G4Media.ro

INTERVIU Parlamentar elvețian despre vizita lui Dragnea la Berna: Este inoportună venirea…

INTERVIU Parlamentar elvețian despre vizita lui Dragnea la Berna: Este inoportună venirea unui politician condamnat și acuzat de fapte de corupție. Parlamentul elvețian a fost manipulat

Vizita lui Liviu Dragnea în Elveția este primită cu scepticism în Parlamentul de la Berna. În primul rând, parlamentarii elvețieni nu văd cu ochi buni prezența unui politician străin deja condamnat, dar și judecat în alte dosare pentru fapte de corupție, mai ales că el merge acolo chiar în ziua în care Înlata Curte de Casație și Justiție este așteptată să dea decizia într-unul dintre dosare.

Într-un interviu pentru G4Media.ro, parlamentarul socialist, Carlo Sommaruga, este extrem de critic cu privire la vizita oficială pe care Liviu Dragnea o va începe marți în Elveția. Sommaruga consideră că Dragnea sfidează justiția din România plecând din țară exact în ziua în care este așteptată o sentință, vrând să arate că este validat ca politician prin faptul că este primit într-o țară cu o democrație consolidată precum Elveția.

Parlamentarul elvețian spune că este un bun cunoscător al situației din România, fiind la curent cu tentativele actualei puteri de a modifica legislația penală, precum și cu amplele proteste de stradă care au avut loc în ultimul an și jumătate. El consideră că un partid ajuns la putere care încearcă să modifice legile în inters propriu nu are nimic în comun cu democrația și cu regulile statului de drept.

Somaruga a spus că în Elveția este de neconceput ca un politician urmărit penal să mai rămână în funcție. El a dat exemplul unui ministru al Guvernului de la Berna care, în urmă cu 20 de ani, a demisionat pentru că soțul era implicat într-o anchetă penală.

Oficialul elvețian a ținut să le transmită oamenilor care au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva corupției să nu renunțe la luptă, spunând că el și mulți alți politicieni elvețieni sunt alături de ei.

Declarațiile parlamentarului elvețian vin în contextul în care Liviu Dragnea începe mâine o vizită de trei zile în Elveția, exact în ziua în care Înalta Curte de Casație și Justiție de la București a programt pronunțarea sentinței în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care liderul PSD este acuzat de abuz în serviciu. La ultimul termen al procesului, pe 15 mai, procurorii au cerut condamnarea lui Liviu Dragnea la 7 ani și jumătate de închisoare. Una dintre consecințele absenție liderului PSD de la Înalta Curte ar putea fi amânarea, din nou, a unei sentințe.

Interviul integral luat lui Carlo Sommaruga:

G4Media.ro: Cum vi se pare prezența lui Liviu Dragnea în Elveția, chiar în ziua în care Curtea Supremă este așteptată să dea o sentință în dosarul în care el este acuzat de fapte de corupție?

Carlo Sommaruga: Sunt foarte surprins de vizita lui Liviu Dragnea în Elveția. Mi se pare inoportună primirea în Elveția a unui politician condamnat și trimis în judecată, mai ales că ea are loc chiar în ziua în care se așteaptă sentința. Prin această vizită, Liviu Dragnea lasă impresia că vrea să influențeze politic decizia Curții Supreme, vrând să arate că este bine primit într-o democrație consolidată, așa cum este Elveția. Cred că Parlamentul elvețian a fost manipulat de Liviu Dragnea.

G4Media.ro: Cum vedeți faptul că președintele Camerei Deputaților, al treilea om în statul român, are o condamnare definitivă și încă două dosare de corupție pe rol?

 Carlo Sommaruga: Abordarea noastră, ca elvețieni, în ceea ce privește politica externă este promovarea democrației, a respectului pentru regulile democratice, drepturile omului și lupta împotriva corupției. Prin urmare, mi se pare grav să primești în Elveția un politician nu doar trimis în judecată, ci și condamnat, pentru faptul că nu respectă standardele democratice și pentru că este corupt.

G4Media.ro: Vă puteți imagina o astfel de situație în Elveția?

 Carlo Sommaruga: În Elveția, când un demnitar este anchetat el trebuie să demisioneze imediat pentru că, din poziția pe care o are, se presupune că ar putea influența ancheta. Am avut un ministru, în urmă cu 20 de ani, care a fost nevoit să demisioneze din funcție din cauza faptului că soțul său era implicat într-o anchetă penală. Pentru mine, ca elvețian, este greu să îmi imaginez că aș putea fi reprezentat de o persoană cu probleme penale.

G4Media.ro: Partidul din care faceți parte este membru al aceleiași familii politice europene – Socialiștii Europeni- ca Partidul Social Democrat din România, condus de un om condamnat la închisoare cu suspendare și acuzat în alte două dosare de corupție. Cum vi se pare acest lucru?

 Carlo Sommaruga: Nu vreau să evaluez politicienii în funcție de familia politică din care fac parte. Ideea este ca un politician să fie un om integru și să facă politică respectând principiile de integritate. Acesta este primul și cel mai important criteriu în funcție de care trebuie evaluată politica. În al doilea rând, noi, cei din Partidul Socialist Elvețian, suntem foarte critici la adresa multor membri ai Partidului Socialist European.

G4Media.ro: Din momentul în care PSD a venit la putere, la începutul anului 2017, a încercat să modifice legislația penală, iar modificările propuse ar fi dus la favorizarea celor care încalcă legea. Ce credeți  despre aceste inițiative?

Carlo Sommaruga: (Râde) Știți, problema este… Când respecți valorile democratice, nu modifici legislația în interes propriu. Este extrem de grav ca, atunci când un partid câștigă alegerile și ajunge să formeze majoritatea parlamentară, să se apuce să modifice legislația astfel încât o persoană sau alta să fie favorizată. Poți fi un politician de stânga sau de dreapta, dar când procedezi în acest fel, ceea ce faci de fapt este să demonstrezi că nu ai nici un pic de respect pentru democrație.

G4Media.ro: Liviu Dragnea a declarat la finalul anului 2016, pentru postul public de radio din Elveția, că lupta anticorupție este, citez, bullshit. Considerați că este importantă lupta împotriva corupției?

Carlo Sommaruga: Lupta împotriva corupției este extrem de importantă pentru consolidarea democrației. Ea trebuie dusă permanent și peste tot, și în Elveția, și în România. Este singura condiție ca democrația să existe și să dureze. Atunci când subminezi lupta anticorupție, subminezi, de fapt, democrația.

G4Media.ro: Nu este o sfidare la adresa miilor de români care au protestat în stradă împotriva tentativelor de modificare a legislației penale ca tocmai omul care a stat în umbra acestor modificări să fie primit de autoritățile elvețiene?

Carlo Sommaruga: Ba da! Este o sfidare să vii în Elveția, una dintre cele mai vechi și mai puternice democrații ale lumii, orchestrându-ți în acest fel vizita. Mesajul meu pentru oamenii care au ieșit în stradă și care continuă să protesteze împotriva corupției din România este că eu sunt alături de ei și foarte mulți politicieni din Elveția sunt alături de ei. Nu trebuie să renunțe la luptă. Toate persoanele care sunt acuzate că fură din bunul public trebuie să ajungă în fața judecătorilor și, dacă sunt găsite vinovate, să fie condamnate.

Carlo Sommaruga este parlamentar în Consiliului Național (echivalentul Camerei Deputaților din România) din 2003 și este membru al Partidului Socialist, aflat la putere (al doilea partid ca mărime din Eleveția, potrivit ultimelor alegeri din 2015).

Foto: Carlo Sommaruga. Sursa: Youtube

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Lucrurile sunt, relativ, clare! Dacă mâine, 29 mai, justiția ezită în a da un verdict în cazul DraKnea, în a-i aplica legea, după atâtea tergiversări, să fie sigură onorabila Curte că Mai Înainte Numitul nu va ezita să-i facă de petrecanie acestei prea răbdătoare Justiții, care se emoționează cam de multă vreme în fața acestui șacal!

