G4Media.ro

INTERVIU Dan Motreanu: 13.000 de fermieri care reprezintă aproximativ 40% din suprafața…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

INTERVIU Dan Motreanu: 13.000 de fermieri care reprezintă aproximativ 40% din suprafața arabilă a Romaniei riscă să piardă 30% din platile directe / Ce derogări solicită europarlamentarul PNL de la Comisia Europeană

Europarlamentarul PNL, Dan Motreanu, i-a solicitat Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, o derogare pentru fermieri de la cerința de diversificare a culturilor, prevăzută de măsura de ecologizare, și garantarea plăților directe pentru aceștia. Motreanu susține că fermierii români și ceilalți fermieri europeni sunt afectați nu doar de pandemia COVID-19, ci și de o secetă fără precedent, care le-a afectat grav culturile și a cauzat pierderi însemnate în ultimele luni.

”Tocmai de aceea plățile directe sunt esențiale și nu trebuie condiționate în această perioadă de diversificarea culturilor”, susține Motreanu. Europarlamentarul PNL  a explicat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că 13.000 de fermieri care reprezintă aproximativ 40% din suprafața arabilă a Romaniei riscă să piardă 30% din plățile directe.

  • ”Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că fermierii români care au suprafețe mai mari de 10 hectare au prevăzut diversificarea, însă din cauza dificultăților sanitare și de mediu întâmpinate, criza medicală și seceta fără precedent, aceștia sunt în prezent în imposibilitatea îndeplinirii acestei cerințe asumate. Invit Comisia să propună un regulament de punere în aplicare pentru a permite această derogare cât mai curând posibil, astfel încât fermierii să fie sprijiniți și fluxul alimentar, protejat”, se mai arată în comunicatul europarlamentarului PNL, Dan Motreanu, membru al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.

Reporter: În ce constă cerința de diversificare a culturilor și de ce solicitați derogare de la regulă?

Dan Motreanu: Cerința pentru diversificare este prevazută la art. 44 (1) al Regulamentului 1307/2013 privind plățile directe. Pe suprafața afectată de secetă, culturile de toamnă au fost compromise. Fermierii au cultivat culturi de toamnă și în primăvară puteau să aleagă, în principal, între porumb sau floarea soarelui. Prin urmare, capacitatea agricultorilor de a respecta cerințele privind numarul și proporția culturilor este limitată.

Reporter: Câți fermieri ar urma să beneficieze de această măsură? Dacă ea nu se va aplica, care este valoarea subvențiilor europene care riscă să se piardă?

Dan Motreanu: În jur de 13.000 de fermieri, care reprezintă aproximativ 40% din suprafața arabilă a României. Aceștia riscă să piardă 30% din plățile directe.

Reporter: Ce feedback ați avut până în prezent din partea Comisiei? Ce șanse estimați că există ca derogarea propusă să fie acceptată?

Dan Motreanu: O derogare similară a fost acordată în anul 2018 în cazul a opt state, respectiv Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia și Suedia.

Am vorbit cu alți europarlamentari să susțină și chiar anumite state vor face această solicitare. Știu că Franța a trimis o asemenea solicitare, iar Belgia și Portugalia o vor trimite în curând. De asemenea , am vorbit si cu ministrul Oros. România va trimite și ea o asemenea solicitare.

Sunt încrezător că propunerea mea, dar și a altor colegi europarlamentari va fi aprobată de CE .

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. „cerința de diversificare a culturilor, prevăzută de măsura de ecologizare”

    de ce m-ar interesa ecosistemele? eu sunt roman, sunt pregatit sa omor orice ca sa fac un profit, inclusiv natura

  2. Obligați ca cei ce primesc subvenții peste 100 de ha sa diversifice culturile sa aibă un angajat cu studii superioare sa aibă sector zootehnie legumicol viticol pomicol etc . nu ca acum au unii 500\1000 de ha in casează subvenții de ordinul miloanelor de euro au doar grau porumb floare soarelui vând tot din camp cu tirul cu un utilaj mare muncesc câteva zile pe an si devin miliardari peste noapte așa nu mai trebuie sa se întâmple iar acești indivizi trebuie eliminați de la plata subvenției.