G4Media.ro

INTERVIU Profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu: Problema existenței lui Iisus nu…

sursa foto: Pixabay.com

INTERVIU Profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu: Problema existenței lui Iisus nu a fost pusă sub semnul întrebării în Antichitate. În a doua jumătate a secolului XX s-a conturat ipoteza că Iisus nu este o figură istorică, ci o sumă a valorilor transmise de niște profeți ai vremii

Există dovezi istorice sau arheologice care să ateste că Iisus Hristos a fost un personaj real sau nu? Ce aspecte descrise de Biblie din perioada răstignirii lui Iisus sunt adevărate? Cum funcționa imperiul roman administrativ în timpul vieții lui Iisus și ce căutau romanii în Iudeea? Ce impact social și psihologic a avut povestea sacrificiului lui Iisus asupra societății vremii și în ce context au ajuns unele scrieri de atunci să fie selectate în Noul Testament? Sunt întrebări firești pe care toți copiii și le pun atunci când învață la școală despre viața lui Iisus Hristos. Dincolo de aspectele religioase, care țin strict de credință, am vrut să știm care sunt faptele și sursele istorice reale din spatele sărbătorilor pascale. Astfel, am întrebat-o pe profesoara de istorie Andreea Laura Martinescu să ne explice realitatea istorică din spatele povestirilor Noului Testament.

Edupedu.ro: La orele de Religie copiii învață o versiune biblică a originii sărbătorilor Pascale – răstignirea și învierea lui Iisus. În realitate, ce se cunoaște despre persoana lui Iisus, există dovezi că a existat sau poate vorbim de mai mulți profeți ai vremii care au coagulat istoric într-un singur personaj?

Andreea Laura Martinescu: Dovedirea existenței lui Iisus rămâne un subiect controversat, amplu disputat în literatura de specialitate atât de istorici sau arheologi, cât și de teologi. Sigur, nu putem vorbi despre dovezi arheologice cum ar fi rămășițele umane care să-i ateste prezența. La sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX a apărut o nouă ramură în arheologie, și anume arheologia biblică care are drept scop identificarea siturilor orașelor antice menționate în Biblie. Se pun în continuare întrebări în ceea ce privește autenticitatea unor relicve aflate în legătură directă cu Iisus, cum ar fi coroana cu spini sau giulgiul din Torino.

O primă menționare a lui Iisus o găsim în epistolele Sfântului Pavel scrise, conform opiniilor specialiștilor, la cel puțin 25 de ani de la moartea Sa. De altfel, detalii despre viața și moartea lui Iisus ne sunt oferite și în cele patru evanghelii, dar și în alte scrieri din Noul Testament. Istoricii au început să scrie despre El puțin mai târziu. Un astfel de exemplu este lucrarea Antichități iudaice a istoricului Flavius Josephus, scrisă în jurul anului 93 d. Hr când se cristaliza noua credință. Într-un pasaj cunoscut sub numele de Testimonium Flavianum, acesta amintește de un om care a făcut niște fapte surprinzătoare și care a fost condamnat la moarte prin crucificare de către Pilat. Iisus apare menționat și în Analele lui Tacitus, scrise în jurul anului 116 d.Hr. Amintind de episodul în care Roma a fost incendiată, acesta specifică faptul că împăratul Nero i-a acuzat pe creștini, al căror nume vine de la Christos, fondatorul lor, cel care a fost condamnat la moarte de către Pilat din Pont, guvernator al Iudeii în timpul împăratului Tiberius. Pasaje asemănătoare găsim atât la Plinius cel Tânăr, cât și la Suetoniu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

41 comentarii

  1. Sa incepem ziua de Paști cu o discuție științifică în spirit progresist

    • Sa incepem ziua de Pasti in spiritul adevarului si nu in spiritul ingurgitarii pe nemestecate a unor povesti rasuflate, abil organizate(recunosc) de scribii slujbasi ai puternicilor vremii de acum 1700 de ani.

    • @demos de unde 1700 de ani…? Evangheliile au fost scrise înainte …sec 1. Cat despre ingurcitat și adevăr, zic ca este important și momentul, nu crezi? Tu folosești toaleta când servesti aperitivul?

    • Sigur, hai să discutăm pe fapte istorice, în loc să inventăm poveşti.

      Povestea învierii lui Iisus, de exemplu, a fost adăugată mai târziu, Biserica a tot „înflorit” Biblia de-a lungul timpului.

      E şocant pentru mine că există milioane de oameni care înghit Biblia ca realitate ştiinţifică, când Biblia e o operă de ficţiune.

    • @demos
      @vladimir putin
      Sa intelegem ca voi nu sarbatoriti Pastele?

    • @corect
      Cand un popa propovaduieste despre credinta de la inaltimea unui Mercedes si cu un lant gros de aur la gat, e credibil ?

    • Gunoaiele nihiliste neo-marxiste intra in depresie doar cand aud cuvantul Paste.

  2. Se cere o dovadă că Isus a fost un personaj real sau că biserica este o „făcătură” care a preluat și modificat realitatea conform propriilor interese?
    Ambele sunt ușor de demonstrat și nu exista dubii.

    • „Problema existentei lui Isus nu a fost pusa niciodata in antichitate” – foarte, foarte gresit. Daca cititorii acestui articol ar citi si alte surse, ar vedea ca problema existentei lui Isus, a fost pusa de foarte multe.ori in amtichitate.
      „De altfel, detalii despre viața și moartea lui Iisus ne sunt oferite și în cele patru evanghelii, dar și în alte scrieri din Noul Testament. Istoricii au început să scrie despre El puțin mai târziu. Un astfel de exemplu este lucrarea Antichități iudaice a istoricului Flavius Josephus, scrisă în jurul anului 93 d. Hr când se cristaliza noua credință.” – alaturarea Bibliei cu alte scrieri e acelasi lucru cu a incerca sa falsifici un document oficial, cu stersaturi si pix pe deasupra.
      „O primă menționare a lui Iisus o găsim în epistolele Sfântului Pavel scrise, conform opiniilor specialiștilor, la cel puțin 25 de ani de la moartea Sa.” – unor specialisti. Este o generalizare care arata fie lipsa cunoasterii, sau rea vointa… oricum, tot lipsa de profesionism e…

    • @nope
      Subscriu acestui comentariu!

  3. Subscriu!!!

  4. crede si nu cerceta…deviza popilor si politicenilor…

    • Mergand pe ceea ce e scris in scripturile alese si acceptate de biserica intreb, vi se pare ca biserica de azi, mare latifundiara, cu popii aia auriti si in Mercedes, vi se pare ca seamana cu ceea ce avem in Biblie?

      Daca Iisus ar veni azi probabil le-ae mai intoarce inca o data mesele in cap

    • Va spus și usrul care a învățat teologie de la Marx si engels.

    • @Asa
      Se pare ca pe tine nu te-a invatat biblia gramatica.

  5. „Problema existentei lui Isus nu a fost pusa niciodata in antichitate”. Sa mori de râs!
    Adica oamenii antichitatii, care abia iesisera din epoca bronzului, care stiau despre lume cam cat stie un copil de trei ani in zilele noastre, ca aveau zero cunostinte despre medicina, chimie, astronomie, biologie, care nu iesiseau vreodata din satul lor nici cand plimbau vaca, care nu stiau sa scrie si sau sa citeasca, „nu si-au pus o problema…..”!
    Pai, clar, daca ei nu si-au pus problema respectiva, cine suntem noi in secolul 21 sa le contestam certitudinile?”🤣🤣
    Serios, nu pot sa cred ca cineva foloseste acest argument!

    • Tu când zici „oamenii antichității”, ăia cu vaca, te referi la Platon, Aristotel, Arhimede sau Ovidiu?

    • Asta nu inseamna ca aveau zero cunostinte. Din ce ai scris tu, observam ca tu ai 0 cunostinte de istorie, cultura, literatura. Sau poate crezi ca ai inventat tu apa calda.

    • Cu siguranță nu se refera la Hipocrat, el crede doar în Fauci.
      Ce este interesant la toți comentatorii astia „avizati”, citiți, care au petrecut ore bune în biblioteca (schimbând poza de profil la Facebook) este ca au asa o spoiala de cunoștințe (cât negru sub unghie), pe care o folosesc cu încăpățânare în a contesta orișice și a invoca presupusa inteligenta. Bineînțeles ii recunoști usor, oamenii de știință nu au atâtea certitudini și sunt mai reținuți…
      Oare cati din ei stiu greaca veche, cati ebraica, oare au citit vreun document în aceste limbi, etc….
      Dar în rest le știu pe toate….

    • M-am imprastiat de ras cu oamenii antichitatii….mai vezi si comentarii cu Platon si Aehimede….adica aia cu Pamantul in centrul universului…Hiporcrate auzi….puneti mana si cititi ce e aia antichitate si cand a fost ca de aia va conduce USL de 30 de ani
      Ne mai miram ca am avut premier pe Dacila

    • @Elac – Baiete, esti cea mai clara dovada ca prostia nu doare!
      PS: Macar sa te fi uitat pe wikipedia si poate nu te-ai fi facut de ras pe aici – „Antichitatea este epoca istorică de la inventarea scrierii și începutul înregistrărilor istorice până la debutul Evului Mediu”

    • @Elac – Baiete, esti cea mai clara dovada ca prostia nu doare!
      PS: Macar sa te fi uitat pe wikipedia si poate nu te-ai fi facut de ras pe aici – „Antichitatea este epoca istorică de la inventarea scrierii și începutul înregistrărilor istorice până la debutul Evului Mediu”*

    • @Elac – Baiete, esti cea mai clara dovada ca prostia nu doare!
      PS: Macar sa te fi uitat pe wikipedia si poate nu te-ai fi facut de ras pe aici – „Antichitatea este epoca istorică de la inventarea scrierii și începutul înregistrărilor istorice până la debutul Evului Mediu”**

  6. Din perspectiva crestina autentica omul e făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. În continuarea acestui raționament, daca omul ca fiinta vie e înzestrat, printre altele, cu indoiala nativa, curiozitate, spirit de explorare si cercetare în toate domeniile, inclusiv istorico-religios, toate acest trăsături sunt, fara-ndoiala, daruri divine la origine. In consecință nu nu inteleg ura habotnicilor extremiști (contrara imperativului „iubește-ti aproapele…”) fata de semenii lor care folosesc darurile divine pentru a cauta sursa lucrurilor si a proba istorisiri străvechi. Face parte din natura umana. Pentru habotnici: e pur si muove…

  7. Credinta nu este stiinta.Daca ar exista dovezi de netagaduit,cu siguranta, lumea ar fi aratat,cu totul,altfel.Nu ar mai fi fost credinta.O certitudine nu mai lasa loc credintei.Ar insemna sa fim nebuni,negand evidenta.De aceea credinta este o relatie posibila cu divinitatea,care nu te subordoneaza,ci te lasa sa te indoiesti.Liberul arbitru,asa cum spune Sfantul Augustin,este mai prezent ca oriunde.Iar religia crestina este cea mai potrivita fiintei umane,pentru ca are in mijlocul ei iubirea aproapelui.Nu intamplator sub lumina ei s-au nascut cele mai importante idei care stau la baza civilizatiei noastre.
    Drepturile Omului izvorasc,bunaoara,in cea mai mare parte,din plamada acestei credinte.Cred ca nasterea Mantuitorului slavita de cei trei crai a insemnat si inceputul globalizarii,pentru ca astazi,datorita tehnologiei(creatie,in primul rand,a civilizatiei crestine)sa devina un proces de neoprit.Societatile pe actiuni,internetul s-au nascut unde drepturile omului sunt o adevarata ideologie.Libertatea adevarata s-a nascut,pentru prima data,in Occidentul Crestin.Fara aceasta libertate,lumea cred ca nici astazi nu ar fi cunoscut fiorul Renasterii florentine.
    Si daca nasterea a insemnat inceputul impacarii intre oameni,Invierea Lui Isus Hristos este flacara credintei biruitoare pe planeta noastra.

    • Desigur, se naște intrebarea de ce a fost nevoie de o „renaștere”?Adică, mai simplu spus, după avansul filosofiei si cunoașterii in toate domeniile lumii greco- romane (inclusiv în astrofizica, omul descoperise deja ca pământul e rotund si se învârte in jurul propriei axe si in jurul soarelui) a urmat o lunga si apăsătoare noapte a rațiunii care coincide cu…creștinismul mult adulat. Sa ne amintim ca aceasta „măreață” religie, la mai bine de 1000 de ani de la apariție, ardea oameni pe rug literalmente pentru ca descopereau legile fizicii si spuneau adevăruri general valabile. Evul Mediu a fost întunecat cum îl numesc istoricii pentru ca religia creștină a întunecat, timp de 1500 de ani, orice gandire bazata pe stiinta si cercetare. Nici macar autopsiile medico legale nu erau permise, fiind pedepsite cu moartea, așadar medicina regresase fata de antichitate. Drepturile femeilor in creștinismul evului mediu nu existau, așadar mai ușor cu proslăvirea filosofiei creștine autentice. Adevărata emancipare a gândirii apusene nu e rodul crestinismului (marii crestini erau preocupați sa taie musulmani prin cruciade) ci al iluminismului a cărui apogeu a fost revolutia franceza. In primii sai ani, revolutia franceza era ateista si dărâmase, la propriu, crucile din Notre Damme. In concluzie, sa nu rescriem istoria dupa cum ni se pare noua ca a fost ci sa o citim dupa cum a fost. Oare unde ar fi fost omenirea in ziua de azi fara 1500 de ani de sclavie intelectuala și dacă ar fi existat o continuitate cu lumea greco-romana…

    • Felicitări pentru textul oferit!
      Macar o parte din cititorii acestei pagini dacă ar fi parcurs textul tău!!!
      Cum zicea un comentariu mai sus „religia nu este o știință”! Are dreptate! Este întunericul perioadei de dezvoltare a omenirii! Și nu trebuie cercetat!
      Însă ne putem ascunde în spatele ei pentru fapte istorice….
      Mulțumesc pentru text!👍

  8. Credeam ca va abțineți pana luni măcar.

  9. Articolul este mai degraba slabut. Autoarea probabil avea de bifat ceva pentru o lista de lucrari necesara ei pentru vreun doctorat. As fi vrut sa vina cu argumente mai solide si oricum sa se rezume la a detalia ceva si nu la generalitati. Oricum subiectul nu este unul de abordat inte-un articolas! Unde este originalitatea articolului? Ce cercetari a intreprins autoarea in subiectul respectiv? Care este contributia sa personala la acest subiect, in dezbatere de 2000 de ani? Si fara suparare dar daca veti urmari History chanel, Discovery sau Digi world veti afla mai multe lucruri intetesante decat in acest articolas.

  10. Nu exista nici o indoiala ca Isus a existat in istorie. Au scris multi istorici necrestini despre El. Asadar a existat si a fost ucis de autoritati, este fapt.
    Problema mare este daca a inviat. Aici omul o simte numai la nivel de inima, daca raspunde la chemarea lui Dumnezeu. Dar trebuie sa nu rateze chemarea, fiindca fiicare dintre noi are momente cand e mângâiat, chemat de Dumnezeu, cand i se intampla evenimente extraordinare in viața si banuieste ca nu sint intamplatoare ca la ajutat si la chemat Dumnezeu. Hristos e numai la nivel de inima, initial.

    După aceia eu personal am vazut in scriptura ca sunt niste detalii care nu pot fi inventate. Nici nu exista ceva similar in cea mai performanta literatura din istorie, ca am mai citit si eu oleaca. Asa m-am convins oarecum prin logica ca scriptura este Adevar. Hristos a înviat!!!

  11. …Biblia, un plagiat veritabil.

  12. Viata cu Hristos e captivanta, are sens. Hristos a înviat!

  13. Dovada este chiar inima ta care-ți bate in piept. Ascult-o!

  14. Cel mai mare eveniment din viața mea este atunci cand am aflat ca există Dumnezeu. Initiativa a fost a lui Dumnezeu, a creat, ma pus într-o situatie conjunctura, ca sa vad si m-am topit. Aveam mult peste 20 de ani. In realitate Dumnezeu a facut multe tentative in trecut, dar eu nu am raspuns.

    Nu ratați chemarea, răspundeți!!! Hristos a înviat!

  15. Adevarat a Inviat!Multi oameni,ca sa creada trebuie sa vada,ca Toma Necredinciosul.Dar daca ar exista dovezi certe,asa cum am mai spus,nu ar mai fi nevoie de credinta.Ea ar fi spulberata de stiinta.Credinta presupune trairi intense sau retineri,argumente,indoieli,pe cand stiinta presupune certitudini,in fata carora numai ignorantii si nebunii se opun.
    Dar vroiam sa-i raspund celui care ma contrazice cu argumente pertinente(Indoiala)cum ca Renasterea nu este opera marilor crestini.Pai nu este,pentru ca acestia erau habotnici,inchizitia,de exemplu,era o arma impotriva ereticilor.Dar trebuie sa vedem dincolo de aceste lucruri concrete.Eroii Renasterii s-au nascut crestini,in atmosfera creata de valorile crestine,care i-au influentat in mod inevitabil.Giotto,bunaoara,in biserica crestina s-a afirmat,ca sa nu mai vorbesc de Michelangelo si exemplele pot continua.Lorento Magnificul,artizanul acestei miscari, nu cred ca a fost ateu sau de alta religie.Crestinismul,datorita valorilor sale,a fost creuzetul in care s-au format aceste mari spirite,fireste in timp ce au descoperit invataturile greco-romane.Acestea,impletite, au creat,mai tarziu,conditiile revendicarilor democratice.
    In Evul Mediu Europa s-a salvat cu ajutorul religiei crestine.Cu aceasta si-a pastrat identitatea in fata navalirilor barbare.A fost atat de folositoare incat a ajuns sa devina extremista,daca vreti.Dar dincolo de aceste exagerari,se puteau vedea adevaratele ei valori care i-au insufletit pe iubitorii de dreptate si libertate.
    Erasmus din Rotterdam a fost teolog crestin(nici nu putea sa fie de alta religie),care a adus la lumina secolului 15, invataturile Greciei antice.
    Desi nu trebuia,mai adaug totusi ca celelalte religii nu au creat asemenea conditii,desi unele din ele aveau acces la cultura greceasca antica.

    • Nu am scris ca Renașterea nu e opera unor crestini. E ca și cum ai spune ca Iisus nu a fost evreu. E opera unor crestini revoltați fata de abuzurile extremismului crestin. E cu totul altceva…

  16. Nu vreau sa ajungem la scolastica,cand ,cu asemenea metode ,teologii costelivi isi puneau intrebarea cati ingeri sunt intr-un varf de ac.
    Pai daca ii privim pe acesti crestini revoltati in contextul tuturor religiilor nu putem sa spunem decat ca sunt crestini,nu altceva.Faptul ca nu au o patalama de reprezentare nu le anuleaza aceasta calitate,de reprezentanti ai acesteia,in acest context comparativ.Spiritul pana la urma conteza,care a evoluat si s-a transformat in ceea ce am descris mai sus.
    Nu amestecam etnia cu religia.Pe acesti oameni renascentisti nu putem sa-i vedem in afara crestinismului,mai ales in acea epoca.

    • Nu vreau sa ducem polemica la argumentația ad absurdum, dar Iisus a fost evreu in sens religios, ca de asta l-au circumcis Iosif si Maria, sa respecte legământul celor de credinta mozaica cu Dumnezeu (promisiunea lui Avraam fata de Dumnezeu, parca asa îmi amintesc, daca greșesc scuze nu stau sa caut pe google). Argumentația ca „renașterea a fost opera unor crestini”, in sens ideologic, e ca și cum ai spune ca revolutia franceza a fost operat unor monarhisti pentru ca se născusera sub un rege…sau revolutia din 1989 a fost opera unor comunisti, pentru ca mulți dintre cei care au fost la baricada de la Inter erau membri ai partidului comunist. Vreau sa scot in evidenta sofismul afirmației ca din moment ce Michelangelo era creștin (formal) atunci renașterea aparține crestinismului. Michelangelo era homosexual, deci nu avea nicio legătură cu crestinismul vremii. Leonardo Da Vinci era departe de religiozitate, chiar opusul acestei notiuni. Repet intrebarea premisa a dialogului contradictoriu:De ce a fost nevoie de renastere in primul rand?!?Dacă cercetam cu obiectivitate istoria Europei (China a fost mereu avansata fara a fi crestina) vom descoperi răspunsul. Pentru ca europenii au fost nevoiți sa renască dupa 1500 de ani de îngrădire intelectuala dictata de imperativul „crede si nu cerceta”. Nu putem sa cosmetizam istoria si nici sa venim cu argumente absurde ca Inchizitia si alte tribunale religioase au fost necesare pentru ca Galileo Galilei, care a redescoperit heliocentrismul dupa ce grecii in teoretizasera in secolul III i.H., ar fi fost „eretic”. Sa nu comparam crestinismul modern, împins spre reforma inclusiv de marii protestanti crestinsi, cu crestinismul timpuriu si cel pana în secolul XVI, XVII. Nu au nicio legătură. Ne permitem luxul acestei dezbateri despre crestinism pentru ca altii au murit arși pe rug de crestinism sa obțină cu jertfa propriei vieți accesul la drepturi naturale, cum e dreptul la libertatea conștiinței si dreptul la libera exprimare. Sa nu uitam asta vreodată!

  17. Când bogatul nemilostiv in iad ii zicea lui Avram – trimitel pe Lazar la frații mei ca sa il vada inviat din morti si asa să creadă si nu mai traiasca in nesimtire. Avram ia raspuns – chiar dacă il vor vedea pe Lazar inviat din morți, tot nu vor crede. Drept dovada ca pe Hristos, care a facut atâtea minuni, l-au rastignit. Asa si mulți dintre noi, chiar daca o sa vadă cu ochii lor semne mari, tot o sa carteasca. Degeaba te obosesti cu astia care au multa minte.