INTERVIU Iuliana Mănescu, profesoara care și-a convins elevii din rural să citească și să-și înscrie prezentările video după cărți la un festival național: Pentru ei a fost un efort supraomenesc să ducă o carte la bun sfârșit
Dacă vrei să faci ceva cu elevii, trebuie să vii tu ca profesor spre ei, să-i stimulezi, spune într-un interviu pentru Edupedu.ro Iuliana Mănescu, profesoară de Limba și literatura română din Vâlcea, care a convins elevi din două școli din mediul rural să citească și să realizeze prezentări video după cărți, în așa fel încât să participe la un festival național de book-trailere, în competiție cu echipe de liceeni din orașe mari.
Pe Iuliana Mănescu am întâlnit-o la festivalul Boovie, ținut la Brașov între 25 și 28 iulie pentru peste 2.000 de elevi și profesori care au participat la ateliere de educație cinematografică, teatru și educație financiară. Iuliana este profesor suplinitor: nu are post pe perioadă nedeterminată și asta înseamnă că se împarte în mai multe școli.
Predă la un liceu din orașul Băbeni, județul Vâlcea, unde are clase de științe ale naturii și tehnologic și la școala din satul Scundu unde predă, în regim simultan, elevilor de la câte două clase de gimnaziu, cuplate, pentru că satul este în scădere demografică.
„Sunt niște copii cu personalități diferite, zvăpăiați, fetele mai rele, băieții mai puțin harnici la școală și, la un moment dat, i-am văzut delăsători și am încercat tot felul de variante, de la a le citi eu în față ce voiau ei să citească, la discuții pe diverse teme. Când i-am pus să citească „Mara”, ei m-au păcălit, au văzut filmul, dar eu m-am mulțumit și cu partea asta, apoi le-am mai citit ceva fragmente ca să se obișnuiască cu stilul. Am văzut apoi că un băiat din clasă e pasionat de tehnologie…”, începe profesoara.
Iuliana spune că este deci o provocare să trezești interesul elevilor pentru citit, dar că tehnologia în care sunt cufundați copiii de azi este un instrument pentru a-i ține în priză, să realizeze ceva interesant și mai complex decât o prezentare în PowerPoint, cum sunt trailerele după cărți.
Atât copii de clasa a IX-a de la Băbeni, cât și de clasa a VII-a, de la Scundu, au încercat să ilustreze mesajul cărților pe care le-au citit așa cum au înțeles ei mesajul mai bine, chiar dacă procesul a fost dificil: elevii a trebuit să se înțeleagă odată ce au format o echipă, să își asume o viziune asupra cărții, să filmeze și să editeze cu aparatura din dotare, dar și să își gestioneze înscrierea numai la școli, pentru că nu au toți conexiune la Internet acasă, povestește aceasta.
Până la un produs final este, însă, nevoie de multă răbdare și putere să motivezi continuu elevi care observă că, în jurul lor sau în orice altă parte a țării, sunt echipe de elevi cu camere de filmat profesioniste, recuzită aleasă și programe de editat imagini, mișcări și sunete. Iuliana a știut să îndrepte micile dezamăgiri cu suport material și încurajări, spune ea.
„’Vă sprijin cu o locație, dacă vreți, eu știu, să filmați în muzeul de istorie, că am niște prieteni acolo, vă duc la Muzeul Satului, dacă vreți’. Le-am cumpărat un stabilizator ca să-și pună telefonul, să nu se bâțâie: ‘vă ajut cu ce vreți voi, dar din punct de vedere al viziunii nu vă ajut cu nimic, pentru că vreau să fie viziunea voastră, vreau să fie varianta voastră, să fie cum vedeți voi cartea’. Una peste alta, eu zic că a ieșit o treabă bună cu copii care nu citesc, pentru ei a fost un efort supraomenesc să ducă o carte la bun sfârșit”, a povestit aceasta.
Citește articolul complet pe Edupedu.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank