cunoască pe mine. Pentru că – și sunt convins că ați urmărit aceste sondaje – pe măsură ce crește notorietatea crește și încrederea. Și acesta este obiectivul meu pentru perioada următoare
  • Eu cred că responsabilitatea înseamnă să îţi asumi inclusiv reproşurile din aceste zile, că de ce nu intrăm la o guvernare care ştim că nu are cum să funcţioneze şi să intrăm atunci, în momentul în care cetăţenii acordă un vot prin care ne cer să guvernăm.
  • Mă bucur foarte mult că preşedintele Iohannis citează, practic, punctul de vedere pe care îl spun de un an şi jumătate, vorbeşte de susţinerea unei soluţii de tranziţie. Este exact poziţia pe care o susţin, este exact soluţia morală
  • Semnăm, susţinem moţiunea de cenzură, o vom vota, dar există partide – exact noua opoziţie – opoziţia tocmai inventată, PSD, nu PSD, ALDE şi ProRomânia, care, dacă vor semna alături de noi vom avea moţiunea de cenzură. Acesta este însă un drum pe care eu nu îl anticipez ca fiind uşor. (…) Adică e foarte bine să ne imaginăm ce frumos va cădea guvernul Dăncilă, dar deocamdată lupta e deschisă şi noi suntem de partea aceea a baricadei în care purtăm această luptă. Şi nu sunt foarte mulţi acolo
  • Despre alegerile interne din USR, aflate în plină desfășurare la momentul interviului: N-avem cum să ştim, folosim un sistem electronic internaţional, este un sistem internaţional, este platforma Zeus din Grecia, prezentată de nişte universităţi, aşa se numeşte, prin care nu putem vedea nici eu, preşedintele partidului, nu pot să văd cum s-a votat în acest moment. E imposibil. DT: Deci Zeus. Doar Zeus ştie. DB: Doar Zeus ştie, exact. Este imposibil, sunt, practic, nişte chei de criptare pe care le au mai mulţi colegi, trebuie puse toate împreună şi decriptate.
  • Despre acuzațiile lansate de Cosette Chichirău: Este o dictatură de care cred că USR poate să beneficieze pe termen lung – genul acesta de conducere a partidului – indiferent că voi fi eu sau altcineva, dictatura în care fiecare membru are dreptul să-și exprime punctul de vedere fără să i se întâmple nimic. Este ceea ce propunem noi în politica românească, sunt perfect încântat.

Urmărește integral interviul cu Dan Barna în versiunea VIDEO și citește mai jos varianta text

Imaginea: Ovidiu Micsik/ Inquam Photos

DT: Preşedintele USR, Dan Barna. Sunteţi în plină campanie electorală prin ţară, sau turneu dacă vreţi să îi spunem aşa. Ce le spuneţi, domnule Barna, oamenilor când le cereţi votul? De ce anume v-ar alege preşedinte?
DB: Pentru că România are nevoie astăzi şi nu peste cinci ani – alternativa care e deseori menţionată – de o schimbare reală şi de o schimbare consistentă. Pentru că am văzut săptămâna trecută datele de la Statistică – în ultimul an încă 160 de mii de oameni au plecat din ţară – practic încă un oraş de mărimea Braşovului – s-a mutat din România. Ca să înţelegem…

DT: Din cauza preşedintelui?
DB: Nu din cauza preşedintelui, din cauza unui stat și a unei clase politice care efectiv îi alungă din țară. Care nu le dă nicio perspectivă. Suntem în această situație, am fost în sudul Moldovei până în Bucovina, am fost în Dobrogea, ieri am fost în Ialomița și în Călărași, există un mesaj pe care îl tot găsesc în fiecare județ. Este mesajul românilor veniți acasă în vacanță, e luna august, să-și vadă părinții sau copiii lăsați la bunici și care spun că s-ar întoarce în țară dacă ar găsi niște încredere că o luăm într-o direcție bună. Sentimentul pe care îl au este că România nu mai furnizează încredere. Dincolo de salariul minim, dincolo de locuri de muncă, dincolo de autostrăzi, e sentimentul acesta de lipsă de perspectivă și de lipsă de mesaj de la vârful statului, de la președinte, de la guvern, de la premier, că lucrurile merg într-o direcție, și eu de fapt…

DT: Și președintele cu ce a contribuit la diminuarea încrederii?
DB: Eu cred că președintele, fiind cel mai legitim personaj politic, omul care e votat direct de cetățeni, are puterea aceasta a mesajului și asta este ceea ce intenționez să folosesc. Mie mi se pare că un mesaj de însănătoșire, un mesaj de încredere, un mesaj de “hai să facem lucrurile în campanie, cu mânecile suflecate” – acum vin de la Parlament, de-asta sunt îmbrăcat corespunzător pentru activitatea parlamentară, dar un mesaj că putem să rupem vorba aceea de care ne lovim “ah, e ca în România. Ah, așa e în România” – nu e adevărat. Am vizitat, în fiecare județ, companii. De la șantierul Damen din Galați, la o fabrică de înghețată din Suceava, la fabrică de lapte care arată precum un laborator NASA. Există o Românie fabuloasă, de antreprenori și de oameni care au renunțat să se mai bazeze pe stat și vor măcar ca statul să nu-i disprețuiască, să nu-i fugărească. România e aici.

DT: Vedeți, domnule Barna, vă urmăresc discursul de ceva timp și nu pronunțați, evitați, aproape cu obstinație, aș spune, numele președintelui Iohannis. Nu vă referiți la el. Vă referiți la altceva. Dumneavoastră candidați la funcția de președinte, principalul dumneavoastră adversar este Klaus Iohannis.
DB: Principalul meu adversar este PSD și candidatul PSD. Eu cred că România merită în turul doi o alternativă care să transmită și mesajul că după ce PSD și-a bătut joc de România timp de trei ani de zile, în ultima bătaie de joc, acest partid nu merită să mai aibă un candidat în turul doi, acest partid, de fapt, trebuie să iasă din istorie. Și perspectiva unei Românii în care avem, pe de o parte, candidatul PNL, cu tot ceea ce a însemnat PNL și, pe de altă parte, candidatul USR-PLUS cu toată perspectiva și energia pe care noi am adus-o în politică, cu faptul că USR-PLUS a adus în viața politică niște mii de oameni cu adevărat noi și asumați pentru viitor. Asta este diferența și asta este diferențiatorul despre care vom vorbi în turul doi.

DT: Dumneavoastră vreți totuși, intenționați să schimbați un președinte în funcție. PSD nu are un președinte în funcție. Președintele în funcție se numește Klaus Iohannis. Și când mergeți în țară și oamenii vă întreabă simplu „dar de ce vreți, domnu’ Barna, să îl schimbați pe Klaus Iohannis, ce aveți cu el, ce nu face bine?”
DB: Noi vrem să schimbăm… e mult mai simplu de-atât. Noi vrem să înlocuim o veche clasă politică, care timp de 30 de ani a ratat toate șansele să modernizeze România. Noi vrem să dăm primarii marilor orașe, să dăm președintele României și să guvernăm, din 2020 sau mai repede, dacă vom ajunge la anticipate, pentru că România nu mai poate să continue aceeași paradigmă de înțepenire și de neîntâmplare în care trăiește de 30 de ani. Deci aceasta este marea diferență. Nu e vorba de Dan Barna ca soluția miraculoasă pentru România. E vorba că s-a născut o nouă clasă politică care își cere dreptul să salveze România. Și eu sunt reprezentantul ei.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

DT: Sigur, dar încă o dată. Candidați la funcția de președinte. Când îi reproșați, de pildă, președintelui că face parte din vechea clasă politică, ce anume îi reproșați? Domnul președinte a fost primar trei mandate, Sibiul arată foarte ok.
DB: Da, este un oraș în bună formă.

DT: Și-atunci?
DB: Diferența, punctez din nou, diferența este aceea că vechea clasă politică în integralitatea ei, din care și președintele Iohannis face parte, și-a epuizat soluțiile.

DT: Da, dar punctual…
DB: Nu mai este vorba de punctual. O măsură sau alta. Un discurs sau altul. O poziție sau alta a președintelui este irelevantă, când în fiecare an îți pleacă din țară un oraș. Un oraș de oameni se mută în fiecare an din România pentru că această structură politică a statului român, începând cu președintele și terminând cu ultimul funcționar, nu îi mai dă niciun motiv cetățeanului să rămână aici. Astăzi…

DT: Deci spuneți așa, ca să înțeleg. Încercați să mă convingeți.
DB: Ce încerc eu să vă explic: astăzi, jumătate din tineri vor să plece. 50 la sută din tineri vor să plece.

DT: Și spuneți așa: inclusiv președintele Iohannis nu prezintă încredere. Nu mai poate genera încredere, asta înțeleg.
DB: România are nevoie de o viziune optimistă. Această viziune optimistă nu există, în momentul de față, în clasa politica românească.

DT: Cu Iohannis în frunte, ziceți.
DB: În toată clasa politică românească. De la președinte și până jos, am clarificat lucrul acesta, nu mai există o speranță și o viziune. E nevoie de un aer proaspăt pe care îl reprezintă alianța USR-PLUS. Și pe care îl reprezint eu, în calitate de candidat al acestei alianțe.

DT: Vă spuneam că am această senzație că evitați confruntarea cu președintele Iohannis, să îi spuneți numele, să vă referiți în clar la președinte…
DB: Astfel de confruntări am avut în ultimii 30 de ani și am ajuns în situația în care ne aflăm astăzi…

DT: Și parcă v-am auzit ieri, nu mai departe de ieri, afirmând că dacă nu intrați în turul doi veți vota cu președintele în funcție.
DB: Să ajungem acolo. Acelea au fost exemple din astea, ipotetice. Când ajungem în situația respectivă, vom lua deciziile necesare pentru România.

DT: Realizați că cu argumentele acestea nu prea convingeți pe nimeni…
DB: Nici pe departe.

DT: …dacă nu ajung în turul doi votez cu președintele Iohannis
DB: E fascinant Iohannis după ce e fascinantă reacția oamenilor în stradă, sunt împreună cu mai mulți colegi în campanie, evident, care merg, spun „să dați o semnătură pentru Dan Barna”, “Îl susțineți pe Dan Barna la președinție?” Oamenii spun “Cine-i Dan Barna?” După care apar, e momentul de surpriză „Chiar dumneavoastră sunteți?” Încep să vorbesc cu dânșii și, după două-trei minute semnează pentru că zic “Domnule, sunteți un om tânăr, sunteți un om care mi-a inspirat încredere pentru că ați venit să stăm de vorbă, o să vă dau șansa pentru că nu mai am cui să o dau altcuiva”.

DT: Ați strâns semnăturile, că tot veni vorba de ele?
DB: Suntem în plin proces, luna august a fost luna de pregătire, de astăzi, în septembrie, oamenii s-au întors la muncă, o să le strângem, am trecut deja de jumătate, lucrurile sunt în regulă.

DT: Bun. Haideți să vă întreb altfel, dacă vreți să mă convingeți că doriți, într-adevăr, domnule Barna, să ajungeți președinte, va trebui să ne spuneți cu ce echipă mergeți la Cotroceni. Cine va fi consilier pe securitate națională, pe politică externă, cine pe economie – sunt poziții extrem de importante și, spun eu, o probă de maximă transparență din partea dumneavoastră ar fi să ne spuneți câteva nume.
DB: Nu o să fac lucrul acesta, nu o să verbalizez niște nume. Avem și în USR și în PLUS colegi cu experiență semnificativă pe multe dintre domeniile pe care le-ați menționat. Aceasta va fi una dintre preocupările mele cele mai importante: să mă asigur că am – e cumva ceea ce și Ion Țiriac a spus la un moment dat – că calitatea lui principală este aceea de a se înconjura de oameni mai valoroși decât el, competenți, fiecare, pe bucățile respective – este și obiectivul meu, în egală măsură.

DT: Nu știu dacă e chiar cea mai bună raportare, politic vorbind.
DB: Nu e o raportare. E un concept, nu e vorba de raportarea politică. E o idee foarte clară: succesul vine dacă te înconjori de oameni valoroși și competenți. Este ceea ce, de fapt, propune alianța USR-PLUS – onestitate și competență. Pentru că dacă le avem pe acestea, toate celelalte sunt probleme de matematică relativ ușor de rezolvat.

DT: Bun, dar asta e, până una-alta, o lozincă, un slogan pe care va trebui…
DB: E o realitate punctuală.

DT: Sună bine, dar știți, ca să convingeți, trebuie să spuneți nume. Cu cine vreți să mergeți acolo? Și publicul, cei care vă ascultă, vor judeca dacă sunt competenți sau nu. Dacă sunt proști sau nu sunt proști pentru funcția respectivă.
DB: În această etapă a campaniei miza este să le prezentăm românilor și să le prezint românilor candidatul Dan Barna și viziunea de România. Când vom ajunge la etapa nominalizării consilierilor, vă asigur că voi avea cei mai buni consilieri, fără niciun fel de dubiu.

DT: Ca să mă asigurați, va trebui să spuneți măcar un nume.
DB: Tocmai, asigurându-vă, aveți opțiunea să mă credeți.

DT: Păi nu pot să vă cred dacă nu știu despre cine vorbiți.
DB: Eu vă spun că voi aduce oameni de foarte bună calitate, pentru că aceasta este povestea USR-PLUS.

DT: Dar de ce ar fi atât de greu să ne spuneți acum, uitați-vă, mă gândesc la funcția de consilier pe securitate națională la cel puțin trei nume. Știi măcar cu cine defilați.
DB: Pentru că am cinci în minte, dar orice nume aș pronunța eu acum ar muta atenția de la candidatul Dan Barna la echipa lui Dan Barna, ori astăzi – și sondajele o arată – principala miză este aceea a creșterii notorietății și a le oferi oamenilor șansa să mă cunoască pe mine. Pentru că – și sunt convins că ați urmărit aceste sondaje – pe măsură ce crește notorietatea crește și încrederea. Și acesta este obiectivul meu pentru perioada următoare. Lucrurile sunt destul de simple: când vom ajunge în etapa nominalizării consilierilor, românii nu vor avea niciun fel de surpriză negativă, vor fi oameni de calitate, onești, integri, competenți. E foarte simplu.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

DT: Bun. Nume concrete nu vreți să ne spuneți, dar atunci liniile generale de politică externă și de securitate din acest moment. Aveți în proiectul dumneavoastră de președinte ceva nou? Schimbați ceva esențial?
DB: În această componentă nu prea e loc de improvizație. România are trei piloni fundamentali. Parteneriatul cu Statele Unite, parteneriatul nostru Nord-Atlantic, calitatea de membru NATO și așteptarea că să devenim acel hub de stabilitate, pentru că suntem interfața, pe flancul estic, și dat fiind contextul general, Polonia, Ungaria, Turcia, România are toate premizele, și în termeni de mărime, și în termeni de resurse, și în termeni de competență militară să fie punctul de stabilitate. De altfel, partenerul american, principalul jucător din NATO, pe asta se bazează. Noi am reușit să ratăm câteva momente, dar, dincolo de asta, este un obiectiv și este o direcție pe care o voi continua în mandatul meu, iar cel de-al treilea pilon, Uniunea Europeană și calitatea de membru al Uniunii Europene unde – și aici e o miză personală – vreau ca vocea noastră să conteze și să fie auzită. Suntem al șaselea, al șaptelea stat ca mărime, vedem ce se întâmplă cu brexitul, dar, prin consistența vocii din ultimii ani am fost statul 28, ca să fac o glumă. Deci trei piloni foarte clari: Statele Unite, NATO, Uniunea Europeană, nu e nimic de improvizat. Relația cu Moldova, care se poate dezvolta foarte bine în zona economică, pentru că acolo putem vorbi de unirea atât de des verbalizată dar care, politic, nu are un context favorabil în acest moment.

DT: Bun. Sunteți de acord cu sporirea numărului de trupe americane pe teritoriul românesc? A fost o solicitare explicită din partea preşedintelui Trump la ultima întâlnire cu preşedintele Iohannis.
DB: Ar fi… o astfel de decizie ar confirma faptul că România devine punctul de stabilitate despre care tocmai vorbeam. E o decizie pe care o văd logică în contextul în care avem o Rusie care devine din ce în ce mai puţin dispusă la calitatea de actor serios al scenei internaţionale.

DT: Deci nu aţi avea o problemă cu suplimentarea trupelor americane…
DB: Mi se pare un lucru firesc, pentru că ceea ce s-a întâmplat în Crimeea pare – şi aceasta este, într-adevăr, o problemă – pare un lucru care se trece cu vederea în fiecare zi care trece, ceea ce nu e în regulă.

DT: Cei doi piloni, sau doi dintre pilonii de stabilitate sunt nu chiar atât de stabili. SUA e într-un conflict comercial vizibil cu Uniunea Europeană. Ca viitor preşedinte, unde vedeţi România plasată în acest mic, dacă vreţi să-i spunem, război comercial, sau interese divergente şi tot mai vizibile în ultima perioadă? Cum faceţi ca România să nu pice între cele două mari blocuri?
DB: Este destul de puţin probabil să picăm între, pentru că tocmai vorbim de interese comerciale. Piaţa României, piaţa românească fiind una dintre cele mediu spre mari din Uniunea Europeană este o piaţă atractivă şi prin ceea ce înseamnă relaţia cu Statele Unite şi, în egală măsură, şi pentru interesele comerciale domestice, să spun, ale Uniunii Europene. Şi din această perspectivă depinde doar de noi să fim acel partener serios, onest şi deştept în relaţie cu cei doi poli, după cum i-aţi definit.

DT: Perfect. Aţi definit perfect, teoretic. Şi acum practic. Puneţi-vă un pic haina de preşedinte, ajungeţi la preşedintele Trump, care vă cere să semnaţi un memorandum, o declaraţie prin care România să nu accepte Huawei. Ştiţi toată disputa. În UE nu e clar dacă e bine sau nu e bine să aibă o poziţie anti-Huawei din şapte mii de motive comerciale, dar în mod cert şi evident americanii vor să convingă cât mai multe state europene, dacă se poate, să nu facă afaceri cu Huawei. Ce aţi face?
DB: România nu poate să funcţioneze, apropos de talentul incredibil de a improviza – am văzut exemplul cu ambasada, un aberant exemplu de improvizaţie de politică externă care ne-a distrus toată stabilitatea şi rolul de broker pe care îl aveam în Orientul Mijlociu, România nu poate să funcţioneze în afara tratatelor din care face parte. Pur şi simplu aş chema consilierii aceia competenţi şi valoroşi pe care-i am şi ne-am sfătui, ne ştim foarte bine, m-am văzut chiar astăzi cu doi dintre ei, am analiza ce spun, ce presupun tratatele pe această zonă, punctuală, comercială, legată de Huawei, de cazul pe care l-aţi menţionat şi vom lua decizia prin care rămânem în zona de tratate şi zona de acorduri pe care ni le-am asumat ca stat. Credibilitatea este cea mai importantă monedă a unui stat. Predictibilitatea şi credibilitatea. M-am întâlnit acum şi o să merg în septembrie, după 21 din nou în Statele Unite, cu fonduri de investiţii. Care mi-au spus foarte clar că România nu are o problemă de finanţare, nu are o problemă de resurse pentru dezvoltare, are exact o problemă de credibilitate a actualului guvern. Şi asta este ceea ce-mi propun să asigur şi aceasta este, de fapt, moneda principală pe care un preşedinte de stat poate să o furnizeze în plan internaţional: credibilitatea că tratatele, credibilitatea că acordurile sunt şi respectate nu doar şuntate printr-o recomandare a unuia sau a altuia.

DT: La zi, domnule Barna, avem, însă, o criză politică după retragerea ALDE din guvern. Am auzit declaraţiile dumneavoastră clare din ultimele zile, nu doriţi să intraţi la guvernare acum. Am sesizat însă declaraţii mai puţin clare la domnul Cioloş, colegul de alianţă. Poate mă înşel şi tocmai de-asta aş vrea să clarificăm. Spuneţi-ne, vă rog, cu subiect şi predicat: excludeţi total, fără virgulă, intrarea la guvernare acum în lipsa anticipatelor, sau alegerilor la termen – adică pică guvernul pe moţiune, excludeţi total intrarea la guvernare?
DB: Există declaraţia noastră de un an şi jumătate mereu aceeaşi: vom intra la guvernare în momentul în care avem majoritate în parlament, stabilă, majoritate care nu se poate întâmpla decât prin alegeri anticipate. Orice altă structură de guvern care va asigura tranziţia spre aceste anticipate, care va organiza anticipatele, va beneficia de sprijinul nostru parlamentar…

DT: Fără miniştri. Dar nu de participare. Deci nu de participare la guvernare. Dar întrebarea e „de ce?”. Pentru că ştiţi, toată lumea vă reproşează fuga de responsabilitate.
DB: Nici pe departe. Oamenii cu care vorbesc pe stradă, exact poziţia pe care o am eu mi-o confirmă.

DT: Ştiţi, pare puţin nedrept. Adică, dau un guvern jos, îi spun “pleacă, dar bagă-te tu, celălalt, nu eu; eu vreau să rămân pe margine” De ce?
DB: Nu e vorba de asta. E un lucru foarte simplu. Noi – vorbesc acum de alianţa USR-PLUS, şi nu doar de USR ca partid parlamentar, vrem să guvernăm şi să facem, pe bune, reformele acelea de care are nevoie România. Vrem să începem reformele pentru autostrăzi, să facem spitalele, să reformăm sănătatea, ori lucrul acesta nu se poate întâmpla. Hai să fim foarte… haideţi să vorbim pe bune. Nu se poate întâmpla cu un guvern din care ar face parte şi Tăriceanu şi Ponta şi toţi cei care au fost bloc compact alături de Liviu Dragnea. Să guvernăm la mişto , spun eu, să guvernăm pur şi simplu doar pentru a da o impresie artistică şi pentru a rediscuta despre crize şi soluţii ştiind că, de fapt, nu se vor întâmpla, e un lucru pe care eu nu vreau să îl facem. Eu cred că responsabilitatea înseamnă să îţi asumi inclusiv reproşurile din aceste zile, că de ce nu intrăm la o guvernare care ştim că nu are cum să funcţioneze şi să intrăm atunci, în momentul în care cetăţenii acordă un vot prin care ne cer să guvernăm. Deocamdată avem o majoritate parlamentară foarte fluidă, chiar discutam despre moţiunea de cenzură, chiar şi astăzi am discutat cu Ludovic Orban, cu liderul PNL.

DT: Şi ce i-aţi spus?
DB: Şi am căzut de acord să depunem toate eforturile care depind de noi pentru a strânge cele 233 de semnături pentru a ne asigura că moţiunea va trece. Pentru că altfel…

DT: Şi după ce va trece, îi invitaţi pe liberali la guvernare.
DB: … va fi din nou un exerciţiu de burtiere TV şi-atât. Ori eu m-am săturat şi românii s-au săturat de această mimare a interesului de a rezolva situaţia. Alegerile anticipate sunt rezolvarea morală, reală, corectă prin care putem să începem să şi facem lucruri în România. Dacă nu, vom avea mereu dezbateri şi interviuri despre probleme pe care nu le rezolvăm.

DT: Deci veţi semna moţiunea liberalilor…
DB: Vom semna moţiunea comună a opoziţiei.

DT: Veţi vota pentru căderea guvernului, dar nu veţi intra în guvern.
DB: Vom susţine parlamentar guvernul de tranziţie…

DT: Şi liberalii ce vă spun, când le ziceţi asta?
DB: Este un subiect pe care, evident că l-am abordat. Nu este o problemă, noi suntem consecvenţi pe poziţia noastră. Indiferent ce opţiune va avea preşedintele Iohannis în nominalizarea unui premier vom susţine acest guvern. Priorităţile noastre sunt clare: primari în două tururi, fără penali, pensiile speciale, sunt lucruri pe care le…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

DT: Preşedintele Iohannis, că tot aţi vorbit de domnia sa, a declarat, pe 28 august – şi vă citez – „dacă vor să dea dovadă de responsabilitate, toţi cei care înţeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi în parlament pentru a susţine chiar şi o soluţie de tranziţie care să înlocuiască actualul guvern şi care să oprească dezastrul actual. Partidele de opoziţie – atenţie mare – toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil în caz de criză”. Mă ajutaţi să traducem puţin ce a zis domnul Iohannis?
DB: Este… nu ştiam exact de acest citat, văzusem doar titlurile. Mă bucur foarte mult că preşedintele Iohannis citează, practic, punctul de vedere pe care îl spun de un an şi jumătate, vorbeşte de susţinerea unei soluţii de tranziţie. Este exact poziţia pe care o susţin, este exact soluţia morală – sunt mai multe opţiuni acolo, şi…

DT: Da, dar vedeţi că spune că toate. Adică să susţineţi o soluţie de tranziţie.
DB: Da, da, da. Spune susţinerea unei soluţii de tranziţie. Ceea ce exact asta vom face. Este exact poziţia pe care o spun de un an şi jumătate, a durat, pentru ca toate partidele din opoziţie să ajungă la punctul de vedere al USR şi e normal să fie aşa, pentru că USR este, în momentul de faţă, realitatea politicii româneşti.

DT: Eu am înţeles altceva, dar poate mă înşel. Eu înţeleg aşa, că dacă guvernul Dăncilă pică pe o moţiune de cenzură, atunci toate partidele din opoziţia cu PSD trebuie să îşi asume guvernarea, nu doar liberalii.
DB: Nu spune aşa ceva preşedintele.

DT: Ce mai înţeleg, dar asta n-o spune preşedintele clar, vă spun ce înţelegem noi din ping-pongul declaraţiilor, că în realitate, nici liberalii – chiar dacă spun că vor o moţiune de cenzură, nici USR-PLUS, nu se înghesuie, la o adică, la guvernare până după alegeri, pentru că nimeni nu doreşte, în realitate, să deconteze – pe bună dreptate – factura guvernării PSD. Am înţeles corect?
DB: A existat vreo singură moţiune de cenzură în care vreun parlamentar USR să nu voteze, să nu semneze?

DT: Am înţeles corect situaţia în care suntem azi?
DB: Situaţia în care suntem azi este una foarte simplă: acest guvern trebuie să plece, trebuie să avem apoi un guvern pe care îl vom susţine care să organizeze alegeri anticipate.

DT: Mai ales că riscaţi să rămânem la guvernare – nu doar câteva luni, până la prezidenţiale. Deci cine intră acum la guvernare pe căderea guvernului Dăncilă s-ar putea să rămână la guvernare la prezidenţiale, după prezidenţiale, la locale şi la parlamentare. Adică un an şi ceva. Cu toată facturica guvernării pe masă.
DB: Cu tot acest entuziasm pe care îl vedem în societate, pe bună dreptate, haideţi să nu vindem pielea ursului din pădure. Căderea guvernului Dăncilă nu este un lucru simplu. Eu sper şi vom face asta, am convenit şi în discuţiile de astăzi…

DT: Păi nu e simplu că nu vrea aproape nimeni să cadă. Nici dumneavoastră.
DB: Nu e adevărat.

DT: Până la prezidenţiale, nu doreşte nimeni…
DB: Asta vă spun: semnăm, susţinem moţiunea de cenzură, o vom vota, dar există partide – exact noua opoziţie – opoziţia tocmai inventată, PSD, nu PSD, ALDE şi ProRomânia, care, dacă vor semna alături de noi vom avea moţiunea de cenzură. Acesta este însă un drum pe care eu nu îl anticipez ca fiind uşor. Este ceea ce vom face zilele următoare, discutând om cu om, pentru că dincolo de declaraţiile formale, am văzut ce s-a întâmplat şi astăzi la Senat, unde brusc domnul Meleşcanu, deşi membru ALDE, este propunerea PSD pentru conducerea Senatului, şi brusc ALDE are un alt candidat. Deci această opoziţie pretinsă s-ar putea să nu existe, în realitate. Şi aceasta este realitatea cu care ne confruntăm în parlament. Adică e foarte bine să ne imaginăm ce frumos va cădea guvernul Dăncilă, dar deocamdată lupta e deschisă şi noi suntem de partea aceea a baricadei în care purtăm această luptă. Şi nu sunt foarte mulţi acolo.

DT: Dar n-ar fi fost mai onest să spuneţi „dragi români, după şapte ani de guvernare PSD, noi nu putem intra în campania electorală, preluând noi, USR-PLUS, opoziţia, toate problemele, toate restanţele mari care se vor sparge, din momentul intrării la guvernare, în capul nostru. Şi nu noi am făcut toate problemele cu care se confruntă România azi. Să intre PSD în campanie cu problemele guvernării, să deconteze tot ce au făcut prost şi vedem după aia. Ce-i aşa complicat să spuneţi asta?
DB: Păi nu e nimic complicat. Dar ideea că mai lăsăm acest guvern încă un an de zile este o idee cu care nu putem fi de acord. Este un guvern care secătuieşte România şi care alungă românii din ţară – vă spuneam de datele de la statistică de săptămâna trecută, care alungă românii din ţară cu fiecare zi, fiecare săptămână şi fiecare lună în care guvernează…

DT: Şi preşedintele contribuie la asta, după dumneavoastră…
DB: Este perfect necesar să purtăm această luptă de a scoate acest guvern de la conducerea României şi pentru a demara alegeri anticipate, pentru că da, toate acele lucruri negative – deficit, blocaje, administraţie coruptă – toate aceste lucruri le vom prelua oricum, după alegeri anticipate, pentru că singura soluţie de succes pentru România şi de dezvoltare este venirea noastră la guvernare.
DT: Bun, acordul pentru organizarea de anticipate, propus azi. Ce vreţi să scrie, mai exact, în acest acord? Ce să zică el?
DB: Asumarea, de către toate partidele parlamentare non-PSD, a ideei de declanşare a alegerilor anticipate.

DT: Căror partide le este adresat?
DB: Tuturor partidelor, cu excepţia PSD.

DT: Adică? UDMR…
DB: UDMR, USR, PNL, evident, UDMR, USR şi PNL, da, adică evident, demarăm procesul, UDMR, minorităţi, ALDE, ProRomânia, practic, PMP, normal, deci vorbim de şapte entităţi care pot declanşa, pentru că e mereu această discuţie „domnule, nu se pot declanşa alegeri anticipate”. Ba se pot, dacă există voinţă politică în această direcţie. Dacă nu există voinţă politică…

DT: Trebuie să existe voinţa fiecărui parlamentar în parte să-şi încheie mandatul cu un an mai devreme. Un an şi jumătate. Deci poate să zică Tăriceanu şi Barna ce vor ei.
DB: Şi eu pun pe masă toţi parlamentarii USR.

DT: Garantaţi pentru toţi.
DB: Da.

DT: Ştiţi sută la sută…
DB: Provoc fiecare dintre…

DT: Şi dacă nu o vor face ce le faceţi?
DB: O vor face.

DT: Păi mandatul lor nu e imperativ.
DB: Nu e imperativ. Am spus doar că pun pe masă, eu am în spate toţi parlamentarii USR care vor vota pentru alegeri anticipate, vor respinge doi premieri, chiar dacă premierul ar fi dintre noi. Vor respinge doi premieri astfel încât să avem, să putem organiza alegeri anticipate.

DT: Şi dacă nu vor face toţi asta, ce vor păţi ei?
DB: Este… realitatea pe care o prezentaţi nu există.

DT: Bun… Se închide votul intern mâine pentru conducerea USR. Câte voturi aveţi acum, câte adversara dumneavoastră, doamna Cosette Chichirău?
DB: Partea frumoasă a democraţiei în USR este că…

DT: Că nu ştiţi câte voturi aveţi fiecare.
DB: Exact. N-avem cum să ştim, folosim un sistem electronic internaţional, este un sistem internaţional, este platforma Zeus din Grecia, prezentată de nişte universităţi, aşa se numeşte, prin care nu putem vedea nici eu, preşedintele partidului, nu pot să văd cum s-a votat în acest moment. E imposibil.

DT: Deci Zeus. Doar Zeus ştie.
DB: Doar Zeus ştie, exact. Este imposibil, sunt, practic, nişte chei de criptare pe care le au mai mulţi colegi, trebuie puse toate împreună şi decriptate. Singurul lucru pe care îl ştim câţi au votat. Cât s-a votat.

DT: Cât s-a votat?
DB: Au votat, deja 40 la sută dintre membri de partid şi votul e în desfăşurare. Dar dincolo de asta, nimeni nu poate să ştie şi este foarte sănătos şi bine aşa, pentru că nu e nicio suspiciune, încrederea e maximă, exact ce ar trebui să fie în democraţia reală.

DT: Se închide mâine, marţi seara, la ora…
DB: Cred că 23.59.

Sursa: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

DT: Vi s-a reproşat, în timpul campaniei… nu prea a fost campanie, nici dezbatere, fie vorba între noi – vi s-a reproşat că forţaţi mâna partidului organizând alegeri interne acum, cu dumneavoastră candidat la prezidenţiale. De altfel, propunerea de a organiza alegeri acum a trecut cu un singur vot de biroul de conducere. Şi întrebarea e de ce aţi forţat alegerile interne din USR?
DB: Nici măcar nu am forţat alegerile. Erau două opţiuni foarte simple. Din nou, o decizie… poate nu a fost uşoară, dar o decizie responsabilă. În statutul nostru se prevedeau clar alegeri anul acesta. Deci nu aveam, nu puteam să le ducem la anul, cum poate ar fi fost o soluţie. Şi atunci erau două opţiuni: să facem alegerile cât mai repede, adică în septembrie sau în decembrie, după prezidenţiale. Chestiunea este că după rezultatul de la europarlamentare, după luna mai, partidul a intrat – eu cred că legitim – într-o logică electorală internă. Fiecare purtător de mesaj, fiecare lider interior al partidului, în dezbaterile interne, îşi calibra mesajul şi din perspectiva luptei electorale pentru Biroul Naţional. Legitimă. Şi aveam două perspective: să încheiem în septembrie sau, şi încheiind în septembrie, ceea ce se întâmplă acum, să avem apoi două luni, din 14 septembrie când ar ieşi Biroul Naţional până în 10 noiembrie, când sunt prezidenţiale, o să avem două luni în care partidul va face doar campanie electorală pentru preşedinţia României, sau, dacă am fi mutat alegerile în decembrie, singurul loc posibil, să avem campanie internă pe toată durata prezidenţialelor. Adică să avem mesajele pe care presa le-a savurat din campania internă, să le avem în următoarele săptămâni, până în decembrie. Ceea ce ar fi fost distructiv, risipitor de energie și risipitor de concentrare pentru partid.

DT: Deci închideți alegerile pentru…
DB: Încheiem în septembrie, avem o nouă conducere legitimă, votată de cei 16 mii de membri. Eu am preluat partidul cu 1.500 de membri și 50 de filiale, acum sunt 16 mii de membri și 600 de filiale, practic a crescut de 11 ori, o să avem o conducere validată de acest nou partid, cu toți, cu toate miile de membri noi veniți alături de USR, din 14 septembrie până în 10 noiembrie vom avea două luni în care tot partidul, pentru că ne respectăm rezultatele și aceasta e calitatea principală a USR – luptăm intern, ne spunem punctele de vedere, în momentul în care luăm o decizie, toată lumea se aliniază în spatele acelei decizii și facem campanie.

DT: Mai e un argument pentru care ați organizat alegerile acum și nu după prezidențiale. Pot să vi-l spun?
DB: Vă rog.

DT: Dacă l-ați fi organizat după prezidențiale și ați fi pierdut prezidențialele șansele să ajungeți președinte poate nu mai erau chiar așa mari. Și, în niciun caz un partid nu votează un alt președinte de partid, din moment ce candidatul pentru prezidențiale e deja stabilit – Dan Barna. Ei cum să aleagă pe altcineva președinte de partid? Adică v-ați asigurat că aveți votul…
DB: Nu cunoașteți USR-ul. Dar dincolo de asta, eu cred că partidul a ajuns la nivelul de maturitate la care succesul este premiat și nu este sancționat. Ceea ce a reușit actuala conducere a USR a fost să își atingă toate provocările și toate obiectivele pe care și le-a asumat. Fără penali! e un succes fabulos. Alegerile europarlamentare, alianța și rezultatele de la europarlamentare sunt un succes fabulos. Poziția de la referendum – am fost singurul partid care am rămas vertical. Și din această perspectivă, indiferent când ar fi fost alegerile, partidul – cred eu, și am încredere în maturitatea colegilor mei – avea opțiunea unei continuități pe un drum pe care eu îl consider de succes sau angajarea într-o nouă direcție. Această opțiune există și acum, cum ar fi existat și în decembrie, în egală măsură.

DT: Și, la final, doamna Chichirău v-a reproșat că urmați modelul liderului suprem. Cam astea sunt declarațiile care fac deliciul presei, ne-au plăcut și nouă astea. Că riscați să deveniți captivul unui grup și că, aici citez, „un șir de acțiuni au închis leadershipul central al USR și îl fac captiv – pe dumneavoastră – unui număr mic de oameni”. Ce îi răspundeți?
DB: Nu este un exemplu mai frumos despre dictatura leadership, despre leadershipul de dictatură despre care vorbește colega mea ca aceste vorbe să vină de la un contracandidat care a putut să facă asta în spațiul public, nici măcar în spațiul intern, care a putut să se exprime unde a dorit, care a putut să vină alături de mine în campanie și să-și susțină punctul de vedere. Este o dictatură de care cred că USR poate să beneficieze pe termen lung – genul acesta de conducere a partidului – indiferent că voi fi eu sau altcineva, dictatura în care fiecare membru are dreptul să-și exprime punctul de vedere fără să i se întîmple nimic. Este ceea ce propunem noi în politica românească, sunt perfect încântat.

DT: Mulțumesc mult.
DB: Mulțumesc și eu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

70 comentarii

  1. Michaeeel! Michaeeel!

  2. Advertorial platit?

    • … cum sa fiu cat mai ” dragutz ” …

      Le vezi pe-astea doo, domnu’ indianu’ Talpa_Laba_Iute? ?? Inchipuie-ti ca iti dau doar una, mai mare decat a
      ” Dulapului ” pe care il pro-Sugesti… onezi!

      Pacat.

      Si tu si Cristian Pantazi ERATI OAMENI , la HotzNews…

      Vi s-a urcat Patreonu’ la cap…

      Sictir !!!
      Hai , pârăste-mă la Domnu’ Presedinte, dar …

      VALIDEAZ-O P’ASTA !!!

    • La piele poate că sunteți…bălan, dar pot să fac pariu că în adâncul sufletului sunteți negru ca tăciunii de sub cazan… Și apropo de cazan: preferați un model anume sau vă e indiferent atâta timp cât procesul de fierbere se desfăsoară ca la carte?

  3. La teorie esti bun Barna, Hai sa te vedem si in practica!!!Ratezi deja ocazie dupa ocazie sa demonstrezi ca ai capacitati de negociere si de impunere! Sper sa nu faci parte din „jocul” lui Johannes de a si asig al doilea mandat…

    • Capacitati de negociere are . . .
      In ziua cand opozitia a depus o motiune de cenzura impotriva guvernului D Barna si ai lui s-au intalnit cu Dancila si Tudorel Toader la guvern.

    • Parca a fost si la antena 3

    • Păi, hai să-l vedem și în practică! Nu trebuie să-ți fie teamă să-l votezi in noiembrie/decembrie!

  4. In mintea ta, aia cât mai este, esti tu destept pentru că nu te combate nimeni. Ei…na…ghinion! Nenea cu nume de personaj din Caragiale…e un interviu cu unul dintre candidații la prezidențiale! Caută și mata un scop în viață, nu mai bate câmpii…pentru că vor riposta și ei la un moment dat.

  5. Un interviu interesant ,cu intrebari interesante ,in format video si text (nu stim unde este facuta filmarea ,poate stie cineva sa ne spuna ).Raspunsurile sunt cursive ,Invitatul nu parea a sta pe ginduri nici un moment , (mai degraba ziaristul , citea un text scris si adresa cu greutate intrebarile) . Cine ne poate spune mai mult ? Asteptam zicerile voastre . Va fi o discutie interesanta si lunga . Poate va puteti referi, la modalitatea de formulare a frazelor, sau la modalitatea de a pune intrebarile .Daca vedeti vreo legatura, intre modalitatea de a intreba si raspunsurile invitatului , ce in opinia mea au fost foarte bune .

    • „Toata lumea va reproseaza fuga de responsabilitate.”
      -„Nici pe departe.”

      Nu asculta ce este intrebat, e prea concentrat pe ce vrea el sa spuna.
      Bineinteles ca multa lume ii reproseaza asta. Raspunsul lui, daca ii dam credit ca raspunde intrebarilor, este aberant!
      Ca el, de fapt, a vrut sa spuna ca nicidecum nu fuge de responsabilitate, e alta treaba. El nu e Veorica, sa n-avem pretentii … Si a mai facut de inca vreo doua ori asa, dar n-am timp acum sa caut citatele.

      In plus (ce ironica e expresia asta in legatura cu USR-ul 🙂 ), la intrebarile cu Iohannis a dat-o-n divers intr-un mod lamentabil pentru audienta G4Media.
      Intelegem ca vrea sa rupa electorat de la PNL, ca asa l-au sfatuit consilierii, dar facand asa isi da singur cu firma-n cap! Pai vrajeli auzim de la politicieni de 30 de ani iar USR/Barna sustin ca ei se diferentiaza clar de vechea clasa politica. Aşa?!?!?

      Sa nu mai zic ca la treaba cu „am deja in minte 5 nume de consilieri pe problema X” zici ca e reincarnarea lu’ Milică Constantinescu si ai lui 10.000 de specialisti. Din nou: Barna, suni ca „ăia vechi”. Nu e de bine! 🙁

      Dupa mine, cam slabut interviul ….

    • Completare: inca doua lucruri

      1) Atunci cand ai principii si te tii de ele si stii ce vrei, nu exista intrebare din domeniul tau la care sa nu fi in stare sa raspunzi clar, scurt si la obiect. Poti sa spui „Aleg sa nu raspund la aceasta intrebare”, ceea ce este diametral opus de apucatura cu a incepe sa insiri eschive si sa bati elegant campii pe langa subiect.
      Sa spui vrajeli e descalificant. Sa spui ca nu vrei sa raspunzi este mai putin convenabil, dar demn. 💡
      Eschive si expresii frumoase … stim cam toti. Vorba cantecului „Fara numar, fara numere, doar cu litere / Scriu versuri de parca sunt la admitere”

      2) Cei care sustin ca foarte bine face ca nu raspunde la intrebarile despre Iohannis, pentru ca ar declansa o polemica si ar indeparta o parte din (potentialii) alegatori. Ce atitudine paternalista si dezolanta! 🙁 E jignitor la adresa inteligentei alegatorilor!
      :mrgreen:

      Adica ce spun adeptii acestei idei? Ca alegatorii respectivi sunt niste impiedicati mintal, care nu sunt in stare sa discearna competenta de varjeli, binele de rau, etc., asa ca mai bine sa o lasam mai moale cu dezbaterile in contradictoriu, ca e posibil ca respectivii sa se razgandasca aiurea si … e mai convenabil sa ramana asa.
      Pai voi vreti sa castigati pe bune, sa fie alesi pentru ce sunt si nu pentru ce par a fi … sau conteaza doar numarul de voturi, indiferent daca sunt obtinute prin prosteala sau nu?!

      Daca merge si prin prosteala, pentru ca scopul scuza mijloacele, care e diferenta fata de PSD, care isi prosteste alegatorii mai cu o marire nominala de pensie, mai cu o galeata, mai niste ulei, mai un voucher de bicicleta, mai o excursie religioasa … Unde este „politica de tip nou”? [Sa nu mi se exclame ca nu e timp de asa ceva, ca ar dura prea mult educarea electoratului si ca trebuie preluata puterea acum si aici! Caci inteleg, da’ asta inseamna exact apucaturile clasei politice „vechi”!] 🙁

  6. Sunt curios , daca intr-o dezbatere publica cu alti prezidentiabili si cu aceleasi intrebari adresate de un ziarist sefului USR , acesta ar mai avea putea sa repete raspunsurile.

  7. Tapalaga nu se lasa sa nu bage batu’ prin gard.
    Pe toti ii preocupa in primul rand sa-i antagonizeze pe cei care nu vor sa fie adversari acum. Deci, hai sa-l fac pe Barna sa zica ceva rau de Iohannis, apoi Iohannis pleaca la atac pe linia deschisa de mine, marele ziarist, contra lui Barna ; din pozitia actuala il poate face sa piarda ceva Iohannis este mai bine plasat, dar pe total se va pierde increderea in ambele parti, din partea celor care nu sunt votanti tip nucleu dur.
    Ceea ce ar deschide drumul pentru turul doi candidatului psd, oricare va fi acela.
    Un sfert din interviu s-a straduit Tapalaga ca sa-l faca sa zica ceva rau de Iohannis ca apoi sa intinda discutia in directia aia…

    De ce domnu’ Tapalaga si toti ziaristii nelinistiti asa zisi echidistanti, tineti mortis, sunteti de-a dreptul obsedati, sa nu ajunga in turul 2 Iohannis-Barna? Aceea ar fi cu adevarat competitie, de idei, alternativela probleme concrete, nu de ales raul cel mai mic.
    Nu stiu acum cu cine am sa votez, dar daca mai vad astfel de provocari care sa dezbine opozitia am sa incep o campanie contra Tapalaga si cei ca el.
    De ce ganditi in mod asa de ingust: toata opozitia trebuie sa fie fix de aceeasi parere pe orice problema? daca nu, trebuie pusi in ring ca doi adversari care trebuie intai sa se elimine unul pe altul.
    Intre timp, ramane in ring singurica ca o floricica viorica…
    hehe si nici nu a cheltuit niciun ban fiindca sunt convins ca daca ar incerca, atunci s-ar trezi deontoogia in alde Tapalaga…

    • Nu asta a vrut ziaristul . Nu a vrut sa antagonizeze invitatul – versus Iohannis , a vrut doar sa raspunda el , ca ziarist, in locul invitatului la aceasta tema . De altfel ,intrebarile au continut ,efectiv , reprosurile , ce invitatul le-ar fi putut adresa presedintelui . Mai toate intrebarile au avut in componenta , numele actualului presedinte . Ziaristul , a dorit sa enumere el presupusele greseli ale presedintelui si nu invitatul .Invitatul doar puncteaza ici , colo , zicerile presedintelui si la una din ele concluzioneaza – Este… nu ştiam exact de acest citat, văzusem doar titlurile. Mă bucur foarte mult că preşedintele Iohannis citează, practic, punctul de vedere pe care îl spun de un an şi jumătate, vorbeşte de susţinerea unei soluţii de tranziţie. Este exact poziţia pe care o susţin, este exact soluţia morală –Deci concluzia nu poate fi aceea de sustinere a candidatului PSD(de catre ziarist ) ci a domnului invitat . Sa imi spui, daca la a doua citire , ai vazut astfel lucrurile . Desigur, este doar un drum de urmarit ,nu neaparat un adevar absolut . Poate te-am pus pe ginduri .

    • Nici acum nu vad asa. Dar vad, si nu pentru prima oara, cum se insista sa se obtina declaratii ostile -sau macar care pot fi reluate ulterior in titluri ca „atac fara precedent la…” – intre candidatii importanti, opusi psd.
      Invitatul a evitat, de data asta cu mai mult autocontrol, sa intre in aceasta polemica. Pe parcursul chiar al mai multor intrebari.
      Evident, in situatia de fata, a intra in concurenta fatisa cu Iohannis ar fi dezastruos pentru Barna. Nu are nevoie de acest conflict, pe care presa incearca sa-l provoace de dragul succesului la public.
      In turul doi poate sa spuna ce vrea, daca nu cumva, reuseste actiunea stupida a presei.
      A… si nu am avut nicidecum gandul ca ziaristul a vrut sa ajute psd. Nicivorba!
      Ziaristul vrea sa arate cat e de mare, ca el l-a facut praf si pe marele basescu cel uns cu toate alifiile si nimeni nu-i rezista, cu atat mai putin, un novice ca Barna

    • Asa este, ca sa schimbam ceva in Romania, pe langa clasa politica, trebuie schimbata si mentalitatea jurnalistilor. Toti, fara exceptie, au ajuns ajuns jurnalisti de tabloide. inclusiv in acest interviu Tapalaga spunea „declaratia asta a facut deliciul presei”. Asta doar pt ca o contracandidata a lui Barna spunea ceva despre Barna…
      Din toata campania interna din USR, el atat a retinut… Cum ne-am astepta sa aveam alegatori destepti daca jurnalistii servesc doar scandaluri.
      Or sa zica ca asta se vinde. Poate, dar putem sa-i facem pe cititori sa „cumpere” si calitate.
      Astfel de stiri si de bete prin gard, demobilizeaza alegatorii de dreapta care dintr-un nimic de genul asta ajung sa spuna ca toti sun la fel. Tot tipam ca vrem oamni noi in politica, si cand apare unul, scoatem din contezxt, ne axam doar pe o declaratie si o rostogolim la nesfarsit.
      Trebuie sa intelegem ca majoritatea, daca nu toti, din usr sunt noi in politica. nu stiu dedesupturile politicii de dambovita. si pt mine, mai bine asa. prefer o declaratie stangace decat declaratii bine ingrijite si pe la spate suntem furati.
      Legat de intrarea la guvernare, nici eu nu sunt de acord sa participe intr-un guvern cu partidul lui ponta si alde. au 4-5 puncte care trebuie sustinute in parlament indiferent cine guverneaza dar nu trebuie sa-si lipeasca numele de aceste partide de la inceput. nu prea sunt de acord nici cu pnl (fost usl) dar fara ei este greu spre imposibil sa ai majoritate. nu este vorba de fuga de responsabilitate, este fuga de a fi bagati in aceeasi oala cu cei care au distrus pana acum Romania. Este mai intelept si pt Romania. Daca si USR-ul ajunge sa faca combinatii cu ei, chiar pierdem aceasta miscare a clasei medii si iar nu mai ies la vot 10 ani. Pe termen lung, intrarea USR-ului la guvernare alaturi de pro si alde face mai mult rau Romaniei decat abtinerea de la guvernare pana la alegerile parlamentare, la termen sau anticipate.
      Ca nu-l ataca (acum) pe iohannis este chiar bine. USR vrea ca psd sa nu ajunga in turul 2. Din punctul meu de vedere, asta ar fi cea mai mare realizare a lor. Un semnal de schimbare mai mare nu se poate ca Romania sa nu aiba in turul doi de la prezidentiale un candidat rosu.
      in plus, poate este doar o senzatie de a mea, dar jurnalistii autoproclamati idependenti, par a avea o inclinatie pentru pnl. Aici intra si hotnews si newsweek si g4media.
      Nu vad aceleasi intrebari cand este vorba de pnl. reped, este doar perceptia mea.

    • Mie mi-a placut interviul. Mi-au placut mai mult intrebarile pentru ca au avut scopul de a-l face pe Barna sa lase ipocrizia deoparte dar, cu toata insistenta ziaristului, n-a fost chip!
      Mie nu-mi place un asemenea specimen de candidat.

    • Sa o luam de la capat . Interviul nu a fost realizat intr-o institutie publica , cu participarea altor invitati. Interviul este facut intr-o incapere simpla ,fara mobilier mult , ce induce o stare de calm ,de liniste . Raspunsurile la intrebari sunt lineare, fara intrerupere ,spuse extrem de cursiv . Mimica fetei interlocutorului este aproape neschimbata pe tot parcursul interviului ,ca si tonalitatea vocii ,fara suisuri ,fara coborisuri (ca sa zic asa ).Raman la parerea ,ca este un interviu asa cum la numit LATTE MAFIA , ADVERTORIAL PLATIT. Intrebarile erau cunoscute dinainte si raspunsurile bimne calculate si exprimate ,raspunsuri ce vin repede ,in cascada , fara o minima gindire prealabila , sau fara vreo urma de indoila indoiala . Posibil sa fi existat si vreo repetitie , inaintea interviului filmat . Desigur ma pot insela si toate acestea sa nu fie reale , dar poate imi spuneti voi mai bine, ce credeti ?

  8. Of ma Barna, ce ridicol esti…….Multe multe bla bla- uri, deloc mentalitate de sibian ( nu chiar sibian, ci din imprejurimi ).
    Degeaba o tot dregi, nu ai stofa de prededinte si om de stat.
    Nici acum nu te opresti din ridicol, sau esti si tu un produs al laboratoarelor
    securisto- mafiote ??? Totul este posibil.
    Cel mai bine ar fi sa castige Iohannis din primul tur, sa se Termine odata circul.

    • Vasile ,daca castiga Klaus si te trezesti cu Ponta premier iti mai place?

    • Aliona , tocmai ce zise ponta ca iohannis nu il pune premier – in veci –

    • @aliona, Iohannis nu a avut un guvern , o echipa cu care sa lucreze serios, asa cum o facea la sibiu.Acum vreo 10 scriam un comentariu pe turnul sfatului, ca ar fi bine sa ramana primar in Sibiu, pentru ca cloaca politica de pe dambovita este colosala.Ca primar poti sa faci multe, dar ajungi la limite, pentru ca Romania este construita pe o structura centralizata.
      Exista in punct unde nu te mai poti dezvolta.Aici Iohannis a inteles ca numai la nivel central poti sa schimbi ceva profund.Dar cu cine ?
      Toata adunatura din parlament pe acea vreme ( si o parte si astazi)
      sant pe interes personal.Acum dupa 5 ani La Cotroceni, Iohannis are experienta necesara sa se miste prin mocirla de la Bucuresti.
      Avem nevoie de in guvern competent ( PNL, USR) , care sa se apuce serios de treaba impreuna cu presedintele.Din pacate, la usr nu vad serios o vointa, doar mofturi si orgolii.

    • esti foarte destept penelistule,mumu pnl

    • @Vasile: Aici Iohannis a inteles ca numai la nivel central poti sa schimbi ceva profund.Dar cu cine ? Toata adunatura din parlament pe acea vreme ( si o parte si astazi)
      sant pe interes personal.

      Cum cu cine? La un moment dat a considerat ca are cu cine si chiar s-ar fi pus pe treaba (acceptand sa fie propunerea de premier a USL/Voiculescu), doar ca nu l-a acceptat presedintele!

      Aceasta informatie ar trebui sa va schimbe radical rationamentul…

  9. Incepe sa ma enerveze Tapalaga cu obsesiile lui de a-l sustine pe Johannis , Barna trebuia sa ii dea replica cand a intrebat Tapalaga de lista de consilieri si tot insista , sa nu uitam pe cine a pus Johanis consilier si anume Dan Mihalache, a uitat Tapalaga chestia asta. sau a omis special.
    Nu inteleg obsesia asta jurnalistica a lui Tapalaga de a sustine PNL in a intra la guvernare si a acuza USR ca nu vrea sa guverneze.. cand majoritar este PSD ,ALDE ….
    O mare bila alba pentru Barna , ma gandeam il votez pe Johannis in primul tur dar ii voi da votul lui Barna pentru a avea o sansa la turul 2.
    Il judecam pentru orice cuvant sau fraza pe Barna dar uitam fazele cu Mihalache ,Kovesi ,si multe altele ale lui Klaus care ne-au calcat pe nervi de multe ori.
    Barna din ce in ce mai articulat chiar daca face greseli pe parcurs , e posibil sa intre in turul 2 .daca va iesi lumea la vot masiv.

    • Uite ce zice unul dintre textieri : ADVERTORIAL PLATIT
      ADVERTORIAL (a) un hibrid între publicitate şi jurnalism întâlnit mai ales în reviste. Clientul plăteşte echipa editorială să scrie un articol care prezintă produsul în stilul acelei reviste, în speranţa de a induce asupra acelui produs/serviciu valorile revistei. Dar a-si fi dorit , sa ne scrie si modalitatea prin care ziaristul face asta. LATTE MAFIA , momentan este singurul care a inteles si precis stii si modalitatea .

    • Bravo! Oare nu pricepe nenea Tapalaga că se vede de pe Venus cum susții actualul președinte? E dreptul tău să susții pe cine vrei dar…să fii dezamăgit când Barna spune sus si tare ca lupta lui, cel puțin în primul tur, e cu Veo nu cu președintele. Ce-ți mai place neconflictuala!

    • Nimic din cea ce trebuia sa faca Iohannis si nu a facut, din cea ce a facut gresit nu se poate sa-i confere lui Barna un plus. Handicapul lui Barna este ca in politica este inca cu cas la gura. Il preferam pe Ciolos.

    • @Mafalda.
      Am căutat in tot articolul și nu am găsit cuvintele: Advertorial sau Publicitate!
      Acum, că tu crezi ce spune un comentator de pe acest articol și apoi ventilezi această informație spune despre tine că ești și prost și înregimentat politic!

  10. Singurii candidați la funcția cea mai înaltă din stat, care merită atenția electoratului, sunt Iohannis, Barna și Paleologu.
    Mi-ar plăcea, dar din păcate imposibil, să intre in turul 2 toți 3, iar in spatele lor să se dezvolte formațiuni/partide politice cu adevărat orientate către cetățeni si care sa dețină 75% din componența Paramentului.
    Atunci vom avea șanse, ca nație să evoluam, sa schimbam/actualizăm in mod inteligent Constituția, sa reparam legile distruse de oligofrenii din PSD-ALDE-UDMR, sa scoatem imunitatea parveniților, bișnițarilor de funcții și combinații denumiți si parlamentari, să îi aducem la un număr de 300, așa cum printr-un referendum poporul a decis.

    • Pina la urma pe cine votezi ?

    • Ideea de bază pentru care militez si o susțin, e ca poporul ăsta adormit si păcălit de pungi de mălai si 2 lei 50 la pensie să se prezinte la VOT la orice scrutin electoral.
      Cu o prezentă masivă > 60/65 ℅, noile formațiuni politice rezultate vor oglindi perfect gândirea nației românești.
      Absenteismul, după cum se vede in prezent, a creat doar Grupuri Infracționale Organizate , GIO=PSD-ALDE-UDMR sau găști (partide balama) gen UNPR sau PC (al lui WoiCulescu), toate fiind partide renăscute din nomenclaturiștii PCR-FSN.

    • @Principiul
      Omul zice ca are de ales din 3. Ti se pare ca trebuie sa se pronunte ACUM? Ti se pare putin?
      Vrei musai sa puna, cum vrea Tapalaga, stampila NU pe toti ceilalti? Avem timp sa aflam care este cel care are argumente mai convingatoare, pana la urma/urna.

  11. Barbi, bine le-ai zis! Te votez cu doo maini! O solutie cu adevarat miraculoasa pt Romania! Si pt diasporele care o sa revina in tara cu tot cu rablelele lor euro 2!

  12. Ehei, domnule Barna, dictatura azi are si versiuni noi. Spre exemplu, chiar daca oamenii pot vorbi liber, fara sa li se intimple nimic, vorbele lor pot avea efecte nule, au libertatea de a vorbi in pustiu, tot ce vrea marele sef se face.
    Inca n-ati ajuns chiar asa de „valoros” in USR si, daca avem noroc (desi ma indoiesc, sint convins ca intre miile alea de noi membri cu care va laudati, multi sint oameni pe care va puteti baza, ca sa zic asa), nici n-o sa aveti ocazia sa ajungeti.

  13. „… că calitatea lui principală este aceea …” – Bravo Barna! Fulminant discurs!
    „Principala miză este aceea a creșterii notorietății și a le oferi oamenilor șansa să mă cunoască pe mine.” – Este trist ca miliarde de oameni inca n-au avut sansa sa-l cunoasca pe Barna, desi au vazut semnele care anuntau venirea Lui.

    Lasand gluma la o parte, Barna nu spune de ce ar fi mai bun decat oricare altul. Concret, ce va face impotriva coruptiei daca va deveni presedinte? Ca toate planurile lui pare sa se rezume doar la a fi ales.

  14. După ce Câțu i-a speriat pe bugetari, Orban revine azi cu obsesia impozitului IT. E ca o sancțiune pe IT că, de trei-patru ani, nu se mai poate citi, de către tineretul liberal, carte virtuală interbelică din Biblioteca Digitala a Bucureştilor, cea mai tare din UE!

  15. „DB: Tocmai, asigurându-vă, aveți opțiunea să mă credeți.”!!!!!!!!!!!!!!!!!! – Bai, esti prost sau te prefaci?! Deja ma ingretoseaza Barna!

  16. trebuie schimbata clasa politica.

    E cineva care are indoieli ca ce s-a intamplat la Caracal, Colectiv, 10 august nu sunt decat rezulatate ale unei clase politice infecte PSD/PNL/USL/PMP/ALDE/UDMR/PRM/PDL …?

    alegand tot aceeasi oameni nu cumva ne condamnam la a sta incremeniti in timp, amangindu-ne ca ne va fi bine?

    iohanis are un contra candidat veritabil, si merita sa transpire, merita sa stea acasa al doilea mandam pentru ce ne-a facut cu Dancila, cu Moga, cu referendumul incomplet si tarziu, cu Kovesi si lipsa lui de barbatie, neascultarea societatii civile si mimarea ascultarii ….

    cine spune ca iohanis e superior lui barna, ar trebui sa vina cu argumente clare, ce ii lipsete lui barna si iohanis are? singurul lucru care personal imi vine in minte e ca iohanis a fost primarul sibiului, si stim cu totii de scandalurile cu case (adevarate sau false sau …). Ca s-a vazut cu Trump de doua ori, nu orice presedinte al Romaniei ar fi fost onorat de invitatie, ar fi refuzat cineva? Altceva ?

    AVEM NEVOIE DE OAMENI NOI IN POLITICA!

    • * sunt curios daca iohanis ar fi de acord sa vina la un interviu cu g4media, si daca ar face fata ritmului de discutie si intrebarilor … sau e prea sub nivelul lui, e prea important pentru g4media?

    • * si agresivitatii

    • Ce nu vrei sa spui,sau ha(BAR Nu A)i ,e ca Iohannis a fost ales primar de 80% dintre sibieni de 4 ori,da,de 4 ori,iti vine sa crezi?!?Pana sa candideze la presedintie,a facut un oras din Romania cunoscut si respectat de europeni si nu numai! Si care „scandal cu case”?O singura casa a fost cu scandal,cea cumparata prin legea 18 ,fara rea intentie ,dovada ca a predat-o imediat dupa ce a pierdut procesul,CIVIL,asta ca sa terminati cu stirile fake raspandite de slugile lui voiculescu si ghita..pana si cei de la Rise Project s-au facut de ras ,cu asa-zisa investigatie ,care s-a dovedit bazata pe stirile raspandite de latrine! Case in judetul Sibiu au ramas cu duiumul dupa plecarea sasilor inainte de 89 si dupa,pentru reintregirea familiilor!Se putea cumpara o casa dupa cateva luni de leafa in anii 90, iar profesorii,ce sa vezi ,aveau voie sa faca meditatii,nu era nimic ilegal in asta,doar pentru latrinisti, da!Asa ca acest haBarnist ,necunoscut ,s-a cam grabit,suspect de repede sa sara etapele,avea tot timpul sa creasca in sondaje,candidand peste 5 ani !Acum ,face jocul ciumei rosii,asociindu-l pe Iohannis cu un sistem corupt,ca si datorita lui Romania e asa cum e azi….zau,barna,nu ai in cine da,am scapat de hoti?Auzeam niste tineri,joia trecuta la metrou,in sectorul 6 ,care spuneau,dupa ce au refuzat sa semneze pt.Barna:decat sa iasa din nou psdistii,votez Iohannis!”Oare de ce gandeau asa?Nu cumva pt.ca,odata ajuns in turul 2-sa presupunem- pe Barna l-ar vota psdistii si toate lepadaturile asociate anii astia lor,inclusiv Pinocchio,demult dorind sa-l suspende din functie ca le-a blocat legile hotiei si macelarirea justitiei?

    • @Corrie
      De unde reiese ca Barna il ataca pe Iohannis pe tema caselor? Chiar, la toate insistentele evita sa zica ceva de rau. Doar ca apartine sistemului vechi de a face politica. Atat. Si e cam adevarat, desi nu poti sa-l condani pentru asta.
      Chiar trebuie sa avem numai un(1) reprezentant al nostru care sa se lupte cu Mafia? Un idol?
      Cu toate succesele dumnealui, d-l Iohannis a facut si greseli (destule). Deci faptul ca cineva vine de pe partea lui incepe sa sune mai mult a normalitate.
      Nu cu psdancila trebuie sa-l comparam, ar fi degradant. Asta este ideea!
      Daca nu cumva vreti sa crestem cu mana noastra un nou dictator, care are dreptate, orice-ar fi.

    • @Andrei, am sa-ti spun ce are Iohannis si nu are Barna, sunt elemente care trebuie sa faca parte din ecuatia presedintiei in mileniul trei : prestanta, carisma si germana+engleza la perfectie. Caracter si respect pentru lege au amandoi. De acord cu tine ca este nevoie de oameni noi in politica, dar nu la presedintie, pentru ca tara asta si l-a gasit, inca din 2014. Enumeri ca greseli ale presedintelui numirea dancilei, demiterea lui Kovesi, referendum tarziu etc. Cu scuze, tu unde-ai fost in ultimii 2 ani si jumatate, de nu stii cum lucreaza haita psd-alde, cum i-au fortat mana, si cu ajutorul caror complicitati rosii : ccr, csm, latrine, nu inteleg, ai trait pe luna, ca parca n-ai trait pe pamant! Nu era dancila, era o matura pe care si-o punea draknea prim-ministru, si tot avea pe cine voia, putea Iohannis sa stea si-n cap. Inca un aspect, presedintele a stat constant sub amenintarea suspendarii, si daca haita reusea, ghici cine venea presedinte interimar la Cotroceni, si-n secunda doi dadea amnistii, gratieri, demisie Kovesi, Augustin Lazar, fondul suveran, codurile, si absolut tot ce voiau penalii, e vorba de tariceanu, sper ca e clar. Tocmai datorita acestui imens pericol, al suspendarii, dar si pentru ca este un om cu respect pentru lege, presedintele nu a fortat limitele constitutiei in niciun fel, ca haita de lepre atata astepta. A evitat cat a putut s-o demita pe d-na Kovesi, insa urma ca sleahta de javre sa declanseze procedura de suspendare tocmai pentru ca nu respecta decizia ccr de a o demite.
      Cine voia ca presedintele sa faca mult mai mult decat a facut, va atrag atentia ca nu avea cum, a lucrat cu materialul clientului, si daca romanii in decembrie 2016 asta i-au livrat, cu asta a lucrat. In aceste conditii, Romania a mers pe traseu de avarie, si numai presedintele a tinut-o pe drumul european, de n-am cotit-o spre est sau orient, plus articolul 7, ro-exit, si cine stie ce alte nenorociri.

    • Gabriela ai mare dreptate , cind spui ceea ce spui , ba chiar mai mult de atit , Iohannis de unul singur, a reusit sa impiedice, sa opreasca si sa schimbe, cursul istoriei Romaniei .Daca in aceasta functie de presedinte era oricine altcineva ,Romania era acum in situatia Turciei sau a Rusiei(din punct de vedere politic ). Un dictator in formare (daca ii reusea pasienta , ca sa zic asa )conducea acum tara, cu o mina forte si cine stie unde ne situam ,in viitorul imediat . Actualul presedinte , asta pentru cine inca mai are indoieli ,a fost si este singurul garant al democratizarii tarii ,al drumului European si al binefacerilor ce rezulta pentru toata lumea(nu doar pentru unii ) , din acceptarea acestui parcurs . Incercati sa va imaginati (ca pe o fotografie ) cum arata ,dincolo de sentimentele personale ale fiecaruia dintre voi ,punerea fata in fata a actualului presedinte , cu oricare dintre candidatii actuali si posibili viitori participanti, la alegerile prezidentiale . Klaus Werner Iohannis si-a cistigat respectul partii de lume, numita occidentul democrat si dupa incheirea celui de al doilea mandat ca presedinte al Romaniei , cu siguranta ne va reprezenta tara ,obtinind un post deosebit de important la conducerea Uniunii Europene .Pentru toate acestea ,singura alegere, o alegere reala , nu una doar enuntata ca promisiune (Promettre c’est noble)si atit , nu poate fi decit ceea pe care deja o cunosteti ,ati acceptat-o prin participarea la referendum si pe care o veti confirma la alegerile prezidentiale ,din toamna acestui an . Este evident si ceilalti competitori au calitatile lor ,ideile lor ,carisma lor , dar asa cum am mai spus, o comparatie intre real si promisiuni (posibil realizabile )este imposibila . Realul ne prezinta doar fapte , promisiunea ne prezinta doar ginduri ,fie ele si nespus de atragatoare .

  17. * banuiesc ca aici se termina cu sustinatorii lui iohanis

  18. Propaganda, propaganda USR-ista ieftina.
    Nici de la 10 km nu se compara Barna cu Iohannis.
    Vreti nu vreti usr-istilor, trebuie sa va impacati cu realitatea, si nu cu iluzii.
    Iohannis este muuult peste naivull asta Barna.

  19. 1. legat de Huawei nu a fost clar. Ce intelegeri/tratate va respecta Barna daca SUA va cere sa respingem Huawei, de exemplu, asa precum a cerut deja? Sa zicem ca UE vrea cu Huawei. Nu este clar aici. Ce face Romania aici si pe cine asculta?
    2. Impresia mea este ca Barna canta in acelasi stil cu Iohanis, insa nu stim ce gandeste cu adevarat.
    Domnul Barna vrea sa arate ca este un fel de Mr. Perfect si este inconjurat de oameni perfecti ale caror nume nu le vom cunoaste decat dupa ce castiga Barna alegerile, daca le castiga. Chestia asta nu este normala. USR este un partid obscur pentru ca nu stim nimic despre oamenii sai. Ok, sunt buni, sunt frumosi si geniali din declaratiile lui Barna, dar macar sa-i stim si noi. Mi s-ar parea normal. Si nu cred ca Barna ar scadea in sondaje pentru asta sau lumea s-ar concentra pe acei oameni. Arogant pana-n panzele albe.

    Intelg ca vrea sa scape de guvernul PSD si de PSD ca partid insa , dupa cum a spus si Tapalaga, daca vine acum la guvernare USR-Plus va deconta toate facturile lasate in urma de PSD. Isi asuma riscul? Si ce guvern va veni? De unde stim ca ALDE sau Ponta nu vor dori sa isi puna oamenii in noul guvern daca vor face alegeri anticipate si vor castiga? Sau Barna crede ca va guverna singur? Ce inseamna „opozitia” in acest moment? ALDE , UDMR, Pro-Romania, partide care au distrus tara in ultimii ani si in care vor fugi toti penalii din PSD atunci cand guvernul Dancila va pica? Este aberant. Eu zic ca mai bine mai stam un an cu acest guvern, iar apoi va fi ras definitiv si gata.

  20. Daca Iohannis pierde presedentia si cistiga Barna , cu cine va guverna USR-PlUS, cu PSD? PNL, nu cred ca va mai marsa .Daca cistiga Iohannis prezidentialele si PNL cistiga parlamentarele, va mai chema PNL, pe USR-PLUS la guvernare , daca Barna devine dusman fatis , ?Cum o dai cum nu o dai , nu exista decit o singura solutie , votul trebuie acordat actualului presedinte Iohannissi .ca ne place sau ca nu ne place , restul sunt – incurca lume – .

  21. Si mai e ceva ciudat,afirmatia ca avem nevoie de „investitiile” si relatiile cu Rusia si China,asta dupa ce Iohannis a intarit cu SUA parteneriatul strategic pe teme de importanta strategica pt.ambele parti!Mai sa fie, pentru cine joci,nene?

  22. 100% de acord cu oameni noi in politica, numai ca clasa politica e facuta din ro, de aia e unde e, ea nu a venit de undeva din afara, ro pricep greu chestia asta, ca exista citeva trasaturi de neam care nu s-au schimbat vreme de citeva sute de ani care care incet incet ne-au dus unde sintem acum , printre care: lenea, minciuna, hotia, indiferenta, delatiunea, pupincurismul, neincrederea, teama de esec etc., cum va schimba un partid politic aceste traits de caractère la milioane de oameni ca sa construiesti o societate noua ? asta e intrebarea la care ar trebui sa raspunda nu ca ei vor face ce nu au facut altii in 30 de ani…..cum va controla infiltrarea partidului cu oamenii din servicii ? nici un raspuns ? parte a ro care au (inca) speranta ca lucrurile se vor schimba vor fi crunt dezamagiti de noul Macron al Ro, nu pt ca nu au intentii bune, dar naravurile oamenilor nu se schimba

  23. „”Oamenii spun “Cine-i Dan Barna?” După care apar, e momentul de surpriză, si intreaba:”Un fricos, un mincinos si-un egoist!””.

  24. Tare mi-e frica ca tot „USR-PLUS” este un ‘buffer’ pt. Iohannis si PNL. E un pic absurd … Ii sustinem dar sunt si-au fost nocivi … oarecum oximoronic. „Better than two evils” …

    Aia e, castiga Iohannis si PNL ca lumea-i crestina … Dupa, or sa dea vina pe PSD, cum au facut-o mereu … ( Mai putin cand s-au aliat cu ei si-au format USL, dovada clara ca nu-s altceva decat niste ipochimeni politruci .

    Politica adevarata a existat doar in Atena, acum 2500 de ani, si pt. putin timp. Pana si atunci, unul ca Socrate nu s-a indoit ca e absurd sa te sinucizi doar ca sa le arati unor dementi ca esti cinstit. (Socrate credea in „Orbul” lui Blaga.

    Una peste alta … Singura politica reala ar fi aceea facuta de un AI autohton, 100% transparent(GitHub), care sa maximizeze interesele tarii la scara nanometrica prin care functioneaza.

    Evident, o sa sariti si-o sa spuneti ca bat campii dar cati ati citit aceeasi viziune prezentata de „The Economist ” acum cativa ani ? Asta-i singura solutie, worldwide. Calculatoarele n-au interese, n-au sentimente, nu pot fi corupte. (Presupunand ca totul e open-source in cele mai mici detalii * implementat intr-un limbaj ‘purely-functional'(no side effects).

    Da, ideal ar fi sa traim intr-o lume in care fiecare cetatean al acestei planete stapaneste informatica si matematica de sub ea. (Cel putin bazele).

    Acum bat campii dar am zis deja ideal. (Exista o sansa infima, totusi.

    Sper ca pana mor o vad o realitate.

    (Cautati articolul de la New Yorker despre digitalizarea Estoniei, macar atat…

    Succes.

    P.S. : Legat de oameni noi … cred ca oamenii pot sa se schimbe daca sunt ajutati(exceptand cazuri extreme), dar aici avem alt subiect. Ce e nou nu-i neaparat si bun… Sa puna mana toti macar pe toate cartile pe care le recomanda de ceva ani Bill Gates. Pornim de-aici .

  25. Astept interviuri similare si cu ceilalti candidati. Cu aproximativ aceleasi intrebari. De exemplu ce lista de consilieri ne propune dl. Johannis….
    In alta ordine de idei, mi-ar place ca la aceste alegeri sa am de ales intre doi candidati buni, nu sa votez iar cu X doar fiindca restul sunt nashpa rau. Ar fi o schimbare binevenita.

  26. Votez Barna. Sper sa ajunga in turul 2, cu Iohannis. Toti ceilalti – o cloaca de oportunisti, nebuni sadea, dubiosi

  27. Individul asta, dupa ce a prins gustul banilor castigati usor de la stat, si-a dat seama ca se poate mai mult, mult mai mult. Chiar si asa, de ce sa te multumesti cu cateva sute de mii de euro supte de la stat in cativa ani, cand poti „castiga” zeci de milioane de euro intr-o singura zi sau dintr-un singur tun.

  28. Barna e nimeni. Nu stiu cine-l recunoaste si dupa ce, nu-mi aduc aminte de el, nu stiu ce-a facut. Poate e bun sau mai bun, dar nu-i usor de recunoscut pentru ca inca n-a facut absolut nimic. Niciodata.

  29. Toti cei care nu voteaza PSD imi sunt aproape, asta e clar. Iohannis e un dobitoc, Barna e o fantosa, amandoi sunt niste inchipuiti. Sa avem de ales intre astia doi e un blestem. Unul e doar morga, celalalt e un dobitoc galagios, amandoi sunt mai buni decat orice ar putea propune Gunoaiele PSD/ALDE/UDMR

  30. oricine voteaza PSD e un gunoi, o lepra care asteapta pomana. To set the record straight.

  31. Puerile intrebari pt un candidat la presedentia Romaniei !!!!!!

    1/3 au fost despre asa zisele reprosuri la adresa lui Iohannis, 1/3 de ce nu intra in guvernul de tranzitie si alte cateva intrebari privind consilierii (Tapalaga doreste sa cunoasca « nume » de persoane, pe care sa le tavaleasca in presa).
    Nicio intrebare privind adevaratele probleme cu care se confrunta societatea romaneasca si absolut niciuna privind problemele majore care preocupa UE si omenirea in general (Brexit, migratie, incalzirea atmosferei etc).
    In contextul alegerilor, scopul interviurilor este obtinerea unei imagini clare despre fiecare candidat. Ce am aflat noi despre candidatul Barna ? Ca este o persoana echilibrata, in rest – nimic.
    Din pacate in Romania nu exista presa. Jurnalistii asa zisi independenti sau aserviti sunt sub orice critica.

    • Intrebarile au fost doar „samânță de scandal”.
      Reporterul vrea cu orice chip sa ridice tensiunea intrecerii…

  32. Tu ai intreba un candidat la postul de hocheist deapre problemele voleiului si ale sportului in general?

    Faci direrenta intre atributiile pesedintelui si cele ale Parlamentului / Guvernului (chiar si ala Mondialu’ 😆 )?