INTERVIU Expert în educația digitală, despre viitorul an academic: Accentul să fie pe pedagogie, nu pe aplicații și instrumente – Alexandra Mihai, Vrije Universiteit Brussel
Universitățile trebuie să se pună la punct în primul rând în domeniul pedagogic, iar în al doilea rând tehnologic atunci când se pregătesc pentru perioada următoare, în care nu știu încă felul cum vor evolua activitățile academice: exclusiv online, online-offline sau față în față, apreciază Alexandra Mihai, expertă în domeniul educației digitale de la Vrije Universiteit Brussel, Belgia, într-un interviu acordat EduPedu.ro. Ea își exprimă convingerea că în instituțiile de învățământ superior este necesară “o schimbare de mentalitate – recunoașterea faptului că educația în mediul digital nu este în sine cu nimic inferioară celei clasice, cu care ne-am obișnuit”.
Dar, consideră cercetătoarea, instituțiile de învățământ trebuie să gândească dincolo de “la toamnă” și să țină cont de elemente-cheie precum specificul predării online, diferit de cel al școlii offline, empatia și contactul social, plus problemele de inechitate.
- Alexandra Mihai este o expertă în domeniul educației cu peste un deceniu de experiență la universități din Belgia și Germania. Are un doctorat în Științele Educației de la Vrije Universiteit Brussel (VUB), Belgia, cu specializare în educația digitală, zona ei de interes fiind învățământul superior. Ea a studiat la Universitatea Babes-Bolyai (Licența în Știinte Politice) și la Universitatea din Bonn, Germania (Masterat în Studii Europene). Alexandra Mihai scrie regulat pe blogul – Educationalist.eu
Rep.: În ultimele luni, școlile și facultățile au trecut la predarea online în sistem de urgență. La toamnă, dacă vor rămâne online sau vor combina online cu activități față în față, ele vor fi nevoite să ofere și altceva, în afara improvizațiilor de până acum. Ce ar trebui să facă ele, prioritar?
Alexandra Mihai: Pregătirea pentru un semestru cu multe necunoscute poate fi foarte intimidantă. În acest context, este important ca universitățile să se concentreze pe consolidarea capacităților, în primul rând din punct de vedere pedagogic și apoi din perspectiva integrării technologiei în procesul educațional.
Crearea sau consolidarea unori structuri de suport didactic și tehnologic la nivel de universitate ar trebui să fie o prioritate în urmatoarele luni, pentru a putea asigura o ofertă educațională coerentă atât din punct de vedere al conținutului, cât și al metodologiei didactice. Multe universități se grăbesc în această perioadă să achizitioneze noi platforme de educație digitală. Pentru a avea rezultate optime, acest demers trebuie dublat prin oferta de programe de pregătire profesională continuă a cadrelor didactice, mai ales în domeniul predării online.
Dincolo de aceste aspecte practice, deosebit de importante, o schimbare de mentalitate este de asemenea necesara – recunoașterea faptului că educația în mediul digital nu este în sine cu nimic inferioară celei clasice, cu care ne-am obișnuit. Metodele și instrumentele diferă, iar cursurile trebuie concepute în mod diferit, dar cercetarea în domeniu confirmă faptul că rezultatele sunt cel putin la fel de bune, și în unele cazuri chiar superioare, comparativ cu predarea față în față.
Citește interviul complet pe EduPedu.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii