G4Media.ro

INTERVIU Mircea Geoană: Rusia își reface liniile de aprovizionare și aduce trupe…

Sursa foto: Mircea Geoană / Facebook

INTERVIU Mircea Geoană: Rusia își reface liniile de aprovizionare și aduce trupe și echipamente proaspete, ceea ce ne face să anticipăm că acest război va mai dura / Nu avem indicii despre o intenție iminentă a Rusiei de a folosi arme chimice și biologice, dar retorica lor ne amintește ce au făcut în Siria

Cele mai recente informații din teren arată că Rusia își reface liniile de aprovizionare și înlocuiește trupele decimate din Ucraina, ceea ce indică faptul că războiul se va prelungi, anunță secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu pentru G4Media.ro.

El spune că, în urma deciziilor luate la summitul extraordinar de joi, România va avea pe teritoriul său trupe NATO permanente – o schimbare majoră față de prezența pe bază rotațională de până acum.

Mircea Geoană mai arată că NATO nu are indicii despre o intenție iminentă a Rusiei de a folosi arme chimice sau biologice în Ucraina, dar există temerea că Moscova va proceda exact ca în Siria, unde le-a folosit pe scară largă după ce a acuzat fals inamicul că le utilizează.

  • Interviul integral realizat cu Mircea Geoană la summitul NATO din Bruxelles:

Rep: Una dintre deciziile importante luate la summitul NATO e că România va avea un grup de luptă, la fel ca Ungaria, Slovacia și Bulgaria. Ce înseamnă mai exact, e vorba despre o prezență permanentă a trupelor NATO?
Mircea Geoană: NATO a adoptat o serie de decizii pe termen scurt. În premieră în istoria NATO s-a utilizat forța de reacție rapidă, înființarea celor 4 grupuri de luptă în Europa de sud-est. Grupul românesc este avansat și ne așteptăm să fie complet funcțional foarte rapid – e o chestiune de câteva luni. Salut faptul că Franța a decis să conducă acest grup de luptă.

Liderii NATO au însărcinat liderii militari să prezinte soluții pentru trecerea de la etapa actuală – o participare relativ lejeră numericește, la o prezență mult mai numeroasă de trupe, echipamente pre-poziționate, o nouă generație de apărare anti-rachetă și anti-aeriană. Intrăm într-o nouă logică de calitate a prezenței NATO în Est, cum a avut-o NATO în Vest timp de câteva decenii. Este o situație alterată profund față de 1997, când NATO și Federația Rusă au semnat actul fondator al relației bilatarale. Acolo, Rusia se angaja să respecte suveranitatea statelor est-europene. E firesc ca NATO să își ia măsuri pe termen lung.

Rep: Așa cum au tot cerut România și alte țări est-europene după anexarea ilegală a Crimeei. Repet întrebarea: va fi vorba despre o prezență permanentă a NATO?
Mircea Geoană: Da. O prezență permanentă, mult mai robustă și mult mai integrată. E o decizie pe care liderii noștri o vor adopta la summitul de la Madrid, dar azi au însărcinat liderii militari să vină cu opțiuni militare.

Rep: Pe lângă grupul de luptă, există posibilitatea și altor decizii care să sporească numărul de trupe aliate din România? Inclusiv americane?
Mircea Geoană: Da, sigur. America e deja prezentă în România în plan bilateral. Dar încă o dată, e o diferență calitativă între actualele grupuri de luptă și ce vom decide că facem în viitor. Va fi o altă generație și numericește și calitativ. De aceea am însărcinat liderii militari să vină cu opțiuni.

Rep: Ce înseamnă îmbunătățirea capacității anti-rachetă?
Mircea Geoană: Vom fi în situația să avem mai mulți senzori, mai multe interceptoare și să putem integra coordonat la nivel de NATO inclusiv sisteme diferite de apărare anti-aeriană. Se va lucra la o arhitectură coerentă de securitate de apărare a spațiului aerian, ceea ce înseamnă o nouă generație de senzori și interceptori.

Rep: Vor putea intercepta și rachete trimise de Rusia?
Mircea Geoană: Da, logica e să apere teritoriul NATO de eventuale atacuri din orice direcție: Federația Rusă, Orientul MIjlociu.

Rep: Sistemul de la Deveselu va fi integrat și el în acest nou sistem anti-rachetă?
Mircea Geoană: Da, evident, e deja integrat în sistemul NATO cu sistemul de comandă din Spania. Ce am decis azi este trecerea la nivelul superior pentru a ne putea proteja împotriva ultimei generații de rachete care ar putea eventual să fie folosite.

E o transformare profundă a filosofiei de apărare și a modului strategic de luare a deciziilor. Când vine războiul în Europa după generații, acest lucru a fost pentru NATO o invitație la un răspuns omogen, iar pentru unii aliați din vest a fost un semnal de alertare a faptului că lumea post-modernă, pacifică nu e garantată. Mă bucur că aliații vest-europeni, precum Germania, care aleg să investească din nou în apărare. E o schimbare profundă, pe termen lung. Vedem lumea cu ochi realiști și mult mai solidari. Vedem relația trans-atlantică cu alți ochi, ca un garant al securității pentru aproape un miliard de oameni.

Președintele Putin a făcut o greșeală severă de calcul. Ce și-a propus s-a realizat exact pe dos: a sperat că atrage Ucraina în imperiul rus, și acum Ucraina are un eroism fără precedent în a-și apăra suveranitatea. A vrut ca NATO să se întoarcă ca înainte de 1989, și NATO e mai prezentă ca niciodată în Est.

E și un semnal pentru galvanizarea democrației noastre, pentru reziliența democrației noastre. Mă bucură cum societatea civilă, ONG-urile, companii, orchestrele de muzică, echipele de fobal – societatea în general – își arată solidaritatea și apără democrația și pacea.

Rep: Am văzut în declarația finală a NATO menționarea amenințării armelor chimice și biologice. Cum va reacționa NATO în cazul unui astfel atac și, mai ales, dacă efectele se vor vedea și asupra populației dintr-un stat NATO învecinat cu Ucraina?
Mircea Geoană: Nu avem un indiciu despre o intenție iminentă a Rusiei de a folosi aceste arme ilegale. Dar retorica folosită de ruși ne aduce aminte de ce au făcut în Siria. Rușii și-au făcut un mod de lucru: acuză pe cineva de un lucru pe care îl fac ei. Este deja de manual, inventează un pretext. Asta ne face să fim preocupați. Ar însemna o escaladare masivă a războiului pe lunga listă de crime de război. NATO va lua măsuri, și împreună cu UE, și sunt convins că se va merge la următorul palier de sancțiuni – măsuri restrictive care sunt deja pregătite. Dacă Rusia merge mai departe cu atrocitățile, vom merge mai departe cu sancțiunile.

Facem un apel și la China, pentru că e un jucător important. Ne-a relatat astăzi președintele Biden despre lunga convorbire cu președintele chinez, despre responsabilitatea Chinei ca ordinea mondială să nu devină legea junglei.

Rep: Care este prognoza dvs. legată de terminarea acestui război, bazată pe informațiile la care aveți acces?
Mircea Geoană: Ați observat că am folosit o tactică în premieră, am folosit în spațiul public informațiile sensibile legate de mișcările Rusiei, le mulțumesc aliaților americani care au împărtășit informații cu noi.

Rep: A cumpărat această tactică timp pentru ca Ucraina să se pregătească mai bine pentru invazie?
Mircea Geoană: A cumpărat timp și a contracarat narativul pe care Putin și mașinăria de propagandă rusă îl împingeau inclusiv în opinia publică internațională. Vă dau ca exemplu de minciuni pe care le pregătea Rusia: că NATO înconjoară Rusia, că Ucraina e condusă de naziști – când președintele Zelenski e evreu.

Noi am spus de la început ce vor rușii și am câștigat timp pentru Ucraina și ne-a și creat un avantaj în comunicarea strategică, spunând lucrurile exact așa cum s-au întâmplat.

Acum, vedem că Rusia își înlocuiește trupele care au suferit pierderi mari cu trupe din Armenia, din Abhazia, din Orient, încearcă să atragă și Belarus. Din păcate pe teren vedem din partea Rusiei refacerea stocurilor, refacerea liniilor de aprovizionare, aducerea de trupe și echipamente proaspete, ceea ce ne face să anticipăm că acest război va mai dura. Dar în cele din urmă o soluție se va impune.

Rep: Există informații că o parte a elitei ruse îl încurajează pe Putin pentru găsirea unei soluții politice?
Mircea Geoană: Știm că sancțiunile mușcă serios buzunarul, proprietățile, interesele și stilul de viață al elitei ruse, dar nu putem estima acum dacă nivelul de nemulțumire e suficient pentru a determina o schimbare de poziție a lui Putin. Dar în mod cert sancțiunile vor continua să aibă un efect major, și nu doar financiar și economic: sportiv, cultural.

Rep: E un rezultat bun pentru România la summitul NATO?
Mircea Geoană: Noi nu distingem între aliați. Evident, sunt român și mă bucur să văd că România devine o ancoră strategică de prim-rang în NATO. Nu știu care este lectura de la București, dar ce am văzut azi – de la Biden la Iohannis și ceilalți – o determinare fără pecedent, nu am sesizat vreun aliat să fi plecat fără un sentiment de satisfacție.

