G4Media.ro

INTERVIU Georgeta Filitti, istoric: „Fără Însemnările Reginei Maria, multe momente din Primul…

Sursa Foto: Editura Omnium

INTERVIU Georgeta Filitti, istoric: „Fără Însemnările Reginei Maria, multe momente din Primul Război Mondial ar fi rămas neelucidate până azi.”

În luna noiembrie, Editura Omnium a publicat un nou volum al Însemnărilor Reginei Maria sub îngrijirea istoricilor Georgeta Filitti și Nicolae Pepene. Este vorba despre Însemnările zilnice ale anului 1930, păstrate la Arhivele Naționale Centrale, care au fost traduse din limba engleză de Georgeta Filitti.

În anul 1930, în România, Regența și guvernul Maniu făceau o operă distructivă, considera Regina Maria, care se obișnuise să participe la deciziile esențiale privind destinul țării. Circula chiar butada că singurul bărbat politic adevărat din România era Regina Maria. Într-un scurt interviu, Georgeta Filitti ne explică valoarea acestei opere pentru istoriografia românească.

Volumul Însemnări zilnice 1930 al Reginei Maria a României a fost lansat la Târgul de carte Gaudeamus duminică, 11 decembrie 2022, ora 14.00, la standul Editurilor Epica/Omnium, în prezența istoricilor Georgeta Filitti, Simona Preda și Stejărel Olaru.

Rep: Care este elementul de surpriză în Însemnările zilnice ale Reginei Maria din 1930?

Georgeta Filitti: Felul cum trebuie înțeleasă revenirea lui Carol al II-lea din exil. Așteptat de aproape toată societatea românească, pentru rezolvarea situației de criză politică și economică, fiul Reginei Maria s-a dovedit resentimentar, înconjurat de persoane reprobabile, neîncrezător, preocupat mai mult de pompă. În ceea ce privește propria familie, în loc să fie un exemplu, a creat o stare de vrajbă și de suspiciune iar relația cu principesa Elena a adus-o pe prima pagină a ziarelor. Felul cum Regina Maria abordează această dramă, dincolo de nefericirea personală (mai ales că e înlăturată complet de la luarea deciziilor), evidențiază principiile morale ce au călăuzit-o mereu pe această englezoaică, ajunsă o bună româncă. În plus, apariția volumului la Editura Omnium este o reușită editorială de excepție.

Rep: Credeți că Regina Maria poate fi considerată cu adevărat scriitoare?

Georgeta Filitti: Regina Maria scrie de plăcere și dintr-o disciplină proprie educației de tip englezesc. Mă refer la Însemnările zilnice. Literatura ei pentru copii e remarcabilă, a fost difuzată în mii de exemplare, în mai multe limbi; la fel, cea de prezentare a țării ei, România. Însemnările, prin analizele făcute, portretizările, expresivitatea unor descrieri, o situează în rândul oamenilor de condei ai epocii. Din acest punct de vedere merită, neîndoios, să figureze într-o enciclopedie a scriitorilor români, oricum mai mult decât peste cele o sută de no name ce figurează în Dicționarul general al literaturii române, editat deja.

Rep: Considerați că Însemnările zilnice ale Reginei Maria din 1916-1930, cât au fost publicate, contribuie la o cunoaștere mai nuanțată a epocii?

Georgeta Filitti: Fără îndoială. Furnizează informații din acea zonă ideală a puterii – aceia de arbitrare a vieții politice – măcar până în 1927, adică până la moartea Regelui Ferdinand. Apoi relatarea audiențelor primite, aprecierea activității Regenței, nararea comportamentului copiilor ei, implicare în acțiuni de binefacere, descrierile de călătorie atât de colorate – toate o transformă într-un cronicar eminent al acelor ani. Trebuie să recunoaștem că, fără Însemnările Reginei Maria, multe momente din Primul Război Mondial ar fi rămas neelucidate până azi. La fel de palpitante rămân destăinuirile ei după Restaurație. De aceia, să încercăm să dăm la iveală cât mai repede caietele rămase inedite.

Cumpără cartea de pe site-ul editurii Omnium

Sursa Foto: Editura Omnium

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Regina s-ar mira că un roman european precum „Măști” (1922), n-a avut carieră literară, deși avem și critici, și cititori.