G4Media.ro

INTERVIU Pawel Kotowski, diplomat polonez: „Rusia este o amenințare și o provocare…

Sursa Foto: Ambasada SUA din Polonia

INTERVIU Pawel Kotowski, diplomat polonez: „Rusia este o amenințare și o provocare foarte serioasă pentru NATO și pentru stabilitatea asupra Europei”

Este o părere comună în cadrul NATO și, de asemenea, a Uniunii Europene, potrivit căreia Rusia este o amenințare și o provocare foarte serioasă pentru NATO, pentru stabilitatea asupra Europei și pentru securitatea guvernelor internaționale, a declarat, pentru G4Media.ro, Pawel Kotowski, directorul adjunct al Departamentul cooperării economice din cadrul Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei.

Kotowski a vorbit în interviul acordat G4Media.ro despre Inițiativa celor Trei Mări, un proiect de dezvoltare ce cuprinde 12 state de la Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, inclusiv România dar și despre amenințarea pe care o reprezintă astăzi Rusia pentru Europa Centrală și de Est, situația din Ucraina și Republica Moldova, dar și conflictele înghețate din jurul Mării Negre.

G4Media: Cum apreciați cooperarea militară polono-română în prezent, cele două state fiind pilonii principali ai NATO în flancul estic?

Pawel Kotowski: Cooperăm foarte strâns cu România în probleme de securitate. Avem o evaluare a amenințărilor foarte similară. Avem obiective strategice foarte asemănătoare cu poliția română. De asemenea, cooperăm îndeaproape cu NATO și facem parte din așa-numitele țări din formatul B9. Aceste sunt țări mari din flancul estic al NATO care au mai multă coordonare, au mai multe contacte și au mai multe discuții cu privire la amenințări și provocări comune.

Pentru noi este mult mai ușor să ne proiectăm cooperarea în viitor și să lucrăm la aceste probleme și provocări.

G4Media: Care sunt planurile privind Inițiativa celor Trei Mări pe dimensiunea sectoarelor de apărare și securitate?

Pawel Kotowski: Sincer vorbind, în prezent ceea ce se discută în cadrul Inițiativei celor Trei Mări este mai degrabă dezvoltarea infrastructurii civile. Deci drumurile sale, infrastructura, conexiunile energetice și infrastructura digitală.

Nu luăm în considerare deocamdată domeniul securității și cooperării militare. Aceasta este mai degrabă o parte a discuțiilor din interior NATO din cadrul consultărilor noastre la nivel de guverne în sfera securități.

Deși există unii analiști și experți care susțin că, dacă vom dezvolta mai multă infrastructură în Europa Centrală, dacă vom îndeplini aceste promisiuni și planurile la care ne gândim și vom avea o infrastructură în viitor, acest lucru ne va permite să fim mai rezzilienți și în domeniul securității.

G4Media: Cât de mult mai reprezintă Rusia o amenințare în zilele noastre pentru Europa de Est? Credeți că se va schimba ceva după lansarea din 23 august a Platformei Crimeea la Kiev?

Pawel Kotowski: Cred că aceasta este o părere comună în cadrul NATO și, de asemenea, a Uniunii Europene, potrivit căreia Rusia este o amenințare și o provocare foarte serioasă pentru NATO, pentru stabilitatea asupra Europei și pentru securitatea guvernelor internaționale.

Să luăm, de exemplu, anexarea Crimeii. Luați implicarea Rusiei în conflictele înghețate, priviți abordarea neconstructivă a rușilor în cadrul OSCE.

Acum avem exerciții militare foarte serioase la est de granițele noastre. Deci, acest lucru creează un mediu instabil din care cauză credem că Rusia este o provocare serioasă și majoră pentru securitate noastră.

Platforma Crimeea a fost o mare adunare a liderilor țărilor care doresc să sprijine Ucraina, deoarece acum Ucraina este cea mai expusă, cea mai vulnerabilă țară.

Așa că am vrut să arătăm Ucrainei sprijinul nostru în lupta sa. Vrem să ne asigurăm și să ne liniștim partenerii că vom fi alături de ei în acest mediu dificil în care se află.

De asemenea, le oferim sprijin moral. De asemenea, dorim să îi ajutăm din punct de vedere economic, să îi ajutăm să se angajeze în acele reforme și obiective pe care guvernul ucrainean încearcă să le îndeplinească și le vom sprijini.

G4Media: Vreau să vă întreb despre un semnal puternic trimis pe 27 august atunci când președintele Poloniei, domnul Andrzej Duda, a mers împreună cu Klaus Iohannis, președintele României și, de asemenea, președintele ucrainean Zelensky și cel al Republicii Moldova, Maia Sandu la Chișinău. Toți au trimis un mesaj comun în regiune. A fost pentru prima dată în acest format, cei patru președinți s-au întâlnit și au dat un semnal puternic. Cum apreciați acest semnal puternic pentru viitor?

Pawel Kotowski: Cred că acesta este semnul solidarității, al strânsei cooperări între țările cu aceleași opinii. Susținem cu adevărat oferta europeană a acestor țări. Moldova dorește să facă parte din familia europeană a națiunilor și vrea să fie parte a lumii occidentale.

Am trăit și noi înșine această experiență în urmă cu 25 – 30 de ani. Așa că înțelegem cum lupta pentru aderarea la instituțiile occidentale este dificilă și plină de provocări.

Așadar, dorim să oferim asistența noastră ți tot sprijinul, nu numai moral, ci și sprijinul în ceea ce privește experiența noastră în tranziția în a deveni parte a națiunilor vest-europene și să avem interese comune.

G4Media: Este Polonia interesată de o mai are implicare în soluționarea conflictului înghețat transnistrean? Aceasta este o problemă importantă la Marea Neagră pentru toată lumea, nu doar pentru Moldova, pentru România și pentru Ucraina. În genereal, este Polonia interesată să implice mai mult pentru a rezolva astfel de conflicte înghețate în jurul Mării Negre?

Pawel Kotowski: Mizăm foarte mult pe expertiza OSCE și pe efortul depus de OSCE în încercarea de a rezolva aceste probleme, inclusiv Transnistria.

Vom prelua președinția rotativă a OSCE începând de anul viitor. Așadar, sperăm că vor putea propune niște pași care să conducă la rezolvarea acestor conflicte înghețate. După cum spuneați, aceste conflicte se desfășoară de zeci de ani și cred că într-adevăr este nevoie de bunăvoință și cooperare din partea tuturor părților interesate, inclusiv a Rusiei, ceea ce nu este întotdeauna cazul.

Deci, sperăm la cele mai bune rezultate, dar suntem cu adevărat realiști în evaluările noastre cu privire la ceea ce se poate realiza. Vom angaja toate părțile interesate în acest dialog și sperăm că vom putea să facem o schimbare pentru a progresa în ceea ce privește aceste probleme.

Vă mulțumim!

Foto: Directorul adjunct al Departamentul cooperării economice din cadrul Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, Pawel Kotowski. Sursa/Ambasada Poloniei din Statele Unite ale Americii

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Pentru Ungaria nu este un pericol , mananci spanc.

  2. atunci de ce stau bubi să-i mîngîie putin pe creștet ?

  3. Și NATO ce face? Va proceda la fel ca în Afganistan?

  4. De ce NATO cu perpetua atitudine belicoasa și provocatoare la toate granițele exterioare, pe toate marile și oceanele, la poarta Rusiei, în marile Chinei, nu sunt „o amenințare serioasă” ptr securitatea omenirii, dar Rusia că acționează ptr a-sii apăra flancurile de toți dușmanii, inclusiv de cei care vorbesc aceiași limbă, îmbătați de promisiunea vieții paradisiatice din UE, este o amenințare? Dar toată Europa și nu numai vrea, gaze, petrol, grâne de la ruși și la prețuri de dumping, dacă se poate.. Cred că unii gândesc cu altă parte a corpului, nu cu capul!

    • Asta fac de zeci de ani , propaga amenintari fictive din partea rusiei , cu toate ca rusia , nu face nici 5% din dezordinea internationala pe care o face NATO! Cine stie putina istorie stie despre ce vorbesc . Peste tot pe unde au fost au lasat doar durere si suferinta in spate , dar buzunarelel lor au plecat mereu pline ! Afganistan , iraq , siria , vietnam , iugoslavia etc.
      Cu toate aceste evenimente , majoritatea oamenilor de pe glob , sustin acesti actori care aproape saptamanal vin cu asfel de pericole si amenintari din partea rusiei , cu toate ca ele sunt doar din vorbe , probe 0 , niciodata cand americanii sau alti occidentali au venit cu acuzatii asupra tiranilor ( rusia , afganistan , iran , china etc) nu au adus publice si probele … Ca oamenii sa vada adevarul . Nu ! Ei spun adevarul tu trebuie doar sa crezi ! Crede si nu cerceta ! Asta e atitudinea dorita in noile state democratice!

  5. Pai din ciclul… Nici o zi fara a spurca Rusia… Mereu simereu aceiasi placa cum ca Rusia ataca, cucereste… Poate sinu poate etc.
    In rest toti sunt cumintei albi si imaculati… Nu?