Liderii NATO s-au aplecat azi și asupra modului în care vom sprijini Ucraina, fiind atenți ca un conflict foarte brutal să nu se transforme într-un conflict între Rusia și NATO.

Rep: Secretarul general al NATO a anunțat inclusiv întărirea capacității de descurajare navale. Însemnă asta o prezență aliată mai importantă în Marea Neagră? Și cum se poate face, având în vedere Convenția de la Montreux?
Mircea Geoană: Vreau să asigur că NATO va continuă să asigure libertatea de navigație în Marea Neagră. Convenția de la Montreux e valabilă și salut modul în care Turcia a interzis prezență suplimentară rusă în Marea Neagră. NATO are modalități de patrulare mai frecventă, de exerciții mai frecvente, pentru că o parte a creșterii posturii de apărare și descurajare e creșterea numărului și exercițiilor militare.

E foarte important ca Marea Neagră să rămână deschisă pentru comerț. Vorbind în termeni economici, influența porturilor Constanța, Galați, Brăila va crește dacă vor avea parte și de investiții importante.

Corespondență de la Bruxelles

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Dar Siria nu e „oameni”. Acolo s-a putut bombarda in voie dinspre vest, dinspre est.

    • Normal ca si sirienii sunt oameni. Intrebarea este unde ai fost tu atunci? Cum ai ajutat atunci? Sau tot postac?

    • Păi da, n-au fost oameni gun oaiele pe care le pupi tu in coor, ca tot Putin a apelat la aceste arme de distrugere in masa si in Siria! In sfârșit înțelegi că mereu nu te-a dus capul! 😏

    • Inclusiv presedintele lor i-a bombardat

  2. Nu se poate aduce numai cu armament defensiv inamicul la negocieri.

    • Ai fi preferat sa dea cu bomba nucleara pe Kremlin, nu?

  3. Abureala. NATO nu a demonstrat că e cu un pas înaintea rusiei. Rusia ameninta iar nato încă e la faza de analiza.

    • Da, isi analizeaza pierderile si se regrupeaza constant. Or sa ramana in fundul gol dupa ce le transforma ucrainienii conservele in fer vechi.

  4. Ce sa mai aducă, ăștia sunt în faliment, se roagă de toți sa le mai dea o pâine. Vine și armamentul de atac la Ucrainieni, pateu pe pâine ii face pe rusi, o sa fie în lacrimi pe 9 Mai cu sute de miliarde de plata drept despăgubiri de război. Putin va fi istorie.

  5. Da, isi analizeaza pierderile si se regrupeaza constant. Or sa ramana in fundul gol dupa ce le transforma ucrainienii conservele in fer vechi.

  6. „dar retorica lor ne amintește ce au făcut în Siria”

    Nu ne aminteste cumva si de ispravile americanilor in Irak si in tot nordul Africii, unde au facut totul praf? Parca in Irak tot cautau armele chimice si biologice inexistente ale lui Saddam, nu-i asa?

  7. Mirciulica spune si tu ceva nou, nu repeta ce au spus altii.

  8. Nu toți au idei trăsnite care fac valuri așa ca tovarășul prietenos Putin.

  9. 19 miliarde de euro a platiti UE catre Rusia pentru gaz, de la inceputul razboiului din Ucraina. Atat trebuie sa stim: 600 milioane de euro plateste Europa saptamanal catre Rusia pentru gaze si petrol. Restul e gargara functionarimii de la NATO si UE. Fac spume la gura cu declaratii popmpoase, in timp ce fluxul pe „teava” cu bani catre Rusia are debit maxim.

  10. 19 miliarde de euro a platit UE catre Rusia pentru gaz, de la inceputul razboiului din Ucraina. Atat trebuie sa stim: 600 milioane de euro plateste Europa saptamanal catre Rusia pentru gaze si petrol. Restul e gargara functionarimii de la NATO si UE. Fac spume la gura cu declaratii popmpoase, in timp ce fluxul pe „teava” cu bani catre Rusia are debit maxim.

  11. pina in 2024 cel putin

  12. Bravos tati, rau am ajuns, ne uitam in gura lui Geoana.

  13. Cei drept comunitatea internațională tratează cu dubla măsură Siria și Ucraina , cele doua state agresate cam în același fel de Rusia . De ce nu au avut aceeași reacție cu Siria(?) acolo au măcelărit deja 400k de oameni nevinovați și au produs cel mai mare dezastru și exod de la ww2 încoace. Acest dement trebuie sa dispară împreună cu Băsescu al nostru … sunt din aceeași specie de reptilieni.

  14. Putorilor,va bucurați de sancțiunile împotriva Rusiei, sa vedem câți lei va mai rămân în buzunare. Ați auzit de efectul de bumerang ?

  15. Ukraina, dragostea mea va câștiga războiul noaptea, Rusia ziua!