    • Aveti dreptate! Din pacate, dupa cum vad ca merg lucrurile in ultima vreme, sunt sigur ca Dragnea va primi o hotarare favorabila. Daca judecatorii ar fi fost cu adevarat corecti si ar fi avut curajul sa faca dreptate, l-ar fi condamnat de mult timp pe borfas. Din pacate, pe plaiurile mioritice, „zeita dreptatii” nu mai este legata la ochi, sabia i s-a tocit iar balanta este masluita. O putem lejer inlocui cu
      celebra statueta japoneza Sanji (care este data femeilor la nunta) cu cele trei maimute care-si acopera pe rand ochii (Mizaru), gura (Kikaru) si urechile (Yvazaru).

  2. Mama Mia, a manipulat Dragnea si parlamentul elvetian,de fapt, el manipuleaza mapamondul.Dar,cei care isi iau case cu acte false,cum sunt primiti de parlamentul elvetian?

    • Voi chiar toate sunteti dancile?!
      Daca vrei sa afli ce zice parlamentarul elvetian Carlo Sommaruga despre alte subiecte, n-ai decat sa-ti aranjezi singura un interviu cu dansul.
      Altfel, fara ciorba aia de interviu, esti si tu un motostivuitor de manipulare.

  3. Domnisoara, ce ne spui ? ne spui ca trebuie sa fim toleranti cu cei mai mari corupti ai tarii ?
    Nu draga Laura, toti coruptii si toti hotii trebuie sa plateasca, pe masura hotiei ; cel care fura un ou ar trebui pedepsit mai putin decit infractorul, deja condamnat o data, Dragnea – cel votat si acceptat de idioti.
    Nu ma astept sa fii de acord, nu cred ca intelegi ce vreau sa spun ..

  4. Am 50 dă ani si sunt satul de sfidare, hoți borfasi si tâlhari. Mereu au avut tupeu . Este o trăsătură specifică de caracter celor ce nu au scrupule. Mizeria aruncată in capul cetățenilor onesti provine din tomberoanele celor ce le-au dat votul. Parvenitii au urcat pe capetele noastre pentru ca nu toata lumea a priceput ca biletul de urcat in capul nostru este dat de prezenta sau absenta la vot.îngrijorarea mea vine de fapt din cauza scăderii nivelului dă cultura. Scaderea nivelului de întelegere al populației este principala grija a politicienilor români. Săraci prosti bolnavi si îndatorati . Asa ne vor cei alesi. Votați cu toții si scăpați tara asta de lichele. Destept esti daca mergi la vot nu daca stai acasa.

  5. Cine l-a invitat pe Dragnea in Elvetia? In ce calitate? Se stia cine este Dragnea, trecutul si prezentul sau sunt cunoscute, deci, acesti parlamentari elvetieni accepta sa se compromita? De ce nu ii este refuzata viza pina la clarificarea situatiei sale juridice? E o coincidenta ca Dragnea se duce intr-o tara a bancherilor, non-UE, in ziua in care se da verdictul? Are bani acolo? Vrea protectie? cere azil? Elvetia are de dat niste explicatii. Cine le cere?

    • Da, corect… De când s-a anunțat vizita asta mă întreb CINE ȘI CUM a aranjat-o… Calitatea cu care să se prezinte în această țară o are, din păcate… I-au oferit-o pe tavă cei care l-au votat și cei care nu s-au prezentat la vot… Dar celelalte întrebări ale dumneavoastră sunt foarte pertinente…

    • Le der România din Elvetia. Urmariti pagina FB Rezist Zürich

    • Nu e nevoie de viza pentru Elvetia…

  6. N-ar trebui să aflăm şi noi cum de a fost posibil un asemenea aranjament?! Cine i-a deschis lui Dragnea calea spre Elveţia tocmai într-un astfel de context??!

  7. Cine l-a invitat oare pe Livache in Elvetia? Precis s-a autoinvitat….

  8. O ocazie excelenta sa-l puneti la punct cu ce inseamna democratia.
    „când un demnitar este anchetat el trebuie să demisioneze imediat pentru că, din poziția pe care o are, se presupune că ar putea influența ancheta.”
    Mai e necesar sa se faca o definire a conflictului de interese pentru politicieni? Oare ar rezista Dragnea unui interviu pe aceasta tema in fata parlamentului elvetian?

    Mai ramane sa se dea o lege astfel incat orice persoana inculpata pentru ceva va fi solicitat intai sa vina cu o lista cu legile care ar trebui schimbate astfel incat faptele de care este acuzat sa fie dezincriminate. Toate procesele s-ar finaliza inainte sa inceapa cercetarea si ar fi un rai: puscarii goale. O tara de oameni liberi. Traiasca libertatea infractorilor.

  9. Marele parlamentar elvetian – un stangist ca si cei de la G4M: https://fr.wikipedia.org/wiki/Carlo_Sommaruga

  10. „Parlamentul elvețian a fost manipulat”…
    Sigur c-a fost manipulat, altfel, cum s-ar explica cum de-a iesit si pe acolo sobolanu’ ca sa faca demonstratia NESIMTIRII romanesti?

    La scala asta, despre CE FEL de politica sa mai vorbim?

    http://oamenicasobolani.wordpress.com

  11. Domnul parlamentar elvetian isi da si domnia sa cu parerea , dar cred ca este in cunostiinta de cauza , ca Dragnea a fost condamnat intr-un dosar care este o facatura tipica sistemului MAFIOT in cardasie cu judecatori , procurori si securisti .

    • Tot 2 lei pe postare mai merge tariful? Trebuie să mănânci mult rah** să ți plătești chiria. Bagă tare, mobilizează-l și pe „Asistat” să luați bonusul pt cel mai mare rah** de pe site.

    • Cine spune ca dosarul e facatura? S-a dus cineva cu dosarul in dinti la CEDO sa obtina calificativul asta?
      Ca din punct de vedere institutional si dincolo de gargara, dosarul e doar un dosar ca toate celelalte.

  12. Hai s-o lăsăm mai moale cu securiștii că toți știm cum de s-a rupt osia briștii
    Și să mai spălam din fard că toți știm de ce ați dat cu leuca-n gard!

  13. Este cel putin paradoxal ca un membru al Parlamentului din Elvetia face asemenea declaratii, bazate pe fapte concrete, si nu se exprima astfel si in cadrul propriului Parlament. De ce Parlamentul Elvetiei mentine invitatia?

  14. Cati votanti are parlamentarul elvetian? 50-100? Dragnea are cat toata ELvetia la un loc. Sa-si vada lungul nasului . Incetati sa mai vedeti in toti strainii superiorii nostri.

    • pai asa mai draga, comparatia asta manipulatoare de tip stalinist, eu zic ca dragnea ar trebui sa se care urgent, caci Iohannis are de 2 ori voturile psd-ului din 2016, ce zici ? cat mai e postarea, vorba colegului ,acum ca s-a facut benzina aproape 7 lei ?

    • Stai putin ca nu inteleg.
      Sa nu ma uit la elvetieni ca la niste superiori pentru ca sunt mai putini ca romanii? Ok, cred ca pana aici am inteles. Dar in cazul asta cum sa ma uit la nemti, englezi, francezi, polonezi si americani, ca aia sunt mai multi?

  15. Elvetieni, daca l-ati avea pe Dragnea si compania doi ani, doar doi, la carma Tarii Cantoanelor, ati intra in criza, faliment, ati gusta din placerea de a trai in Europa de Est. Chiar asa, domnul Dragnea, de ce nu ramaneti in Elvetia, sa le explicate treaba cu Statul Paralel, sa le reformati justitia, economia, sanatatea si altele? Iar Koana Viorica si celelalte gornitze feminine de partid sa fie ministre, neaparat!