INTERVIU Jean-Marie Lehn, laureat Nobel pentru Chimie: Poate există prea multe îngrijorări privind buna educație, părinții se îngrijorează prea mult în legătură cu succesul copiilor, ar trebui să-i învețe să facă lucruri ei înșiși
„Ce aș spune eu că trebuie să le fie transmis tinerilor: fă un lucru tu însuți, vezi ceea ce te interesează pe tine. Și cred că părinții se îngrijorează prea mult în legătură cu succesul copiilor lor”, crede Jean-Marie Lehn, laureat Nobel, despre tendințele din educația actuală. Părinții și, mai târziu, școala și universitatea „ar trebui să-i învețe pe copii să facă lucruri ei înșiși, să preia inițiativa”, iar când ajung studenți „să învețe să gândească pe cont propriu”, spune el într-un interviu acordat Edupedu.ro.
„Ce mi s-a întâmplat mie când eram student: profesorul ne ținea prelegeri, dar apoi mergeam să citesc cărți despre cele prezentate. Pentru că un profesor vorbește o oră și ceva, dar informațiile sunt mult mai extinse. Deci trebuie să preiei inițiativa, nu să aștepți să ți se livreze informații. Iar acest lucru este cu atât mai important acum, când avem aceste mașini”, comentează Jean-Marie Lehn în cadrul interviului, arătând spre telefonul mobil..
Jean-Marie Lehn este laureat al premiului Nobel pentru Chimie (1987), premiu obținut alături de alți doi cercetători, Donald J. Cram și Charles J. Pedersen, pentru munca depusă în sinteza criptanzilor, fiind întemeietor al domeniului știut drept chimie supramoleculară. Este „domeniul relațiilor intermoleculare, un fel de sociologie moleculară, în care interacțiunile definesc comportamentul populațiilor de molecule”, după cum explica el în discursul de acceptare a titlului de Doctor Honoris Cauza pe care, pe 11 aprilie, l-a primit din partea Universității de Vest din Timișoara.
- Acum în vârstă de 83 de ani, Jean-Marie Lehn își continuă activitățile științifice și lucrul cu doctoranzii, activități pe care le-a dezvoltat în diverse zone ale chimiei după ce, pentru munca de cercetare depusă în tinerețe, a devenit, în 1987, laureat al premiului Nobel – aici sunt câteva detalii despre munca sa din deceniile recente.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank