Interviu, Peter Manu: Mitul Paulescu este adânc înfipt în imaginarul românesc
Pe 21 iulie 2021, Academia Română a organizat adunare informală în care a fost marcat centenarul descoperirii insulinei, atribuită savantului român Nicolae Paulescu (1869 – 1931), cunoscut în același timp ca un antisemit fanatic. Manifestarea a declanșat reacții prompte de condamnare.
- 26 iulie: un grup de intelectuali publici critică Academia Română și cer destituirea Irinei Cajal, care a participat la adunare, din funcția de subsecretar de stat la ministerul culturii. Irina Cajal este fiica fostului președinte al Federației Comunităților Evreiești din România (1994 – 2004), academicianul Nicolae Cajal;
- 26 iulie: președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, care nu a participat la adunarea din 21 iulie, declara la G4Media: „Mi se pare o acțiune decentă față de descoperirea stiințifică epocala pe care a făcut-o un român acum o sută de ani, el are intâietate, chiar dacă datele Nobel au consemnat alți doi oameni de știință„;
- 27 iulie: Reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, Alexandru Muraru a condamnat și el adunarea din 21 iulie într-un comunicat: „Este nevoie de o delimitare fermă și rapidă a conducerii Academiei Române față de această abordare necritică asupra operei și vieții omului de știință Nicolae Paulescu, un notoriu ideolog și activist antisemit”;
- 1 august: preofesorul de medicină de la Univesitatea Hofstra din statul New York, Peter Manu, i-a scris un email, vice-președintelui Academiei Române, Victor Voicu, în care-i cerea să anuleze anunțata sesiune omagială consacrată lui Paulescu, programată pe 1 – 3 septembrie 2021: „Vă spun deci, cu regret, că dacă delimitarea Academiei de această persoană, cerută de guvernul Romaniei, nu va fi publicată cât mai curând, voi notifica Anti-Defamation League, American Jewish Committee și United Nations Commission for Human Rights.” scria profesorul Manu în acel email;
- 5 august: Ioan Aurel Pop face o întoarcere de 180 de grade, scriindu-i profesorului Manu într-un email: „Nu va avea loc în acest an, la Academia Română sau sub egida Academiei, nicio conferință despre descoperirea insulinei. Evident, o astfel de conferință nu ar fi inutilă, dacă ar fi fost pregătită, dacă ar fi fost invitați specialiști reputați de la mari universități ale lumii. Este clar că descoperitorii insulinei sunt laureații premiului Nobel. S-au afirmat și alții pe drumul anevoios al descoperirii, dar o manifestare encomiastică la adresa lui Paulescu ar fi rușinoasă, de neacceptat.„
Într-un interviu acordat exclusiv RFI România, profesorul Manu a comentat această secvență de evenimente și declarații petrecute într-un interval de două săptămâni.
Peter Manu: Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, președintele Academiei Române, care prin statut este singura voce oficială a acestui for, a spus foarte clar: insulina fost descoperită de laureații Premiului Nobel. Or laureații Premiului Nobel sunt cercetători din Canada.
Reporter: Dar atunci într-o declarație pe 26 iulie, de ce nu a spus acest lucru? De ce a așteptat până pe 5 august când a făcut o întoarcere de 180 de grade, după ce dumneavoastră i-ați scris pe 1 august?
Peter Manu: S-a mai întâmplat ceva: pe 27 iulie reprezentantul guvernului în chestiunea antisemitismului, Alexandru Muraru, a luat poziție și s-a publicat pe larg, un comunicat extrem de ne-echivoc cum nu am mai văzut până acum, prin care guvernul României se delimitează total, irevocabil și permanent de activitatea antisemită a lui Paulescu, care este explicată în întregime în acea declarație.
E un fapt de mare însemnătate, cred eu, pentru poporul român, pentru relația poporului român cu propria lui istorie, un fapt care nu s-a mai întâmplat până acum, deși Paulescu a fost inclus în Raportul Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, publicat în 2004, această ruptură, această delimitare guvernamentală față de activitatea antisemită a lui Paulescu nu s-a mai întâmplat până acum.
Reporter: Deci pe 27 iulie intervine Alexandru Muraru, pe 1 august interveniți dumneavoastră, iar acolo amenințați că dacă nu se anulează sesiunea consacrată lui Paulescu din septembrie vă adresați, între altele, organizației evreiești din Statele Unite, Anti Defamation League (ADL).
Peter Manu: Și Comisiei pentru Drepturile Omului de la ONU. Este într-un fel singura modalitate de a atrage atenția asupra faptului că acest mit Paulescu, care combină neadevăr științific și antisemitism nu poate să mai continue, el trebuie pus în atenția opiniei științifice și politice internaționale, nu mai putem continua așa.
Este adevărat că în 2005 Federația Internațională de Diabet a tăiat toate legăturile cu tot ceea ce înseamnă Paulescu, pe care oricum nu-l recunoscuse niciodată ca descoperitorul insulinei, acesta este un fapt românesc, dar și pentru că antisemitismul științific al lui Paulescu devenise o mare problemă pentru orice intelectual de bună credință, inclusiv din domeniul diabetului.
Reporter: În paralel ați inițiat o campanie, prin care cereți: 1) schimbarea numelui Nicolae Paulescu dat catedrei de fiziologie a Facultății de medicină din București; 2) schimbarea numelui Nicolae Paulescu dat Institutului de diabetologie; 3) înlăturarea statuii lui Nicolae Paulescu care este amplasată în apropierea Facultății de medicină din București. Ce rezultate au dat aceste demersuri?
Peter Manu: Nu am ajuns nicăieri. Șeful catedrei de fiziologie, profesorul Leon Zăgrean, nu mi-a răspuns niciodată la această cerere de re-evaluare, Institutul de diabetologie a fost controlat mulți ani de către același mare apărător al lui Paulescu, academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște, care oricum nu ar fi făcut acest demers, iar primarul sectorului 5 pe care se află statuia lui Paulescu, Cristian Popescu-Piedone, nu a răspuns cererii mele de re-evaluare.
Problema înlăturării lui Paulescu din spațiul public românesc, dacă-mi permiteți o ipoteză, nu se rezolvă prin intervenția foarte demnă, foarte fermă și foarte onorabilă a președintelui actual al Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop. Aceasta va mai dura, pentru că mitul Paulescu este adânc înfipt în imaginarul românesc – și acest lucru a fost dovedit de mulți alții printre care și scriitorul Andrei Oișteanu – ca descoperitor al insulinei de cel puțin 50 de ani, el a fost promovat foarte activ, între alții de Adrian Păunescu și Corneliu Vadim Tudor sau de istoricul Gheorghe Buzatu de la Iași și de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, este un curent cultural românesc care este foarte adânc.
Reporter: Cred că nu vă îndoiți că vor apărea voci care vor spune: Iată, președintele Academiei Române – care, apropo, are o imagine bună în zona național-ortodoxistă – a cedat presiunilor lobby-ului evreiesc internațional. Cum răspundeți la o astfel de acuzație?
Peter Manu: Aș fi surprins dacă cineva m-ar considera pe mine lobby internațional evreiesc. Eu nu fac parte dintr-un lobby evreiesc, dar fac parte dintr-un grup de opinie care se opune ne-adevărului în știință, aceasta este misiunea pe care eu mi-am asumat-o.
Cu siguranță mă deranjează extrem de mult antisemitismul ui Paulescu, am scris pe larg despre asta și despre alte aspecte ale Holocaustului din România, dar cel mai mult mă interesează adevărul științific.
Or ideea că Paulescu este cel care a descoperit insulina este certifiabil falsă, nu este susținută de nimeni în afara României și a fost instrumentalizată ca un mit pe timpul național-comunismului. Acesta este un mit de care România trebuie să scape pentru că el afectează România în mod profund, sistematic și permanent.
Reporter: Extinzând problema, cei care se opun ar putea spune: ce facem atunci cu alți antisemiți, ca Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Vasile Conta, Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Ioan Slavici sau simpatizanți ai Mișcării Legionare ca Mircea Eliade, Emil Cioran sau Constantin Noica, unde ne oprim? Nu este demolarea mitului Paulescu parte a fenomenului numit de aceștia “Cancel culture” ?
Peter Manu: Eu nu sunt expert în cultură sau în Cancel culture. La Paulescu problema nu e disjunctibilă, cu alte cuvinte nu se poate spune că el pe de o parte a practicat știință și pe de altă parte a fost un antisemit public. El le-a ținut împreună toată viața, fără niciun fel de excepție și a semnat toate pamfletele sale oribile antisemite ca ceea ce era în știință, profesor de fiziologie și a insistat că afirmațiile sale antisemite au caracter științific.
Aici nu vorbim despre cancel culture, eu nu vreau să spun că Paulescu nu există, eu vreau pur și simplu să spun că la el nu se poate face diferența între cele două aspecte, iar cei care vor să o facă merg în esență împotriva spiritului lui Paulescu însuși. Paulescu dacă ar trăi astăzi s-ar defini ca antisemit.
La Paulescu a existat această fuziune totală, completă, care nu poate fi despărțită în niciun fel, pe lângă ne-adevărul științific care a fost promovat inițial de el și de alții. Paulescu a crezut că a descoperit ceva, dar era de fapt o iluzie, pe care ulterior au împărtășit-o și alți oameni, unii de bună credință, din România.
Peter Manu este profesor de medicină la Universitatea Hofstra, New York, redactor șef al American Journal of Therapeutics și membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România. El este co-autor, împreună cu istoricul Horia Bozdoghină, al cărții Polemica Paulescu: știință, politică, memorie (Editura Curtea Veche, 2010).
Sursa foto: Wikipedia/ sursa RFI România
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii