G4Media.ro

INTERVIU Medicul Radu Lupescu, decorat de președintele Macron pentru lupta împotriva pandemiei,…

Sursa Foto: Arhiva Personală/ Radu Lupescu

INTERVIU Medicul Radu Lupescu, decorat de președintele Macron pentru lupta împotriva pandemiei, despre măsurile anunțate în România: Cred că este deja târziu / Va fi greu de evitat un lockdown dur

Medicul Radu Lupescu, decorat de președintele Emannuel Macron, pentru meritele sale în lupta împotriva pandemiei în Franța, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că un lockdown dur va fi greu de evitat în România, având în vedere că secțiile de terapie intensivă sunt pline.

El mai spune că măsurile preconizate de autorități pot permite limitarea numărului de decese și infectări, dar nu vor avea efect imediat, astfel că acum ar fi nevoie de o limitare drastică a îmbolnăvirilor.

Lupescu propune o serie de soluții, printre care și organizarea unui lanț de transferuri zilnice către spitale din țările limitrofe pt a elibera un număr semnificativ de paturi de ATI și inițierea de discuții cu spitale private pentru a fi transformate în spitale COVID.

Redă mai jos interviul integral via Whatsapp:

Rep: Autoritățile române pregătesc măsuri pentru limitarea răspândirii virusului (certificat verde obligatoriu pentru toate activitățile, vacanță pentru elevi, obligativitatea măștii etc), dar nu au evocat până acum varianta unui lockdown general. Credeți că în situația în care se află România azi pot fi eficiente măsurile menționate mai sus?

Radu Lupescu: Din păcate nu. Cred că este deja târziu, este vorba acum de o situație critică in spitale si este nevoie de limitarea drastică a numărului de noi persoane infectate si de noi pacienți. Măsurile luate astăzi ne pot permite limitarea numărului de decese si internări la terapie intensivă care vor avea loc peste 10-20 de zile, dar nu vor avea un efect imediat.

Rep: Ce măsuri au fost luate în Franța când situația epidemiologică s-a înrăutățit, numărul de infectări și de morți a crescut și care este situația acum?

Radu Lupescu: Acum situația este calmă, dar sub supraveghere; avem iî continuare o scădere a numărului de pacienți Covid spitalizați sau în stare gravă,  începe sa crească efectiv rata de infectare, care este in jur de 1,05; adică fiecare persoană infectată infectează in medie 1,05 persoane, deci constatăm că epidemia progresează puțin.

Viata in Franța este practic una normală în acest moment, cu teatre, restaurante, stadioane deschide,  dar trebuie să rămânem vigilenți. De altfel, chiar si acum, în condițiile în care virusul circulă foarte puțin, nu veți vedea vreo persoană fără mască în tren, metrou sau autobuze și nici nu veți găsi vreun restaurant în care să nu vi se ceară certificatul verde. Asta în condițiile în care in Franța incidența este sub 1 la mie.

Sursa Foto: Arhiva Personală/ Radu Lupescu

De fiecare data când a crescut presiunea asupra paturilor de reanimare în Franța, au fost luate măsuri restrictive severe. De exemplu, la sfârșitul lunii Martie, când nivelul de ocupare a paturilor de ATI era în jur de 90% din capacitatea obișnuită (dar acest procent nu tine seama de sutele de paturi care puteau fi deschise suplimentar ca în valurile anterioare) au fost decise măsuri drastice: homeworking generalizat, interzicerea deplasărilor între județe, închiderea magazinelor neesențiale, lockdown între orele 19 si 6, home schooling, limitarea deplasărilor la mai mult de 10 km de domiciliu în afara unui motiv imperios etc.

Asta în condițiile în care nu apăruse încă în Franța varianta Delta, care este mult mai contagioasă.

Rep: Va putea evita România un lockdown generalizat? De ce această măsură este dificil de impus și în ce constă eficiența ei?

Radu Lupescu: Va fi greu de evitat un lockdown dur, de trei-patru săptămâni, cuplat cu accelerarea campaniei de vaccinare, având în vedere starea în care se află secțiile de ATI astăzi. Eficienta e dată de reducerea drastică a contactelor directe interumane.

Rep: Ce alte măsuri ar trebui să însoțească o eventuală decizie de închidere totală sau parțială a activității având în vedere că secțiile de terapie intensivă din România sunt pline și nu mai sunt locuri în spitale pentru tratarea pacienților COVID?

Radu Lupescu: 1. Organizarea unui lanț de transferuri zilnice către spitale din țările limitrofe pentru a elibera un număr semnificativ de paturi de ATI; aceste transferuri nu sunt ușor de făcut, pentru că nu orice pacient poate fi transferat. Selecția și pregătirea trebuie să fie riguroase și trebuie să existe o comunicare bună între spitalul de plecare, echipele medicale care fac transferul și spitalul destinatar.

2. Discuția cu spitalele private; de exemplu o parte devin spitale Covid (si sunt plătite de stat pentru asta) inclusiv prin transformarea rapidă a secțiilor de ATI în secții Covid sau transformarea sălilor de trezire in secții ATI Covid. Formarea rapida a personalului din spitalele private in secțiile Covid existente; iar altele rămân spitale ne-Covid unde se vor putea trata si opera un număr definit de pacienți urgenți de pe listele de așteptare de la stat, în condițiile normale de decontare a casei de sănătate (plus un Bonus de la stat pt a acoperi cheltuielile legate de infrastructura si personalul spitalului)

Notă: Medicul Radu Lupescu este președintele comunității medicale din Clinica Rhéna din Strasbourg. A participat la coordonarea regională Covid in Alsacia. Radu Lupescu a primit, luni, la Paris, de la ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, Ordinul Național al Meritului, care îi fusese conferit de președintele Emmanuel Macron pentru lupta împotriva pandemiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. eu cred ca e prea tarziu si pentru prea tarziu , adica s-au infectat atat de multi ca nu-si mai are rostul un lockdown , mai numaram trendul zilele urmatoare

    • In Ro Excelenta Sa KWI l-a decorat pe pupilul sau FVC pentru merite deosebite in exterminarea poporului roman.
      Tribunalul de la Nürmberg editia a II-a.

  2. Era suficient ca puterea din Romania sa se fi uitat cum au procedat vesticii. Nu trebuie sa ai cunstintele medicale ale acesti specialista ca sa-ti dai seama ca e f tarziu si ca mai stam inca 2 ani cu pandemia pe cap din cauza unor iresponsabili.

  3. Toata stima pentru francezi, au reusit sa impuna pentru inca mai bine de jumatate de an certificatul. Poporul francez a dorit asta si cu siguranta va fi vesnic recunoscator pentru milioanele de vieti salvate astfel!

    Sa ia aminte si paiatele de la noi care tot mermelesc la el de ceva vreme si nu le iese.

    O mana de fier va fi necesara, temporar, bineinteles.
    Speram sa fie cu succes numirea de astazi.

    • @ETC, ai grija ce îți dorești că s-ar putea să rămâi fără puținele drepturi pe care le mai ai…pentru TOTDEAUNA !

    • Come, mister taliban, tally me banana!

    • @Sandu Dan
      Mai bine ai grija sa nu ramai tu fara suflare, tot pentru TOTDEANUNA…

    • @D.
      Așa zi !
      Te ascult ,cum asculta SRI, sunt ochi și urechi !
      Uimește-mă !
      Mare pagubă daca mor !

    • „… milioanele de vieți salvate…”, măi voi sînteți adevărați?
      Domnule dragă, știți oare cam cît e mortalitatea dată de covid la populației generale la noi (la francezi e chiar pic mai mică)?
      0,23%, hai să zicem,exagerînd, că la terminarea mizeriei va fi 0,4%. Ia fa mata o socoteală si vezi cam ce populație ar trebui să albă Franta ca să înregistreze un milion de morți de covid dacă ar avea mortalitatea asta exagerată pe care o propusei.
      N-ai înțeles nimic, așa-i?

    • @amicu mortalitatea in ro e in medie de 3% per total si la 4-5% reportat la numarul de infectari zilnice in momentul de fata si ea poate creste pe masura ce sistemul de sanatate este in incapacitatea de a prelua bolnavii. Mai adaugi aici decesele datorate altor boli care nu au putut fi tratate la timp. Raportat la populatia Frantei de 65mln iti ies mai multe milioane de morti.

  4. Te umfla rasul cand vezi ce zice nenea asta. Pai cine naiba vrea lockdown in Romania? Nici nu se pune problema.
    Pai Romania este populata de daci liberi care prefera sa moara decat sa faca un vaccin.
    🙂
    Zen

  5. Sa fie iubit , sa stea in Franta lui impreuna cu Julienne.

  6. Un mare lingau acest „medic”, a lins bine rectul lui macron si a primit un premiu ca a avut succeuri, ciolosescu spiraliu nu a avus succesuri si nu a primit nimic, mai mult de atat a renuntat la functia din renew si un alt lingau macronean a catigat.
    Morala: linge bine la macron daca vrei sa ajungi mare scula in ue.

    • Omul asta e totusi seful ATIului din unul din cele mai mari spitale din Franta, intr-o zona in care a inceput pandemia in Franta. Se intampla atunci in acea zona ce se intampla acum in Ro, nu mai erau locuri in spitale si au trebuit sa fie gasite solutii uegente si facute eforturi imense pentru a controla situatia. Stai tu linistit, daca nu era pe merit, nu ajungea nici sef, nici nu era decorat.

    • Șef ajungi în lumea asta doar daca ai apartenență. Sau ești propriul patron. Dar nici atunci nu intri în circuitul banilor dacă nu o ai. Doar supraviețuiești.

  7. Or mai avea ceva in scafirlie marii specialiști, altceva decît carantina?
    Mă gîndesc și eu, așa, ca profanul, un tratament eficient, ceva, după aproape doi ani de carantine, măști în aer liber, stingeri date la opt seara, poate că ar fi cazul.
    Sau n-ar fi bine pentru afaceri?

  8. Ok mor cu sutele dar numai prostime? Nu tu un politician, vreunu fotbalust, actrita celebra nimic, numai prostimea moare ..ce smecher e virusul asta, ocoleste elitele hahahaha. Parlamentul stie, deaia de aduna ca si cum nu ar fi pandemie afara. Adaposturile nucleare in America stay goale, nici dreaq nu intra saves „salveze” dar presa 24 din 24 ne spune ce periculos Este virusul asta. Eu cred ca Este virusul de curatat prostimea ca prea sau inmultuit si drogurile plus chimucaleke din mincarea ieftina nu Mai face fara. Daca greatest explucati-mibde ce din cei cekebrii more numai expiratiii (Colin Powell, etc.) Biden e jumate mort Ada cum e, ala daca isi take o unghie face tumoare pe creierii lipsa urgent si tot se plimba in loc sa stea protejat de teribilyl virus. E simplu oilor, medicament eficace exista, dar nu pentru prostime. Vaccinarea Este pt prostime sa nu se rascoale ca „nu face guvernu ninic” dar scaparea e in medicament nu in vaccin. Vaccinuriile care lucreaza au nevoie de ani de zile de studiu si deobucei sint unul nu 7. Oilor.

  9. Despre idioți…

    Despre asta e pandemia: despre cei ce nu cred în vaccinuri, care cred ca pamantul e plat, ca oamenii nu au ajuns pe Lună, ca dacii sunt strămoșii omenirii, ca bomba atomica este o făcătură, ca oxigenul arde plămânii celor intubati, ca nu exista Covid-19, etc, ca România a avut un comunism de catifea (asa zice un popă pe intetnet)…. Suntem fără speranță…
    Dante avea dreptate: lăsați orice speranță, voi care întrați aici… Cu precizarea ca acum e vorba de România, nu de Infern!… Ceea ce e am tot aia…